Home » Huis en tuin » Huishouden » Je dierbaren achterlaten met 10.000 euro schuld? *

Je dierbaren achterlaten met 10.000 euro schuld? *

uitvaartverzekering

Sta jij weleens stil bij je overlijden en wat dat kan veroorzaken (naast een boel verdriet)? Het is goed vooraf een checklist op te stellen met de zaken die je moet regelen voor je overlijdt, zoals de muziek, kist en een goede uitvaartverzekering. In deze blog vind je een checklist (met mijn eigen invulling)

Ik had weinig geregeld voor na mijn overleden

‘Je hebt echt een oude familie,’ merkte Ro op nadat hij voor het eerst op een verjaardag bij ons thuis was geweest. Dat klopt ook wel. Hoewel ik ‘al’ 34 ben, leven mijn beide opa’s nog en één oma. Ook hun eigen moeders en andere voorvaderen hielden het bijna allemaal vol tot ze in de negentig waren (zelfs begin vorige eeuw). Ik weet niet of het daardoor komt, maar eigenlijk heb ik maar weinig geregeld voor als ik er niet meer ben: we zijn niet langs de notaris geweest en ik had lange tijd geen uitvaartverzekering. Ik voel de druk niet echt, terwijl dat natuurlijk helemaal niet handig is.

Je wensen

Maar wat als je toch voortijdig de pijp uit gaat? Niemand weet écht wat ik voor muziek zou willen, er ligt geen 10.000 euro op de plank en de keuze begraven, cremeren of resomeren? Ik ben er zelf niet uit, dus hoe kan mijn familie het dan wel weten? Stom eigenlijk: het zijn juist de keuzes waarmee je de mensen van wie je ongelooflijk veel houdt absoluut niet wil opzadelen. Zeker niet op een moment dat ze wel andere dingen aan hun hoofd hebben.

Daarom besloot ik een blog te schrijven over later, als ik er niet meer ben. In de hoop dat het niet nodig is, maar gewoon voor de zekerheid. Dat iedereen online kan nalezen hoe dat gaat.

Wat je moet weten als ik er niet meer ben?

Begraven of cremeren

Laten we maar meteen met het belangrijkste beginnen. Eigenlijk vind ik beide opties niks. Begraven betekent gevoelsmatig dat je kan worden aangevreten door termieten (dat vind ik dus een heel akelige gedachte, zelfs als het praktisch gezien onmogelijk is). En cremeren is verbranden. Als kind was de dood zo ongrijpbaar, dat ik dacht dat je lichaam defect zou zijn, maar je ziel (of hoe je het ook moet noemen; je gedachten en je hersenen) nog werkte. Leek me niet zo handig om dan in een oven te belanden.

Eigenlijk zou ik het liefst willen dat iemand me compleet balsemt en insmeert met een dikke laag insecticide. Als een soort mummie dus haha. Daarna het liefst begraven denk ik. Maar dat je postuum in elk geval geen tekenbeet oploopt – hoewel die weinig te zoeken heeft op je koude lichaam, maar toch. Praktisch puntje: omdat misofonie (steeds) vaker voorkomt in de familie raad ik aan de kist te laten zakken als iedereen weg is i.v.m. het geluid.

De kist

Ik ben geen luxepaardje, maar vertrekken in een kartonnen huls? Dan heeft dat balsemen helemaal geen zin meer 😉 Dus mij lijkt het toch fijn om een beetje mooie kist te hebben. Licht, onbehandeld hout, niet te duur. Wat ik op een foute manier trouwens wel grappig vind, is dat je tegenwoordig een kist kan uitzoeken die compleet aansluit op je Pinterest-profiel. Van riet tot klassiek eiken en van steigerhout tot whitewash – alsof hij zo bij Leen Bakker vandaan komt. Je hebt zelfs een online discounter. In elk geval hoef je niet in karton te gaan om de kosten te drukken. En met een goede verzekering hoef je niet bij de discounter te eindigen als je liever iets luxer gaat.

De catering

Eigenlijk vind ik het nog altijd een beetje vreemd dat je cake eet nadat je eerst intens verdriet voelt om het verlies van een dierbare. Aan de andere kant geeft zo’n moment na afloop weer wat rust om terug te keren naar het normale leven. Want dat gaat nog steeds door natuurlijk, of je nu wil of niet. Alleen in plaats van cake mogen het van mij ook wel bitterballen zijn en wijn. Onafhankelijk van het tijdstip dus, want het is altijd immers wel ergens wine o’clock!

Muziek

Kijk, bij mij zit het gevaar vooral in de keuze voor de liedjes. Je kan natuurlijk nooit misgrijpen als je een jazznummer kiest zonder zang, maar anders? Ik ben de vrouw die Stena Line verstond in plaats van Staying Alive, die jaren na dato pas ontdekte wat Michael Jackson probeerde te vertellen met Billie Jean en die regelmatig fonetische klanken uitstoot, omdat ze werkelijk geen idee heeft wat de zanger zingt. Ook niet na vier keer luisteren. Dus kies ik voor een liedje? Tja, dan zou je zomaar kunnen eindigen met een nummer waarvan de tekst behoorlijk pikant is – als je de lyrics dus wel begrijpt. Maar toch… Eén nummer dat er sowieso bij moet zitten is een nummer van Sting, omdat ik daar als klein meisje gek op was. En Chan Chan (zie hieronder)

En van mij mag er ook wel een iets minder deprimerende verrassing aan het eind. Love will save the day van Whitney Houston bijvoorbeeld. Keihard.

Chan Chan

Hiermee zit je sowieso veilig, omdat niemand weet waarover ze zingen. Maar ik vind dit zo’n ongelooflijk mooi nummer.

https://www.youtube.com/watch?v=KODWcrncnUU

Sprekers

Omdat ik zelf echt de zenuwen krijg van presenteren, lijkt het me niet nodig dat mensen zich nerveus naar zo’n tafeltje moeten begeven en eventueel stikkend van verdriet (lekker melodramatisch haha en een beetje onbescheiden om er van uit te gaan dat mensen stikken van verdriet) proberen om wat laatste woorden te zeggen. Ik hoor ze toch niet meer, dus voor mij mag je dit onderdeel best overslaan. Zeg liever wat je wil tijdens mijn leven, dan kan ik je een dikke knuffel geven.

En dat je geen 10.000 euro op de plank hoeft te hebben liggen

Want ik heb mezelf eindelijk verzekerd. Via Zorgvaart keek ik welke optie het best bij mij en mijn situatie past. Zo vond ik in één oogopslag een fijne uitvaartverzekering waarbij de kinderen ook gratis zijn meeverzekerd en de premie helemaal niet hoog. Natuurlijk ga ik er vanuit dat de mensen om me heen deze blog helemaal nooit nodig zullen hebben en dat ik tegen de tijd dat ik in mijn laatste levensfase zit, ik daar ook aan toe ben.

Maar het is fijn om nu alles geregeld te hebben. Geeft rust. En ergens ook een beetje een beschaamd gevoel: waarom heb ik dit niet vele malen eerder gedaan? Zo moeilijk is het allemaal niet namelijk!

Heb jij een uitvaartverzekering en andere zaken op orde voor na je overlijden?

Volg je Lotus Writings al op Pinterest?

Afbeelding, Andrey Cherkasov – Shutterstock

Merel

Merel (39) is eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en zoon Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2015 startte ze een goedlopende lifestyleblog: Lotus Writings voor dertigplussers: boordevol handige tips en nuchtere ervaringsverhalen met humor.

13 gedachten over “Je dierbaren achterlaten met 10.000 euro schuld? *

 1. Alleen maar goed dat je nu een uitvaartverzekering hebt afgesloten. Dat lijkt mij beter laat dan nooit 😉 Serieus, een kist dat past bij je Pinterest-profiel? Kidding.

 2. ik ben toevallig een grafsteen aan het regelen voor mijn oom. Als je een mailtje stuurt na een offerte gehad te hebben met wat een dure prijzen, gaat er zo ineens 400 euro vanaf. Voor mij zou het geen zaak zijn van persee een uitvaart verzekering, maar een partner die van tevoren goed weet wat je wilt. Zorg samen dat alles op papier staat en geld wat je ongeveer denkt dat het gaat kosten is gereserveerd. Vele malen goedkoper dan een uitvaart verzekering. Neem even het rekensommetje stel je betaald tussen de 5 en 8 euro per maand voor een uitvaartverzekering… dat maal 12 zit je tussen de 60 en 96 euro in het jaar. Dit spaar je zelf makkelijk. Laten we zeggen dat je vanaf je 20ste dit afsluit en minimaal nog 35 jaar leeft.-Dan heb je tussen de 2100-3360 gespaard als je dit zelf doet. Waarom dan een uitvaart verzekering nemen? Omdat het lekker makkelijk voelt? Vaak wordt de uitvaart kist etc maar voor 75 % vergoed, waardoor je uiteindelijk nog ver onder het bedrag komt als je het zelf spaart. Sorry dat ik een hele berekening maak maar ik vind het echt gewoon kolde alles omtrent overlijden is ontiegelijk duur en waarvoor? Omdat er genoeg mensen dood gaan.

  1. Het is wel echt ‘de één zijn dood is de ander zijn brood’. Ik snap wel wat je zegt hoor. Alleen is dat voor mij vaak weer iets waar ik dan niet aan denk, of dan gaat het van de spaarrekening af.. De verzekering maakt het wel makkelijker voor me. Maar wat je zegt: doorspreken met je partner wat je precies zou willen, is nog belangrijker. Dat zijn toch de moeilijkste keuzes (vond ik zelf), omdat je het zo graag goed wil doen voor iemand. Ook al maakt hij of zij het niet meer mee. Pijnlijk allemaal! Sterkte trouwens nu.

 3. Ik heb duidelijk wensen. En mijn vriend weet ze ook allemaal. Mocht het verkeerd gaan tijdens de maagverkleining of gewoon dat hij dan wel weet wat mijn wensen zijn en dat hij niet met schuld blijft zitten vind ik erg belangrijk

 4. Nee, ik heb daarop bezuinigd maar twijfel wel of ik er alsnog eentje moet afsluiten. De vraagstelling in de titel van je post is wat dat betreft suggestief ; )

  Het klinkt zo heel asociaal om geen uitvaartverzekering te hebben eigenlijk.

 5. Toch goed dat je hier over nadenkt, scheelt de nabestaande inderdaad erg veel! Zelf heb ik al vanaf mijn 18e een uitvaartverzekering, meteen geregeld toen het kon!

 6. Gelukkig is de uitvaartverzekering bij ons geregeld want moet er niet aan denken om mijn familie op te zadelen met kosten. Ik weet ook nog niet precies hoe ik het wil maar het liefst wil ik niet dat iemand zwart draagt. Doe maar vrolijke kleuren om mijn leven die ik op aarde heb gehad te vieren.

 7. Wij hebben alle vier een uitvaartverzekering, al vanaf mijn 18e geloof ik.
  Het is overigens te doen om een begrafenis te moeten regelen voor 2000 euro, heb dat een paar jaar geleden moeten doen toen mijn schoonvader (met wie we al 15 jaar geen contact hadden) overleed. Een heel karig, maar toch fatsoenlijk afscheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten