Column | Waarom je het leven moet vieren zolang je elkaar nog hebt

AFSCHEID NEMEN VAN EEN FASE – De afgelopen tijd was op privégebied heel turbulent, vooral qua emoties. Omwille van de privacy van de betrokkenen ga ik verder niet in op wat er precies speelt, maar afgelopen weken werden mijn opa’s en oma onverwacht alle drie ziek en zaten we ineens met driedubbele zorgen. De verjaardag van May bracht daarom meer dan alleen stress.

Het is gezellig druk. De kinderen rennen door de tuin en springen om beurten op de trampoline en de volwassenen kletsen met elkaar, terwijl wij heen en weer lopen met eten en drinken. Ondanks het rumoer hoor ik de stilte. Mijn opa’s en oma zijn er niet bij, allemaal omdat ze met hun gezondheid tobben. Ik voel de pijn van hun afwezigheid. Baal dat ik afgelopen week niet vaker op bezoek kon dan die ene keer tussen de bedrijven door.

Tranen prikken terwijl ik denk aan hoe mijn opa zou hebben genoten van de gezelligheid. Dat ik mijn andere opa graag had willen zien lachen om de capriolen die de meiden al springend met elkaar uithalen. De trots op mijn oma’s gezicht wanneer één van haar achterkleindochters voorbij paradeert in een prachtig prinsessenjurkje. Ze zouden allemaal zo genoten hebben. Maar het is stil.

Diezelfde brok hangt nog in mijn keel wanneer we aanschuiven voor het avondeten. Gelukkig biedt het rondbrengen van de borden en het ren- en vliegwerk in de keuken voldoende afleiding voor nu, maar zodra ik neerplof komt het toch weer een beetje naar boven. Ouder worden heeft zijn voordelen, maar als ik eerlijk ben had ik dit gevoel wel kunnen missen als kiespijn.

Ik wil net mijn tanden in de kip zetten als ik een handje op mijn been voel. Mijn lieve (bijna-jarige) dochter kijkt verlekkerd naar het stukje vlees en onwillekeurig schiet ik hard in de lach. Kleine carnivoor! Ze kan zo ontzettend van eten genieten en helemaal van kip. Ik geef haar mijn stuk en ze schenkt me een tevreden glimlach.

Vandaag besef ik misschien wel meer dan ooit hoe belangrijk het is om te genieten met je dierbaren. Van elke seconde, van hun prachtige eigenschappen en hun nukken. Want ze zijn allemaal belangrijk. Elke minuut, elke seconde die je met elkaar doorbrengt is waardevol en de oorzaak van mooie herinneringen als je later groot bent. Of je nu van elkaar leert tijdens een diep gesprek, lacht om elkaars fanatisme tijdens een gezelschapsspelletje of stilzwijgend naar een sportwedstrijd kijkt.

Want of de lieve mensen in je leven nu honderdtien worden of je veel te jong verlaten, maakt eigenlijk geen bal uit. Liefde is oneindig en eeuwig. En daarom vierden we vandaag niet alleen de verjaardag van May, maar ook het leven. Opdat we dat heel lang mogen blijven doen!

Afbeelding, Africa Studio – Shutterstock

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

4 thoughts on “Column | Waarom je het leven moet vieren zolang je elkaar nog hebt

  1. Een dag vol gemengde gevoelens. herfeest voor May, maar ook het besef dat het leven ook zo over kan zijn en je mensen mist op het feest die je er graag bij zou willen hebben. Juist dan besef je dit extra. Wat een zorgen hebben jullie momenteel om de opa’s en oma. Sterkte.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten