Borstvoeding: verkoudheid, griep en toegestane medicijnen

borstvoeding bij verkoudheid en griep

Wanneer je borstvoeding geeft, ben je extra voorzichtig: wat kan je nu wel en niet gebruiken aan medicatie? Maar wist je dat je het beste medicijn eigenlijk al bij je draagt? In dit artikel vertel ik over wat je kan doen bij verkoudheid en griep en welke geneesmiddelen je veilig kan gebruiken.

Blij dat ik niet gestopt ben met borstvoeding!

Een tijdje terug twijfelde ik sterk. Moest ik nog wel doorgaan met borstvoeding? Uiteindelijk waren we toch al bijna anderhalf jaar bezig en steeds vaker gaf May in het openbaar aan dat ze wilde drinken. Ik voelde me daar heel ongemakkelijk bij. Zo erg dat het voor mij bijna reden werd de stekker uit die hele borstvoeding te trekken. Maar de dagen verstreken en het trekken aan mijn T-shirt verdween gelukkig weer. We gingen over tot de orde van de dag en mijn voorgenomen stopmoment van anderhalf jaar (25 december) verdween in de vergetelheid. En inmiddels ben ik blij toe! Want er stond ons een heel nare verkoudheid te wachten…

Borstvoeding en verkoudheid of griep

Kerstvakantie betekent griep

Ken je dat? Zodra de vrije dagen beginnen, belandt altijd wel één van de kinderen ziek op bed. In dit geval was het June die de kerstvakantie inluidde met een fikse verkoudheid die niet veel later overging in griep. Ze lag met hoge koorts op de bank, voelde zich misselijk en verloor haar eetlust. Die verminderde eetlust bleef nog een week lang hangen, net als haar gehoest. De kleintjes raakten snel besmet en hingen al snel lamlendig in pyjama’s op de bank. Ze verloren ook hun eetlust. Koorts en misselijkheid bleef hen gelukkig bespaard, dachten we…

Ik hoorde hard gehoest uit de kinderkamer

Vlak voor ik afgelopen woensdagavond naar bed wilde gaan, begon May ineens luid te hoesten. Normaal schiet ik daarvan niet snel in de stress, maar nu klonk het echt heel naar. Alsof ze het benauwd had. Binnen een paar seconden had ik haar uit bed gevist en hoopte dat ik haar wat kon kalmeren. Maar mijn aanwezigheid had niet het gewenste resultaat: ze bleef onrustig hoesten en ik hoorde tussendoor nauwelijks nog ademhaling. Ik liep direct Ro, die nog beneden was en in bezit is van BHV en wars van paniek.

May bleek te moeten spugen. Daarna werd ze al snel rustiger, maar wat was ik geschrokken! Ik nam haar bij me in bed en gaf weer borstvoeding. Ze dronk als vanouds veel, ondanks de pauzes tussendoor om goed te kunnen ademhalen. Dit bleek meteen de enige voeding die ze wel wil én binnenhoudt, want melk of pap spuugt ze zo weer uit. Wat ben ik blij dat ik nog niet gestopt was!

De positieve invloed van borstvoeding op griep

Op het moment dat May de griep kreeg, merkten we dat ze een beetje slap werd. Ik probeerde haar zo vaak mogelijk te voeden, zodat ze in elk geval voldoende vocht zou binnenkrijgen. Vast voedsel komt vanzelf wel weer als ze daar trek in krijgt. Gelukkig dronk ze aan de borst wel gewoon en aanvullend soms wat water. Het geeft iets meer rust: je ziet dat je kleintje zich niet lekker voelt, maar het gaat wel sneller beter.

Wat je borstvoeding doet voor je zieke kindje

 • Moedermelk geeft de juiste antistoffen door aan je kindje
 • Hierdoor krijgt hij of zij minder last van complicaties, omdat het virus veel sneller kan worden bestreden
 • Het geven van borstvoeding beschermt tegen (her)besmetting
 • Je kan ook een beetje moedermelk in de neus ‘spuiten’ (eventueel met behulp van een pipetje): dit werkt niet alleen ontstekingsremmend, maar lost ook slijm op
 • Merk je dat je kindje niet zoveel binnenhoudt? Probeer dan korter te voeden. Het belangrijkste is immers dat ze nu voldoende vocht binnenhouden (2-3 natte luiers per dag).
 • Dat laatste geldt ook voor vermoeide kindjes: een fikse verkoudheid of griep kan ze behoorlijk uitputten en dan hebben ze niet altijd energie om lang te drinken. Leg ze dan gewoon wat vaker aan.

(bron)

Waar moet je nog meer aan denken bij griep of verkoudheid?

Een aantal dingen zijn iets anders wanneer je kindje griep heeft. Waar moet je op letten?

 • Probeer de neus zo vrij mogelijk te krijgen voor het voeden. Wanneer je kindje goed kan ademhalen, verliest hij minder energie daaraan en kan zich volledig focussen op het binnenkrijgen van voldoende voeding.
 • Hou goed in de gaten of je kindje geen koorts krijgt en hoe hij eruit ziet. Bij sufheid en/of hoge koorts zou ik sowieso altijd de huisarts raadplegen. Ook wanneer je gevoel niet goed zit, ondanks dat je je vinger er niet op kan leggen. Liever te vaak dan te weinig bij zo’n kleintje.
 • Als je kindje vaker wil drinken, dan kan dat best. Misschien heeft hij/zij juist behoefte aan samen zijn, veel knuffelen en borstvoeding. Geef daar lekker aan toe en geniet samen.

Kan borstvoeding een griep of verkoudheid voorkomen?

Nee dat niet. Kinderen komen, zeker bij het kinderdagverblijf, sport of op een peuterspeelzaal, regelmatig in aanraking met andere kinderen. En ook een bezoekje aan de ballenbak kan je na afloop behoorlijk ziek maken. Dus voorkomen kan je het niet. Maar borstvoeding helpt wel sneller genezen. Met name de ontstekingsremmende werking en de antistoffen geven je kindje net dat extra zetje dat ze in geval van griep of verkoudheid goed kunnen gebruiken.

Welke medicatie kan je gebruiken bij borstvoeding?

Sowieso is het raadzaam vooraf te overleggen met een apotheker, arts en evt. lacatatiekundige. Zij weten wat je wel en niet mag gebruiken en bovendien verandert de wetenschap nog weleens van mening over wat juist is en wat niet. Het belangrijkste onderscheid is dat sommige medicijnen terechtkomen in je borstvoeding en andere niet. Wil je weten over hoe dit precies werkt in je lichaam? Klik dan hier.  

Welke afweging moet je maken voor je medicatie gebruikt?

Het is altijd raadzaam om na te gaan hoe erg de klachten zijn en of je verwacht dat het uit zichzelf op korte termijn weer oplost. Bij een beetje hoofdpijn hoef je bijvoorbeeld niet direct aan de pijnstillers en menstruatiepijn betekent ook niet meteen dat je iets hoeft te slikken. Probeer het dan liever eerst op te lossen met een kruik o.i.d. als dat mogelijk is. Daarnaast herhaal ik nog maar eens: consulteer vooraf een deskundige. Al is het maar om te weten welke invloed medicijnen hebben op je borstvoeding(sproductie) en voor je kindje.

Een volledige lijst met medicatie vind je hier. Je kunt daar gemakkelijk aflezen of een medicijn wel of niet wordt afgeraden. Let op: hierin staan de werkzame stoffen vermeld, niet de merknaam!

Medicatie bij borstvoeding: verkorte lijst met merknamen, de werkzame stof en toepassing

Clotrimazol (Canesten, schimmelinfectie)

In principe veilig: er zijn weinig bijwerkingen gevonden. Eventueel alternatief: Fluconazol en Miconazol.

Codeïne (Bisolvon, hoest en pijnstiller)

Afgeraden. Je baby zou hier slaperig van worden en kan zelfs apneu veroorzaken bij premature of verzwakte baby’s.

Deet (insectenbeten)

Er zijn geen onderzoeken naar het effect van Deet op de borstvoeding verricht. Hij valt daarom in de categorie ‘redelijk veilig’ en wordt alleen aangeraden als de voordelen groter zijn dan eventuele nadelen.

Diclofenac (Voltaren, pijnstiller)

In principe is het middel veilig: er zijn slechts weinig gevallen van bijwerkingen gerapporteerd. Alternatief: Ibuprofen.

Epinefrine (adrenaline)

Veilig.

Fenegriek (bevordert melkproductie)

Valt ook in de categorie ‘redelijk veilig’. Vrouwen met pinda- of kikkererwtenallergie mogen fenegriek echter niet innemen.

Foliumzuur (mineraal)

Veilig.

Gember (kruiden)

Redelijk veilig, maar voorzichtigheid is geboden: het zou mogelijk de kans op bloedingen verhogen bij een hoge dosering.

Hooikoortsmedicijnen

Er zijn verschillende hooikoortsmedicijnen en het is echt afhankelijk van de werkzame stof of je deze wel of niet veilig kunt gebruiken bij borstvoeding. Lees je dus vooraf goed in en overleg met de huisarts. Zelf gebruikte ik tabletjes van de Lidl.

Ibuprofen (Advil, Brufen, Nurofen, Sarixell, pijnstiller)

Veilig. Het duurt wel zo’n 10-15 uur voor je lichaam Ibuprofen heeft kunnen afbreken. Dat is behoorlijk lang. Mocht je het toch willen gebruiken en voorkomen dat je kindje er (veel) van binnenkrijgt, neem het dan direct na een voeding voor het slapen.

IJzer (bloedarmoede)

Veilig

Insuline (suikerziekte)

Veilig

Melatonine (slaapmiddel)

Redelijk veilig, maar het zou invloed kunnen hebben op je productie. Overleg dus altijd even met je apotheker of huisarts voor je melatonine gaat nemen terwijl je ook borstvoeding geeft.

Naproxen (Aleve, pijnstiller)

Ook in het geval van Naproxen duurt het vrij lang voor je lichaam dit afbreekt: 12-15 uur. Heb je het echt nodig? Overleg met een deskundige.

Nicotine (in de vorm van pleisters of kauwgum)

Het gebruik is veilig en er zijn weinig bijwerkingen gevonden. Over de e-sigaret is nog geen informatie bekend.

Pantoprazol (maagzuur)

Veilig

Paracetamol (o.a. Panadol, pijnstiller)

Het enige pijnstillende medicijn dat je tijdens de zwangerschap én borstvoedingsperiode veilig zou mogen gebruiken. Weliswaar altijd met mate en niet meer dan de bijsluiter voorschrijft.

Dit jaar kwam naar buiten dat uit onderzoek bleek dat paracetamol mogelijk een negatieve invloed kan hebben op je ongeboren vrucht. Extra reden dus om voorzichtig te zijn met het gebruik. 

Progesteron (hormoon)

Redelijk veilig. Dit middel echter niet te snel na je bevalling gebruiken, omdat het mogelijk een negatieve invloed kan hebben op je melkproductie.

Sint-Janskruid (kruiden, depressie)

Het Sint-Janskruid wordt vaak gebruikt in kruidenmiddelen en voedingssupplementen en werkt tegen depressie. Over de veiligheid is nog te weinig bekend en dus raden ze af om middelen waar Sint-Janskruid in verwerkt zit te gebruiken. (Bron

Valeriaan (rustgevend)

Valeriaan is mogelijk risicovol als je borstvoeding geeft. Er is momenteel geen data over bekend, maar het zou gevaarlijk kunnen zijn.

Vitamine A, B12, C, D en E

Van deze vijf is alleen vitamine A redelijk veilig: je mag, net als in de zwangerschap, niet te veel vitamine A gebruiken. Vitamines B12, C, D en E zijn veilig.

Xylometazoline (Otrivin, neusspray)

Xylometalozilne wordt beschouwd als redelijk veilig. Er is onvoldoende data over bekend.

Wat gebeurt er met de borstvoeding als je zelf ziek wordt?

Het zal geen verrassing zijn dat Ro en ik zelf ook kort na de uitbraak van griep steeds lamlendiger werden. Je houdt zo’n griep nou eenmaal niet tegen. Maar wat kan je doen als je zelf ziek wordt?

Verkoudheid en griep als je zelf borstvoeding geeft

Een aantal belangrijke tips:

 • Blijf voeden. Als je nu stopt, dan is de kans aanwezig dat je het over een paar dagen niet meer kan oppakken omdat je baby er wellicht geen zin meer in heeft. Of je moet harder werken om de productie weer op gang te krijgen. Dat zou toch zonde zijn? Bovendien loop je het risico op nieuwe stuwing en geloof me, dat doet na langere tijd evenveel pijn als kort na de geboorte.
 • Misschien voel je je hartstikke beroerd en wil je het liefst alleen maar slapen, maar het geven van borstvoeding helpt jou ook.
 • Je baby is beschermd. Jouw lichaam is ziek en geeft vast antistoffen door aan je kindje. Daardoor krijgen ze minder last van de griep of krijgen zelfs helemaal geen klachten.
 • Neem voldoende rust om sneller te herstellen.
 • Blijf voldoende drinken. Dat is sowieso belangrijk wanneer je borstvoeding geeft, maar al helemaal tijdens de griep. Je hebt genoeg vocht nodig.

(Bron 1 en bron 2)

Merk jij ook de positieve invloed van borstvoeding op verkoudheid of griep bij je kindje?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding, Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

21 thoughts on “Borstvoeding: verkoudheid, griep en toegestane medicijnen

 1. dat van die antistoffen bij verkoudheid, daar wist ik helemaal niks vanaf. Ik weet wel dat steeds meer moeders, zo hoor ik ze zeggen, overstappen op flesvoeding omdat dit makkelijk is. Mijn voornemen bij een kleintje is toch om wel zoveel mogelijk borstvoeding te geven als dit lukt. Owja en een tip van flip is om te kolven en papa hiermee een flesje te laten geven. Als je dan straks weer gaat werken is de baby gewend aan de fles. Veel van mijn vriendinnen is dit al overkomen, omdat ze fulltime borstvoeding gaven…

 2. Mijn moeder stopte heel vroeg met moedermelk en zelf heb ik hier nooit bij stilgestaan omdat ik geen kindje heb. Ik vind het wel super van jou dat je hier zo open over bent en heel veel informatie deelt. Ik wist niet dat borstvoeding zoveel voordelen kon hebben voor je kindje, maar ergens klinkt het wel logisch..

 3. Ik vond het altijd heel troostend dat als ik verkouden was ik wist dat ik dus antistoffen aanmaakte die ook mooi naar de baby gingen. Dat verzachtte de irritatie van die stomme verkoudheid.

 4. Van otrivin heb je een handig uitzuigsetje voor snot! Handig voor baby’s, maar denk ook voor een dreumes. Handiger ook dan zo’n pompje (waar ik niet mee overweg kan).

 5. Oh, ik was ook altijd zo blij dat ik borstvoeding gaf als ik verkouden was. Want zo kon ik de baby mooi beschermen tegen zo’n verkoudheid, doordat hij of zij al mijn antistoffen van me kreeg.

  Echt een heel fijn idee vond ik dat.

  1. Is zo inderdaad, ik merk echt dat de kleinste hier (die nog steeds bv krijgt) vaak ook de minste klachten heeft. Haar iets oudere zus, waarbij ik sneller stopte, had vaak ook veel meer last van verkoudheid.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit: