hoe moet je dakkapel reinigen

De zomer is in aantocht: tijd om je dakkapel te reinigen

Dankzij de nieuwe dakkapel heb je op zolder een hele fijne kinderkamer gerealiseerd! Maar je nieuwe dakkapel was een flinke investering, en daarom zeker eentje om zuinig op te zijn. Hij staat namelijk dagelijks in weer en wind en ’s zomers vol in de zon, waardoor hij veel te verduren heeft. Door je dakkapel in goede staat te houden, zorg je ervoor dat hij langer probleemloos meegaat. Hoe je dat doet? Dat lees je hieronder!

Hoe vaak zou je je dakkapel het beste kunnen reinigen?

Dit is een beetje afhankelijk van het type dakkapel dat je hebt. Een kunststof dakkapel reinigen is een stuk minder werk dan een houten dakkapel. Eén tot twee keer per jaar schoonmaken is genoeg om hem in topconditie te houden. Je dakkapel ziet er dan weer blinkend schoon uit en kan er weer even tegenaan. Zeker wanneer je hem na afloop inspuit met een waterafstotende spray tegen groene aanslag!

Een houten dakkapel vraagt meer onderhoud dan enkel het schoonmaken. Een houten dakkapel moet namelijk ook eens in de zoveel tijd een nieuwe lik verf krijgen. Bij een kunststof dakkapel is dat niet nodig. Een kunststof dakkapel zorgt bovendien voor een lagere energierekening. Het is een duurzame investering!

Zo maak je je dakkapel schoon

Zo net voor de zomer is het een goede tijd om je dakkapel schoon te maken. De brandende zon droogt de rubbers uit en maakt de scharnieren stroef. Vergeet dus ook zeker niet om deze een onderhoudsbeurt te geven!

Voor het schoonmaken van de dakkapel zelf heb je niet meer nodig dan een sopje met een spons, een tuinslang of gieter en een stoffer en blik. Met de stoffer en blik verwijder je eerst het grove vuil, zoals bladeren en zand. Spoel daarna met de tuinslang of gieter de rest van het zand weg. Met een sopje van lauwwarm water en wat allesreiniger of afwasmiddel maak je vervolgens de dakkapel schoon. Even naspoelen met schoon water en het resultaat mag er zijn!

Let ook hier even op!

Ga je je dakkapel schoonmaken, let dan altijd goed op. Het is niet verstandig om hiervoor uit het raam van je dakkapel te hangen. Het beste kun je met een ladder of steiger werken die je stevig bevestigt. Gebruik ook geen hogedrukreiniger of schuursponsjes tijdens het reinigen! Deze kunnen voor ongewenste beschadigingen zorgen.

Tijdens de aankoop van een nieuwe dakkapel kun je de fabrikant, denk aan een specialist als Jansma Burdaard, altijd vragen of er nog dingen zijn waar je op moet letten als je de dakkapel gaat reinigen. Op deze manier ga je goed voorbereid te werk en verleng je de levensduur van je dakkapel aanzienlijk!

Volg je Lotus Writings al op Facebook en Pinterest?
Lees je liever over ouderschap en lifestyle? Kijk dan eens op De Mamagids!

Author: Merel

Merel (38) is zeven jaar samen met Ro, haar grote liefde, en eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *