Wanneer iemand in je omgeving een dierbare verliest, kan dat ook op jou heel veel impact hebben. Zeker als deze persoon veel voor je betekent. Vaak wil je wel iets doen voor een ander, maar wat is nu echt gepast? Hieronder vind je 5 cadeaus waarmee je wél kan aankomen na een overlijden. En ook: wat je beter kunt laten.
Waar heb je behoefte aan na een overlijden?
Hiervoor ga ik even terug naar twee jaar geleden. Mijn opa’s overleden binnen een week na elkaar, onze oudste deed haar afscheidsmusical van groep 8 en het leven was even één grote achtbaan. Uit mijn eigen ervaring kan ik zeggen dat er eigenlijk twee dingen zijn waar je behoefte aan hebt: ruimte om je verdriet te delen, maar ook om daar even uit te stappen en afleiding te hebben. Het helpt als je in je leven mensen hebt die je daarbij steunen; zo deed ik die musical met een dierbare vriendin samen die er echt voor me was. Oprechte steun is onbetaalbaar.
Maar waar je niet op zit te wachten, is iemand die verderaf staat en zijn verdriet bij jou neerlegt. Als je rouwt heb je al genoeg aan jezelf. Hoewel er natuurlijk weinig te vieren valt zijn cadeaus na een overlijden altijd welkom. Ik verzamelde er een aantal die heel waardevol zijn om dan te krijgen als aandenken.
Cadeaus na overlijden
Een ster voor de overledene
Als uitleg voor het overlijden zeggen mensen vaak: ‘Hij (of zij) is nu een ster.’ Dat helpt, zeker bij kinderen, het onbegrijpelijke en onwerkelijke van de dood beter te vatten. Maar wist je dat je tegenwoordig ook een echte ster cadeau kunt doen? Op die manier krijgt de overledene letterlijk een plekje in het universum. Voor eeuwig een lichtpuntje om naar te kijken.
Dit is ook prachtig symbolisch na een stilgeboorte. Daarbij is het kindje natuurlijk overleden in de buik of tijdens de bevalling en het krijgen van een ster met de naam van het kindje kan enorm veel steun bieden.
Een boek vol foto’s en herinneringen
Zelf maakte ik na het overlijden van mijn oma een boek vol foto’s, dagboekfragmenten en namens de naaste familie verzamelde ik de mooiste herinneringen aan haar. Ditzelfde wil ik nog altijd doen voor mijn beide opa’s. Maar je kan dit natuurlijk ook voor een ander doen. Herinneringen zijn uiteindelijk onbetaalbaar en op die manier kan je af en toe nog eens bewust aan iemand terugdenken. Ook voor kinderen, zeker als ze jonger waren toen iemand overleed, kan zo’n cadeau een houvast zijn om terug te denken aan die persoon.
Avondeten
Praktische cadeaus zijn altijd goed. Zeker als rouwenden nog in de moeilijke periode zitten waarin het zwaar is om hun dagelijkse bezigheden uit te voeren. Je kan dan altijd aanbieden om te koken, de kinderen mee te nemen of iets anders te doen.
Tip: als je concreet wil klaar staan, vraag dan of de familie tomatensoep lekker vindt. En of het goed is dat je de kinderen vandaag meeneemt naar het zwembad. Daar gaat iemand sneller op in dan de algemenere uitspraak dat als ze je hulp nodig hebben, ze het altijd mogen vragen.
Een luisterend oor bieden
Onbetaalbaar. Iemand die naar je luistert, misschien wel voor de honderdste keer naar hetzelfde verhaal. Elke keer dat je praat, haal je een piepklein randje van je verdriet af. Helemaal verdwijnen doet het nooit, maar dat het er mag zijn is zo belangrijk. Zeker in vriendschappen.
Een mooie bos bloemen
Vind je het lastig om iets concreets te geven? Bloemen kunnen altijd. Bij een overlijden kies je het liefst voor de lievelingsbloem van de overledene. En als je dat niet weet, is wit altijd een goede keus.
Wat je beter niet kunt doen na een verlies?
Eigenlijk zijn de meeste dingen wel gepast, zolang ze uit een goed hart komen. Maar toch kan je de volgende zaken beter overslaan:
- Je eigen verhaal laten overheersen (“O ja, toen … overleed had ik dat ook. Weet je wat ik…)
- Zomaar langsgaan zonder vooraf te vragen of het schikt (helaas weet ik uit ervaring dat het echt heel vervelend kan zijn; na de stilgeboorte van ons dochtertje Nova was ik zeker in het begin overspoeld met verdriet. Je wil dat simpelweg niet altijd met anderen delen, zeker niet met mensen die je minder goed kent of niet heel vaak ziet)
- Ongevraagd advies geven of zeggen dat het op een gegeven moment wel klaar zou moeten zijn: rouw en het gevoel incompleet te zijn kan levenslang duren
Lees meer over rouwetiquette in dit artikel van Het Parool.
Hoewel het soms ongemakkelijk is wanneer iemand overlijdt, is niets zeggen nooit een goede optie. Met bovenstaande cadeaus of daden kan je wel aankomen: je steunt iemand enorm en dat is simpelweg onbetaalbaar. Geef jij weleens een cadeau na een overlijden?
Volg je Lotus Writings al op Pinterest?