Column | Ik voelde me verloren en wilde het liefst meteen wegrennen

Afgelopen week schreef ik in mijn weekoverzicht al even kort over mijn bezoek aan het fitfestival in Rotterdam. Net binnen, voelde ik me zo verloren. Vandaag ga ik dieper in op de persoonlijke kant van dat verhaal. Want ik heb bljjkbaar nog steeds weleens een beetje moeite met sociale interactie, zeker als ik niet goed weet wat ik kan verwachten en mensen niet ken. Op zich geen ramp, maar wel als het op dat moment je werk is… 

Met een verloren gevoel stap ik de lift uit. Het gebrek aan voorbereiding speelt me een beetje parten: vooraf leek het een briljante zet, inmiddels baal ik ervan. Waar moet ik heen? Met wie moet ik spreken en hoe pak ik het aan? Ik heb werkelijk geen idee en voel een lichte paniek op komen. 

Mijn minst prettige eigenschap (vind ik zelf) is dat ik me altijd aan alles en iedereen probeer aan te passen. En dat gaat in ‘standaardsituaties’ prima. Dan weet ik wat me te doen staat, wat ik kan verwachten en hoe ik moet acteren om niet op te vallen. Maar nu is dat niet het geval. Terwijl ik ongemakkelijk sta te schuifelen in de buurt van het podium, waar een professor het festival opent, spreekt hij me ineens aan. Gevoelsmatig zijn alle ogen op mij gericht en ik heb werkelijk geen idee wat ik nu moet doen.

In een paar seconden razen de gedachten door mijn hoofd, van ‘Zeg gewoon iets, niemand kent je hier. Lekker belangrijk wat ze van je vinden!’ tot ‘Misschien ben je schor, dus knik maar gewoon – dan klink je in elk geval niet raar’ en ‘Shit, iedereen kijkt me aan!’ Het is mijn verlegenheid die in vol ornaat de kop op steekt – iets waar ik eigenlijk al tijden veel minder last van had dan vroeger. Waarom zou je ook zo stilstaan bij allerlei onbenullige gedachten? Het is niet dat ik jarenlang heb moeten aanhoren van anderen dat ik zo’n grijze muis ben of dat mensen me raar vonden. Ik predik bovendien dat iedereen prima is, zoals hij is. Waarom gaat die vlieger dan niet op voor mezelf?

Het kost me moeite. Uiteindelijk knik ik maar en beantwoord zijn vraag hardop met: ‘Ja.’ Toch schor. Nou ja, niemand kijkt me erop aan zo te zien. Mijn kaken kleuren inmiddels roze en ik probeer mezelf een houding aan te meten van iemand die vaker met dit bijltje heeft gehakt. Soort van fake it ’till you make it. En diep van binnen weet ik best dat de winkelende ouderen in dit winkelcentrum geen tweede moment meer naar me zullen kijken en dat het ze werkelijk niks interesseert of ik schor ben, gekke antwoorden geef of dingen niet weet.

Niet veel later is zijn praatje afgelopen en komt de man nog even naar me toe. Zo één op één praat het een stukje makkelijker gelukkig. Maar het is toch een nadeel van deze dag: ik zit niet helemaal lekker in mijn vel en merk gewoon dat die hele sociale interactie niet echt lekker loopt. Slechte timing natuurlijk, aangezien ik juist vandaag hard aan de slag moet.

Ik bel Ro, die me zegt dat ik het er gewoon op af moet gaan en in het verleden aan mezelf heb bewezen dit te kunnen. We hangen op. Ik voel me wel iets beter, maar ben er toch niet helemaal gerust op. Om de hoek probeer ik mezelf te herpakken en bedenk een plan van aanpak. Als ik dan toch hier blijf, ga ik eerst wel even alles verkennen, op mijn gemak rondlopen en opschrijven welke bedrijven er staan. Dan schuif ik daarna wel ergens aan voor een babbeltje. Gestructureerd, stap voor stap. En ik heb toch nog vijf uur de tijd, dus dat moet vast wel een keer goedkomen.

Niet veel later spreek ik een vrouw aan die alleen bij een tafel staat. Eigenlijk verloopt dat meteen heel makkelijk. We kletsen, ze vertelt me alles over haar bedrijf en welke boodschap ze heeft en ik voel de spanning langzaam uit mijn lijf vloeien. Binnen drie kwartier heb ik vijf verschillende mensen gesproken, een Virtual Reality ervaring gehad en voel ik me weer veel beter. Dit kan ik. De situatie is niet langer ‘ongrijpbaar’ en ik heb mijn zelfvertrouwen terug.

Later op de dag las ik een korte pauze in, ook om weer op te laden, voor mezelf op papier even kort uit te werken wat ik tot nu toe heb gehoord en hoe ik dat wil vormgeven straks. En ik denk terug aan die ochtend. Hoe ik, bevangen door dat beklemmende gevoel, het liefst meteen weer in de auto wilde gaan zitten. Vluchten voor de situatie, puur uit verlegenheid. Misschien ook bang voor afwijzing.

Zo zonde. Ik neem mezelf voor om vaker zomaar op iemand af te stappen. Dan vallen er maar ongemakkelijke stiltes, ontstaat er onbegrip of reageert iemand sowieso niet op me  – de dingen waardoor ik dit soort sociale interactie met onbekenden soms vermijd. Jammer dan. Vandaag liet me weer eens zien hoeveel moois het je ook kan opleveren als je wél die stap zet en anderen omarmt. Ik leerde een prachtige vrouw kennen uit Marokko die hier graag wil integreren, ontmoette heel veel lieve mensen en had zulke gezellige gesprekken met een paar ouderen die me vertelden over hun leven. ‘Het gaat niet, bestaat niet,’ zei K3 een keer. En zo is het maar net!

Heb jij weleens moeite met sociale interactie?

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

15 thoughts on “Column | Ik voelde me verloren en wilde het liefst meteen wegrennen

 1. Ohh zo herkenbaar! Wel knap dat je je er overheen kon zetten, dat lukt mij helaas niet altijd. Als ik in een goede flow zit gaat alles vanzelf, maar ‘voel’ ik het niet, loopt alles stroef en baal ik enorm van mezelf.

 2. Eigenlijk herken ik dit ook heel hard, ook al heb ik ondertussen ook al bewezen dat ik het kan, op sommige dagen lukt het gewoon veel moeilijker dan anders….. Sta ik mezelf daar ana te sporen, komaan Els, je kan het!!

 3. Zo herkenbaar! Ik ben ook echt een zo slecht in zomaar een praatje met mensen die ik niet ken aanknopen. Ik weet nooit een goede openingszin en kan daar dan ook veel te lang over nadenken. Uiteindelijk als ik het loslaat gaat het opeens een stuk beter

 4. Ik herken het ook.. Zelf kijk ik altijd graag de kat uit de boom, maar soms is daar geen tijd voor
  Wat goed dat jij Ro belt en die je dan op afstand op weg helpt.
  Goed dat je het gedaan hebt en hopelijk gaat een eerste stap volgende keer makkelijker

 5. absoluut, ik heb er moeite mee om ergens binnen te stappen wanneer ik er niemand kan. Ik heb een gezellige babbel, maar zet me niet tussen allemaal onbekende.

 6. Geef mij maar een klas vol mondige studenten, daar heb ik geen moeite mee. Maar dingen als netwerken… vreselijk vind ik dat! Toevallig heb ik over een paar weken een netwerkbijeenkomst van de vakbond, waarbij er worshops zijn hoe je je kunt profileren. Normaal ga ik nooit naar zulke netwerkbijeenkomsten, maar dit onderwerp is me zo op mijn lijf geschreven, hier moet ik gewoon wat mee!

 7. Wat herkenbaar, ik ga er straks heen en ben ook nu al ontzettend zenuwachtig. Las ik eenmaal bezig ben weet ik dat het heel leuk zal zijn, maar toch is het doodeng

 8. Potverdikke! Mijn instastories van gisteren gezien? Dit is zo herkenbaar voor me, spontaan wanneer alles helder is en wanneer ik er mensen ken. Zodra ik afsteven op onduidelijkheid en een potentiële afwijzing kan ik in paniek raken en kotsmisselijk worden. Dat terwijl ik prima kan presenteren etc. De poll op m’n insta geeft aan dat mensen er meer over willen weten, ik zal ze doorlinken naar deze blog want ik ben dus niet alleen ?

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten