chocolonely ijs

Recept | Chocolonely ijs: is het zo lekker als het klinkt?

Net als vorig jaar doen we weer mee aan de Mama Challenge 2017. Een van de opdrachten is het maken van ijs. En in tegenstelling tot knutselen of mijn beschrijving van de ideale zomerse OOTD ligt dit dus wel enorm in mijn straatje. Natuurlijk had ik voor verantwoord kunnen gaan, maar ik ben een zoetekauw. Chocolonely ijs lijkt me dus heerlijk. Of het dat ook is? 

IJsmachine

Mijn ouders hadden een ijsmachine, maar gebruikten hem eigenlijk bijna niet – op een paar enthousiaste eerste keren na. Ik kon me daar niks bij voorstellen. Waarom zou je zo’n apparaat laten versloffen? Ik wist zeker dat het mij niet zou overkomen en confisqueerde hem tijdens een van mijn bezoekjes. Om even een lang verhaal kort te maken: we gebruikten hem één keer.

Chocolonely ijs?

De opdracht om ijs te maken, vond ik natuurlijk heel leuk en lekker. Ook de smaak was snel beslist. En omdat ik weet dat Chocolonely heerlijke chocolademousse geeft, wist ik bijna zeker dat het met Chocolonely ijs eigenlijk niet mis zou kunnen gaan. Kloppen die vermoedens? Voor onderstaand recept gebruikte ik zoveel mogelijk biologische en fairtrade ingrediënten, met name omdat het niet goed voelde naast deze chocolade euroknallers te gebruiken. Het is dus wel een vrij prijzig ijsje. 

Recept voor Chocolonely ijs

Mijn recept is gebaseerd op verschillende recepten die ik op internet vond.

Ingrediënten

 • 250 ml. melk (ik gebruikte soyamelk)
 • 2 eetlepels cacao
 • 150 gram basterdsuiker
 • snufje zout
 • 3 eidooiers
 • 50 gram chocolade (of op gevoel)
 • een eetlepel vanille essence (of op gevoel)
 • 500 ml. slagroom

Benodigdheden

 • Steelpan
 • Kommetje
 • Koude kom (halfuur voor gebruik in de koelkast zetten)
 • IJsmachine

Bereidingstijd

Voor het recept zelf ben je een halfuur kwijt. Daarnaast moet het tussendoor 2 uur in de koelkast en na een halfuur draaien in de ijsmachine nog een nachtje in de vriezer.

Bereidingswijze

 1. Zet een steelpan op het vuur en breng de (soya)melk, cacao, suiker en het snufje zout aan de kook.
 2. Scheid de eidooiers van het eiwit en doe deze in een kommetje.
 3. Zodra het mengsel kookt, ongeveer de helft bij de eidooiers voegen – ‘familie maken’ noemt Rudolph dat altijd op 24Kitchen. Roer het even door en gooi het terug in de pan. Het hoeft dan niet meer te koken.
 4. Terwijl je roert, voeg je de chocolade toe aan de pan. Het vuur kan uit, omdat de warmte de chocolade wel doet smelten.
 5. Pak de koude kom uit de koelkast als het helemaal gesmolten is en gooi het chocolademengsel erin. Plaats het nu zo’n 2 uur terug in de koelkast – af en toe doorroeren.
 6. Zet de ijsmachine klaar en voeg de slagroom en vanille essence toe aan je kom. Dit hele mengsel giet je in de machine. Ik las pas nadat ik alles los van elkaar in de machine had gegoten, dat je ze eerst samen moet mengen. Vandaar de wat bleke kleur op onderstaande foto 😉 Uiteindelijk kwam het gelukkig helemaal goed!
 7. Laat hem een halfuur draaien. Voeg eventueel nog kleine stukjes chocolade toe aan het mengsel. Doe dit op het laatst, anders maalt de machine ze heel klein en vind je er weinig meer van terug in je ijs (zoals hier).
 8. Waarschijnlijk heb je na dat halfuur draaien nog geen ijs. Schenk het terug in een bak en zet die een nachtje in de vriezer.

Hoe smaakt Chocolonely ijs?

Momenteel staat het nog in de vriezer, maar gister proefde ik alvast een beetje. Het ijs smaakt zoals je zou verwachten, maar nog beter: een romig bolletje met de smaak van Chocolonely. Hier gaan we heel zuinig mee doen, zodat we nog heel veel kunnen genieten! Bij Jumbo kochten we een tijdje geleden al ijsbakjes en hoorntjes, die we nu mooi kunnen gebruiken. Wil je het eindresultaat zien? Hou dan mijn Instagram goed in de gaten!

Zou jij dit Chocolonely ijs eens willen proeven?
Wat is jouw favoriete smaak?

 

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

17 Replies to “Recept | Chocolonely ijs: is het zo lekker als het klinkt?

 1. Ik heb net een ijsmachine aangeschaft en hoop ‘m ook regelmatig te gebruiken. Omdat ik niet een gezin heb, halveer ik vaak de recepten waardoor ik wel direct ijs heb ;-). Chocolade-ijs lijkt me heerlijk! Zeker met lekkere stukjes verschillende chocolade erin!

 2. Oh dit wil ik wel graag proeven zeg. Ik ben dol op de chocolade van tony’s!
  Heb alleen helaas geen ijsmachine , wie weet schaf ik er ooit 1 aan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge