Of je nu borstvoeding wil geven of niet, stuwing krijgen we allemaal na de bevalling. In mijn geval kwam het zelfs tot een beginnende borstontsteking. Gelukkig vond ik online de ultieme tip om de stuwing enorm te verlichten: luiers op je borsten. Lees snel verder hoe je dat aanpakt!

Stuwing: weerzin tegen borstvoeding

Wie het me zes maanden vroeg, kreeg als antwoord dat ik daar ‘mooi niet’ aan zou gaan beginnen. Ik zou me daar gek zijn, de voorgaande keren deed het behoorlijk pijn tijdens die beginweken, onder andere door de stuwing. Ik ervoer het als zo onprettig, dat ik niet lang volhield. Die roze wolk waar iedereen altijd over sprak, was wat mij betreft een illusie waar ik niet meer in geloofde. Daarom zou ik nu maximaal twee weken borstvoeding geven, alleen voor die belangrijke colostrum. De rest kon me gestolen worden. En diep van binnen, wat nog het meest meetelde misschien, wilde ik mezelf de teleurstelling besparen als ik opnieuw niet zou volhouden.

Borstontsteking werd omslagpunt

Na de geboorte van onze jongste veranderde er weinig aan mijn voornemen: het deed pijn, voelde onprettig en de stuwing maakte dat natuurlijk niet veel beter. Toen ik als kers op de taart een beginnende borstontsteking kreeg, was ik er helemaal klaar mee. Zelfs mijn lichaam was het zat, blijkbaar. Maar tegelijkertijd is dit het omslagpunt geweest bij nader inzien. Ineens nam mijn doorzettingsvermogen het over: een borstontsteking zou me er niet onder krijgen!

Stuwing

Helaas… Of je nu van plan bent borstvoeding te geven of niet, met stuwing krijgt iedere vrouw te maken. Als ik het je moet omschrijven, zou ik zeggen dat het constant voelt alsof je huid openbarst. Je borsten zetten op tot formaat strandbal dankzij de opgezette klieren die keihard werken om melk te maken en doen al pijn als iemand ernaar kijkt. Je kunt je dus wel voorstellen hoe het voelt wanneer iemand met mach 3 aan je tepel zuigt.

Beginnende borstontsteking en heftige stuwing

In mijn geval kwam hier nog een beginnende borstontsteking bovenop. Aan de rechterkant ontstond een rode plek, ik kreeg verhoging en later koorts en voelde me miserabel. Meer kan ik er niet van maken. Tijd voor actie dus!

De oplossing!

Wat ik gedaan heb?

Vul twee luiers met heet water en leg die als een soort compressen op je borsten!

Het zag er ongetwijfeld idioot uit (en in mijn geval was ik blij dat onze dreumes inmiddels al maat 4 droeg), maar vrijwel direct voelde ik verlichting. De ergste zwelling trok weg, ik kon de overtollige melk eruit masseren en al snel voelde ik eigenlijk geen pijn meer. Ik knapte op in een paar uur en alles leek verdwenen. Voor ik het wist, begon ik het voeden zelfs prettig te vinden!

En dus geef ik nog steeds borstvoeding

Hoewel we inmiddels soms een flesje ‘kunstvoeding’ geven, beslaat de borstvoeding nog steeds minstens 90% van wat ze binnenkrijgt. En nog altijd heb ik geen einddatum in gedachten, ik zie wel hoe het loopt. Ik vind het vooral prettig dat ik altijd voeding bij me heb op de juiste temperatuur. Bovendien verlies ik gewicht en kan me tegoed doen aan chocola zonder te eindigen met een exorbitant lichaamsgewicht. Vooralsnog wegen de nadelen (nog altijd elke nacht voeden, opnieuw beginnende stuwing als ik te lang van onze baby verwijderd ben) niet op tegen de voordelen, dus we zien wel waar het schip strandt. In elk geval heb ik dit keer een voornemen volgehouden! Alleen nog even niet met champagne 😉

Hoe loste jij je problemen met stuwing op?

De foto bij dit blog: “kolvende moeder” is afkomstig van Shutterstock

Lees ook in deze serie:

Medicatie naast hooikoorts?

5 (onorthodoxe) adviezen!

Doorknippen van de borstvoedingsnavelstreng: sentimenteel geleuter?

Werken en kolven, wat mag je verwachten?

Voeden in het openbaar

Waarom zou je lang voeden?

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (10, 2 en 1 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

11 Replies to “Stuwing? Hier dé tip: leg twee volle luiers op je borsten

      1. Ja,het loop nog super goed en aangezien ik thuis ben vind ik het dan onzin om te stoppen en poeder te kopen om vervolgens zelf een flesje te geven 😁😂

        1. Ja ik ook. Soms krijgt ze een flesje, maar voornamelijk nog borstvoeding. Vind het fijn dat ik haar dat kan geven, hoewel ik het bij de andere twee niet zolang volhield 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge