Column | In badpak op Instagram? Ik wil zwemmen!

in badpak op instagram

Ben ik ouderwets dat ik niet in volle glorie met alle onvolkomenheden in badpak live op Instagram ga? Tegenwoordig delen mensen best veel en dat is prima, maar ik kies soms bewust om bepaalde dingen lekker te laten voor wat het is. Maar dan zit er een meisje voor mijn neus, live op Instagram en met haar camera gericht op Ro, onze zwemmende peuters en de rest van de aanwezigen. Is dat de wereld anno 2018 en moet ik me daar maar aan aanpassen? Of is het nog steeds not done?

Ik hou van het zwembad. Niet dat het mijn hobby is om recreatief te gaan zwemmen – dat doet Ro meestal met de kinderen – maar de geur van chloor en zoute patatjes nemen me mee terug naar vroeger – toen ik het liefst ieder weekend in het water lag. Vorig weekend gingen we weer eens met zijn bijna-allen (June logeerde bij haar opa en oma).

Ik vind het mooi om te zien hoe Rose en May allebei hun eigen angsten hebben overwonnen sinds de laatste keer dat ik met ze ging zwemmen. Ze stappen stoer door het water en roetsjen schaterend van de kleuterglijbaan. Eigenlijk verlaten ze het water pas wanneer ik aan kom lopen met een verrassingslunch: heerlijke zoute patatjes dus.

Omdat ik er na afloop nog een beetje vol van zit, blijf ik iets langer aan de kant. Ook wel even lekker trouwens. Het water is best fris en zo, bijna opgedroogd, is de temperatuur een stuk aangenamer. Met een glimlach staar ik naar de kinderen en Ro en ik besef hoe verschrikkelijk blij ik ben dat ik vanmorgen besloot het werk te onderbreken voor deze ontspanning. Even geen telefoon of laptop in de buurt, maar gewoon samen zijn. Het enige dat nog ontbreekt is June.

Maar dan valt mijn oog op het meisje voor me. In eerste instantie dacht ik dat ze gewoon zat te appen, maar – nieuwsgierig als ik ben – ze blijkt live op Instagram te zitten. En intussen toont ze het zwembad, inclusief onze zwemmende kinderen en Ro, aan iedereen in haar lijst. Lekker is dat. Ik twijfel: moet ik er iets van zeggen? Ze bedoelt het waarschijnlijk niet verkeerd, maar fatsoenlijk is anders. Gelukkig houdt ze het snel voor gezien. Al zit het me nog steeds niet helemaal lekker.

Het is niet echt een incident trouwens. Twee jongens lopen een stukje verderop met hun waterproof camera op een selfiestick langs de kant en filmen hun ‘avonturen’. Schuilt ook geen kwaad achter. Maar als dit allemaal is toegestaan, waar ligt dan de grens? Waarom zouden zij dit mogen en die perverseling met zijn voorkeur voor naakte vrouwen in een kleedhokje niet? Oké, daar lijkt me het antwoord duidelijk op. Dus anders gezegd: hoe maak je onderscheid als die laatste beweert niks geks te gaan doen? Wachten tot hij je flamoes in vol ornaat op zijn cameraatje heeft staan? Lijkt me ook niet helemaal dé manier.

Zouden we met zijn allen niet iets meer etiquetteregels kunnen opstellen voor het gebruik van je mobiele telefoon?

 • Anderen niet herkenbaar op film of foto publiceren
 • Online geen dingen zeggen die je in het echte leven ook niet zou doen
 • Niet filmen of fotograferen in een zwembad voor de lol
 • Geen naaktfoto’s verspreiden van jezelf of anderen
 • Af en toe eens lekker thuis laten en de meest intieme momenten van je leven puur beleven in plaats van direct delen met de halve wereld

Gewoon ‘wat gij niet wilt, dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet’. Zo moeilijk is het toch allemaal niet?

Interessant!

Benieuwd wat zwembaden hier zelf over te zeggen hebben? De Volkskrant ging op onderzoek uit nadat de directie van Optisport na diverse klachten het fotograferen in zowel de kleedruimten als het bad verbood.

Wat vind jij? Zouden ze camera’s sowieso moeten verbieden in zwembaden? Of ligt de taak om er verantwoordelijk mee te kunnen omgaan vooral bij ouders?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding, Antionio Guillem – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

10 thoughts on “Column | In badpak op Instagram? Ik wil zwemmen!

 1. Ik vind het ook een dingetje hoor. Als ik mijn kinderen fotografeer bij het zwembad, doe ik het maar geposeerd, zodat er geen andere kinderen op staan. In sommige zwembaden zijn fototoestellen al verboden

 2. In het zwembad vind ik het niet echt kunnen, juist omdat je daar een stuk minder gekleed bent dan op straat.
  Op mijn werk doen we in de introductieweek een photohunt, dan moeten de studenten in en om school opdrachten uitvoeren en daar foto’s van maken en naar een docent sturen. We hadden de studenten netjes geïnstrueerd om het altijd te vragen of ze iemand op de foto mochten zetten en niet zomaar in iemands tuin te stappen. Maar de locatiemanager raakte lichtelijk in paniek, want de privacy van andere studenten… Beetje jammer, want de studenten deden gewoon hartstikke leuk mee, binnen de gegeven grenzen.

 3. Het zal niet verkeerd bedoelt zijn, ze denken er niet bij na. Voor die generatie is het de normaalste zaak van de wereld om van alles te filmen en live te streamen (zeg ik dat goed?). Ik kan me de tijd nog herinneren van floppy disks en geen netflix (wat is dat?), maar 2 TV zenders en geen internet. Hoe kwamen we toen in godsnaam de dag door? Hoe wisten we wie wat deed, en met wie? O ja, we belden of gingen langs…

  God, wat voel ik me ineens oud…. 😉

  1. Haha! Ik denk dat je het goed zegt 😉 Maar inderdaad, die tijd ken ik ook nog. Gelukkig. Wat dacht je van samen vervelen en dan de leukste spelletjes bedenken? Of zelfs brieven schrijven met een vriend(innet)je aan de andere kant van het land. Samen eten in plaats van het op de foto zetten.. Al maak ik me aan sommige dingen nu ook schuldig, ik vond die tijd eigenlijk wel relaxter.

 4. pff lastig hoor, ik zou mijn kinderen nooit in zwembroek op instagram zetten en laats zelf nooit andere kinderen/ mensen in mijn foto’s. Ik zou dus niet blij worden als een ander mijn kinderen er wel op zet, helemaal in zwemkleding. Aam de andere kant is het natuurlijk deze tijd. Iedereen loopt met zijn telefoon te filmen en fotograferen, de hele dag. Ik snap jouw dilemma dus wel, van zeggen of niet zeggen, lastig!

 5. Ben ik het helemaal mee eens! Maar soms is het lastig.. Hoeveel mensen maken foto’s of filmpjes zonder dat je het door hebt? .. Niet netjes.. Maar het gebeurt heel de dag door denk ik.

 6. Ik ben het met je eens! Ik vind dat het personeel hier dan ook best wat van mag zeggen. Voor ons als blogger klinkt het heel logisch om anderen niet herkenbaar in beeld te brengen, waar dan ook. Helaas is dat voor veel anderen toch niet zo vanzelfsprekend.

 7. Bij een zwembad laat ik altijd de mobiel in de kluisje. Veilig en opgeborgen. Zo kan je het meest genieten van de dag dan hele dag achter de mobiel. Dus ja in zwembad vind ik dat mobiel verboden mag worden. Maar zal denk ik nooit ingevoerd worden

 8. Ik vind niet dat je zomaar andere mensen mag filmen of fotograferen en dat dat ook nog eens online zetten. Dat hoort niet en is een kwestie van fatsoen. Als ik voor Ren mama, ren een interview heb, en iemand mailt me een wedstrijdfoto dan ‘blur’ ik altijd alle andere deelnemers even. Want zij hebben er niet om gevraagd om op de foto te gaan.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten