Column | Hoe voorkom je gestuiter in december?

Sinterklaas dobbelspel - alternatief

Ongemerkt is 2018 eigenlijk aan me voorbij gevlogen. Zo kwam het dat ik afgelopen week in een kleine shock verkeerde, omdat ik besefte dat Sinterklaas komend weekend aankomt. En Sinterklaas betekent overprikkelde kinderen. Fijn! 

Gek genoeg merk ik het ook echt aan de kleintjes. Want ondanks dat we consequent tot ver in juli nog elke avond een Sinterklaasliedje zongen voor het slapen gaan en dat we al maanden films kijken van de Goedheiligman, begint het de laatste tijd ineens te kriebelen. Hij is nu écht binnen afzienbare tijd bij ons. De reclameblokken op kinderzenders worden subtiel steeds iets langer, je ziet alleen maar duur speelgoed voorbij komen dat ze natuurlijk allemaal willen hebben.. En ik? Ik voel me steeds moedelozer worden. 

Ik weet namelijk dat Sinterklaas garant staat voor kinderen die alle kanten op stuiteren. En als ik heel eerlijk ben, weet ik niet goed hoe ik het in de juiste banen moet leiden. Een kleuter die voor geen meter luistert, onze peuter die – meer dan anders – dwars tegen je in gaat. Ik hou me rustig en probeer telkens kalm uit te leggen hoe ze zich horen te gedragen, maar ze maken het me moeilijk. 

Zijn ze misschien bang in Spanje te belanden, omdat we al die maanden consequent zongen dat stoute kinderen de roe krijgen? Of zijn ze gewoon zo nieuwsgierig naar wat hij allemaal voor ze meebrengt? Merken ze de spanning bij andere kinderen? Hopen ze dat ze elke dag hun schoen mogen zetten? Ik weet het niet goed. Alleen dat ik zelf dus niet goed weet wat ik moet doen. 

Eigenlijk vind ik het jammer. Want Sint is echt één van mijn favoriete feesten. Heus niet alleen maar omdat je je een maand te buiten kan gaan aan kruidnootjes, gevulde speculaas en chocoladeletters die eigenlijk in hun schoen hadden gemoeten. Maar vooral vanwege het samen zijn met familie, urenlang broeden op een briljant gedicht en knutselen aan je surprise – die in mijn geval nooit zo spectaculair wordt als ik hoopte. Dat mag allemaal de pret niet drukken.

Voorlopig heb ik een paar oplossingen: 

 • Aftelkalender zodat ze weten wanneer hij in Nederland komt
 • Schoentjeskalender zodat ze ook precies kunnen zien wanneer ze hun schoen mogen zetten met als klap op de vuurpijl Pakjesavond
 • Blijven herhalen dat niemand naar Spanje gaat (al had ik persoonlijk best aan een willekeurige Costa willen belanden trouwens, maar dat is weer een ander verhaal)

En verder hoop ik vooral op jullie input. Help a mom out, please! 

Hoe pakken (of pakten) jullie de Sinterklaasperiode aan? En herken je het gestuiter tijdens die overvolle decembermaand een beetje? 

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

2 thoughts on “Column | Hoe voorkom je gestuiter in december?

 1. Heel herkenbaar! Mijn plan voor dit jaar is om alles minder en kleiner te doen. We gaan veel minder cadeaus geven dan vorig jaar o.a.. Bij ons is de intocht een week later pas, daar hebben we geluk mee. Op onze kleuterschool werd trouwens gezegd dat het Sinterklaasjournaal eigenlijk niet geschikt is voor kleuters, omdat zij verhalen met een gesloten einde nodig hebben. Succes (en ook plezier :-))!

  1. Klinkt logisch eigenlijk ja, van het sinterklaasjournaal. En hier idd ook minder cadeaus.

   Heb het idee dat de kalender wel wat begint te schelen, ze weet nu iig wanneer de schoen gezet mag worden. Hopelijk geeft het weer wat overzicht.

   Probeer ook op aanraden van een vriendin iets minder te verwachten en beetje mee te veren met haar bui.

   Jullie ook veel plezier!

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten