Column | De zin en onzin van het ouder worden

zin onzin ouder worden

Mama, je hebt mooie haren. Met een beetje grijs ertussen. 

Rose complimenteert me aan de ontbijttafel. Geloof ik. Ik lach, maar stiekem toch een beetje tandenknarsend. Waar zijn de dagen gebleven waarin ik mijn haar alleen verfde voor het leuke, het zelfs troep kon noemen en prat ging op natuurlijk ouder worden? Inmiddels weet ik wel beter: dat is alleen maar leuk als je een loeistrakke huid hebt, een volle bos haar op je hoofd en geen enkel teken van verval 😉

Ook mijn (lach)rimpeltjes blijven tegenwoordig prominenter staan in mijn gezicht en verdwijnen niet meer wanneer ik serieus kijk. Ik maak ongemerkt steunende geluiden als ik opsta en uitgaan tot in de late uurtjes? Moet er niet meer aan denken – tenzij ik een week vakantie kan opnemen om na afloop te kunnen bijkomen. Ik bereikte een leeftijd die ik als twintiger zag als ‘écht oud’ (30) en ga tegenwoordig zelfs richting de veertigmin. Het rijmt gewoon ook niet met hoe ik me voel: forever 25. En als ik anderen mag geloven, verdwijnt dat gevoel nooit helemaal. Girls will be girls.

Toch zit er echt een heel fijne kant aan ouder worden: je leert bepaalde onzekerheden loslaten, groeit altijd door als mens en kan beter relativeren. Waar ik me op mijn twintigste druk kon maken wanneer mijn tas niet met mijn outfit matchte, haal ik nu mijn schouders op. Ik leerde met een opener houding naar anderen kijken, ontdekte waar mijn kracht ligt en durf dat ook te gebruiken.

Ondanks mijn gezeur besef ik wel degelijk dat sommige mensen deze leeftijd niet eens mochten halen. Dat ik dankbaar moet zijn voor elke dag dat ik zorgeloos in de spiegel kan staren en mág zeuren over mijn lachrimpeltjes, zonder me druk te hoeven maken over een ongeneeslijke ziekte, dementerende ouders of een ongezond kindje. En misschien nog wel het belangrijkste van alles: dat schoonheid vooral in je uitstraling zit. Want ik vind vrouwen als Sonja Barend toch ook prachtig? Puur omdat ze na al die jaren haar twinkelende oogopslag niet verloor, dan maakt een rimpel meer of minder niet meer uit.

Die les wil ik graag meenemen naar mijn nieuwe levensjaar. Echt gaan genieten met ons gezin, mezelf niet zo streng meer beoordelen, werken aan mijn conditie en kijken naar waar het echt om draait: gezondheid en liefde. Als me dat lukt, heb ik mijn mooiste cadeau al binnen.

Heb jij moeite met ouder worden? Of vind je het juist heel fijn?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Over ouder worden gesproken, lieve C. gefeliciteerd met je 34e verjaardag! Dat je maar niet gedeprimeerd mag raken door deze tekst en geniet van je dag 😉 

Afbeelding, Studio Romantic – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

11 thoughts on “Column | De zin en onzin van het ouder worden

  1. Ik vond het vreselijk om 30 te worden! Het klonk zo oud. En nu word ik alweer 39, bijna 40 en het doet me niet zoveel. Ik geniet van het leven en maak me veel minder druk om de dingen die niet belangrijk zijn. Ik ben gezegend met de huid van mijn moeder dus rimpels heb ik niet. Ik kreeg wel de hangende oogleden maar die zijn inmiddels net als bij moeders verholpen ? Nog gefeliciteerd!

  2. Ik vind de tijd vooral ontzettend snel gaan! Ben erg gelukkig nu, maar voor mij gevoel was ik gisteren nog 17, terwijl ik nu toch echt al 32 ben. Als ik foto’s terugkijk van vroeger dan mis ik wel mijn gave huidje en mooie figuurtje.. Had er toen meer van moeten genieten

  3. Ach ik denk maar zo… ben blij dat ik elke dag weer wat ouder mag worden. En ja dat is ook wel te zien. Neem ik maar voor lief haha. Moet zeggen dat ik me er sinds ik kinderen steeds minder druk om kan maken.. rimpeltjes enzo

  4. Ik ben ook net 30 geworden en heb er geen probleem mee. Die rimpeltjes vallen bij mij ook steeds wat meer op, en ik vind het wel een heel klein beetje eng dat ik richting ‘over-de-helft’ ga, maar ik ben ook heel blij met de zekerheid. Ik trek nu ook gewoon een lelijke regenjas aan als het regent, dat deed ik 10 jaar geleden echt niet haha.

  5. Herkenbaar hoor, en hier geen verf meer in mijn haar, tegenwoordig laat ik de grijze look gewoon zien. Diep in mijn hart zou ik zo graag nog 30 willen zijn. Maar aan de andere kant besef kook, dat ik geluk heb dat ik in goede gezondheid mag leven en ouder kan worden. je leest en hoort ook zoveel anders om je heen.

  6. Nee, niet echt. Zeker niet als ik hoor of jongere mensen die overlijden door een ongeneeslijke ziekte. Dan vind ik dat ik me in de handjes moet knijpen dat ik uberhaupt ouder mág worden.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten