De 11 brutaalste vragen tijdens je zwangerschap

brutale vragen zwangerschap

Iedereen krijgt weleens te maken met een brutale vraag die alle grenzen overschrijdt. Maar voor en tijdens je zwangerschap lijkt het helemaal alsof iedereen denkt alles maar te kunnen zeggen. Daarom een verzameling van de 15 meest ongepaste vragen die mensen stellen rondom het thema kinderen krijgen! Wat is het ergst dat jij ooit gehoord hebt?

Mag je alles zomaar zeggen tegen een zwangere?

Spontaan aan je buik zitten

Dat je als zwangere gemeengoed lijkt, daar schreef ik al eerder over. Buitenstaanders zitten spontaan aan je buik. En anders stellen ze wel de meest persoonlijke vragen. Iedereen verwacht namelijk dat je alles maar met de wereld wil delen.

Je weet nooit wat er speelt

Maar wie zegt dat jij daar zin in hebt? Misschien moet je nog steeds een miskraam verwerken, terwijl collega’s gekscherend roepen ‘dat het voor jou ook weleens tijd wordt’! Of wie weet voel je jezelf heel verloren na de bevalling, omdat jullie kindje veel huilt en weet je even niet hoe je alles moet aanpakken. Dan helpt het niet als anderen ongevraagd adviseren je eigen aanpak overboord te gooien.

Leven en laten leven dus

Hebben we niet allemaal weleens gehoord: ‘Laten huilen, anders krijg je zo’n aansteller’? Misschien voel jij je daar helemaal niet prettig bij, maar al die impertinente vragen en adviezen kunnen je knap onzeker maken over je eigen aanpak. Dat geldt ook rondom de zwangerschap. Sommige vragen wil je gewoon niet krijgen.

Lees ook: 8 opmerkingen die je zéker niet wil horen tijdens of na de bevalling

De 15 brutaalste vragen die je niet wil krijgen

Wil jij geen kinderen ofzo?

Misschien niet. Is dat erg? Of je zou juist heel graag kinderen krijgen, maar het lukt niet. Je weet nooit wat er speelt, dus waarom zou je zo’n persoonlijke vraag roepen? Zeker niet jolig op een verjaardag waar uiteraard net op dat moment een pijnlijke stilte valt. Of aan iemand die je nauwelijks kent.

Dit vind ik misschien wel de brutaalste vraag van allemaal. Als je het echt wil weten, vraag er dan naar tijdens een open gesprek. Eigenlijk ook alleen maar als je de ander goed kent, op een vriendelijkere manier. ‘Zouden jullie een kindje willen in de toekomst?’ Op die manier voelt je gesprekspartner zich hopelijk vrij zijn of haar emoties te tonen en kan je eventueel voor hem klaarstaan. Of niet. En dan is dat ook oké.

Was het gepland?

Dit is echt met stip de meest gestelde vraag die we hoorden. Who cares? Even serieus: stel dat het condoom knapte, ik de pil vergeten was, mijn spiraaltje niet naar behoren werkte of we gewoon hele ruige seks hebben gehad na een nachtje flink doordrinken, dan ga ik dat jou toch niet aan je neus hangen?

En zoals ik zelf altijd maar zeg: het is totaal niet relevant of je kindje gepland is. Belangrijker is dat hij of zij gewenst is. Meer niet. Al hoef je daar dan ook weer niet alsnog brutaal naar te vragen.

Wildvreemden die vragen: hoelang hebben jullie erover gedaan?

Dit maakt me toch altijd een beetje nieuwsgierig. Wil zo’n vragensteller details weten over de conceptie zelf? Is het gewoon hopen op een sappige roddel? Of hebben ze zelf een vurige kinderwens en willen ze weten waar ze ongeveer op moeten rekenen?

Los van de motivatie die achter deze brutale vraag ligt, is het zo persoonlijk dat het in principe helemaal niemand wat aangaat. Tenzij de betrokkenen het zelf graag delen. Want misschien hebben ze vier jaar lang allerlei ziekenhuizen afgelopen voor het eindelijk lukte. Of scheurde het condoom. Kan allemaal!

Je krijgt zeker een jongen?

Dat had helaas voor mij niks te maken met mijn glanzende huid en volle haardos, want ik zag er negen maanden lang nogal verlept uit. Maar toch heb ik allerlei bakerpraatjes voorbij horen komen waarmee mensen dachten te kunnen voorspellen welk geslacht ons kindje had. Vooral omdat we het stilhielden.

Het grappige is dat mensen dan toch uitgaan van een jongen omdat je al twee meisjes hebt. Soms vragen ze zelfs of je teleurgesteld bent. Nou moet ik eerlijk zeggen: we dachten heel veel toen we hoorden dat we drie meisjes kregen. Maar teleurstelling? Nee, echt niet!

Je moet bijna bevallen zeker?

Fijn om te horen met 24 weken zwangerschap… Als je gekwetst antwoordt met: ‘Nee, ik moet nog een paar maanden’, volgt gelijk de volgende, zogenaamd lollige vraag: ‘Weet je zeker dat het geen drieling is?’ Je vraagt je soms af of die mensen geen idee hebben dat vrouwen en hormonen vaak geen beste combinatie zijn…

Ik kreeg deze vraag persoonlijk best vaak te horen. Had ook te maken met mijn omvang, zeker tijdens de eerste zwangerschap. Maar ik leerde destijds mijn lesje snel en zei meestal maar: ‘Ja, spannend hè?’ (Maakte het niet leuker, wel makkelijker)

Jullie zijn er nu wel klaar mee toch?

Stel dat je twee kinderen krijgt, een jongen en een meisje. Dan heb je een koningskoppel, zoals dat in de volksmond heet. Oftewel: je bent gelijk klaar, zoals diezelfde volksmond daar vaak aan toevoegt. Maar is dat zo? Wie weet wil je wel vijf kinderen, dan is dat toch ook je goed recht? Dit klinkt toch bijna alsof ze in een onbewaakt ogenblik zijn zaadleiders stiekem persoonlijk onklaar willen maken? Deze vraag stellen mensen trouwens ook vaak als je drie kinderen hebt.

Heb je wel nagedacht hoeveel er nu gaat veranderen?

Of deze baby nu voortkomt uit een vurige kinderwens of een cadeautje was, je kan er vanuit gaan dat de aanstaande ouders best weleens stilstaan bij dit punt. Overigens weet niemand hoeveel er gaat veranderen. Sommige dingen begrijp je pas echt wanneer je kinderen hebt.

Mag ik je buik even aanraken?

Beter gezegd: de vraag is niet erg. Het wordt pas écht vervelend als mensen aansluitend de daad bij het woord voegen zonder je antwoord af te wachten. Vooral als je hen niet of nauwelijks kent. Je zit onder andere omstandigheden toch ook niet zomaar aan anderen? Waarom wel als iemand zwanger is?

De baby lijkt helemaal niet op jou hè?

Vooral niet leuk als je trotse schoonfamilie maar blijft doorgaan over hoe verschrikkelijk veel je kindje op je man lijkt (helemaal als de baby duidelijk jouw gelaatstrekken heeft). Althans, noem me kinderachtig haha, maar ik vind het compleet onnodig te benoemen dat dit kersverse kindje, dat je er net met helse pijnen uitgeperst hebt, in de verste verte niet op jou lijkt. Echt, rot op met je commentaar! Zeg dat soort dingen maar na het ontzwangeren…

Zeker dat ze van jou is?

Ro kreeg deze vraag na de bevalling ook een paar keer. Hij heeft een bruine huid, onze twee jongste meisjes zijn blank. Brutaler kan je hem niet krijgen, geloof ik. Maar goed, het zegt meer over de vragensteller zelf. Dit soort stomme uitspraken verdienen vooral medelijden.

Je gaat toch zeker wel borstvoeding geven?

Bij de derde dochter was ik er nog niet zo zeker van, maar dergelijke vragenstellers blieven meestal geen nee. Zo jammer, iedereen zou hierin zijn eigen keus moeten kunnen maken. Nee, flesvoeding is inderdaad feitelijk gezien niet het allerbeste voor je baby, maar ook geen puur vergif. Maar om hardop te zeggen dat ik helemaal geen zin had in borstvoeding? Vaak antwoordde ik op dit soort vragen met ‘waarschijnlijk’, om de discussie te ontlopen.

Jullie slapen zo te zien ook niet veel meer?

Vaak bedoeld als leuke grap, maar laat je gevoel voor humor nu net datgene zijn dat als eerst verdwijnt na nachtenlang doorhalen met een huilende baby.

Hoeveel kilo ben je aangekomen?

Zwanger of niet, ik geloof niet dat ik ooit graag antwoord op die vraag wil geven – zelfs niet nu ze er bijna allemaal weer vanaf zijn. Zoiets is hoogstens ‘leuk’ in een gesprek met andere moeders die minstens zoveel zijn aangekomen als ik (iets met gedeelde smart).

Maar de keurige 5-9 kilo’ers? Sorry lieve moeders, alle bewondering voor jullie, maar dan valt er gewoon niet zoveel lol aan te beleven om je gewichtstoename te bespreken.

O, ben jij het? (in de ergste gevallen gevolgd door ‘sjeus…’ – subtiele afgekorte vorm van Jezus!)

Niet herkend worden is volgens mij eigenlijk alleen leuk als je celebrity bent en voor het eerst sinds tijden ongestoord boodschappen kunt doen. Of wanneer je na een jarenlange strijd tegen de overtollige kilo’s nu weer als slanke deerne door het leven huppelt.

Niet als je, hoogzwanger of net bevallen, voor het eerst buitenkomt en je de iets te eerlijke buurvrouw tegen het lijf loopt. Vanaf nu wandel je alleen nog maar buitenshuis als het donker is of de buurvrouw op vakantie. Voor de zekerheid: ik heb een hele lieve buurvrouw. Maar dit verhaal is dus (bij iemand anders) wel gebeurd.

Je vindt het toch niet erg dat ik effe een sigaret opsteek?

Vraag me dan altijd af of die mensen uit een ei komen. Natuurlijk is dat wel erg! Dit is toch een brutale (en domme) vraag als er een hoogzwangere naast je zit?

Overigens heb ik ook weleens anders meegemaakt. Ik startte een keer de discussie, omdat ik opkwam voor de aanwezige zwangere. Daarop zei ze zelf doodleuk: ‘Ah joh, mijn moeder heeft de hele zwangerschap gerookt en met mij is ook niks mis! Doe maar hoor.’

Tja… Uitgepraat was ik. Desondanks vind ik het nog steeds belachelijk als iemand gaat zitten roken in de buurt van een zwangere of (pasgeboren) baby. En inmiddels ook dat je het als hoogzwangere allemaal geen probleem vindt 😉

Wat is de brutaalste en meest ongepaste vraag die jij kreeg tijdens je zwangerschap?

Volg Lotus Writings ook op Facebook, Instagram en Pinterest en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

De afbeelding is afkomstig van Shutterstock.

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

14 thoughts on “De 11 brutaalste vragen tijdens je zwangerschap

 1. Of ik een tweeling zou krijgen want mijn buik was enorm en of ik zeker wel wist dat het gene tweeling was.
  Ik twijfel vr derde kind, schoonmoeder die antwoord dan ooh dat kost me dan meer geld. Een kind kost alleen geld. Zeg daarvoor doe ik het niet hoor, alleen uit liefde.

  1. O wat irritant! Die vraag is zo naar om te krijgen, zeg gewoon dat een zwangere vrouw er prachtig uit ziet. Want dat doen ze allemaal!

   En dat vind ik ook een nare opmerking. Je krijgt inderdaad een kindje uit liefde! Drie keer zoveel plezier zou ik zeggen! 🙂

 2. Mijn oudste zoon is geboren met een ernstige hartafwijking. De ergste vraag die mensen stelden, zelfs mensen zoals een schooldirecteur?, en nu nog stellen: ” wat is zijn levensverwachting?” Echt een enorme rotvraag. En toen we zwanger waren van nummer twee (nu bijna 15 maanden) vroeg iedereen wat het zou worden. Ik was het zat en riep toen steeds ‘ ik denk advocaat maar mijn partner zegt astronaut!’

  Groetjes Linda

 3. Was het wel gepland? Meerdere keren gehoord. Toen in jong moeder werd maar ook toen ik op mn 38e voor de lastste keer moeder werd

 4. Zalig neergepend 😉
  Die ‘Je moet bijna bevallen, zeker?!’ kreeg ik ook vaak te horen. 5 maand zwanger en ik zag eruit alsof ik ieder moment van een drieling kon bevallen. Ik wist best zelf wel dat ik eruit zag als een tientonner, maar ik had er niet de behoefte aan om er continu op gewezen te worden 😀
  En de ex-schoonmoeder die de hele tijd zat te brullen dat ‘ie toch zoooooo op haar zoon leek!!! Twee druppels water!’ en bij iedere opmerking over dat hij toch wel wat van mij meehad antwoordde ‘Ah… vind jij dat echt?! Ik zie het niet!’ Mens, ik heb het kind 9 maand in mijn buik gehad, heb er 11 uur weeën voor doorstaan èn daarna nog een keizersnede bovenop gekregen… humor me… 😀

  1. Dank je 🙂

   Erg he? Als zwangere wil je genieten, of je nu 100 kilo weegt of net 65…

   En dat is zo irritant! Haha inderdaad, alsof jij alleen maar de bevalling hebt gedaan en je kind verder geen enkel kenmerk heeft van jou (tot jullie kindje zich misdraagt natuurlijk, dan hebben ze dat vast van jouw kant van de familie…) 😀 Verschrikkelijk, zulke opmerkingen!

 5. Dit vind ik nou een leuk lijstje. Zelf heb ik nog geen kinderen maar, voor alle vrouwen die ooit wel kinderen willen maar nu nog even niet, heb ik nog een mooie aanvulling.

  En…wanneer beginnen jullie?

  Dit heb ik al zo vaak moeten horen vanuit mijn familie, aangezien ik de laatste ben die nog geen kinderen heeft. Wel heb ik al heel wat jaren een goede relatie en een eigen huis. Mensen denken dan gelijk dat er binnen een paar maanden een baby op komt is.

  1. Dank je!

   O ja verschrikkelijk. Misschien wil je helemaal geen kinderen of wil het eigenlijk niet lukken. Vraag zoiets dan liever op een aardigere manier in een persoonlijk gesprek. Mooi om te horen, is iets om te koesteren! Ik snap de gedachtegang, maar ze zien het vanzelf wel 🙂

 6. Geweldig lijstje! En zo waar inderdaad! Ik weet niet welke ik het ergste vind. Mijn meest impertinente vraag: “Is het je biologische kind? Hij lijkt echt niet op je!” Dat vind ik echt zo vervelend. 9 maanden zwanger geweest mensen. 20 uur bevallen. Zucht! (en ja, hij heeft nog een moeder, maar die zit ook niet op die vraag te wachten. Het maakt namelijk niet uit wie van ons bevallen is (ok, voor mij wel, maar voor de wereld niet natuurlijk). Het is ons kind. Klaar.
  En deze wordt bij ons natuurlijk ook vaak gevolgd door de vraag over hoe hij gemaakt is. Die vraag snap ik op zich wel, maar dat soort dingen zijn te googelen. Zoveel opties zijn er nou ook weer niet. De mensen die dit vragen, begrijpen het overigens nooit als ik hem terug stel… 🙂

  1. Dank je!

   Onbeschoft zeg, wat maakt het ook uit. Het is jullie kind… En vragen ze dat echt? Als je dat wil delen, vertel je het zelf wel toch? Anders kun je inderdaad internet raadplegen; bovendien is het simpel: elke baby bestaat uit een zaad- en eicel. Waar die vandaan komen is niet zo relevant.

   Beetje jammer! 🙂

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten