Column | Sporten? Waar haal ik de tijd vandaan?

sporten geen tijd

Ooit (en dat was niet eens zo heel erg lang geleden) trok ik graag mijn trainingsbroek aan en ging een paar uur naar de sportschool. Heerlijk vond ik dat! Ik zat strakker in mijn vel, maar ook mentaal vond ik het fijn om me te kunnen ontspannen door inspanning. Laatst vroeg Ro me wat mijn hobby’s zijn. Sporten, wilde ik volmondig antwoorden. Maar tegelijkertijd wist ik ook meteen dat je dat dus nergens aan afziet. Waarom ben ik daar eigenlijk mee gestopt? 

‘Jij zit zeker op boksen!’ Een ‘wat oudere’ man van een jaartje of dertig knijpt even bewonderend in mijn rechterbovenarm. Hij complimenteert me met mijn lichaam. ‘Verder geen bijbedoelingen, maar je bent goed getraind.’ Glimlachend loop ik verder. Nadat ik June kreeg op mijn 22e was ik lange tijd aan de zware kant, maar vier keer per week trainen werpt nu ook zijn vruchten af. Ik boks niet, maar doe wel fanatiek aan fitness en dat voelt heel fijn: grenzen verleggen, conditie verbeteren en steeds meer gewicht kunnen toevoegen tijdens mijn krachttraining. Soms ben ik net een vent: dan trek ik mijn shirt omhoog en bewonder mijn platter wordende buik. 

We zijn inmiddels best wat jaren verder en ik ben zelf een oudere vrouw van een jaartje of dertig geworden 😉 Eentje bij wie het getrainde lichaam momenteel ver te zoeken is. De sportschool trouwens ook. Ik kom er niet meer aan toe. En in dit geval gaat de vlieger geloof ik niet op dat je tijd moet maken. Want de tijd is er niet echt in ons drukke leven. Jammer, want een beetje meer energie zou ik best kunnen gebruiken. Iets meer buikspieren trouwens ook.

Ik heb wel nagedacht over alternatieven, maar ze vallen allemaal af:

 • Thuis trainen wordt automatisch getorpedeerd door twee peuters die je zien als klimrek of springkussen. Hoewel de huidige staat van mijn lieve buikje daar misschien wel iets van weg heeft, vinden mijn organen dat niet zo prettig. En ongetraind planken met ruim vijftien kilo op je rug is ook geen optie. Dan raak ik al geblesseerd voor ik überhaupt resultaat heb kunnen boeken.
 • Sporten tijdens avonduren zou natuurlijk wel mogelijk zijn. De kinderen liggen op bed, ik zou zelfs in gezelschap van mijn lieve vader richting de sportschool kunnen rijden. Of fietsen, als ik het echt goed wil doen. Maar ik verkeer toch liever in Ro’s gezelschap dan in dat van een sixpack of spierballen.
 • Buiten sporten met de kinderen (hardlopen, fietsen, wandelen) zit er nu ook even niet in. Met de beste wil van de wereld kan ik niet over de kou heenstappen. Ik bibber al op de bank onder mijn dikke teddy deken, dus vrijwillig werken aan mijn taille in de vrieskou lijkt me dubbel zo erg. En ik weet best dat je het van bewegen juist warm krijgt, maar dat is meestal pas als je al een tijdje bezig bent.

Enige dat nog zou kunnen overblijven, is sporten onder werktijd, maar daarvoor is het echt te druk. Heeft ook zo zijn voordelen natuurlijk: geen broodjes op mijn buik, wel op de plank. Ik blijk niet de enige te zijn die dit soort belemmeringen ervaart. Nieuwsgierig als ik ben, besloot ik tijdens het schrijven eens op te zoeken hoe het eigenlijk zit met andere jonge ouders. Uit het Nationaal Sportonderzoek 2016 blijkt onder meer dat ouders met jonge kinderen vaak minder sporten. Eigenlijk zonde, want juist nu kan je alle energie (en endorfine) goed gebruiken.

Ik hak een knoop door. Ik kan dan misschien op het moment zelf niet naar de sportschool; we kunnen wel gaan peutergymmen. En natuurlijk zal het weinig doen voor mijn spierballen en sportieve lichaam, maar ik leer de meisjes wel gelijk hoe leuk sport is. Wie weet komt bij mij de motivatie dan ook weer terug…

Doe jij aan sport? En zo ja, hoe combineer je dat met je gezin?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding, izf – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

18 thoughts on “Column | Sporten? Waar haal ik de tijd vandaan?

 1. Ik sportte drie keer in de week. In de sportschool. Maar ik herken wat je zegt. Als ik sport, dan kan ik niet schrijven / werken en dus schiet de balans vaak de andere kant op. Toch zit het mij dwars. En dat ligt niet alleen aan de werkdruk. Ik heb gisteren eindelijk de beslissing genomen om na een jaartje of 17 weg te gaan bij mijn sportschool en over te stappen naar een andere school. Daar geven ze diverse vormen van (hot) yoga. Ik kan er niet meer naartoe lopen, maar moet in de auto stappen. Het kost mij meer tijd. Maar ik krijg er ZO veel meer energie van (ik heb twee proeflessen mogen volgen en ik was echt om). Toevallig stortte ik vanmiddag in op de bank (voel mij echt ziekig en zielig) maar ben voornemens om morgen een yoga-les te gaan volgen!

 2. Bij ons op de sportschool zit een opvang. Vaak ga ik alleen even met de meiden zwemmen, maar ik laat de kleinste ook wel eens daar op de opvang en kan ik sporten. Het gaat niet allemaal even snel, maar vind het heerlijk

 3. Vorig jaar ging ik nog een paar keer per week sporten, maar op het moment doe ik eigenlijk vrij weinig. Soms bij mooi weer even wandelen of thuis een mini workout.

 4. Ja, elke week! Dinsdagavond is mijn vaste sportavond en dan volg ik een lesje XCO in de sportschool. Heel soms ga ik twee keer per week, maar ik ben al blij als ik die ene keer gehaald heb. Het is maar een uurtje, dus daarna heb ik gewoon nog een stuk avond over en het voelt zo goed. Ik moet er niet aan denken dat ik helemaal zou stoppen met sporten. Sinds Lise op school zit fiets ik trouwens ook weer elke dag (behalve op dagen dat het stortregent, dan pak ik de auto).

 5. Pff zo herkenbaar. Hier ook een jong gezin.
  Wij proberen op dinsdag en donderdag ochtend te sporten in de sportschool. Onze oudste zit dan op school en de twee jongste mogen mee naar de sportschool ( een opvang daar) ideaal!!

 6. Herkenbaar, ik danste altijd. Dat mis ik nu echt, maar met een kind (en wisselende woonplek), komt het er niet van. Ik zou wel kunnen gaan hardlopen, maar daarvoor ontbreekt dan weer vaak de motivatie.

 7. Pfff, mijn motivatie om te sporten is ook altijd zooooo ver te zoeken. En dan heb ik nog niet eens kinderen 😉 Ik kan ook echt intens genieten van hardlopen, maar ik moet dat dan weer eerst een paar keer doen voordat ik weer denk: ‘ohhja, dit is zooooo lekker’. Maar die motivatie om te beginnen is het allerergst haha.

 8. Ik sport 2x per week, maar dan ‘s avonds. De sportschool is om de hoek en daarom ben ik ook snel weer thuis en kunnen de kinderen ook alleen thuis blijven als het zo uitkomt

 9. Bij mij is de motivatie op het moment heul heul heul ver weg te zoeken, maar uit ervaring weet ik dat het kan. Ondanks de drukte die we hebben en onszelf opleggen. Helaas gaat het wel ten koste van iets. Dus schipperen met prioriteiten. Maar als die motivatie er is, neem ik dat voor lief. Heb vorige week de tweejarige ook maar eens opgegeven voor peutergym. En zo ontzettend fijn dat die kou weer uit de lucht is.

 10. Ik sport niet. Heb er geen tijd voor, kan er wel tijd voor maken maar dan moet ik andere dingen opzij schuiven die ik niet wil en kan wegschuiven. Het huishouden gaat door, ik wil dingen blijven doen die ik leuk vind en sporten ja, hoort er gewoon niet echt bij.. Daarbij komt dat ik er in de avond uren gewoon weg geen puf voor heb. Ben blij als ik om 7 uur half 8 de kids schoon in bed heb en het huishouden aan kant. De kindjes zitten hier wel op sport. Moedigen we ook zeker aan. Mama is de enige die erg onsportief is denk ik haha.

 11. Nou ga ik een beetje streng zijn hoor. ? Wat ik zo lees, heeft meer met niet willen dan niet kunnen te maken. Als je de weekenden en avonden met je partner samen bent, dan heb je dus uit 11 dagdelen keuze om een keertje te sporten. Misschien is het door andere verplichtingen iets minder, maar dan nog. Wij hebben een poos een buurmeisje als oppas gehad, omdat onze sportdag 0p samenviel op dezelfde avond. En dan nog blijft er genoeg tijd over voor elkaar.

  1. Ja deels heb je gelijk. Alleen valt bij mij het weekend weg en de woensdagavond (omdat ro dan voetbalt). Ik heb per saldo dus eigenlijk zes dagdelen, als je de avonden in het weekend meerekent. Er is dus wel tijd, nu die diehard motivatie nog om squats te doen tijdens wie is de mol ?

 12. Peutergym is super leuk ja voor die kleintjes, inderdaad een leuke manier om ze het sporten bij te brengen.
  Ik snap je argumenten heel goed, en vooral ook die kou #koukleum

  Ik sport nu dus wel thuis met fitchannel. En ik moet zeggen, ideaal! Als je het leuk (misschien is leuk niet het goede woord ?) er straat een blog over mijn ervaring op fitfunfab.nl

  Succes voor nu met peutergymmen ?

 13. Oh ik heb dus precies hetzelfde! Maar aangezien in nu moet gaan sporten ivm mijn hypermobiliteit ben ik wel naar mogelijkheden aan het kijken. Dan wordt waarschijnlijk op de enige dag die Maikel vrij is, zodat hij bij de kindjes kan zijn. En een keer ‘s avonds na half 9 als hij thuis is… bah bah…

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten