Column | Daar lag Flora, in drie stukken…

BAM! Er klinkt een keiharde klap tegen het raam. Ik schrik (al is daar meestal niet veel voor nodig) en loop meteen naar de keuken waar gelijk duidelijk wordt waar die bonk vandaan kwam: de buurjongens van verderop hebben een sneeuwbal gegooid. Als ik door het keukenraam naar buiten kijk, valt mijn oog meteen op de sneeuwpop. Hij is zomaar doormidden getrapt. En – gooi het op mijn maandelijkse hormonen – ik word er een beetje verdrietig van. Boos ook. Waarom doen kinderen (jongens?) dit in godsnaam?

Gistermiddag zaten die kleintjes namelijk nog zo trots naast hun sneeuwpop ‘Flora’. Ze deden voorzichtig een sjaal om haar nek, hakten met minutieuze precisie de halve achterkant weg πŸ˜‰ en zetten haar maar liefst twee mutsen op haar hoofd – ‘Anders krijgt ze het zo koud mama!’ Ja, Ro werd zelfs geΓ―nstrueerd om een elektrisch waxinelichtje aan de achterkant in te bouwen. ‘We willen niet dat ze bang is in het donker.’

Lief toch? Onschuldig ook. En daarom ben ik dus boos als Flora in drie stukken verspreid over de tegels ligt. Puur omdat ik gewoon niet begrijp waarom je iets kapot zou maken dat niet van jou is. En hoewel ik me nog zo had voorgenomen om de kinderen te leren omgaan met teleurstellingen en me niet meer te bemoeien met dit soort dingen, schiet ik mijn snowboots aan en wandel kordaat naar buiten. Precies zoals de moeder die ik niet wil zijn.

Naar de daders hoef ik niet echt te zoeken. Blonde piekhaartjes steken namelijk uit achter een muurtje verderop. Ze behoren toe aan een jongetje dat lichtelijk bezorgd mijn kant op kijkt. Ik vraag wie zojuist de sneeuwpop kapot maakte. Zijn vinger wijst resoluut naar iemand naast hem. Daarop stapt nog een ventje wat bedremmeld mijn gezichtsveld in en hij kijkt beschaamd naar de grond.

Spontaan krijg ik ook wel weer medelijden met ze. ‘Jongens, dat jullie als grapje een sneeuwbal tegen het raam gooien, snap ik heus wel. Maar ik heb twee kleine dochtertjes en die waren supertrots op hun sneeuwpop.’ Ironisch genoeg, alsof we het hebben ingestudeerd, stapt op dat moment May naar buiten die keihard schreeuwt: ‘NEEEEEEE!’ Ik verbijt een glimlach om zoveel dramatiek en vervolg mijn verhaal. ‘Snappen jullie dat ik dat niet leuk vind?’ Ze knikken. Even eerlijk, wie zou het niet begrijpen na zo’n oerkreet? ‘Dan zou ik het fijn vinden als het niet meer gebeurt. Kunnen we dat afspreken?’ Opnieuw een knik.

Enigszins opgelucht waarschijnlijk rennen ze keihard richting huis wanneer ik weer naar de voortuin loop. Daar staan inmiddels twee kleine meisjes. De één vist het waxinelichtje uit de sneeuw, de ander neemt de sjaal mee naar binnen. ‘Die heeft Flora niet meer nodig,’ klinkt het monter. Toch komt hij een dag later weer van pas, als June een nieuw sneeuwpopje maakt voor haar zusjes – ter compensatie.

Hoewel ik het irritant vond, koester ik deze dagen ook wel weer. Dat een kapot geschopte sneeuwpop een groter drama veroorzaakt dan de date die tegenviel, de relatie die stuk liep of die ene vriendin die toch minder oprecht blijkt te zijn dan ze dachten. Dit kunnen we ten minste nog oplossen met een kleine wandeling naar buiten en een nieuw exemplaar…

HoeΒ gaΒ jijΒ metΒ ditΒ soortΒ situatiesΒ om? Moeten ze alles zelf oplossen van jullie of neem je op de peuterleeftijd zelf het voortouw?

Volg jij Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest?Β 

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (5) en May (4).

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten