Co-sleepen: de voor- en nadelen van samenslapen

doorslapen

Samen slapen na de bevalling

Eigenlijk ontstond bij ons de situatie waarin we allemaal in dezelfde kamer lagen een beetje uit noodzaak. Of voorkeur, hoe je wil. Ons grootste argument was praktisch: waarom zou je elke nacht naar de babykamer wandelen als je baby ook gewoon in je kamer kan liggen? Daarnaast voelde het prettiger. Je hoort je baby ademen, ligt vlakbij elkaar en je bent echt samen.

Taboe op samen slapen met je oudere kindje

Er ligt best een taboe op samen slapen. Dat merkte ik toen ik aangaf dat onze dochter met vier jaar nog steeds regelmatig bij me kwam liggen. Oké, elke nacht. Ik kreeg regelmatig het advies om haar ‘gewoon’ elke nacht terug te brengen naar haar bed, om maar iets te noemen. Alsof er een mens op de wereld bestaat dat een jaar lang vier keer per nacht heen en weer kan wandelen zonder om te vallen…

Op een gegeven moment vertelde ik het alleen nog maar aan de mensen die echt dichtbij stonden. En ik berustte erin. Per slot van rekening zou ze op haar zestiende heus niet meer naast me liggen.

Waarom zou je co-sleepen?

Gemakkelijker: nachtvoedingen

Dit was voor ons ook het grootste argument. Kleine kinderen slapen over het algemeen niet door. Zeker wanneer ze borstvoeding krijgen is het heel normaal als ze wakker worden. En hoewel het op den duur naar mijn mening een vorm van pure marteling wordt, hoort dit er wel bij. Waarom zou je het jezelf dan niet zo makkelijk mogelijk maken? Omdat anderen dan een mening over je vormen? Dan zou ik toch liever voor een betere nachtrust gaan.

Veiligheid en geborgenheid

Voor de meeste kindjes is het heel prettig als hij jouw aanwezigheid voelt. Ze slapen zelf vaak ook beter wanneer ze lekker bij je liggen. Bovendien hoort een pasgeboren baby ook regelmatig te worden aangelegd ‘s nachts. Het is dan prettig als hij of zij in je buurt ligt.

Overigens ken ik ook genoeg verhalen waarin baby’s juist onrustig werd van de aanwezigheid van anderen. Die sliepen liever alleen. Hier is natuurlijk ook niks mis mee; uiteindelijk volgt ieder kindje zijn eigen behoeften.

Het is natuurlijk

Wanneer we nog in de oertijd hadden geleefd – of als je bedje in een niet-Westerse samenleving stond – zou je ook dicht tegen elkaar aan slapen. Vader, moeder en kinderen. Niet alleen in de babyleeftijd dus, maar ook wanneer ze al wat groter waren.

Omdat het inmiddels cultureel bepaald is dat je de kinderen in een andere ruimte laat slapen, eisen we dat ook bijna van onze baby’s. Maar als je je er niet prettig bij voelt, waarom zou je dat dan doen? Volg dan liever je eigen gevoel.

Let er natuurlijk altijd op dat je kiest voor een veilige vorm van co-sleepen!

De voordelen van co-sleepen

Je krijgt (iets) meer nachtrust

Hoe minder je uit bed hoeft om te voeden en/of wandelen om je huilende baby tot rust te krijgen, hoe lekkerder je slaapt. En aangezien slaaptekort geen pretje is, kan je dat maar beter voor zijn.

Je man kan bijspringen

Nu zal niet elke man hier heel warm voor lopen. Maar wanneer je je tijdens de zwangerschap negen maanden lang buitenspel voelde staan, is dit hét moment om wel actief mee te doen aan het gezinsleven. Ook wanneer je kiest voor borstvoeding: hij kan de baby uit bed halen en bij je neerleggen. En eventueel terugleggen na afloop.

Het voelt heel fijn en liefdevol

Nu kan ik absoluut niet spreken voor elke moeder, maar wel voor mezelf. Mijn ervaring met co-sleepen en samen slapen is dat het zo liefdevol voelt. Nog steeds trouwens, als ik eerlijk ben. Heel soms komen ze middenin de nacht bij me en dan slapen we nog steeds in een soort knuffelhouding. Zelfs na een gebroken nacht ben ik niet heel chagrijnig. En dat wil wat zeggen!

Je kindje slaapt sneller verder

Wanneer je klaar bent met de voeding hoef je geen wandeling te maken. Met een goede co-sleeper naast je eigen bed leg je je kindje er zo weer in. Dat gaat een stuk soepeler en de kans dat ze wakker worden is kleiner.

Het reguleert ademhaling en hartslag

Mijn kraamverzorgster vertelde me in de kraamweek dat het samen slapen helpt om de hartslag en ademhaling van je kindje te reguleren. Je past je als het ware op elkaar aan. Hoe mooi is dat van Moeder Natuur?

Je kindje voelt zich veilig en geboren

Vrij logisch ook eigenlijk. Net zoals huid-op-huidcontact zorgt voor een goede hechting en een gevoel van veiligheid, zo gebeurt dat ook bij samen slapen. Je kindje leert immers dat papa en mama altijd dichtbij zijn om hem te helpen.

De nadelen van samen slapen

Het is niet altijd veilig

Wanneer je bepaalde medicatie gebruikt of alcohol gedronken hebt, ben je veel minder alert tijdens je slaap – zoals je ook kan lezen op bovengenoemde site over veilig co-sleepen.

Je seksleven wordt er niet spannender op

Nu zijn er ook genoeg vrouwen die zodanig moeten wennen aan het moederschap dat ze seks op het laagste pitje zetten. Maar los daarvan wordt het ook niet heel spannend meer wanneer je baby op minder dan veertig centimeter afstand naast je ligt. Overigens kan het ook je creativiteit aanwakkeren. Is maar net hoe je erin staat.

Sommige ouders vinden co-sleepen heel onrustig

Sommige kindjes trouwens ook. Als je licht slaapt en wakker wordt van ieder geluid, dan kan het beter zijn als iedereen gewoon op zijn eigen kamer ligt.

Het houdt niet op, niet vanzelf…

Zolang jij je kindje op de kamer houdt, blijft de situatie zichzelf in stand houden. En dus zal je aan de slaaptraining moeten gaan op den duur – als je je bed weer voor jezelf wil.

Onze dochter sliep met achttien maanden nog niet door

We hadden voor onszelf bedacht dat we haar op een andere kamer wilden leggen wanneer ze zou doorslapen. Ook omdat ze bij haar zus op de kamer zou komen en we niet met twee wakkere kinderen wilden zitten. Maar met achttien maanden waren we geen stap verder. Sterker nog, ze maakte er geregeld een feestje van ‘s nachts en wij sliepen steeds minder.

Van verkoudheid tot eindelijk rust

Omdat ik nog borstvoeding gaf, lieten we de situatie voor wat het was. Tot ik flink verkouden werd. Ik besloot apart te gaan liggen van Ro en May zodat iedereen kon doorslapen – inclusief ikzelf. Was ook wel nodig, want ik raakte behoorlijk uitgeput door die gebroken nachten. Maar wat bleek? De eerste nacht werd ze regelmatig wakker, maar toen ze zag dat ik er niet was sliep ze snel weer verder. Vier dagen later maakte ze zelfs de nacht door tot half 4! Voelde als uitslapen.

Co-sleepen? Nee, dankzij de borstvoeding niet meer

Uiteindelijk besloten we haar bij haar zusje op de kamer te leggen en vanaf het eerste moment ging het prima. Ze sliep hele nachten door. Hadden we dat maar eerder geweten…

Kozen jullie voor co-sleepen? Of lijkt jou dat hele samen slapen eigenlijk maar niks?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

15 thoughts on “Co-sleepen: de voor- en nadelen van samenslapen

 1. Als je al gezwicht bent voor een fopspeen (zoals ik:() :
  Bij mij zoon deed ik op een gegeven moment eerst 1 (of 3 keer in 5 minuten als hij erg hardnekkig was) keer de speen in.
  Werd hij daarna weer wakker of wou hij hem echt niet; dan had hij trek en kwam ik in actie. (nou had ik speen en zoon beide binnen handbereik dus voor de speen hoefde ik er niet uit).

  Maar das echt alleen een optie als ze al aan de fopspeen zijn natuurlijk.

 2. Mijn middelste is nu bijna twee en slaapt nog altijd niet door. Hij krijgt al een jaar geen borstvoeding meer…Slapen doet hij meestal ook tussen ons in, net als de samba overigens…Het ene kind is het andere niet. Ik leef ook volgens het motto: het is pas een probleem als je het zelf zo ervaart. De nachtvoedingen hebben overigens ook nut hè?

 3. Naomi was 9 maanden toen ze langzaam aan door ging slapen. Ik voedde haar in de nacht altijd, ik ging die strijd gewoon niet aan. Ik was ervan overtuigd dat ze wel zou doorslapen als ze daaraan toe is. Ik ken overigens genoeg vrouwen waarbij de baby’s binnen 3 maanden doorsliepen en ook zij gaven borstvoeding. Ik denk dat het aan het kind zelf ligt, ze wil gewoon graag bij je zijn in de nacht. Ik vond het ook pittig hoor en zeg het allemaal heeeeel makkelijk nu. Doe wat goed voelt 😉

 4. Je zou kunnen kijken of ze ook weer in slaap valt als je niet uit bed komt wanneer ze ‘s nachts wakker wordt en jij op dezelfde kamer bent. Of misschien na de voeding meteen in haar eigen bedje leggen zodat ze niet te lang wakker blijft na de voeding. En anders misschien toch op een eigen kamertje. Ons meisje ging al heel snel naar haar eigen kamertje toe en we waren toen ook al vrij snel van de nachtvoeding af.

 5. Hier ook nog een fervente nachtdrinker.
  Gemiddeld komt mijn zoon 2 tot 4 keer en slaapt nergens anders dan in mijn bed.
  Vanacht voor het eerst sinds maaaaaaanden maar 1 keer gedronken, het voelde dus een beetje als doorslapen.
  ik kan je geen antwoord geven op je vragen maar je wel dit meegeven; het is pas een probleem als je er zelf een probleem van maakt.

  Sterkte met de gebroken nachten, als ze 18 zijn slapen ze vast wel door ?

  1. Kan me voorstellen inderdaad, die ene keer valt dan wel mee.
   Dank je voor je reactie. Verfrissende manier van kijken. Vind het zelf een lastige situatie, niet het wakker worden maar dat ze wakker blijft ervaar ik inmiddels wel als een probleem. En dus is het geloof ik tijd voor een oplossing 🙂
   Haha ja dat is ook zo!

  1. Wat bij ons soms trouwens een tijdje goed hielp was om onze dochter na het voeden bij ons in bed te houden, maar wel aan de kant van mijn man. En ik ben op een gegeven moment consequent niet vaker dan 1 keer borstvoeding gaan geven ‘s nachts. Als ze dan nog een keer wilde gaf mijn man een flesje water. Ik kan mij goed voorstellen dat dat wakker blijven super vermoeiend is!

 6. Oeh, lastig. Ik heb hier ook een kind wat nog iedere drie uur borstvoeding wil, maar hij slaapt dan meteen weer verder (weliswaar niet in zijn eigen bed). Dus ik heb geen last van de samba. Gek dat ze dan zo actief kan zijn ‘s nachts. Ik neem aan dat jij haar’ s nachts toch niet wakker houdt door met haar te knuffelen/praten /spelen? Of zou het allemaal toeval zijn? Misschien toch weer het bed in stappen en kijken wat er gebeurt? Of leg het op tafel bij het consultatiebureau. Die pluizen het evt verder uit. (je krijgt dan waarschijnlijk een hele rits aan vragen om allerlei dingen uit te sluiten).

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten