Borstvoeding in het openbaar: kan dat wel?

borstvoeding in het openbaar

Wanneer ik neerplof in een overvolle McDonald’s heeft onze jongste trek. Moet ik nu borstvoeding geven in het openbaar? Of terug naar de auto om haar honger te stillen?

Borstvoeding in het openbaar

We hebben er een paar uur intensief shoppen met drie kinderen op zitten en zijn inmiddels heel erg hongerig. De dichtstbijzijnde optie om even wat te eten naar binnen te schuiven is McDonald’s. En, hoewel dat waarschijnlijk haaks staat op ruim een jaar borstvoeding, ik kan niet wachten. May heeft echter ook enorme trek en helemaal geen zin om te wachten op haar fruitsalade. Ze wil NU eten en begint direct aan mijn shirt te trekken. Om haar boodschap te onderstrepen gooit ze zichzelf achterover en gaat in de voedingshouding liggen.

Moet ik nu borstvoeding geven in de Mac?

Eerlijk gezegd zie ik het helemaal niet zitten om hier mijn shirt naar beneden te trekken. Ik voed verder vrijwel altijd op verzoek, maar zo, in een bomvolle zaak? Nee, ik hou niet zo van borstvoeding met publiek. Geef mij dan maar liever een speciale ruimte of de auto.

Waarom ik liever geen borstvoeding in het openbaar geef?

Ik denk dat dit onderwerp heel erg persoonlijk is. De één draait zijn hand er niet voor om en gooit zo haar tepel op tafel (bij wijze van spreken dan… hoop ik) en de ander vindt het maar niks. Ik hoor tot die laatste categorie. Niet dat ik denk dat anderen het vervelend vinden wanneer ze eten, want per saldo zie je nauwelijks iets. Ik heb andere redenen.

3 redenen waarom ik niet wil voeden met zoveel publiek

Onrust voor je kindje

Volgens mij is die onrust helemaal niet prettig voor je kind. En nu is May al een dreumes, dus zal het rumoer haar veel minder kunnen ontregelen dan bij een kleine baby het geval kan zijn. Maar ze is wel ontzettend nieuwsgierig. En elke borstvoedende moeder weet volgens mij wel hoe het voelt wanneer je kind zich met een ruk naar het geluid toedraait en vergat dat er een tepel in zijn of haar mond zat. Liever niet zeg maar.

Grote borsten = veel bekijks (ook zonder dat je borstvoeding geeft)

Mijn borsten zijn nogal aan de maat. Dat leverde vaak nare ervaringen op. Als opgroeiende tiener wist ik niet beter dan dat ik om de haverklap mannen om me heen had die maar één ding wilden. Niemand keek me in mijn ogen aan en automatisch namen ze aan dat ik vast wel dom zou zijn. Ben er inmiddels overheen hoor, maar op het moment dat die tepel een nanoseconde voorbij flitst, wil ik niet dat er mannen naar kunnen staren. None of their business. 

Ik ben gefilmd tijdens het geven van borstvoeding in het openbaar

Toen ik Rose wilde voeden in de Hema, werden we gefotografeerd of gefilmd. Ik wil het niet eens weten, maar het was voor mij voldoende om borstvoeding in het openbaar af te zweren.

Ik pleit voor een aparte ruimte om borstvoeding te kunnen geven

Ik zal niemand vertellen dat ze voor borstvoeding moeten gaan. Uiteindelijk maak je die keus zelf om de redenen die alleen jij hoeft te kennen. Maar om vrouwen tegemoet te komen die wél de bewuste keuze maken om langdurig te gaan voeden, zou het fijn zijn als je op meer plekken een aparte ruimte zou kunnen vinden om te kolven en/of voeden.

Waar moet zo’n ruimte aan voldoen?

 1. Goede kussens
 2. Rust
 3. Magnetron
 4. Voldoende stopcontacten

Kortom, het is allemaal niet heel moeilijk. Wel prettig. Geen gedoe met doekjes, shirtjes met een ‘dubbele bodem’ en als je wil, kunnen kletsen met andere moeders. Daarbij lijkt het me logisch dat ook ouders die kunstvoeding geven hun kindje hier kunnen voeden, maar ik zeg het er toch maar even bij.

Hier mag toch best een verandering in komen? Wat vind jij van borstvoeding in het openbaar?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Lees meer in deze serie:

Tips tegen stuwing
Medicatie tegen hooikoorts?

(De foto is afkomstig van Shutterstock)

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

7 thoughts on “Borstvoeding in het openbaar: kan dat wel?

 1. Ik ben geen moeder maar ben het wel met je eens. Ik ben blind, dus zie het niet als iemand haar kindje voedt maar voor de moeder zelf is het misschien wel prettiger. Wat je zegt, ook al accepteren de meesten het wel, je hebt altijd iemand die naar je gaat staren. Overigens, wat betreft niet netjes eten, daar heb ik veel ervaring mee. Gelukkig nog nooit door vreemden hierop aangesproken maar mijn man krijgt soms van die blikken. Dat is ook wel lastig, vooral voor hem dus.

  Over dat een ruimte kinderwagenvriendelijk zou moeten zijn, helemaalv oor. Niet zozeer vanwege de kinderweagens maar omdat een ruimte dan ook (beter) toegankelijk is voor bijvoorbeeld rolstoelen.

  1. Het is inderdaad vervelend als buitenstaanders gaan staren terwijl je eet of je kindje voedt.
   Lijkt me ook lastig. Zeker omdat hij weet wat er aan de hand is, dat kan best pijnlijk zijn denk ik. Gelukkig spreken ze jullie er niet op aan, zou ook heel onbeschoft zijn.

   Ja dat is ook zo, niet alleen kinderwagens maar zeker ook mensen in rolstoel lopen tegen die problemen aan. Sommige zaken houden daar echt geen rekening mee.

 2. Zou idd wel handig zijn, want het beperkt toch om ergens heen te gaan soms! Daarnaast zou een kinderwagenvriendelijke omgeving ook wel fijn zijn!

  1. Haha ja dat laatste vooral in onze Kruidvat 😉

   Maar het beperkt je inderdaad. Zeker die beginfase waarin veel nog draait om voeding en je geen soepstengel kunt geven om de ergste honger te stillen. Middenin de drukte, met fles of borst, is gewoon minder prettig.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten