Column | Een gewone dag, maar dan met een taartje

‘Nog maar 11 dagen en je wordt 25’, appte goede vriend Erwin afgelopen maandag. Glimlachend lees ik zijn bericht. Ooit kon ik dagenlang toeleven naar mijn verjaardag en dan moest het perfect zijn. Lekker oppervlakkig wel: van gezelschap, outfit en make-up tot de cadeautjes en waar we die avond naartoe gingen. En nu? Nu maakt het me allemaal niet zoveel meer uit. Mijn verjaardag is een dag als alle anderen, alleen dan met croissantjes en taart.

Cadeauwensen heb ik ook al niet meer echt. Misschien ben ik daar gewoon anders in dan de meeste vrouwen, maar ik hoef niet zo nodig te shoppen: dat vind ik helemaal niet leuk. Naar de kapper? Stel ik liever uit. Andere materiële zaken? Ik heb ze niet nodig. We hebben ons gezin en (fingers crossed) onze dierbaren bij ons. Heb je echt meer nodig dan dat? Ik geloof persoonlijk van niet. Hoe filantropisch dat ook mag klinken, ik meen het echt.

Voor het eerst begrijp ik mijn opa ook, die elk jaar steevast hetzelfde antwoord gaf wanneer ik hem vroeg wat hij wilde hebben: ‘Niks. Ik vind het leuk als jullie langskomen en dat is genoeg.’ Destijds wist ik niet goed wat ik daarmee moest en ik wilde niet met lege handen aankomen. Inmiddels snap ik dat cadeaus simpelweg niet vervangen wat je iemand geeft door langs te komen met een dikke knuffel. Of door een kaartje te sturen en te laten zien dat je aan iemand denkt.

Kortom, inmiddels nog maar negen dagen en dan word ik 36 jaar. Een leeftijd die ik tot voor kort nog met een knipoog belachelijk maakte als equivalent van veertig-min, maar inmiddels omarm. Ja, ik heb lachrimpeltjes en grijze haren, mijn lichaam zal nooit meer worden wat het ooit was en is voor eeuwig ‘toegetakeld’ door de zwangerschappen. Je verliest je kinderlijke zorgeloosheid enigszins en gaat langzaam richting je volgende hormonale achtbaan.

Maar wat is 36 worden een verademing. Nog vier jaar voor het leven écht begint. Geen zorgen meer om wat anderen van me denken, zolang het thuisfront maar gelukkig is. In staat zijn je zielsgelukkig te voelen als je op zaterdagavond onder een dekentje tegen je man aan kruipt, zonder ook maar één moment bevangen te worden door een acute aanval van FOMO. Te accepteren dat je angst en verdriet kunt voelen en niet altijd diehard vrolijk hoeft te zijn.

Echt, als je me nu vraagt wanneer ik gelukkiger was als mens, dan denkt geen haar op mijn hoofd om te antwoorden dat dat tien jaar geleden was. De continue onzekerheid destijds en bepaalde heftige gebeurtenissen, maakten plaats voor zelfacceptatie en zelfliefde, die ik hopelijk kan en mag doorgeven aan onze prachtige dochters. Dat gevoel vind ik een mooier cadeau dan alles wat geld kan kopen, eerlijk gezegd.

Dus ja… Over negen dagen word ik 36. En ik heb er zin in! Niet in de dag zelf, maar in het nieuwe levensjaar met hopelijk nieuwe wijsheden, rust en nog meer (zelf)liefde!

Heb jij (weleens) moeite met ouder worden? Of vind je het eigenlijk juist wel prettig?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding, Radu Bercan – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten