Column | Moederdag 2.0: wees niet te afhankelijk!

Trouwe lezers weten inmiddels waarschijnlijk wel dat ik nogal een haat-liefderelatie heb met Moederdag. Aan de ene kant vind ik het commerciële onzin, tegelijkertijd voelt het niet leuk wanneer ze er weinig aandacht aan besteden. En dat laatste is dus net een beetje waar het dit jaar de schoen wrong. Ik wilde me niet weer zo voelen als vorig jaar.

Want weet je wat het ook is? Als je niet uitkijkt, schik je je in je lot en wacht op het sporadische moment dat iemand de behoefte voelt zijn dankbaarheid te tonen. Of om in elk geval (als je kinderen ouder zijn) dat plichtmatige bloemetje langs te brengen. Ineens was ik zelf in feite niet heel anders dan de moeder die chagrijnig en veel betekenend verzucht dat het haar verbaast dat je haar telefoonnummer nog hebt: ze heeft al zolang niks van je gehoord. Het type moeder dat ik zelf gelukkig niet heb, maar waarvan ik ook hoopte het zelf nooit te worden.

En toch was het gebeurd. Het drong tot me door dat mijn verdriet van vorig jaar, toen ik me op social media door de bergen cadeaus en ontbijtjes op bed heen worstelde, voortkwam uit een soort afhankelijkheid. Afwachten of je gezin de stille, telepathische hints zou oppikken en dan teleurgesteld kniezen wanneer dit niet het geval blijkt te zijn. As if they would ever…

Ik pakte mezelf bij de spreekwoordelijke lurven (al heb ik werkelijk geen idee waar die zich letterlijk bevinden) en trok mezelf uit het moeras van zelfmedelijden, waar ik inmiddels al tot mijn nek toe in stond. Het zijn die momenten waarop je van je omgeving verwachtingen hebt die ze op basis van hun karakter nooit kunnen waarmaken.

Ineens besefte ik weer dat dat ook helemaal niet hoeft. Ze zijn perfect zoals ze zijn. Ook zonder ontbijt op bed of speciaal ingestudeerde serenade 😉 En dus besloot ik het dit jaar heel anders te doen. Niet afwachten, maar zélf aangeven waar ik behoefte aan had: verse croissantjes, een ontbijt met het gezin, werken en ‘s avonds eten waar ik trek in heb. Verder niks.

Het voelt goed om mezelf dat cadeau te doen. Niet omdat ik de allerbeste moeder ben die er bestaat, het meeste begrip of geduld heb of opgeruimd en punctueel ben. En zeker ook niet omdat ik nooit fouten zou maken of de ultieme wijsheid in pacht heb. Vaak verre van dat zelfs!

Maar wel omdat ik elke dag opsta met de intentie de beste moeder te zijn die ik maar in me heb. Dat ik mijn kinderen alles bied wat ik op dat moment kan bieden, ook als het maar de helft is van wat de moeder van Jantje doet. En omdat ik in de kern alles wil geven voor hun geluk. Omdat ik de moeilijke weg durfde te kiezen om een betere moeder te kunnen worden, uit liefde voor mijn kind(eren).

Doen we dat niet allemaal?

Dus mocht je op dit moment door je timeline scrollen en alleen maar inwendig kunnen simpen dat jouw ontbijt bestond uit een bruine boterham met kaas, je single mom bent dus de kinderen zelf moet helpen of dat niemand aan je heeft gedacht, gooi dan nu het roer om. Doe waar je zelf zin in hebt – met of zonder kinderen, het is jouw feestje. Omdat je elke dag je best doet, ploetert, huilt, schreeuwt, knuffelt, kust, liefhebt. Omdat jij de beste mama bent die je op dat moment kan zijn.

Lieve mama’s, fijne Moederdag! En hoe en met wie je deze dag ook doorbrengt, gun jezelf in elk geval het gevoel dat je trots mag zijn op wie je bent en wat je doet.

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding, 32 Pixels – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten