Alles over borstvoeding | De basis, uitdagingen en tips

alles over borstvoeding basis uitdagingen tips

In dit artikel vind je alles over borstvoeding. Van kolfrecht tot waarom je zou kunnen twijfelen, wat je kan doen tegen stuwing maar ook waarom borstvoeding soms moeilijk is. Kortom: bergen vol tips en informatie!

Alles over borstvoeding

Toen ik May voor het eerst aanlegde mopperde ik nors dat dit alleen maar was omdat alles en iedereen voorschrijft dat je colostrum moet geven. Voor de rest vond ik het vooral vervelend: de pijn, vermoeidheid, constante dorst en telkens weer moeten aanleggen. Maar het bloed kroop waar het niet gaan kan. We maakten samen de WHO norm van 2 jaar vol. Inmiddels heb ik behoorlijk wat artikelen geschreven over het geven van borstvoeding. In dit overzichtsartikel vind je alles bij elkaar.

Borstvoeding geven met publiek

De nood was hoog en ik vluchtte met May een filiaal van HEMA in om haar daar te kunnen voeden terwijl de andere twee iets te eten en drinken namen. Dat het geven van borstvoeding kennelijk nog altijd niet normaal is, bleek wel uit het feit dat aan een tafeltje verderop de telefoon omhoog ging. We werden gefotografeerd of gefilmd. Daarover schreef ik: het is één van de redenen waarom ik een hekel heb aan voeden met publiek. Een andere keer zat ik in de McDonald’s, waar ik opnieuw twijfelde wat ik moest doen. Kortom, borstvoeding in het openbaar is gewoon niet mijn favoriet!

Twijfel over borstvoeding

Dat ik bij May het liefst zo snel mogelijk weer wilde stoppen, had er ook mee te maken dat we binnen elf maanden tijd twee kinderen kregen. Ik gaf Rose een week of zes borstvoeding en begon al snel te twijfelen om te stoppen met borstvoeding. Ik voelde me steeds ongelukkiger worden tot Ro de knoop doorhakte. We stapten over op de fles en ik voelde me heel snel weer de oude worden – tot ik opnieuw zwanger bleek natuurlijk.

Borstontsteking

Kort na de geboorte van May – toen ik dus nog middenin mijn ontkenningsfase zat en helemaal geen borstvoeding wilde gaan geven – ontstond een beginnende borstontsteking. Pijn dat het deed! Maar gek genoeg bleek dat wel noodzakelijk om te beseffen dat ik nog niet zo snel wilde opgeven. Alles dat je moet weten over het verschil tussen borstontsteking en een ontstoken melkkanaaltje, hoe je er vanaf komt en wanneer je hulp moet inschakelen, schreef ik in deze blog.

Toeschietreflex

Waarom bestaat de toeschietreflex, waarom is het soms ongelooflijk onhandig en wat kan je er eventueel tegen doen? In dit uitgebreide artikel vind je informatie over dit ingenieuze systeem van je lichaam om te kunnen voeden én blunders van andere moeders.

Borstvoeding volhouden

Van twee dagen naar een halfjaar. Als je eenmaal bezig bent, hou je de borstvoeding kennelijk vanzelf vol. Alleen gaat het niet zonder slag of stoot – en die eerlijke (nuchtere) kijk miste ik vaak op speciale websites die zich volledig richten op borstvoeding. Meestal vond ik de toon nogal belerend en voelde ik mezelf bijna een onmens omdat wij ook weleens een flesje Nutrilon tussendoor gaven.

Daarom schreef ik mijn onorthodoxe adviezen die hier goed werkten om te kunnen volhouden. Nuchter en open-minded. Omdat ik denk dat er al genoeg druk op je staat wanneer je net kinderen hebt en het is zonde als je opgeeft, omdat je het gevoel hebt niet aan alle eisen te kunnen voldoen. Of dat er iets aan je mankeert wanneer je het even helemaal niet leuk vindt.

Lang voeden

Wist je dat je al met zes maanden officieel lang voedt? Ik vond het eigenlijk best verrassend, omdat een halfjaar ook weer niet zolang is. Het heeft echter wel veel voordelen voor je kindje als je besluit door te zetten met borstvoeding. Niet alleen omdat ze op latere leeftijd gemiddeld gezien een betere weerstand hebben; het is namelijk ook goed voor heel veel andere zaken. Welke? Dat lees je in deze blog!

Waarom kleine kinderen niet doorslapen

Ik vond het maar lastig: na een aantal maanden slaaptekort begon het me op te breken, maar May leek geen enkel moment de behoefte te hebben om het klokje rond te gaan slapen. Frustrerend, omdat ik in mijn omgeving regelmatig hoorde dat anderen wel doorslapende kinderen hebben. Ik besloot het eens uit te zoeken. Waarom slapen kinderen eigenlijk niet zo snel door na de geboorte? Hadden we het verkeerd gedaan door onze eigen meiden steeds wakker te maken ‘s nachts? Gelukkig deed ik een fijne conclusie. Het verhielp mijn slaaptekort allerminst, maar ik kon er in elk geval weer even tegenaan.

Kolven en kolfrecht

Als thuisblijfmoeder hoefde ik me hier helemaal niet druk om te maken, maar ik was wel heel benieuwd naar hoe het precies zit met kolfrecht. Ik zocht het uit. Ook vroeg ik een aantal moeders naar hun ervaringen en tips. Zo bleek dat je toch vaker wel dan niet terechtkomt op een invalidetoilet en dat je ook zomaar onverwachts oog in oog kan komen te staan met de glazenwasser. En wat dacht je van collega’s die sneren omdat je gaat kolven?

Borstvoeding met hooikoorts

Allemaal heel nobel en een keurig streven om twee jaar lang borstvoeding te geven. Maar toen kreeg ik plots een gigantische hooikoortsaanval. Mijn ogen en neus zaten dicht, ik kon niet stoppen met niezen en kreeg het benauwd. Wat nu? Kan je wel medicijnen gebruiken tegen hooikoorts? En zit er nog verschil tussen de middeltjes? Ik zocht het uit! En ik kon gelukkig toch iets gebruiken, waardoor het de rest van het jaar weer meeviel met de klachten.

Borstvoeding doe je zo: verkoudheid of griep

Over medicatie gesproken: weet jij wat je precies mag gebruiken als je een flinke verkoudheid of griep te pakken hebt? Ook dit zocht ik tot op de bodem uit. Zo bleek je namelijk zelfs te moeten uitkijken met bepaalde kruiden, wist jij dat? Daarnaast vertel ik in deze blog wat je kan doen wanneer je kindje beroerd is en weinig binnenhoudt.

Zo hou je het een jaar vol om borstvoeding te geven?

Na de onorthodoxe adviezen geef ik ook tips om de borstvoeding in elk geval een jaar lang vol te houden. Wat dacht je van een hele handige om die vervelende stuwing een beetje minder pijnlijk te maken? En verschillende weetjes over borstvoeding? Verder ga ik nog even kort in op de toon van het borstvoedingsdebat: die stoort me regelmatig en ik vertel in deze blog waarom dat precies is.

Nationale Borstvoedingsweek

Waarom is de Nationale Borstvoedingsweek eigenlijk nodig? We weten toch allemaal wel waarom het goed is en dat borstvoeding ook een optie is na de geboorte? En toch vind ik het goed dat er jaarlijks speciale aandacht voor is. Ook om te laten zien dat borstvoeding geven helemaal niet altijd zo vanzelfsprekend is en dat we allemaal weleens tegen problemen oplopen. Hoe goed je intenties ook zijn.

Wat ik vind van voeden in het openbaar?

Kijk, dat ik na het HEMA incident voeding geven in het openbaar het liefst vermeed, zal misschien geen verrassing zijn. Maar ik heb er nog wel meer over te zeggen. Nog steeds vind ik het niet altijd even handig namelijk: waarom zijn er namelijk geen speciale openbare ruimten waar vrouwen afgeschermd van de buitenwereld en in alle rust kunnen voeden? Zowel voor moeders die kiezen voor borstvoeding als flesvoeding.

Opnieuw twijfel

We waren het jaar gepasseerd en langzaam begon ik borstvoeding weer als een last te zien. Ik voelde me mezelf niet en liep ook tegen een ander probleem op: steeds vaker trok May mijn shirt naar beneden wanneer ze trek had. Daar zat ik natuurlijk niet op te wachten – zeker niet buitenshuis. Ik wist het niet meer en twijfelde opnieuw heel erg. Moest ik niet gewoon stoppen? Uiteindelijk hadden we de mijlpaal van het eerste jaar gehaald. En toen gebeurde er iets waardoor ik toch besloot door te gaan.

Wat als je geen borstvoeding kan of wil geven?

Er zijn vrouwen die bewust kiezen om geen borstvoeding te gaan geven, allemaal met hun eigen redenen. Omdat ik heel groot voorstander ben van openheid, besloot ik twee vrouwen het woord te geven. Ze vertellen in deze blog allebei waarom ze bewust kozen vanaf de geboorte te beginnen met flesvoeding. Je kunt hier ook lezen hoe je dit het best aanpakt, hoe je eventueel stuwing kan voorkomen en op welke manier je flesvoeding kan geven op verzoek.

Opnieuw stuwing na anderhalf jaar borstvoeding geven

Wist jij dat je opnieuw stuwing kon krijgen? Ik niet. Met blogvriendinnen ging ik een weekendje weg en halverwege voelde ik me ineens een beetje raar. Onwennig. Ik herkende het gevoel wel, maar waarvan ook alweer? En toen bedacht ik me ineens dat dit stuwing was. Bijna net zo pijnlijk als de eerste dagen na de bevalling.

Co-sleepen, borstvoeding geven en doorslapen

Ik vind het idee achter co-sleepen heel mooi. En dat doorslapen een echte Westerse gedachte is, geloof ik ook direct. Maar feit blijft dat we in de Westerse wereld wonen en een gebrek aan nachtrust je na anderhalf jaar behoorlijk begint op te breken. Ten einde raad legden we May bij Rose op de kamer, in de hoop dat het iets van verbetering zou opleveren. En wat gebeurde? Dat lees je in deze persoonlijke blog.

Borstvoeding geven en afvallen? Hier werkt dat niet

Eén van de grootste voordelen van borstvoeding zou zijn dat je er lekker van afvalt. Meerdere moeders menen dat het inderdaad een wondermiddel is. Ik heb denk ik gewoon vette pech. Letterlijk, want ik val geen kilo af ondanks het geven van borstvoeding. En gelukkig bleek na het schrijven van deze blog dat ik niet de enige ben.

Stoppen met borstvoeding: wanneer doe je dat?

Ooit las ik iets over het doorknippen van de borstvoedingsnavelstreng. Ik vond dat echt sentimenteel geleuter en overdreven. Je stopt met borstvoeding, that’s it. Maar het bleek toch iets genuanceerder te liggen, bleek na ruim anderhalf jaar. Het is namelijk helemaal niet zo makkelijk om er echt een dikke punt achter te zetten. Wat is ook wijsheid? Luisteren naar je eigen egoïsme (uiteindelijk wilde May nog wel en ik niet zo meer)? Of kiezen voor je kind? Het leverde me veel twijfels op (alweer) en ik kwam terug op mijn eerdere uitspraak: ik besloot te stoppen met borstvoeding. In dit artikel vertel ik waarom (toch een tikje sentimenteel).

Terugblik op twee jaar borstvoeding geven

En toen was het tijd om echt te stoppen. Precies na twee jaar trok ik de stekker eruit. Ik merkte namelijk echt dat ik zelf klaar was met de borstvoeding. Bovendien ging May naar de peuterspeelzaal, dus ook dat leek me een goede reden. De overstap maakte haar ineens ‘groot’ en dit voelde als het juiste moment. Maar wat was het een bijzondere reis: vol afzien, genieten en loslaten! In deze blog kijk ik terug naar de achtbaan die ik instapte en waar ik twee jaar voor nodig had om het los te laten.

5 taboes over borstvoeding

Tot slot een artikel waarin ik de waarheid (of althans, mijn waarheid) niet schuw: 5 taboes over borstvoeding waar niet iedereen heel open over is. Waarom? Ik vind het belangrijk dat we als ouders wél eerlijk zijn en het soms gewoon hardop toegeven als het even niet lukt. Of dat je het misschien helemaal niet leuk vindt. Dat gevoel mag er ook zijn, ongeacht of je nu doorgaat of stopt.

Klein, klein kleutertje, wat doe je aan mijn borst?

Eigenlijk was dit artikel vooral bedoeld om je een beetje wegwijs te maken in mijn hersenspinsels over borstvoeding/flesvoeding en je tips te geven als je het even helemaal niet meer ziet zitten. Maar toen stuurde mijn zusje deze briljante blog over langer voeden dan gemiddeld en de vooroordelen die daar nog weleens bij komen kijken. Ik kon dus niet anders dan hem erbij zitten. Veel leesplezier!

Welke bijzondere momenten heb jij gehad tijdens het borstvoeding geven?

Volg jij Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest

Afbeelding, Alik Mulikov – Shutterstock

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (13), Rose (5) en May (4).

9 thoughts on “Alles over borstvoeding | De basis, uitdagingen en tips

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten