Over bloggen 19 | Is commercieel bloggen iets om je voor te schamen?

Commercieel bloggen

 Je ziet niet vaak dat bloggers er hardop voor uitkomen dat ze graag willen gaan verdienen met hun blog. Mij fascineerde het juist toen ik ontdekte dat er geld in mijn passie zat. Ik wilde er alles over weten. Vandaag deel ik mijn kennis met jou en ik ben natuurlijk heel benieuwd: wat vind jij ervan wanneer bloggers (geld) verdienen aan hun artikelen? 

Over bloggen: is commercieel bloggen slecht?

Op mijn blog vind je vaker stukken over bloggen en hoe ik daar tegenaan kijk. Soms om mijn verwondering met jullie te delen, een andere keer omdat ik kennis wil delen. Vandaag wil ik graag ingaan op commercieel bloggen. Dat lijkt vaak een beetje een vieze bijsmaak te hebben onder bloggers, maar is dat nodig?

Waarom heeft het een nare bijsmaak als je wordt betaald voor je blogs?

Je ziet regelmatig dat bloggers vooral willen benadrukken dat ze allesbehalve commercieel ingesteld zijn. De argumenten die het meest genoemd worden zijn:

 1. Ik blog puur omdat het mijn hobby is
 2. Mijn gezin gaat altijd voor
 3. Ik ben er niet aan begonnen om geld te verdienen

Waar overigens helemaal niks mis mee is: uiteindelijk vind ik het heel mooi als mensen beginnen met schrijven uit pure passie. En dat je gezin voorop staat, tja waarom kan je daar iets tegen hebben? Het zijn dus niet zozeer de argumenten zelf die me opvallen, maar vooral de tendens je zoveel mogelijk te distantiëren van het commerciële aspect aan bloggen.

Hoe zit het dan met commercieel bloggen?

Waarom ben ik met (betaald) bloggen begonnen?

Persoonlijk begon ik ook in eerste instantie om mijn digitale ei kwijt te kunnen en een portfolio op te bouwen. Uiteindelijk leer je schrijven, net als elke andere hobby of beroep, door meters te maken. Maar van lieverlee ontdekte ik dat er meer in zat en dat interesseerde me. Mij leek het fantastisch om voor je werk het nieuwste speelgoed te mogen uitproberen en te worden uitgenodigd voor exclusieve filmpremières. En toen ik zag dat andere bloggers soms ook betaald kregen om te schrijven, wilde ik daar meer van weten. Hoe zat dat? En zou het mij lukken om meer uit mijn passie te halen?

Wil ik van bloggen mijn beroep van maken?

Voor wie mij niet kent, is het antwoord simpel: jazeker. Doordat ik betaald word voor bepaalde blogs krijg ik de vrijheid om vanuit huis te zorgen voor de kinderen. En het mag dan (nog) geen vetpot zijn, het geeft net dat beetje extra geld en dus iets meer lucht. Bovendien schrijf ik heel veel gratis content die iedereen mag lezen. Waarom zou je dan niet af en toe ook kunnen verdienen – al dan niet in de vorm van nieuwe producten?

Ik vind de vrouwen die hun blog combineren met hun gezin en hun ziel en zaligheid in de website steken juist een enorme inspiratie. Dat zij het commerciële bovendien in balans weten te brengen met de persoonlijke en informatieve content vind ik knap. Ik hoop ook ooit zover te komen. Bovendien denk ik dat je zeker wel trouw kunt blijven aan jezelf, ondanks dat je betaalde opdrachten doet. Je lezers prikken er namelijk snel genoeg doorheen als je niet oprecht bent.

Hoe kom je aan commerciële content?

Wil je zelf wel gaan verdienen aan je blog, maar heb je geen idee hoe? Dan wil ik je graag mijn tips geven:

Schrijf je in bij PR Bureaus

De meeste hanteren een ondergrens van 5.000 unieke bezoekers, maar er zijn ook bureaus die wel kleinere bloggers in hun bestand opnemen. Zoek via Google en je vindt er genoeg! Investeer in de relatie met deze bureaus: misschien kan je niet direct een barterdeal via hen regelen, maar op termijn wel. Voel je nooit te goed om iets te delen zonder dat daar iets tegenover staat. Kijk vooral waar je je goed bij voelt en waar je lezers iets aan zouden kunnen hebben.

Schrijf je in bij diverse online platforms

Denk bijvoorbeeld aan Linkpizza, Hulc, Bloggerslijst etc. Door jezelf online in elk geval bekend te maken bij meerdere tussenpersonen leren bedrijven jou ook vanzelf een keer kennen. Ook Marguerita van Marstyle weet regelmatig een brug te slaan tussen ondernemingen en bloggers. Schrijf je bij haar in en wie weet wat voor moois het je brengt! Via de link vind je de voorwaarden die ze stelt. Ik werk zelf nu ook een paar maanden via haar en naar grote tevredenheid.  

Via andere bloggers

Soms is het zo dat een onderneming andere bloggers zoekt voor een opdracht. Dan kun je natuurlijk namen doorgeven van bekenden, zodat die ook een samenwerking kunnen opzetten. Op die manier heb ik ook een aantal leuke reviews kunnen doen, zoals Tastea.

Je krijgt mail

De makkelijkste manier natuurlijk. Soms benaderen bedrijven jou met de vraag of je wil meewerken aan een winactie of review. Of zelfs een betaalde opdracht.

Zorg voor groei op social media

Om te kunnen opvallen bij bedrijven is het ook belangrijk dat je investeert in je social media netwerk. Zorg voor volgers die betrokken raken bij je blog (dus niet kopen; dat levert je per saldo volgens mij niet heel veel op aangezien ondernemingen steeds vaker kijken naar je IPM – een manier om de betrokkenheid van je volgers te meten). Zit je onder de 20 dan is dat niet best en is het raadzaam er iets aan te doen.

Investeer

Wat je nodig hebt voor commerciële opdrachten?

 • Een goede camera
 • Een vlotte pen (uiteindelijk krijg je sneller nieuwe opdrachten wanneer potentiële opdrachtgevers op je website zien dat je goed schrijft en bestaat de kans dat ze in de toekomst nog eens contact met je opnemen
 • Verdiep je in SEO zodat je blog ook goed gevonden wordt

Werk er hard voor

Zoals ik eerder ook al opmerkte, denk ik dat het in het begin heel belangrijk is om te weten dat je nog een weg te gaan hebt. Voel jezelf niet te snel te goed voor bepaalde opdrachten: zie het ook als een manier om ervaring op te doen. Maar blijf tegelijkertijd ook trouw aan jezelf. Misschien wil je liever eerst je eigen schrijfstijl vinden voor je echt barterdeals aangaat en/of advertorials. Oefen dan nog even door. En tot slot: reviews kun je ook beginnen met zelf gekocht speelgoed.

Is commercieel bloggen slecht?

Ik vind van niet. Dat maakt trouwens ook niet direct dat ik het verkeerd vind als je totaal geen commerciële instelling hebt. Volgens mij moet iedereen vooral lekker doen waar hij zich goed bij voelt. De reden waarom ik deze blog schreef, was vooral om toch een beetje het taboe te doorbreken. Sommige bloggers durven of willen het nog altijd niet graag toegeven dat ze stiekem best die barterdeals zouden willen of een betaalde opdracht. Terwijl daar toch niks mis mee is toch?

Of vind jij van wel? Hoe denk jij over commercieel bloggen?

Volg jij Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest

Afbeelding – Shutterstock

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

17 thoughts on “Over bloggen 19 | Is commercieel bloggen iets om je voor te schamen?

 1. 5000 unieke bezoekers per maand, pfieuw! Dat zijn er toch een hele boel, ik heb het gevoel dat ik nooit zo ver zal geraken. Maar goed, ik doe het graag en ik wil het blijven doen 🙂

 2. Ik ben juist heel blij dat ik geld verdien met mijn blog en ook thuis kan werken. En eerlijk zijn naar mijn lezers is daarbij het belangrijkst. Tuurlijk schrijf ik commercieel, maar wel eerlijk! En ik schrijf ook nog steeds persoonlijke dingen die niks commercieels hebben. Dat zal ik ook altijd blijven doen, want ja ik wil geld verdienen maar mijn blog is nog steeds mijn uitlaatklep en mijn plekje op het internet waar ik alles kwijt kan wat ik kwijt wil 😉

 3. Het is de beste keuze die ik ooit heb kunnen maken. Ben begonnen puur uit verveling tijdens zwangerschapsverlof maar werkt inderdaad zeer verslavend. Is echt perfect te combineren met gezin al ben ik blij dat we hulp hebben voor de huishouding anders wordt het echt teveel. En de extraatjes maken het extra leuk 😉

 4. Ik kan alleen maar beamen wat je schrijft. Zelf ben ik zo’n 14 jaar geleden gestart met bloggen echt puur uit passie voor schrijven en delen en ben ik vier jaar geleden met mijn huidige blog gestart. In eerste instantie echt niet als doel om geld te verdienen dat is zo langzamerhand “vanzelf” gegaan. Momenteel is het mijn bedrijf en ondanks dat ik dacht het moeilijk te vinden om het als bedrijf te zien gaat dat best goed. Ik weet, vind ik zelf, een goede koppeling te houden tussen verdienen maar vooral schrijven omdat ik het leuk vind.

 5. ‘Iedereen doet gewoon lekker wat goed voelt!’
  Dat is een mooie instelling. Want zo is het toch, niet?
  Er zijn ook mensen die eigenlijk helemaal niets hebben met bloggen maar een bedrijf hebben waar ze meer klanten voor willen aantrekken. Vaak horen zij dan dat bloggen (artikels of gratis content aanbieden) wel een manier is om dat te doen. En beginnen daarom te bloggen (en geraken er dan verslaafd aan of helemaal niet). Dat is ook nog een mogelijkheid.

  Zelf ben ik ooit in een heel ver verleden beginnen bloggen omdat ik dat DE kans vond om te schrijven zonder een boek te moeten schrijven. Ik schrijf graag kort en to the point. Ik heb ooit een boek geschreven en hoewel alle info er in stond, was het toch maar 50 pagina’s. En dan had ik nog mijn best gedaan 🙂

  Goede tips in dit artikel!
  Linda

 6. Wat een leuk stuk met handige tips. Eerst meters maken zoals je zegt en er hard voor werken, dan vind ik geld verdienen met je blog alles behalve iets om je voor te schamen. Geld is ook niet de reden dat ik ben begonnen met bloggen, maar ik durf wel toe te geven dat mij dat op termijn hartstikke leuk lijkt. Voorlopig moet en wil ik eerst nog groeien.

 7. Goed stuk. Toch heb ik regelmatig betaalde samenwerkingen zonder heel groot te zijn. Het draait tegenwoordig vooral om de kwaliteit van de link.

  Daarnaast was ik net als jij enorm gefascineerd door het feit om met bloggen een inkomen te kunnen genereren. Ik hoopte zeer zeker dat het voor me weg was gelegd. Heerlijk toch dat je dromen uitkomen?

 8. Ik ben net begonnen met bloggen. Mijn eerste post staat nog geen week online. Voor mij is het een manier om mijn schrijf- en marketing ervaring op te bouwen. Het doel is niet om er geld mee te verdienen. Maar dat zou wel leuk zijn! Dus bedankt voor de tips. Heb wel eerst nog veel te leren voor het zo ver is.

 9. Wat een goed stuk heb je geschreven, ik ben wel begonnen vanwege de leuke perspakketjes (ook al krijg je die in het begin nog niet) jaren voordat ik blogde kreeg ik die als (freelance) lifestyleredactrice regelmatig en in al mijn latere banen miste ik dat verschrikkelijk, net als het als eerste op de hoogte zijn van welke nieuwe producten er op de markt zijn. Ik vind het gewoon ontzettend leuk om dat als eerste te weten en via mijn blog kan de items die mij het meeste aanspreken delen met mijn lezers. Ik maak daar inmiddels wel de keuze bij of ik er zelf iets mee opschiet inderdaad, het is gewoon teveel maar ik word er wel heel blij van. Geld verdienen ontdekte ik ook pas later, maar nu vind ik het heerlijk om als spin in het web opdrachten te regelen. Superlief dat je mij noemt! En net wat je zegt, juist omdat ik geld verdien met mijn hobby hebben mijn kinderen een veel relaxter ritme dan toen ik nog een kantoorbaan had. Nadeel is wel dat ik ook elk weekend en elke avond werk, maar gisteren toen ze ziek thuis waren merkte ik weer hoe fijn het is dat je geen vrije dagen hoeft op te nemen. Dat is toch wel een luxe. Mooi hoeveel het bloggen je (naast dit alles) brengt, echt een verrijking van mijn leven.

 10. Voor mij is het heel simpel: als ik niet geld verdiende met mijn blog zou ik er niet zoveel tijd aan kunnen besteden. Dat zou ik niet fair vinden naar mijn man toe. Doordat mijn blog bijdraagt aan het gezinsinkomen kan ik veel nieuwe posts schrijven en het verbeteren.

 11. Voor mij is het niet weggelegd om er mijn baan van te kunnen maken. Maar ik schrijf weleens een wat commerciëler stuk, om de kosten van mijn blog te dekken en erin te investeren. Toch leuk dat mijn hobby zichzelf onderhoudt!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten