Huiswerk begeleiden in de brugklas

Huiswerk begeleiden in de brugklas

In de eerste klas van de middelbare school gaat het doorgaans anders dan op de basisschool: kinderen krijgen veel meer huiswerk mee. Maar hoe begeleid je het maken van huiswerk in de brugklas, zonder jezelf in de vingers te snijden? In dit artikel vind je handige tips waarmee je de rust in huis bewaart én je kind optimaal kan helpen.

Naar de middelbare school: een nieuwe fase

Twee weken geleden: vriendinnetje F. belt aan om onze dochter op te halen voor haar eerste fietstochtje naar de middelbare school. Ze gaan samen, spraken ze vooraf af, omdat zo’n allereerste dag toch een beetje spannend is. Voor iedereen trouwens. Want hoe stoer ze ook doen, als je andere ouders spreekt hoor je vooral verhalen over niet kunnen slapen, driftbuien uit nervositeit en norse blikken die de spanning verraden. Bij de ouders gaat het precies zo trouwens. Het is toch je kleine meisje of man die steeds meer op zichzelf de Grote Wereld gaat ontdekken. 

Overgang vanaf basisonderwijs naar de middelbare school

Gelukkig werkt onze middelbare school nauw samen met de basisschool. En June heeft mazzel: haar mentor werd vorig jaar verkozen tot leukste van het jaar. Niet voor niks trouwens: hij is proactief, goed zichtbaar naar de leerlingen én hun ouders en denkt heel goed mee over hoe de kinderen zo min mogelijk last hebben van de overgang. Uiteindelijk ga je toch van twee stencils per week naar minimaal twee vakken per dag. 

Huiswerk maken en begeleiden in de brugklas

Dat brengt me meteen bij het volgende onderdeel. Huiswerk. Iets waar ik vooraf tegenop zag én naar uitkijk. Lekker paradoxaal dus, maar dat komt omdat ik het aan de ene kant oprecht leuk vind mijn eigen kennis een boost te geven. Tegelijkertijd weet ik dat ik al vaker hopeloos faalde tijdens het begeleiden van huiswerk. Ik mis de rust, het geduld en alle begrip die nodig zijn. 

De wanhoop: zo herkenbaar! 
Afbeelding, Dmitri Ma – Shutterstock 

Huiswerk begeleiden: tips voor ongeduldige ouders

Ben jij ook zo ongeduldig? Vind je het lastig om je kind het zelf te laten opknappen en kan je er niet goed mee omgaan als je zoon of dochter ogenschijnlijk met de pet naar zijn huiswerk gooit? Lees dan snel deze 7 tips om huiswerk begeleiden een stuk makkelijker te maken. 

Bedenk of je voldoende energie en zin hebt

De belangrijkste van allemaal, als je het mij vraagt. Heb je wel zin of voldoende energie om je op dit moment bezig te moeten houden met Duitse verhandelingen, het verschil tussen löss- en kleigrond of een tergend saai stuk over meeldraden en stampers? Is het antwoord nee, doe het dan ook niet. Wat het namelijk is: 

 • Weinig energie of zin in die hele huiswerkbegeleiding betekent ook weinig geduld – en dus een traumatische ervaring voor alle partijen.
 • Je bent zelf minder geconcentreerd en zal regelmatig dezelfde passage opnieuw moeten lezen; ook dat leidt tot frustratie.
 • Als je kind zich goed heeft voorbereid, dan is er geen haast bij geboden. Geef hen vanavond of morgen als alternatief. 

Vraag wat er van je verwacht wordt

De volgende stap is weten wat je kind precies van je verwacht. Willen ze dat je voorkauwt wat het antwoord op vraag 3C is? Of begrijpen ze oprecht niet goed welk principe er schuilt achter kansberekening? Door te vragen, ontdek je of je daadwerkelijk kan helpen. Stel voor jezelf ook vooraf in dat je alleen helpt in het tweede geval, anders zal je er niet vrolijker op worden. Ze moeten hun eigen huiswerk maken, als jij het gaat zitten doen, leren ze er natuurlijk niks van. 

Lees jezelf rustig in

Voor je aan de slag kan, is het slim jezelf goed in te lezen. Ongeduld is funest voor goede huiswerkbegeleiding. Als je puber ‘ook nog eens’ moet gaan zitten wachten tot jij eindelijk begrijpt hoe die hele Historische Canon werkt, is de kans groot dat de irritatie bij de andere partij heeft toegeslagen. Gun jezelf de tijd om te weten waar je het over moet hebben en laat je kind even iets anders doen in de tussentijd. 

Bedenk hoe je het huiswerk kan begeleiden

Zo kwam onze dochter een tijdje geleden naar ons toe met de vraag hoe ze het best kan samenvatten. Ze vindt het lastig om hoofd- en bijzaken te scheiden. Nu kan je natuurlijk exact voordoen hoe je dat aanpakt, maar er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Wat dacht je van: 

 • Rondvragen bij bekenden. Hoe pakten zij samenvattingen aan? Hebben ze handige tips? Je kan de verschillende manieren uitproberen en ontdekken wat bij je past. 
 • Samen dezelfde tekst gebruiken en daar een samenvatting van maken. Bekijk jullie resultaat en vergelijk. Waar zit het verschil in en waardoor komt dat? 
 • De tekst laten doorlezen en vervolgens vragen waar het over ging? Schrijf dat op. Zolang daar alle essentiële informatie in staat, heb je een prima samenvatting. 

Neem alle tijd

Zorg voor een rustige omgeving wanneer je start met de huiswerkbegeleiding. Het schiet immers niet op als er een schreeuwende kleuter naast je staat terwijl jij naarstig in de krochten van je brein zoekt naar kennis van minimaal twintig jaar geleden. Werkt voor geen meter #notetoself Dus ga even apart zitten en neem de tijd om uit te leggen hoe je het moet doen of kan aanpakken. 

Telefoon uit! 

Niet alleen uit eigen ervaring, maar ook uit onderzoek blijkt dat de smartphone een gigantische aantrekkingskracht op ons heeft. Zeker op kinderen. Allemaal leuk en aardig, maar niet tijdens het huiswerk. De kans is namelijk groot dat ze meer bezig zijn met Snapchat of Instagram dan het schrijven van hun betoog dat morgen af moet zijn. Telefoon dus beneden in het bakje en boven huiswerk maken. Scheelt jou waarschijnlijk in de begeleiding: ze hebben nu alle reden om zich te concentreren op hun werk en de kans is groot dat ze het antwoord nu wél zelf kunnen bedenken. 

Spreek met jezelf af wat je wél en niet wil doen. Hou je daaraan!

Het is écht belangrijk om voor jezelf vast te stellen of waarin je wel en niet wil begeleiden. Waarom? Als je dat niet doet, is de kans groot dat je frustratie groeit. 

Denk bijvoorbeeld aan een eindtijd: vraag je na 20.00 uur iets over je huiswerk, dan schuiven we het antwoord door naar morgen. Ben je dan te laat? Dan is het je eigen verantwoordelijkheid (tenzij er natuurlijk écht verzachtende omstandigheden zijn). Kinderen moeten immers ook leren plannen en het werkt dan niet mee als je ze elke keer – tegen eigen wil in – gaat zitten helpen. De praktijk blijft de beste leerschool. En soms moet je vallen om weer te kunnen opstaan, toch? 

Wederom #notetoself

Wat als huiswerkbegeleiding niet werkt? 

Misschien gaat wiskunde voor 4A je gewoon echt boven je pet. Of begrijp je zelf ook de vraagstelling niet helemaal? Leer je kind dan dat het geen ramp is wanneer je iets niet begrijpt. Daar is school voor. Vertel je kind dat hij of zij voor de les even bij de docent aangeeft dat het niet is gelukt. Meteen een mooie les voor de rest van je leven: je hoeft niet alles te kunnen, zolang je maar hulp vraagt en op tijd aangeeft dat het niet lukte. 

Hoe gaat het nu, na een jaar lang huiswerk begeleiden in de brugklas?

Inmiddels is de brugklas bijna voorbij. Het heeft een aantal frustraties gekost (zowel van onze brugklasser zelf als bij ons), maar het gaat eigenlijk prima. Nadat je kind de overgang maakt van basisschoolleerling naar leerling op de middelbare school, is het best even wennen. Ze krijgen vaak veel meer huiswerk en hebben dubbel zoveel afleiding: ga je lekker iets eten met vriendinnen of shoppen? Of ga je netjes aan je huiswerk zitten?

Je grenzen aangeven

Als ouders zal je vaker je eigen grenzen moeten waarborgen. En ja, dat leidt soms tot een heftige ruzie met je puber die (te laat) je hulp heel hard nodig heeft voor Nederlands terwijl jouw hoofd daar niet naar staat. Soms zal je ze moeten loslaten en zelf laten zwemmen. Maar uiteindelijk leidt dat wel tot positieve resultaten.

Ze leren zelf plannen

Uiteindelijk leer je het meest van ‘zelf doen’. Zeker ook wanneer je op de middelbare school zit. Door ze af en toe los te laten, merk je dat het zelf plannen steeds beter gaat. Huiswerk begeleiden wordt daardoor veel meer vanaf de zijlijn en in de vorm van een overhoring hier en daar.

Het komt allemaal wel goed

Het belangrijkste is dat je kind straks de opleiding gaat volgen die bij hem of haar past. Wanneer je het huiswerk als een havik begeleidt en overal bovenop zit, bestaat de kans dat jouw hulp hem richting een opleidingsniveau duwt dat hij zelf eigenlijk niet zo goed aan kan.

Eigen verantwoordelijkheid

Ik besefte me dat aan het begin van het jaar en besloot onze dochter zelf meer verantwoording te geven. Ze vond daardoor haar eigen weg en leerde leren op een manier die bij haar past. Het voordeel daarvan is dat ze steeds betere cijfers haalt, zonder dat we er bovenop (hoeven te) zitten. Huiswerk begeleiden vind ik daarom in de brugklas écht een stuk makkelijker dan toen op de basisschool zat.

Wat zijn jouw beste tips om het huiswerk te begeleiden? En merk jij ook een verschil tussen de brugklas en de basisschool?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding, 4PM Production – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

2 thoughts on “Huiswerk begeleiden in de brugklas

 1. Ik merk vooral bij Nederlands een verschilletje: ik ben nogal talig en schrijf graag (zacht uitgedrukt) en de zoon vindt 3 korte zinnen wel genoeg, dat ik mezelf echt terug moet fluiten. Heb de neiging om zelf dan maar een verslag te gaan schrijven maar dat is natuurlijk niet echt de bedoeling…
  Wiskunde snap ik tot nu toe nog aardig, maar goed we zitten pas vier weken in klas 1 😉

  1. Haha dat van die drie zinnen geloof ik meteen ? maar is soms wel even op je handen zitten ja. Ik had laatst een succesmomentje met aardrijkskunde; één van mijn slechtste vakken verder, maar de brugklas is nog prima te doen. Ben benieuwd hoe dat over drie jaar is…

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten