Home » Persoonlijke ontwikkeling » Privé » Body Positivity Tag | Oprecht blij met mijn vrouwelijke vormen

Body Positivity Tag | Oprecht blij met mijn vrouwelijke vormen

Body Positivity Tag

Je hoort steeds vaker dat vrouwen zichzelf durven omarmen, ondanks dat ze niet voldoen aan de heersende idealen. Gelukkig maar! Van een beetje zelfverzekerdheid en zelfliefde is de wereld nooit slechter geworden. Van te veel trouwens wel, maar dat is weer een ander verhaal. De Body Positivity Tag draait om zelfacceptatie. Heel persoonlijk dus, maar vandaag ga ik met de spreekwoordelijke billen bloot! 

Body Positivity Tag

Waar voorheen het schoonheidsideaal maatje nul was (over het algemeen tegen de eetstoornis aan, zeg maar), zie je steeds vaker dat curvy vrouwen juist bejubeld worden. Zelfs (fitness)modellen trainen zich tien slagen in de rondte om een beetje kont te kweken – en anders vragen ze wel hulp aan de plastisch chirurg.

Persoonlijk hoor ik niet tot de laatste categorie, zoals jullie waarschijnlijk wel weten. Ik heb mijn billen namelijk nog nooit getraind, ze zijn gewoon rond van zichzelf. En waar ik me daar vroeger ontzettend voor schaamde, trek ik nu gewoon een strakke spijkerbroek aan. Daarom ben ik zo blij met de Body Positivity Tag van Cassandra, die pleit voor zelfverzekerde vrouwen – ongeacht je maat.

Body Positivity Tag Q&A

Wat versta jij onder Body Positivity en wat betekent het voor jou?

Voor mij houdt het echt in dat je blij bent met hoe je eruit ziet. Dus inclusief putjes, streepjescode en misschien wel enorme oren. Volledige zelfacceptatie dus. Want esthetisch gezien valt er mogelijk genoeg op je lichaam aan te merken, het is zo zonde van de tijd om je daar enorm druk om te maken. Ik weet het mooi te vertellen, maar een tijdje geleden gaf ik al toe dat ik ‘s zomers geen rokjes en korte broekjes draag omdat ik mijn benen dus écht niet mooi vind. Nog genoeg te leren dus!  

Kijk eens naar een foto van jezelf, wat valt jou het eerste op? Hoe voel je je daarbij? (deel ook deze foto)

Een beetje foute foto haha, met die pet op mijn hoofd. Maar ik wilde een foto hebben voor Insta Stories, waarop je kon zien waar ik mee bezig was: foto’s maken en werken. Wat ik zie op de foto? Globaal gezien een lachende vrouw. Maar wel eentje met vermoeide ogen, afgebladderde nagels en een kapsel dat eindelijk weer goed zit.

Beetje positief en beetje negatief. Die vermoeidheid klopt wel trouwens, want was hier echt doodop. Ben ik eigenlijk nog steeds wel hoor, maar veel minder omdat ik afgelopen week wel vroeger ben gaan slapen. Deze foto is van vorige week en toen hadden we elke dag van alles op het programma staan. Kon ook niet echt bijkomen.

Noem nu twee mooie dingen aan je body waar je gelukkig mee bent!

  1. Mijn vormen. Zeker met een maxi-dress aan of hoge hakken voel ik me enorm vrouwelijk.
  2. Mijn ogen en kuiltjes in mijn wangen. Die eersten zijn het meest genoemde antwoord onder vrouwen geloof ik, maar donker haar en groene ogen zie je niet zo vaak. En kuiltjes voegen toch iets aan je lach toe, geloof ik.

Zelfacceptatie in de zomer: bikini of badpak?

Zonder twijfel een badpak. Ik vind namelijk dat je beter je sterke punten kunt accentueren dan je mindere en daarom zie je me niet snel in bikini. Wie doe ik daar een plezier mee? Mezelf niet, maar anderen ook niet volgens mij. En dan kan ik heel hard gaan roepen dat ik een tijger ben die haar strepen verdiende; ik laat liever zien dat ik curvy ben en doe alsof ik een strakkere buik heb met een corrigerend badpak. Geen schoolvoorbeeld van zelfacceptatie, maar aan de andere kant zit ik daarmee wel beter in mijn vel.

In deze outfit voel ik me mooi

Net al even gezegd: een mooie maxi-dress. En verder vind ik een strakke spijkerbroek met wat langere, lossere trui en pumps in de herfst echt heel fijn. Vrouwelijke kleding dus.

Hoe denk jij dat anderen jou zien? En hoe zie jij jezelf? Is dit in het verleden ook anders geweest? Zo ja, wat is hiervan de oorzaak?

Goede vraag. Eerlijk gezegd weet ik het niet zo goed. Volgens mij zien anderen me als niet per se in een hokje te plaatsen, een beetje mysterieus en niet zo tuttig.

Zelf ga ik daar wel een beetje in mee. Ik ben nuchter en draag waar ik zin in heb. Misschien een beetje slonzig zelfs, ik sta niet uren voor de spiegel voor ik vind dat ik naar buiten kan bijvoorbeeld. Zonde van de tijd. Maar zit wel lekker in mijn vel; als anderen me dik vinden, om maar iets te noemen, dan verspillen ze daar maar vooral hun energie aan. Mij heb je daar niet meer mee.

In het verleden was het echt zo anders. Mijn vriendinnen hadden allemaal maat 34-36 en ik had al op jonge leeftijd vormen. Ik voelde me echt altijd dik als ik bij hen in de buurt was. Pas op latere leeftijd ontdekte ik dat ik me totaal niet druk hoefde te maken om mijn gebrek aan size zero haha, maar die onzekere periode vond ik zelf best heftig. Daarom benadruk ik bij June altijd hoe zelfverzekerd ik ben; de boodschap lijkt te zijn overgekomen.

Noem een overwinning van wat jouw lijf je heeft laten doen?

Vooral de laatste keer: bevallen zonder pijnstilling en eigenlijk ook zonder noemenswaardige aanwijzingen. Ik deed het bijna volledig op eigen kracht en dat vind ik heel mooi om te hebben kunnen meemaken. Dat je de oerkracht voelt zeg maar.

Vind jij dat er meer size diversiteit in de media mag komen? (denk bijvoorbeeld aan curve model) en waarom?

Ja zeker. Geen lichaam is gelijk en ik denk dat de media dat veel meer mag uitstralen. In kindertekenfilms zie je veel meer diversiteit en zelfs Hollywood pikt de boodschap langzaam op. Waarom zou dat niet ook met lichamen kunnen? Al denk ik wel dat modellen er qua gewicht nog wel gezond moeten uitzien: zo’n foto is bedoeld om te inspireren. Dus dat we een beetje af moeten van maat 34-36 als standaard, ja dat vind ik wel. Maar vind het persoonlijk toch fijn als de dames in kwestie slank zijn: anders heb ik helemaal geen reden meer om van de koekjes af te blijven…

Je favoriete body positivity instagram account

Eerlijk gezegd heb ik niemand waardoor ik me laat inspireren. Ik ontvolg dat soort accounts eigenlijk meestal, omdat ik het gevoel krijg dat ze zichzelf nog moeten overtuigen door het online te zetten. Wellicht kort door de bocht, maar is een beetje het principe van stelletjes in een slechte relatie die elke week de meest romantische foto’s posten. Heb ik gewoon niet zoveel mee.

Je beste zelfacceptatie tip:

Wees dankbaar voor je gezondheid. Of voor alles dat je nog mee mag maken, ondanks je fysieke belemmeringen. Doe waar je je lekker bij voelt en besef dat zelfvertrouwen een groter sieraad is dan wat dan ook. Denk maar aan jezelf, wie blijft je het meest bij: de vrouw die ondanks haar littekens of lichamelijke beperkingen zit te stralen? Of die ander, die er weliswaar prachtig uitziet, maar zich ontzettend geneert voor haar lijf en altijd klaagt over haar gewicht/kraaloogjes/kleine vingers?

Neem jij de Body Positivity Tag over? Vergeet dan Cassandra niet te melden (en stuur me meteen een linkje, ben benieuwd naar jouw antwoorden!)

Wat betekent Body Poitivity voor jou?

Volg je Lotus Writings al op Pinterest?

Afbeelding, Petrenko Andriy- Shutterstock

Merel

Merel (39) is eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en zoon Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2015 startte ze een goedlopende lifestyleblog: Lotus Writings voor dertigplussers: boordevol handige tips en nuchtere ervaringsverhalen met humor.

5 gedachten over “Body Positivity Tag | Oprecht blij met mijn vrouwelijke vormen

  1. Ik ben niet tevreden met mijn lichaam, maar goed, eigen schuld dikke bult zeker? Ik doe er ook niets voor. Mijn buikje stoort me enorm, ik lijk wel 5 maand zwanger *zucht* Wel een leuke tag, deze neem ik later ook over 🙂

  2. Super mooi om je antwoorden te lezen, wel geinig dat iedereen het toch weer anders ziet. Zoals bijv een body positivity account dat wil inspireren, zien als zelf een stukje acceptatie vragen, daar denk ik zelf anders over maar vind het wel leuk om dit zo te lezsn❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten