MyDreams Kunstkampen | Danskamp: een aanrader?

MyDreams Kunstkampen

We besloten onze dochter, die een passie heeft voor dansen, in 2017 mee te laten gaan met MyDreams Kunstkampen. Ze ging voor het danskamp – een algemeen kamp waarbij je verschillende disciplines behandelt én meer leert over auditeren, optreden en les krijgt van grote namen uit het vak.

Danskamp

Een tijdje terug kreeg ik bericht: of June samen met een vriendinnetje zou meemogen naar het danskamp van MYDreams Kunstkampen. Ik kreeg een link toegestuurd en ging, nieuwsgierig als ik ben, direct kijken. En ik zal heel eerlijk zijn: het eerste dat ik deed, was toch opzoeken hoe duur het kamp zou zijn. Uiteindelijk schiet het natuurlijk niets op als je hysterisch enthousiast word en het daarna onbetaalbaar blijkt. Het was toch even slikken: ruim € 400 voor een week. Maar als je kind gek is op dansen, dan is dit zeker geen weggegooid geld.

Naast het danskamp is er ook een kunstkamp voor acteren, dans en musical, hiphopdans, muziektheater en zang.

Passie voor dans zit in de familie

Ook mijn eigen passie voor dansen is nog lang niet gedoofd. Terwijl ik las wat het kamp allemaal inhield, baalde ik inmiddels 33 te zijn en ver buiten de doelgroep te vallen. Ik had dit zo graag willen doen op haar leeftijd. Heel veel dansen, waarbij je ook lessen krijgt van bekende dansers, een optreden aan het eind van de week in het theater, met meiden zijn die dezelfde passie hebben als jij en daar non-stop over kunnen praten én nieuwe vriendinnen maken.

Myléne Nijssen, eigenaresse van de MyDreams Kunstkampen: ‘Bijna alles draait bij ons om dansen, zingen en/of acteren. Tijdens elk kamp organiseren we een bonte avond met een disco en waarbij ze elkaar stukjes kunnen laten zien. Maar dingen als speurtochten doen we niet. Ons doel is echt om samen een mooie eindvoorstelling neer te zetten in een week tijd. Wel doen we tijdens ieder kunstkamp een fotoshoot waarbij de kinderen zowel individueel als met de groep op de foto gaan.’

Randzaken zijn ook goed geregeld

Ik las verder en raakte steeds verder overtuigd van het feit dat dit kamp June op het lijf geschreven is. Maar ook voor ons als ouders zag ik dat bepaalde zaken goed geregeld zijn:

 • Ze mogen nauwelijks op hun mobieltje, omdat de leiding het belangrijk vind dat ze echt kunnen genieten en hun volle aandacht bij het kamp houden, het maken van nieuwe vriendinnen en het uitleven op muziek. Persoonlijk zijn we daar groot voorstander van! Lekker bezig zijn, thuis komt later wel weer.
 • Op het kamp is ook een pedagoge aanwezig met wie de kinderen kunnen praten als ze het moeilijk hebben. Bijvoorbeeld bij heimwee, als ze lastig aansluiting vinden of gewoon omdat ze hun verhaal kwijt willen. Dat maakt het achterlaten van je dochter toch iets minder moeilijk.

Tips bij heimwee

Hoewel het klinkt als één fantastische week, kan het gebeuren dat je kind last heeft van heimwee. Wat zou je dan kunnen doen? Myléne vertelt: ‘Het is goed om te weten dat veel kinderen alleen komen. Sommigen komen zelfs vanuit het buitenland, waar hun ouders werken, een week naar Nederland voor één van de Kunstkampen. Vergeet niet dat bijna iedereen het spannend vindt.

Maar wat wij ook zien is dat je vaak zondagavond [de dag van aankomst] die meiden al hoort zeggen dat het lijkt alsof ze elkaar jaren kennen. Het maakt allemaal niets uit. Iedereen heeft dezelfde passie. Mocht je kind last hebben van heimwee, dan is het goed vooraf te trainen. Laat hem of haar eerst een dag elders logeren, vervolgens twee dagen. En hou dan geen contact via WhatsApp. Zo leren ze in hun eigen tempo om buiten de deur te slapen zonder ouders en met hun heimwee om te gaan.’

Het is prijzig, hoe betaal je dat?

Dit soort kampen zijn inderdaad niet goedkoop. Niet iedereen heeft dit geld zomaar liggen. Tegelijkertijd is dit wel een unieke ervaring waar je kind de rest van zijn leven profijt van kan hebben. Dus als je zoon of dochter toch graag mee wil en je hebt het geld niet direct liggen, zou je aan het volgende kunnen denken:

 • Leg samen geld bij elkaar en geef het voor een verjaardag. June is toevallig jarig in augustus, dus dat maakte het voor ons makkelijker. Ik belde opa’s, oma’s en haar vader op met de vraag of ze wilden meedoen aan dit originele verjaardagscadeau. Omdat ze alles al heeft, leek ons dit ook leuker: een herinnering voor het leven.
 • Laat je zoon of dochter kleine klusjes doen voor wat geld. Zo ‘verdienen’ ze een deel van het kamp. Je leert ze dan dat het best veel geld kost en maakt hen bewuster van het bedrag dat je uitgeeft.
 • Verkoop oude spullen via Marktplaats. Wie weet krijg je voor die schemerlamp een tientje en kan je kleding of schoenen van de hand doen voor een leuk bedrag. Op die manier spaar je het kamp bij elkaar.

In welke dansgroep wordt je kind ingedeeld?

Ik vroeg Myléne hoe dat gaat: op basis van ervaring of leeftijd? Ze legt uit dat de indeling in eerste instantie gebeurt naar leeftijd. De docenten hebben immers meestal geen voorkennis over de kinderen. Mocht nu blijken dat je zoon of dochter in een andere groep beter tot zijn of haar recht komt, dan beslissen ze dat in overleg op de eerste avond.

Hoe zien de dagen eruit?

Uiteraard bestaan de dagen voor het grootste deel uit dansen in het geval van June. Na het opstaan om 8 uur volgt een halfuur later de warming-up. In de ochtend zijn er na het ontbijt twee lessen van een uur. ‘s Middags tot 17.00 uur weer een aantal lessen (en in het geval van de BN’ers een blokuur). En na het avondeten mogen ze nog een uurtje dansen. Kortom: never miss a chance to dance!

Welke lessen krijgen de kinderen tijdens danskamp?

Streetdance – Klassiek Ballet – Modern Ballet – Jazzdance – Cheerleaden – HipHop – Danstechniek en lenigheid – Show-Musical – Fotoshoot – Auditietraining – Videoclip opnemen – Ontspanning; omgaan met zenuwen en meer zelfvertrouwen ontwikkelen

Kortom, heel veelzijdig! Meer informatie over het kamp vind je hier.

Algemene informatie

Verschillende kampen

MyDreams Kunstkampen zijn als gezegd divers: acteren, dansen, hiphop, muziektheater, zang en dansmusical. Elk kamp heeft zijn eigen vakdocenten en BN’ers die een workshop komen geven. In onderstaand overzicht vind je welke BN’er tijdens welke week langskomt:

 • 1 – dans: Juvat Westendorp en Leslie de Koning
 • 1 – acteren: Juvat Westendorp en Niek Roozen
 • 2 – acteren: Niek Roozen en Stephanie van Eer
 • 2 – muziektheater: Niek Roozen en Stephanie van Eer
 • 3 – acteren: Niek Roozen en Tara Hetharia
 • 3 – zang: Tara Hetharia, Boris en Sheila van de Weerd
 • 4 – dansmusical: Robin Martens en Tommie Christiaan
 • 4 – muziektheater: Robin Martens en Tommie Christiaan
 • 5- hiphop: Kenzo en Shay en Tommie Christiaan
 • 5 – dansmusical: Kenzo, Priscilla Knetemann en Tommie Christiaan
 • 6 – acteren: Priscilla Knetemann en Tommie Christiaan
 • 6 – muziektheater: Priscilla Knetemann en Tommie Christiaan

Wie kunnen zich opgeven voor de MyDreams Kunstkampen?

Kinderen tussen 10 en 18 jaar.

Eindpresentatie

Aan het eind van de kampweek voert de groep een eindvoorstelling uit. Daarin laten ze zien wat ze allemaal hebben geleerd. In eerste instantie wilde ik daarvan iets tonen, maar toen kwam ik dit tegen en dat vond ik te leuk om niet te delen. De deelnemers aan het hiphop kamp 2016 maakten een videoclip. Je ziet het plezier van het beeldscherm spatten!

Wat onze dochter van het danskamp vond?

Ouderlijke zorgen

Ondanks mijn tomeloze enthousiasme bij het zien van de website, vond ik het nogal wat: je kind bijna een volledige week toevertrouwen aan vreemden. Niet weten of ze het naar haar zin heeft, of ze wel vriendinnetjes maakt en of ze geen heimwee heeft. En ik miste haar ook gewoon, eerlijk is eerlijk. Tegelijkertijd is het de ervaring die zo’n danskamp onbetaalbaar maakt en wilden Ro en ik dat ze zou meemaken hoe het voelt om een weekje weg te zijn, omringd door mensen met dezelfde passie als jij.

ervaring mydreams danskamp

Hoe beviel het MyDreams Danskamp?

Een beetje schuchter stelden de jonge meisjes zich naast hun stapelbedden aan elkaar voor. Het voelde allemaal gelijk goed, waardoor ik toch minder moeite had met het vertrek. Hoewel ik het jammer vond niet af en toe stiekem te kunnen komen kijken, wist ik ook dat het loslaten van onze tiener ook gepaard gaat met dit soort momenten. Een heel nieuwe fase die we nog moeten gaan ontdekken.

Maar goed, helemaal loslaten hoefde niet. Dagelijks zette de kampleiding foto’s en filmpjes online van lachende jongens en meisjes die duidelijk enorm genoten. Halverwege de week volgde zelfs een fantastische videoclip (die ik wel tien keer gezien heb, zo trots was ik!) En dat scheelt echt. Op dinsdag en donderdag spraken we haar even en voor we het wisten, was het al vrijdag.

De videoclip is alleen te bekijken met een computer of laptop. 

Hoe was de eindvoorstelling?

Ik spreek echt mijn diepe bewondering uit voor alles dat de docenten in een week tijd voor elkaar krijgen. Hier stond een volwaardige voorstelling van een paar uur met slechts vier groepen. Het thema was ‘Vier het leven’ en dat zorgde voor een heel positieve show. Ik ging ook met een heel fijn gevoel naar huis. Ik zag een grote groep kinderen stralen, dansen en acteren. Allemaal getalenteerd op hun eigen manier en daar kregen ze ook de ruimte voor binnen elke dans. Dus er was geen woord overdreven aan de beloften die MyDreams online deed.

Je bent bijna een week weggeweest. Hoe was dat?

Op sommige momenten miste ik jullie wel, maar het was zo leuk dat ik – nu ik thuis ben – de rest weer mis. We hadden zoveel lol met elkaar en bouwden echt een vriendschap op. Gelukkig kunnen we via WhatsApp contact houden met elkaar.

Heb je nieuwe vrienden gemaakt?

Ja, sowieso de meisjes met wie ik op de kamer sliep en een paar uit onze groep. En met de kinderen die op acteerkamp gingen, sloot ik ook een paar nieuwe vriendschappen.

Welke workshop vond je het allerleukst?

Die van Juvat Westendorp. Hij kan echt heel erg goed lesgeven en hij is heel vrolijk en duidelijk.

Hoe was het eten?

Echt superlekker. Ik dacht eigenlijk van tevoren dat je op kamp geen lekker eten kreeg, dus daar had ik me op ingesteld. Maar Lidia kan echt heel goed koken. Zij maakte elke dag ons avondeten, behalve op woensdag want toen aten we patatjes.

Wie was je favoriete dansdocent bij het MyDreams danskamp?

Ik vond Rose-Mary de leukste juf, omdat ze heel aardig was en hele leuke dansen verzon. Bij haar voelde ik me gelijk thuis. Maar Myléne verzon ook superleuke dansjes, zoals de cheerleading lessen. Het leukste vond ik toen ze me optilden en ik in de split hing. En wat ik echt zo knap vond: Myléne liep tijdens de bonte avond op naaldhakken. Dat zou ik ook wel willen leren! Kenny deed hiphop en streetdance. Hij had een paar drukke dansjes bedacht, wat echt bij mij past. En Amber gaf modern en klassiek ballet. Dat vond ik nog best moeilijk, maar haar vond ik ook echt heel lief. Ik voelde al heel snel bij haar dat als er iets zou zijn, ik ook echt bij haar terecht kon.

Heb je lekker veel geslapen? 😉

We moesten elke avond om uiterlijk 23.00 uur slapen. Om 08.00 uur ging de kampwekker en een halfuur later moesten we beneden zijn voor ochtendgymnastiek.

Woensdag was de bonte avond. Hoe vond je dat?

Superleuk! Ik heb zelf niet heel veel gedaan, alleen als achtergronddanseres bij iemand gedanst.

Wat deden jullie buiten de lessen om?

Op onze kamer zaten we vooral te kletsen.

ervaring mydreams danskamp

Hoe vond je de eindvoorstelling?

Echt heel leuk, ook omdat je alles eindelijk aan je ouders kan laten zien. Ik was niet zenuwachtig voor de eindvoorstelling. Alleen toen we op moesten voelde ik de zenuwen eventjes, maar al snel was dat verdwenen en niet meer teruggekomen.

Zou je volgend jaar weer willen gaan?

Zeker weten! Als het aan mij zou liggen, zou ik de hele vakantie daar wel willen zijn.

Zou het iets voor jouw kind zijn om mee te gaan op één van de MyDreams kunstkampen?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Alle beeldmateriaal is eigendom van MyDreams kunstkampen. Dit is geen samenwerking.

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

14 thoughts on “MyDreams Kunstkampen | Danskamp: een aanrader?

 1. Ja! Zeker doen! Ik ben als kind naar een muziek/zangkamp geweest; een week lang alleen maar muziek maken en zingen de hele dag. Fantastische ervaring! 🙂

 2. Heel leuk zeg! Hadden we dat vroeger ook maar haha. Dan had ik hier zeker aan meegedaan. Ook goed voor je sociale contacten en inderdaad geen telefoon is dan ook een mooie uitdaging.

 3. Wat een leuk artikel. Het enthousiasme spat er ook bij jou vanaf. Dat is te lezen. Ik denk dat ze voor jou wel een kamp mogen organiseren met de leeftijd 25+? Haha.

 4. Lijkt me een verrijking voor de kinderen. Ik denk dat kampen over het algemeen goed zijn voor kinderen. Nieuwe contacten, als het goed is veel plezier, nieuwe vrienden en inderdaad minder met de telefoon. Misschien zou ik zelf is moeten gaan MBT mijn telefoon haha;)

 5. Ze hebben mij alleen al met het feit dat de kinderen weinig op hun mobieltje mogen. Heel goed. Zo’n kamp lijkt me echt een leuke ervaringen voor een kind. Zeker als de vakantie erg lang is, is het een fijne invulling van de week.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten