Column | Ik besef dat ik vroeger veel meer genoot

‘Wat is dit voor kaartje?’ May springt op bed en duwt me de rouwkaart van mijn oma in handen. Meteen heb ik een brok in mijn keel. Het is inmiddels vijf jaar geleden, maar ik mis haar echt nog elke dag. Ik heb ook geen idee hoe ze eraan komt, omdat ik dacht dat ik hem had opgeborgen in een bak met spulletjes van mijn opa’s en oudtante. Maar goed, ik leg haar uit hoe het zit en ze wil weten hoe oma er eigenlijk uit zag.

Ze kruipt dicht tegen me aan. Haar lange haren kriebelen bij mijn neus en ik sluit mijn ogen even terwijl ik mijn tranen weg slik. Dan zoek ik in de feed van mijn privéaccount voor Instagram naar een foto van de vrouw die me zo lief was. Op de één of andere manier kan ik hem niet goed vinden. Wel zie ik allemaal foto’s voorbij komen van vroeger. Van bijzondere momenten met June, mijn afstuderen, avondjes voor mezelf, glazen wijn, discotheken en een heleboel gezelligheid.

Nadat ik May uiteindelijk toch nog een paar foto’s heb kunnen laten zien van mijn oma, duik ik weer in het leven van toen. Wat me vooral opvalt, is hoe ik eruit zie. Lichter, vrolijker misschien zelfs. Anders dan hoe ik me de laatste tijd voel in elk geval. Ik ben nogal moe, heb het idee dat ik vooral bezig ben met werken en verplichtingen en ontspan eigenlijk nauwelijks.

Ik zucht nog maar eens. Voor ik aan de slag ga, bestudeer ik wat er dan in het leven van toen zat waar ik zo blij van werd: ik ging vaker leuke dingen doen (wandelen met June, naar het strand, feesten, cakejes bakken en versieren, spontaan films kijken, terrasje of naar de ballenbak) en dronk meer wijn. Niet dat ik nu gelijk een stuk of twintig flessen moet inslaan trouwens, maar het representeert voor mij wel een meer zorgeloze houding.

De laatste tijd worstel ik met mijn (extra) gewicht, zit niet helemaal lekker in mijn vel en maak te weinig tijd voor mezelf. Behalve dan ‘s avonds laat, als ik eigenlijk zou moeten slapen. De balans is een beetje zoek. Dat is misschien ook het lastige aan zelfstandig ondernemer zijn: je thuis is je werk en andersom; je collega’s zijn ook je vriendinnen, dus je vergeet soms een duidelijke grens te trekken voor jezelf.

Gek eigenlijk. Want de randvoorwaarden in mijn leven zijn zoveel beter dan destijds: inmiddels drie lieve dochters, Ro, meer financiële zekerheid, werk waar ik oprecht heel gelukkig van word, gezellige drukte en een huis dat steeds meer thuis is.

En hoewel ik al een tijdje loop aan te modderen met mezelf, besef ik midden in mijn feed pas waar het eigenlijk steeds mis gaat. Ik doe wat moet en ben mezelf daarmee niet meer helemaal. Natuurlijk gebeurt het niet continu, maar het sluipt erin. Stom hè? Juist met drie kinderen en een eigen bedrijf (of inmiddels twee eigenlijk) is het zo belangrijk om soms even aan jezelf te denken en helemaal niks te doen, onderuit te zakken en lekker te relaxen met een niks zeggende film of wijn en chocola.

Bijzonder toch? Een kort gesprek met mijn jongste dochter over mijn overleden oma leidde spontaan tot het inzicht waar ik al een tijdje behoefte aan had. Goede reden dus om komende tijd lekker voor te gaan zitten!

Vind jij het lastig om tijd voor jezelf te maken tussen de dagelijkse beslommeringen door? Hoe doe jij dat?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding, Imark – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

2 thoughts on “Column | Ik besef dat ik vroeger veel meer genoot

  1. Jouw gevoel is zo herkenbaar, ik loop vaak te zuchten in het huis omdat ik weer eens de was moet instoppen. Ik heb een man die zoveel doet maar toch heb ik het gevoel dat ik steeds vanalles moet en mezelf verlies, dan leg ik mezelf nog meer moetens op als in hobby time, maar ook dat is niet gewoon tijd voor mezelf omdat het van mezelf moet … het sluipt erin en je krijgt het niet zomaar meer weg … als je tips hebt, altijd welkom hoor :p

    1. De laatste tijd leg ik mijn telefoon (veel) vaker weg en plan bewust een uur per dag voor mezelf. Dat begon eigenlijk, omdat het in een boek stond dat ik aan het lezen was en ik het er stiekem spaansbenauwd van kreeg om elke dag een uur voor mezelf in te ruimen: hoe dan?

      Toch bestelde ik een paar leuke boeken en ging ervoor. En eerlijk? Ik voel me veel rustiger. Ik weet niet of het bij jou mogelijk is om wat meer tijd voor jezelf te nemen en écht iets te doen waar je gelukkig van wordt, maar als het kan dan is het de moeite zeker waard!

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten