Column | Ineens ben ik dat zeikwijf dat het beter weet

Kom, jullie gaan met mij mee,’ roept de juf door het zwembad. Rose mag gaan oefenen met drijven op haar buik – iets dat ze inmiddels al twee maanden prima doet. Ze houdt het zelfs tien seconden vol, twee keer zolang als de eis voor dit bad. Bij de volgende oefening drijft ze op haar rug en ze sluiten af met van de mat glijden. Drie dingen die ze moeiteloos voor elkaar krijgt.

Na een halfjaar in het zwembad begin ik me, mede omdat het verder prima gaat, steeds meer op te vreten. Maar tegelijkertijd vind ik het echt verschrikkelijk van mezelf: ongemerkt ben ik dat zeikwijf aan de kant geworden dat het beter denkt te weten dan de zwemjuf – het type ouder waar ik vroeger altijd een beetje een hekel aan had. Maar goed. De beste stuurlui zit kennelijk toch ook in mij, te zien aan het gefrustreerde app’je dat ik naar Ro stuur.

Begrijp me trouwens niet verkeerd: ik zie ook dat ze nog niet door kan naar het volgende badje. Haar ‘staartje-rondje-dicht’ is onvoldoende. Ze zal zwemmeters moeten maken om dat beter onder de knie te krijgen. Het vervelende is alleen dat deze juf dus nauwelijks die nodige zwemmeters maakt met het staartje-rondje-gebeuren: daar worden slechts vijf minuten per les aan besteed. En aangezien Rose de rest van de vaardigheden wel onder de knie heeft, verveelt ze zich af en toe en let daardoor minder goed op.

Het is dus een beetje een vicieuze cirkel aan het worden. Dat is natuurlijk meteen het nadeel van een zwemles waarbij het gebruikelijk is dat de ouders langs de kant zitten, zoals hier: je ziet alles, terwijl dat in andere baden vaak niet (meer) het geval is. Had ook iets te maken met moeders die het niet eens waren met de juf… 😉

Waarom ik dit schrijf? Niet eens vanuit frustratie (daar heb ik die appjes voor), maar ik weet gewoon niet goed wat ik nu moet doen. Ik wil bijvoorbeeld best met Rose gaan oefenen in het zwembad in de buurt, maar moet ik daar als leek aan gaan beginnen? Voor hetzelfde geld leer ik het haar verkeerd aan en dan zijn we nog verder van huis. Moeten we tijdelijk een privéles boeken om haar lekker te laten oefenen met de rugslag zodat ze binnenkort door kan? Overleggen met de juf? Of niet zo miepen en gewoon de weken uitzitten tot ze de slag letterlijk te pakken krijgt? Want lijkt me ook niet handig als mijn eigen ongenoegen overslaat op onze dochter.

Misschien is het ook wel iets van deze tijd hoor. Alles gaat razendsnel, waardoor we veel minder gewend zijn om ons ongeduld te bedwingen. Ro en ik kozen een jaar geleden bewust voor dit zwembad, omdat de tijd er enigszins lijkt te hebben stilgestaan (op een positieve manier). Ze geven gedegen zwemlessen en volgens kenners leer je hier écht goed zwemmen, omdat ze de kinderen niet onnodig ophaasten. Wie weet moet ik dit dus maar beschouwen als de ultieme cursus mindfulness voor ongeduldigen en me erbij neerleggen. Is ons kind waarschijnlijk meer bij gebaat en mijn gemoedstoestand gaat er wellicht ook op vooruit.

Hoe ervaar jij de zwemlessen? Heb je ook weleens enige frustratie ervaren vanwege het tempo en/of de oefeningen? Zou jij zelf gaan oefenen? Privéles nemen? Of gewoon achterover leunen en wachten?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding, YanLev – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

5 thoughts on “Column | Ineens ben ik dat zeikwijf dat het beter weet

  1. Ik heb allebei mijn meiden in de zomervakantie een weekje extra lessen laten doen, daar kregen ze echt even een boost van waardoor het daarna weer sneller ging. Die zomercursus eerd ook door dezelfde zwemschool/-juf gegeven, dus sloot goed aan op de wekelijkse lessen. Maar zoiets moeten ze natuurlijk maar net hebben bij jullie zwemschool.
    En ik denk dat meters maken door wat baantjes te trekken tijdens vrij zwemmen ook prima helpt. Zo te lezen weet jij prima hoe het moet. 😉

  2. Ik zou de juf om advies vragen. De situatie uitleggen en dan vragen of zij het verstandig vindt als jullie als ouders een tijdje wat extra met haar gaan oefenen. Het klinkt alsof alle kinderen bij jullie dezelfde oefeningen doen, of niet? Heeft de juf wel de gelegenheid om Rose een andere opdracht te geven?

  3. zou het inderdaad niet zelf gaan doen met de fout die je dalijk misschien maakt door het fout te leren, denk met de juf praten de eerste stap is en daarna misschien kijken voor prive lessen 😉 en meid ik herken het maar altijd te goed, heb altijd geroepen ik word niet zo’n ouwehoer als mijn moeder…..HELAAS hahhaa nog erger denk ik 😀

  4. Als ik van jou was zou ik toch eerst eens proberen met de juf te praten, verder vind ik het leuk als je je afvraagt of je dat zeikwijf aan de kant aan het worden bent, troost je ik heb vroeger altijd gezegd ik wil niet op mijn moeder lijken, maar hoe ouder ik wordt hoe meer ik het doe , niet alleen van uiterlijk, maar ook in mijn uitspraken en dat wil ik helemaal niet maar het gebeurt toch…..weer fantastisch geschreven .Top.

  5. Wat een heerlijke en open blik qua zelfreflectie heb jij zeg dat zie je niet echt terug bij andere vrouwen. ☺️😉

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten