Column | Ik heb het te druk (voor vriendschappen)?

te druk voor vriendschappen

Gierend van de lach hang ik aan tafel als vriendin A. een paar hilarische koeien uit de sloot trekt. Wat hebben we samen toch veel meegemaakt! We hebben zoveel oude herinneringen en vertellen elkaar uitgebreid hoe onze levens er nu uit zien. ‘Moeten we echt vaker doen!’ besluiten we bij het afscheid. En dat meen ik oprecht. Sommige contacten zijn de moeite waard om in te blijven investeren, hoe druk je leven ook is. 

‘Druk’ is het nieuwe ‘goed’ geworden, als antwoord op de vraag hoe het met iemand gaat. We lijken met zijn allen zo te hollen dat de automatische piloot niet eens meer ingaat op hoe we ons nu écht voelen, maar alleen nog aandacht schenkt aan de oppervlakte. Want we hebben het druk. In elk geval om aan onze volgers te tonen dat we op dit moment keihard aan het #genieten zijn en ons #blessed voelen, maar tegenwoordig ook met honderdduizend clubjes en hobby’s van de kinderen.

Wat levert het ons op, vraag ik me weleens af. En ik weet best dat we ‘vroeger‘ – op de middelbare – weinig verplichtingen hadden (denk: gezin, werk, sociaal leven), waardoor je automatisch al meer vrije tijd leek te hebben. Bovendien zag je vriendinnen hele dagen lang, omdat je in dezelfde klas zat. Sociaal leven was dus geen issue.

Maar op dit moment hebben Ro en ik allebei een redelijk drukke baan (hij inmiddels 32 uur, ik 40-50), bedacht ik dat het daarnaast prima was om een musical op te pakken, zijn er nog sportclubjes hier en daar en willen we als partners en gezin ook tijd doorbrengen met zijn allen. Ik voel de druk in mijn nek hijgen. Zo ga ik bijvoorbeeld veel te weinig naar mijn zin op bezoek bij familie, zie ik vrienden bijna en niet en zijn sommige dagen gepland van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat.

En toch was ik het laatst een keer zat. Ik zie mijn vriendinnen van de middelbare school nog steeds gelukkig en het is altijd heel erg gezellig. Maar samen afspreken komt er (te) weinig van. Onregelmatige diensten, events, andere verplichtingen en de kinderen zorgen er samen voor dat zo’n date makkelijk vier weken verder wordt geschoven. Soms zelfs drie maanden. Zonde eigenlijk!

Ik besloot, mede dankzij goede vriend E., dat het tijd was voor verandering. Zelf het heft in handen nemen. Niet langer wachten tot de hele vriendengroep kan afspreken, maar onderling gewoon even wat gaan drinken of een poging doen tot poolen. Want juist dit soort momenten geven veel energie die je goed kan gebruiken op andere momenten.

Wat is nu leuker dan #wineoclock delen met die ene goede vriendin die briljante herinneringen opdist of een goed gesprek hebben over jullie leven nu? Geldt trouwens ook voor je man of vrouw: even lekker samen weg en je kan er voorlopig weer tegenaan. 

En dus meende ik de woorden die we aan het eind uitspraken: moeten we snel weer doen. Genieten doe je namelijk het beste zonder hashtags!

Heb jij het ook druk? En hoe combineer jij je sociale leven met die drukte?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding, Andrey_Popov – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

6 thoughts on “Column | Ik heb het te druk (voor vriendschappen)?

  1. Je hebt gelijk wat je zegt. Ik moet zeggen dat ik zo weinig mogelijk inplan in de weekenden. Ik zie wel waar het schip strandt. Uiteraard heb ik wel in de weekenden afspraken maar dan zorg ik dat ik de andere dag vrij heb.

  2. Ik heb het ook (te) druk met een baan die zo 50-60 uur per week kost en snap steeds minder waarom dat een hele prestatie lijkt. Op termijn zou ik graag parttime willen werken en de rest van de tijd goed besteden aan leuke sociale dingen (en hobby’s). Een beetje leven is ook belangrijk!

  3. Nee, valt wel mee. Ik streef er ook naar om niet ‘druk’ te zijn. Druk zijn is tegenwoordig ook een beetje een statussymbool geworden heb ik het idee. Druk betekent bijna interessant.

    Supergoed dat je gewoon bent gaan afspreken met je vriendinnen!

  4. Wij hebben het inderdaad ook heel druk en ieder weekend staat weer vol met verjaardagen gepland. Ik block soms gewoon echt mijn agenda voor quality time met vriendinnen. Maar helaas gebeurd het soms nog te weinig. En soms is een weekend even helemaal niks ook erg lekker 😉

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten