Column | Ik zette mezelf steeds op de laatste plaats

Afgelopen jaar stond vooral in het teken van hard werken. Met name de website, die ik wilde optimaliseren, vergde veel van mijn tijd. In de praktijk zat ik dus regelmatig ieder vrij uurtje te werken. Op zich prima, het werk moet toch gebeuren en ik moest met ruim 2000 blogs gewoon een flinke slag slaan. Maar toch ging het op persoonlijk vlak niet helemaal lekker meer.

Kort voor de vakantie merkte ik namelijk dat ik steeds meer op mijn tandvlees liep. Wanneer we dan iets met het hele gezin gingen doen, bezorgde me dat soms stress en ik kon niet meer genieten. Sterker nog, op zaterdagochtend bleef ik weleens langer liggen omdat ik geen zin had de drukte in te gaan. Het idee alleen al maakte me moe. Ik zat liever te werken. Er was immers nog zoveel wat moest gebeuren!

In diezelfde periode startte ik met het lezen van een boek van Charlotte L’Abee: Brain Balance. Zij legt uit aan de hand van je hersenen, voeding en haar eigen ervaring, hoe belangrijk het is goed voor jezelf te zorgen en hoe je weer in balans komt. Perfecte timing dus! Eén van de opdrachten die je moest maken, was het invullen van een schema. Hoeveel tijd besteed je aan jezelf? En hoeveel van je tijd gaat naar werk, gezin en je relatie? Confronterend maar waar, 60% van de tijd die ik had, zat in mijn eigen bedrijf. De rest naar mijn gezin en relatie. 0% naar mezelf.

Geen wonder dat ik me opgebrand en steeds zo moe voelde. De volgende opdracht was om een maand lang dagelijks een uur ontspanning voor jezelf te verzorgen. Ik kreeg het er benauwd van: hoe kon ik dat in mijn dagelijkse ritme proppen? Ik besloot de uitdaging toch aan te gaan, maar had er stiekem een hard hoofd in. Hoe kon ik nu dagelijks een uur iets leuks gaan zitten doen terwijl er plichten waren die me riepen?

En toch lukte het. Elke dag deed ik iets: ik vond een nieuwe serie op Videoland waar ik heel blij van word (Winners & Losers – tip!), kocht meteen drie romans van Charlotte de Monchy en ik pakte het knopen van armbandjes weer op. Gevolg is trouwens dat Rose straks van haar pols tot haar oksel vol zit – omdat zij graag armbandjes wil en ik dan weer een doel heb haha, maar goed. Ik maak mijn hoofd leeg en geniet van het moment.

Inmiddels zijn we een ruime maand verder en kan ik de balans opmaken. Het effect van dat uurtje per dag voor mezelf is echt dat ik een fijnere moeder ben naar de kinderen. Minder kwaad, explosief en bovendien geniet ik veel meer van ze. Ik zie het zorgen voor de twee jongsten (die kort na elkaar geboren werden en als gevolg daarvan regelmatig in elkaars vaarwater zitten – met bijbehorende ruzies) veel minder als een last. Dat heeft natuurlijk ook een wisselwerking.

Hierbij komt dat ik vaker mijn telefoon wegleg en niet meer bekijk. Dat lucht enorm op, zoals ik eigenlijk al eerder heb ondervonden. Ik heb oprechte aandacht voor de kinderen, sla gebeurtenissen op in mijn hoofd en niet op een foto of filmpjes die ik vervolgens nooit meer bekijk, en verspil geen uren van mijn kostbare tijd aan zaken die relatief onbelangrijk zijn.

Als het gaat om balans schreeuw ik zelf om het hardst dat wanneer jij niet goed voor jezelf zorgt, je dat ook niet kunt doen voor de kinderen. En toch sloop het er hier ook weer in dat ik mezelf en mijn eigen ontspanning op de allerlaatste plek zette. Dat is soms wat het dagelijkse leven in de praktijk van je lijkt te vragen, maar ook dan is het belangrijk niet in de valkuil te stappen en jezelf te verwaarlozen.

Hoewel ik ergens toch een beetje opzie tegen het leven ‘na de vakantie’ en bang ben dat het weer mis gaat, denk ik dat dit juist een mooi startpunt is voor een omslag in mijn leven. Meer rust, reinheid en regelmaat – en dit keer niet voor de kinderen, maar voor mezelf. Soms even om hulp vragen als het niet lukt. Soms mijn werk weg klikken en gewoon een fijne serie opzetten. En sowieso mijn telefoon vaker wegleggen. Het effect daarvan is zo groot!

Kortom, ik neem het er voor nu nog even van, deze zomer. Mijn leven en ons gezin is veel te leuk om zoveel van te moeten missen! En hoewel ik deze blog om een andere reden begon, besefte ik halverwege het schrijven dat hij mooi aansluit op wat Kimberly gaat doen na de vakantie. Ze start namelijk in september de Badass Challenge: vijf dagen met elke dag een opdracht om beter naar jezelf en je eigen behoeften te geven. Een positieve boost dus en meer balans. Misschien ook iets voor jou? Via de link vind je meer informatie!

Vind jij het ook zo ontzettend lastig om te zorgen voor een fatsoenlijke balans tussen de tijd die je besteed aan je gezin en andere zaken (huishouden, werk en je sociale leven)? Zorg jij voldoende ontspanning voor jezelf?

Volg Lotus Writings ook op Facebook, Instagram en Pinterest en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding, PH888 – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten