Borstvoeding met publiek? Liever niet!

borstvoeding in het openbaar

Borstvoeding in het openbaar: doen of niet? Ik ben normaal gesproken voorstander – mits enigszins bedekt en op een plaats waarbij anderen niet per se hoeven te kijken. Al is het maar omdat mijn borsten door de stuwing maatje strandbal kregen. In dit artikel vertel ik over de keer dat ik borstvoeding in het openbaar gaf en het ‘publiek’ dat fotografeerde…

Borstvoeding in het openbaar: een mobieltje gaat omhoog

Met een gillende baby sprint ik Hema in. Terwijl oudste dochter June de verplichte consumptie haalt, plof ik opgelucht neer op een bank. Ik trek mijn shirt omhoog. Misschien komt het omdat ik ooit vooraan in de rij stond toen de borsten werden uitgedeeld, maar ik vind het verschrikkelijk irritant als anderen meekijken terwijl ik voed. Maar helaas voor mij: ik heb publiek.

Privacy tijdens het voeden in de winkel

Het voordeel van een bevalling is dat je er niet veel meer van aantrekt wanneer anderen je lijf zien. Dat komt goed van pas als je borstvoeding geeft. Ik probeer zo te gaan zitten dat anderen geen ‘last’ zouden kunnen hebben van het voeden. Per slot van rekening heeft mijn baby honger en zit ik niet te wachten op een discussie. Ook vind ik zelf dat je daar wel op kunt letten. Niet iedereen vindt het zien van borstvoeding prettig (zeker niet tijdens het eten). En hoewel dat niet mijn mening is, begrijp ik het wel. Bovendien is het een kleine moeite om je borst (en baby) een beetje af te schermen.

Filmpje?

De moeder en haar dochter die verderop lunchen, stoppen desondanks met eten zodra ik mijn borst (een piepklein stukje) ontbloot. Vol ergernis zie ik zelfs hoe een smartphone de lucht in gaat. Tot ze klaar zijn met eten, kijken ze kauwend toe. Serieus? Dat mijn dochter ook eet, is kennelijk zo fascinerend dat je zelf stopt?

Is borstvoeding zo bijzonder dan?

Hoe spectaculair is borstvoeding geven? Of hebben deze vrouwen nog nooit een borst ‘in het wild’ gezien? Je zou bijna gaan denken dat ik behoor tot een uitstervende soort… Na mijn eerdere zwangerschap besloot ik al snel dat ‘die hele borstvoedingstoestand’ niets voor mij was. Ik wilde mijn lichaam terug, niet noodgedwongen voeden op het toilet omdat mijn baby krijst van de honger en nergens een rustige plek te vinden is. Afvallen bleek bovendien niet voldoende als enige motivatie; ik gaf redelijk snel op. Maar dit keer is anders. Ik hoop het te kunnen volhouden.

Weinig respect van privacy als je wil voeden in het openbaar

Hoewel ik vanmorgen de slaap met veel moeite uit mijn ogen wreef (ik ontdekte laatst dat het dus heel normaal is dat borstgevoede baby’s de eerste maanden tot jaren geen volledige nachten doorslapen), ik vind dit het nog steeds allemaal waard. Wat ik alleen jammer vind, is dat anderen zo lastig kunnen doen wanneer ze worden geconfronteerd met borstvoeding.

Waarom is er zo weinig begrip voor borstvoeding in het openbaar? Iets dat zo natuurlijk is en het gros van onze wereldbevolking groot bracht, kan toch niet obsceen zijn? Laat staan de reden om je mobieltje tevoorschijn te trekken. De natuur in optima forma: waarom moet je dat per se filmen? Om door te sturen? Te bewonderen? Later nog eens te bekijken wanneer je zelf zit te klooien in de Hema met een zwangerschapsshirt, je huilende baby en publiek dat het opneemt?

Het ‘publiek’ kan ook de andere kant opkijken

Achteraf had ik natuurlijk mijn mond moeten opentrekken. Misschien is het een restje verlegenheid of gebrek aan assertiviteit, maar verder dan kwaad kijken kom ik niet. Aan de andere kant had mijn publiek natuurlijk ook gewoon de andere kant op kunnen kijken. Zeker omdat ik schuin achter ze zat.

Borstvoeding in het openbaar hoort niet zo ongemakkelijk te voelen. Ik hoop echt dat het in de toekomst geaccepteerder wordt dan nu. Je hoeft echt wat mij betreft echt niet overal te gaan voeden, maar in een stille Hema moet toch kunnen? Zeker als je het afschermt… Of ligt het nu aan mij?

Hoe ga jij om met het geven van borstvoeding in het openbaar? Wat is jouw mening over de situatie?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Een van de mooiste filmpjes die ik ooit zag over het geven van borstvoeding in het openbaar

Afbeelding– Shutterstock)

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

5 thoughts on “Borstvoeding met publiek? Liever niet!

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten