Low budget kerstdiner: zo geef je nooit meer te veel uit

Het kerstdiner is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een behoorlijk exclusieve (vr)eetpartij. Aan alle kanten proberen supermarkten je te lokken met allerlei bijzondere hapjes. Het mag ook wat kosten: als je niet uitkijkt, kost het je zo een weekbudget aan boodschappen. Wil jij dat dit jaar anders doen? Met deze low budget kerstdiner tips geef je nooit meer te veel uit aan je kerstboodschappen.

Is een low budget kerstdiner onhaalbaar?

Misschien begin je aan dit artikel en denk je: ja leuk en aardig allemaal, maar de prijzen rijzen de pan uit op dit moment. Hoe kan ik dan in vredesnaam een goedkoper kerstdiner in elkaar zetten? Zeker als je een rondje loopt door een willekeurige supermarkt: je begint met een prima lijstje, maar eindigt met roomboter in de vorm van een kerstman, kersthagelslag, peperdure hapjes en dat ene mooie servies. Natuurlijk, het staat allemaal mooi op de foto, maar zo’n hap uit je budget voor een kerstdiner dat eens per jaar plaatsvindt? Dat kan echt een stuk goedkoper, zeker met onderstaande tips.

De 5 beste budgettips voor het kerstdiner

Maak een (boodschappen)lijstje en houd je daaraan

Supermarkten zijn erop ingericht om je zoveel mogelijk te laten kopen. Zeker tijdens de feestdagen staan overal tussendoor hebbedingetjes die je moeten afleiden en bijzondere voedingswaren, zoals die eerdergenoemde roomboter in de vorm van een kerstman. Om te voorkomen dat je het dubbele uitgeeft, is het belangrijk dat je een lijstje maakt. Hou je hier aan en wijk niet af van je boodschappenlijst!

Bedenk dit lijstje het liefst al een paar weken van tevoren. Zo kan je nog enigszins schuiven en bekijken op welke manier je een lekker diner in elkaar kunt zetten, zonder hier extra veel geld aan kwijt te zijn. Je kunt dit principe toepassen op eigenlijk alle uitgaven die je deze kerst wil gaan doen: de cadeaus, aankleding en eventueel je kerstboomversiering. Maak een lijstje met een budget en houd je hieraan.

Tip! Bestel je boodschappen bij AH of Jumbo (reserveer zo snel mogelijk een datum) en voorkom zo dat je tijdens je rondje door de supermarkt toch in de valkuil trapt om meer te kopen dan de bedoeling was.

Houd in gedachten: je hoeft geen weeshuis te voeren

Een tweede valkuil die op de loer ligt, is dat we geneigd zijn extra boodschappen in te slaan. Maar als je normaal ook geen vijf gangendiner in elkaar zet met een overdaad aan voedsel, doe dat nu met kerst ook niet. Verder hoef je niet voor elke gast iets speciaals te halen waar hij of zij verzot op is. Als je stol voor Pietje haalt en een hele kalkoen, terwijl alleen tante Marie daar echt van houdt, zit je na afloop met allemaal eten in je maag. Of erger: je moet in het nieuwe jaar vijf extra kilo kwijt omdat je het zelf toch maar tegen heug en meug gaat zitten opeten.

Kies liever voor eten dat iedereen lekker vindt en houd het bescheiden. Geen chips, borrelnootjes of chocolaatjes voor later op de avond dus. De kans is groot dat iedereen vol zit en daar helemaal geen trek meer in heeft. Een koekje bij de thee, als je al iets aanbiedt, is echt voldoende.

Vraag om hulp

Het kan natuurlijk zijn dat je het budget niet hebt om een uitgebreide maaltijd neer te zetten met minstens drie gangen. Dat is geen schande. Vraag dan liever om hulp aan je vrienden of familie en neem deze tip alsjeblieft ter harte: wat er niet is, kan je niet uitgeven. En dat zou niemand ook willen, toch?

Een mooi alternatief, dat bovendien helemaal in de kerstgedachte is? Regel allemaal een gang en kijk daarbij ook wat iedereen kan missen, of maak allemaal een zoet of hartig gerechtje en vul de tafel met jullie eigen buffet. Maak er een fijne avond van met spelletjes, iets lekkers te drinken en geniet van het goede gezelschap.

Kook iets normaals deze kerst

Laat voorop staan: er is niets mis mee als je uitpakt met kerst. Als je het geld en de kwaliteiten bezit, is het fantastisch om een kerstontbijtje te verzorgen met eitjes van de Uruguayaanse roodschoudertaling, versgeperste guavesap en een paar sneetjes Shepherd Loaf. Maar voor een geslaagd kerstdiner hoeft je bord er echt niet uit te zien alsof je meedoet aan Master Chef. Het draait uiteindelijk om de liefde die je erin stopt en een ‘gewone’ maaltijd kan ook heerlijk zijn. Én, budgettechnisch gezien: hoe minder liflafjes, des te goedkoper je inkopen. Nog een voordeel: de kans is groot dat je niet misgrijpt in de supermarkt, omdat veel anderen juist wel voor het exclusieve gaan rond kerst.

Investeer één keer in accessoires en hergebruik die jaarlijks

Heus, de nieuwste trends zien er prachtig uit en zo’n tafel met allerlei extraatjes is misschien je droom – maar wel peperduur. Wil je echt zoveel geld uitgeven aan accessoires die je mogelijk maar eens per jaar gebruikt? Beter voor budget is gewoon één keer iets betaalbaars kopen dat je mooi vindt – los van de trends, zoals een mooie serviesset bij Xenos en een bijpassend tafelkleed. Dan weet je zeker dat je hier over tien jaar nog steeds plezier aan beleeft.

Wil je af en toe wat afwisselen, doe dat dan met kaarsen, kandelaars en misschien wat confetti of menukaartjes. Dat kost aanzienlijk minder geld en zo kan je op de lange termijn echt een behoorlijk bedrag besparen.

Budgetteren en vooruit plannen

Wil je dit jaar de kosten voor kerst ook low budget houden? Dan is het, zoals je hierboven kunt lezen, echt verstandig om vooraf een goed plan te maken en een budget vast te stellen. Deze goede voorbereiding helpt je (te) grote uitgaven voorkomen. Weet dus vooraf al wat je gaat koken en laat je niet leiden door wat je op socials ziet. Jullie kerst draait uiteindelijk niet zozeer om wat er op tafel staat, als je maar met de juiste mensen bent.

Wat zijn jouw ultieme budgettips voor het kerstdiner?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©New Africa – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven