Thuisblijven voor de kinderen: ik ben dankbaar!

thuis

Thuis en moeder: ben je dan ongeëmancipeerd?

Laatst las ik op Huismama.nl een interessante blog over de vrouwenemancipatie anno 2016. Hierin schrijft ze het jammer te vinden dat er soms zo weinig begrip is voor de moeder die bewust de keus maakt thuis te blijven voor de kinderen. Ik heb de blog al eerder gedeeld, omdat ik helemaal achter de boodschap sta. Waarom is het normaal wanneer moeders parttime werken, maar zou thuis blijven betekenen dat je afhankelijk bent? Wie bepaalt eigenlijk dat het raar is wanneer de rollen volledig worden omgedraaid? Ik vind dat iedereen juist lekker moet doen waar hij zin in heeft en in mijn geval bleek dat het thuismoederschap. En wel om deze drie redenen.

Waarom ik dankbaar ben dat ik thuisblijfmoeder mocht worden

Het geijkte kopje thee mét zelfgebakken cake

De inspiratie voor deze blog ontstond tijdens het proeven van onze zelfgebakken cake en dat vind ik meteen een groot voordeel. Je hebt namelijk als thuisblijfmoeder de rust en vrijheid om spontaan op dinsdagochtend te bedenken dat je wel trek hebt in iets lekkers. Je hoeft alleen maar boter, suiker, meel en eieren uit de kast te trekken en te mixen, maar je kinderen hebben een fantastische ochtend. Ik ben een echte moeke dus, met het clichématige kopje thee en zelfgebakken cake, maar vind het heerlijk.

Je kan er zomaar op uit

Het voordeel van twee kleine kinderen die nog niet op de basisschoolleeftijd zijn, is dat je makkelijk onder schooltijd een museum, dierentuin of kinderboerderij kunt bezoeken. Op een druilerige donderdagochtend waagt vrijwel niemand zonder abonnement zich aan een duur bezoek van Blijdorp, maar wij genieten juist. Ook musea zijn rustig, net als indoor speeltuinen – meestal.

Je maakt thuis vrijwel alles mee

Ik ben degene die hier thuis doordeweeks het regelmatigst twee kemphaantjes uit elkaar moet trekken, maar hier tegenover staat ook dat ik bijna alle mijlpalen kon meemaken. Van de eerste keer omrollen tot die prille losse stapjes. Daar ben ik echt heel dankbaar voor. Overigens kreeg Ro ook alles mee: als het niet live was, nam ik het gewoon voor hem op. Heel anders dan hoe het ging na de geboorte van June. Toen werkte ik nog wel en destijds vond ik het weleens lastig als oma of opa erbij was, terwijl ik daar had willen zijn.

Wat staat hier tegenover?

Dat thuisblijven niet altijd kumbaya is, lijkt me logisch. Welke baan is wel elke dag leuk? Je hebt te maken met starre karakters die van het ene op het andere moment kunnen omslaan van uitgelaten in bijzonder prikkelbaar. Die op sommige dagen echt heel veel aandacht nodig hebben, terwijl jij misschien het liefst gedachteloos in het niets had zitten staren. Of die voor de zeventiende keer hun favoriete Dorafilmpje willen kijken. Een andere dag ben je heel de dag aan het rennen, maar zou je dat niet zeggen als je naar je huishouden kijkt.

Dus ja het kan best vermoeiend zijn, onbevredigend zelfs als je hogere verwachtingen van jezelf had dan je die dag kon waarmaken en zelfs op gezette tijden misschien ook eenzaam. Bijvoorbeeld omdat je vriendinnen allemaal werken voor een baas. Maar tegelijkertijd is het voor mij zo waardevol om dit allemaal te kunnen en mogen meemaken. Die ambities komen echt nog wel. Nu geniet ik vooral, want voor je het weet zijn ze groot!

Thuisblijfmoeder worden: iets voor jou?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

27 thoughts on “Thuisblijven voor de kinderen: ik ben dankbaar!

 1. Helemaal mee eens! 😉 Hier een bewuste thuisblijfmama en ik zou het voor geen geld van de wereld willen inruilen 🙂

 2. Ik zou heel graag thuisblijfmoeder willen zijn. Ik werk 3 dagen maar het is altijd haasten, regelen, plannen en als je baas dan vraagt of je een dag wil ruilen, dan schiet ik al in de stress, want hoe dan??!! Ik ben alleen wel altijd heel benieuwd hoe huismoeders het financieel dan doen? Of verdiend hun partner zoveel dat het gewoon kan?

  1. Dat lijkt me zo moeilijk inderdaad, altijd die klok die in je nek hijgt. Terwijl je als parttimer echt niet minder betrokken bent of wil zijn.

   Ik kan niet voor alle vrouwen spreken natuurlijk. Sommigen zullen inderdaad een man hebben die echt bovengemiddeld goed verdiend. Hier is dat niet de reden. We zijn allebei vrij minimalistisch ingesteld. Vakanties zitten er niet in, boodschappen worden overwogen gedaan etc. Dat moet je kunnen en willen 🙂 Het is in ons geval dus een kwestie van aanpassen en niet te veel willen, vooralsnog gaat het ons gelukkig goed af. Hoop dat je hier iets aan hebt.

 3. Ik kan me goed voorstellen dat het heerlijk is om thuis bij je kindjes te kunnen zijn! Ik ben vorig jaar van 3 naar 2 werkdagen in de week gegaan en daardoor zit ik veel beter in mijn vel! Ik had het gevoel té veel te moeten missen.

 4. Voor mij is het ook een keuze geweest. En dan bedoel ik dat ik thuis kan blijven om het leeuwendeel van de zorg voor de kinderen te vervullen en ondertussen het huis een beetje doe. Het is een luxe, dat ben ik mij goed bewust. Vind ik het altijd leuk? Nee, soms niet, maar gelukkig meestal wel. Eenzaamheid en verveling? Ja, dat toch ook weer wel. Ik denk dat het bloggen ook een stukje uit verveling is voortgekomen. Maar zou ik weer aan de slag willen? Niet in de fase waar we nu in zijn. Maar wie weet als ze wat groter zijn. Tot die tijd is het toch wel heerlijk genieten. En eerlijk is eerlijk, die thee en die zelfgebakken cake zijn wel erg lekker!

  1. Ja een luxe is het zeker.
   Je omschrijft het echt heel mooi, niet veel aan toe te voegen. Gelukkig maar, wat het bloggen betreft 😉
   Ik denk inderdaad dat het makkelijker is om aan de slag te gaan wanneer ze groter zijn als je er (zoals wij) van geniet om thuis te zijn met de kinderen. Dan heb je toch iets meer vrijheid voor je gevoel.

 5. Ik snap precies wat je zegt. Voor mij is het het belangrijkst dat je zelf keuzes kunt maken. Enfin, je kent mijn verhaal wel ? en hoewel ik het niet makkelijk vind om elke dag een eigenwijze, superintelligente, koppige (maar oh zo lieve, zorgzame, hartelijke!) zesjarige om me heen te hebben zou ik niet anders meer willen. Gelukkig kan ik 20 uur per werk suffig voor mij uit staren als hij op school zit hahaha! Eigenlijk maakt het uwv nu die keuze voor mij, maar ook zonder die instantie had ik het zo gedaan. Niemand heeft het recht om tegen een moeder te zeggen dat ze minder bij haar kind mag zijn! Dat besluit is te persoonlijk en het ligt voor iedereen weer anders. Fijne log, dank je lieve Merel ❤

  1. Ja precies. Je bent niet meer of minder omdat je wel of niet werkt. En in jouw geval is het inderdaad de beslissing die het UWV voor je maakte, maar ben blij dat je het anders ook precies zo had gedaan. Misschien is het nu ook wel lekker om die tijd even te kunnen bijkomen.

   Ik mail je nog hoor! Ben je niet vergeten 🙂 <3 Bedankt voor je lieve woorden!

   1. Lief, ik jou ook niet hoor. Maar even mailen slipt er zo snel tussendoor met kinderen en drukte. Weet er alles van dus als het niet lukt dan geeft t niks natuurlijk.
    Wat ik zo ‘stom’ vind is dat ‘werken’, lees: zelf zoveel mogelijk cijfers op je bankrekening krijgen met een bepaalde activiteit, wordt gelijkgesteld met ‘maatschappelijk actief’. Voor mij is de activiteit van het thuis zijn, zoonlief om mij heen, kletsen met moeders op het schoolplein, thuis prutselen, bloggen, veel actiever dan de tijd dat ik buitenshuis werkte en geen greintje energie meer over had om iets anders te doen dan bijtanken als ik vrij was. Ook uitjes/etentjes van de zaak en feestjes van vrienden trok ik niet. Ik ging echt alleen maar naar mijn werk en kon verder niets. Ik ben nu maatschappelijk-actiever bezig dan toen ik werkte. Dus dat geprevel in de politiek dat ze mensen vanuit een arbeidsongeschikte positie ‘terug in de maatschappij’ willen helpen vind ik eerlijk gezegd kolder (ik moest nadenken over een netjes woord om dit aan te duiden 😉 )
    Ik vind werken dus niet relevant om iemand te waarderen. Daar zijn namelijk heel andere eigenschappen voor nodig 🙂 Ik ken mensen die hard werken maar echt heel naar zijn (zie schreeuwend oranje hoofd aan andere kant van diepe plas 😀 )

    Goed weekend voor jou en je lieverds en dikke knuffel xxx <3

    1. Dat is ook stom. Je bent als thuisblijfmoeder op een heel andere manier maatschappelijk actief. Een vangnet voor anderen ook. Volgens mij is dat van even grote waarde als iemand die thuis zorgt voor brood op de plank. Tijd om iedereen te waarderen voor wie ze zijn!

     Haha inderdaad, het streven naar geld is niet per se gunstig voor iemands karakter… Eerlijk gezegd durf ik zelfs het tegenovergestelde te beweren. Ken maar weinig mensen die op hooggeplaatste posities zitten en echt sympathiek zijn. Je moet toch een bepaald karakter hebben om aan de top van een bedrijf te zitten en er zonder gevoel honderden mensen uit te gooien, zodat jouw bonus straks hoger is – even generaliserend gezegd.

 6. Ik heb gedwongen thuis gezeten en was dus thuisblijfmoeder maar niet door eigen keus. Wel ben ik er achteraf blij mee dat ik dit heb kunnen doen voor mijn dochter en ik er voor haar ben. Toch denk ik dat parttime werken voor mij het beste is. Of dat nu thuis is (en kind naar opvang deels) of ergens op kantoor maakt me dan niet uit..

  1. Dat is inderdaad toch anders, ik ben blij dat je nu wel een situatie hebt gevonden die bij je (en jullie gezin) past. De plek maakt dan niet zo uit nee.

 7. Heb al elf jaar mijn eigen bedrijf. Merk dat ik het tijdens de zwangerschap (ben al zeven maanden erg moe) al lastig vind om het wat los te laten. Wel al keuzes gemaakt (zoals inhuren van vervanger), waardoor ik niet per sé fulltime door hoef te knallen. Maar hoe het echt gaat zijn en wat ik wil, ervaar ik pas als de kleine er straks is en in mijn armen ligt.

  1. Kan me dat goed voorstellen. Je bedrijf is toch ook je ‘kindje’, dat je vanaf het begin helemaal hebt opgebouwd tot waar je nu staat. Dat uit handen geven, lijkt me enorm lastig.

   Je hebt gelijk, dan pas zal je merken welke kant je op wil en wat je gelukkig maakt.

 8. Ik werk parttime en vind het heerlijk. Door ziekte kwam ik volledig thuis te zitten, maar dat zou niks voor mij zijn. Ik werk nu drie dagen en vind dat heerlijk, heb op mijn vrije dagen ook tijd genoeg om leuke dingen met de kinderen te doen, zonder dat de muren op mij af komen.

  1. Denk dat zo gedwongen thuiszitten én ziek zijn helemaal vervelend is als je juist het werken zo prettig vind. Klinkt als een perfecte balans die bij je past, mooi dat je hem gevonden hebt!

 9. Ik heb van allebei de keuzes genoeg mee gemaakt om te weten dat thuisblijfmoeder zijn ondergewaardeerd is. Ik vond de vrijheid ook heerlijk. Gewoon doen waar je zin in hebt, lekker veel leuke momenten met de kinderen maken.Gelukkig is mijn werkbalans nu precies zo goed dat ik het beste van 2 werelden heb 🙂

 10. Toevallig heb ik ook net een blog geplaatst over mijn leven als werkende moeder en hoe pittig ik dat vind. Ik merk dat mijn kleine man het leuk vindt op het KDV, we hebben mijn inkomen ook nodig en ik wil geen gat in mijn cv. Die drie dingen zorgen ervoor dat ik door blijf werken. Maar anders zou ik ook wel heel graag full-time bij mijn kleine man willen zijn.

  1. Ga hem lezen. Soms is het ook gewoon gedeeltelijk noodzaak, dan is het mooi om te zien dat je kleintje het zo lekker naar zijn zin heeft. En dat gat in je cv is inderdaad onontkoombaar als je blijft werken.

 11. Ach Merel, dank je wel *bloos*! En ik ben het inderdaad met je eens, heerlijk om ineens cake te kunnen bakken als je daar zin in hebt. Natuurlijk heeft elke job zijn minder leuke kanten, toch vind ik het thuis kunnen zijn heel waardevol. Ieder moet doen wat hem/haar gelukkig maakt. Ik zie mezelf niet bij de opvang staan, daar zou ik heel ongelukkig van worden!

  1. Ja hier precies zo. Ik vind het fijn als vrouwen de balans hebben gevonden in wat hen en het gezin gelukkig maakt, of dat nu werken is of thuisblijven bij de kinderen. Geldt voor mannen natuurlijk ook.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten