Column | Help, mijn kind gaat op kamp!

wat neem je mee op kamp in groep 8

Terwijl je dit leest, bereid ik me mentaal voor op één van de allerlaatste stappen op de basisschool: June gaat vandaag op kamp. Ik voel me melancholiek. Want die dag dat ze me voor het eerst gedag zwaaide vanuit groep 1 lijkt echt nog de dag van gisteren… 

Gespannen liepen we naar binnen, ze kneep zachtjes in mijn hand en ik probeerde niet te hard terug te knijpen. De juf verwelkomde ons vriendelijk en we keken nieuwsgierig rond in de klas. Eigenlijk stelde het me meteen gerust: verschillende werkjes lagen uitgestald en June ging lekker aan de slag. Hoewel ze een periode wat moeite had met afscheid nemen, voelde ze zich wel snel als een vis in het water op school. Ze genoot van het leren, de uitdaging en haar nieuwe vriendinnetjes.

Maar anders dan de complete periode daarvoor ging de tijd vanaf groep 1 razendsnel. En toen ze ‘alweer’ in groep 3 plaatsnam en woorden begon te leren, verzuchtte ik nog weleens enigszins wanhopig: ‘Oh, wat gaat die tijd toch snel! Voor je het weet, zit ze in groep 8!’ Natuurlijk, uiteindelijk duurde dat nog meer dan vijf jaar, maar toch vlogen de jaren voorbij. Tot ik begin dit jaar met lichte paniek bedacht dat ze over minder dan een jaar zou gaan starten op de middelbare.

Want even eerlijk: waar blijft de tijd? LEGO Friends en Hello Kitty maakten langzaam plaats voor voetballen met de jongens, haar zin in knutselen voor een smartphone en dagenlang vragen om Assepoester voor SpangaS en Luizenmoeder. En dat lieve, schattige meisje met haar bos wilde, donkere krullen voor een volwassener versie van zichzelf die ik af en toe betrap op een likje mascara en zweempje lipgloss.

En nu gaat ze dus op kamp. Drie dagen lang lachen, beleven en genieten met deze geweldige klas. Waarschijnlijk voor de allerlaatste keer met elkaar op pad in deze samenstelling. Als ik straks bij de bus sta, zwaai ik mijn kleine grote meisje gedag – waarschijnlijk met dikke tranen in mijn ogen die ik uit alle macht zal wegslikken, aangezien die waarschijnlijk onwijs gênant zijn naar haar bescheiden pubermening.

Niet eens omdat ik haar klein zou willen houden of omdat ik het jammer vind dat ze zo groot wordt. Maar met die bus zwaai ik officieel een fase gedag waarvan ik bijna zeker weet dat ik er heel vaak met weemoed aan ga terugdenken. De momenten waarop mijn oma nog leefde en we samen op bezoek gingen; samen ons eerste huisje schilderen en inrichten; hand in hand door de regen huppelen; met zijn tweetjes mijn bachelordiploma ophalen; samen uit eten; huilen, ruziemaken en gelukkig ook weer lachen binnen een halfuur tijd – en al die andere intens dierbare momenten.

Dat lieve, bijzondere en pientere kleine meisje gaat straks haar vleugels voorzichtig uitslaan op de middelbare school. Steeds meer buiten ons bereik en steeds meer op eigen benen. Waarbij we toeschouwers worden in plaats van de bepalende factor. Het is goed zo. Het is tijd. Maar lief meisje van me, wat ben ik dankbaar voor alles dat we meemaakten en wat hoop ik dat deze nieuwe fase minstens zoveel moois met zich meebrengt.

Wanneer mag jouw kind op schoolkamp?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding, Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

11 thoughts on “Column | Help, mijn kind gaat op kamp!

  1. De mijne zijn al geweest, maar ik vond het ook altijd erg spannend. Ik was zelfs bang dat een engerd mijn jongste zoon stiekem uit de tent zou ontvoeren ‘s nachts en zo… Mijn fantasie kent soms geen grenzen.

    Mijn zoons vonden de kampen overigens meestal niet zo leuk. Maar de hype is dat kamp geweldig is.

    1. Haha zoiets zou ik ook wel kunnen denken hoor. Maar jammer. Ja ik vond kamp idd geweldig vroeger. Vooral lekker lang opblijven en kletsen met je vriendinnen..

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten