Bodem van de wasmand: zo zie je hem weer terug

bodem van de wasmand

Toen ik nog niet heel lang blogde, schreef ik eens onderstaand artikel over het niet kunnen bereiken van de bodem van de wasmand. Ik had er een hard hoofd in dat het ons ooit nog eens zou lukken. Inmiddels weet ik gelukkig beter! Wil jij ook de bodem van de wasmand terugzien? Doe je voordeel dan met deze tips! 

De bodem van de wasmand terugzien? Zo doe je dat!

In een druk gezin is de was iets dat gemakkelijk naar de achtergrond schuift. Je hebt het immers al druk genoeg om alle kinderen op tijd, aangekleed en met wat eten achter de kiezen op school af te leveren. Daarnaast vul je de tijd misschien nog op met een drukke baan en/of gezellig sociaal leven en alle ingrediënten om nooit meer toe te komen aan de bodem van de wasmand. Maar hier lukt het ook en dan lukt het iedereen! Hoe?

Stel vaste was-dagen in

Daardoor wordt het onderdeel van je ritme. Voor de georganiseerde medemens een schot voor eigen doel, voor warhoofden als ikzelf essentieel om je aan te houden. Ik gebruik mijn wekelijkse vrije dagen hiervoor. Het kost ook veel minder tijd wanneer je alles in één keer wegwerkt en in de kast legt.

Ruim de was meteen op als hij uit de droger komt

Zo snel mogelijk ook: de was is nog een beetje warm en daardoor minder kreukelig. De meeste dingen strijk je snel glad, vouw je op en kan je wegleggen. En die drie dingen die wel moeten worden gestreken? Dat is allicht minder vervelend dan een enorme berg.

Laat je gezin mee helpen

Is vooral geschikt wanneer je de handdoeken doet. Laat je kinderen theedoeken vouwen of washandjes, oudere kinderen helpen mee met het vouwen van de gewone handdoeken. En voor je het weet heb je alles gedaan.

Wees spaarzaam met schone kleding

Daarmee bedoel ik absoluut niet dat je ze zeven dagen moet laten rondlopen in hetzelfde ondergoed, een shirtje vol vlekken of een broek waarmee ze in de modder vielen. Maar denk eens aan die maillot: hebben ze niet gezweet en ziet hij er nog fris uit? Laat hem dan nog een dag meegaan. Of die broek, moet die echt gewassen worden? Ook truitjes kunnen vaak nog best mee. Dat scheelt je in de wasmand en dus ook in het gevoel dat je een enorme berg moet gaan wegwerken.

Laat tieners zelf een was draaien

Ze hoeven echt niet de hele wasmand leeg te maken, maar laat ze zelf hun eigen kleding sorteren op kleur en scheiden in hete was en normale. Vervolgens kunnen ook zij een was draaien waarbij ze de kledingstukken van alle gezinsleden meenemen. Geeft jou niet alleen iets meer lucht, maar is ook goed voor hen om te leren hoe je dat aanpakt. Bovendien voorkomt het na afloop dat je alle keurig gevouwen was in propjes op en om het bed tegenkomt 😉 

Blog: De bodem van de wasmand? Een illusie!

De laatste keer dat ik de bodem van de wasmand zag? Dat was op zijn minst twee zwangerschappen geleden. Ik krijg het gewoon niet meer bijgewerkt. Elke keer dat ik er een was uithaal, lijkt hij zich twee keer zo hard aan te vullen. Dus hoewel ik hier in huis ‘Kapitein Was’ ben met een stel slechte matrozen, gaat het allemaal niet als gepland. De bodem van de wasmand? Ik geloof dat we vooral de fijne herinneringen moeten koesteren.

Voor de zoveelste keer keek ik gefrustreerd naar onze wasmand. De bult bovenop leek te verraden dat hier al maanden niet meer gewassen wordt. Niets is echter minder waar. Voor mijn gevoel draait de wasmachine namelijk overuren en nog krijg ik die overdaad aan wasgoed niet weggewerkt. En nu ik mezelf laatst heb uitgeroepen tot ‘Kapitein Was’, kan ik niemand nog de schuld geven van de troep. Niemand, behalve mezelf – en dat is toch minder fijn.

Zo kwam ik op het idee via mijn nominaties voor de Liebster Award eens te vragen aan anderen wanneer ze voor het laatst die bodem hadden gezien. Alleen Channa blijkt echt alles weg te kunnen werken, wat ik trouwens an sich award-waardig vind.

Ik heb eens onderzocht hoe je jezelf kunt behoeden van zoveel werk. Bijhouden schijnt bijvoorbeeld ontzettend goed te helpen. Precies die ene eigenschap waar ik persoonlijk best wel in tekort schiet: soms was/droog/vouw ik drie dagen achter elkaar heel veel en laat dan een restje liggen voor als ik er weer zin in heb.

Maar even eerlijk, wie heeft daar ooit echt zin in? (Als die persoon echt bestaat, voel je vooral vrij om lekker te komen helpen!) Dat laatste restje is natuurlijk gekreukt, moet eigenlijk gestreken worden -wie mij kent weet dat de echte weerzin pas ontstaat zodra er strijkgoed op me wacht- en zo hou ik de vicieuze cirkel mede in stand. Slechtste Kapitein die ze op dit zogenaamde was-schip hadden kunnen hebben dus.

Zoals je hebt gelezen, weet ik prima waar het me aan scheelt: chronisch gebrek aan was-enthousiasme. Volgens mij zit er niet veel anders op dan accepteren dat het niet leuk is en desnoods minder kleding aanschaffen voor de meisjes (of juist meer, zodat ik langer speling heb – dilemma’s, dilemma’s!). En ter aanvulling ga ik een wasrooster maken en me daaraan (hopelijk) houden. Als principieel lijstjesmaker zou ik in theorie heerlijk kunnen opleven van het wegstrepen, maar of de praktijk zo werkt?

Wanneer zag jij voor het laatst de bodem van de wasmand?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

14 thoughts on “Bodem van de wasmand: zo zie je hem weer terug

 1. Wij zijn maar met z’n drietjes, dus het lukt me aardig om alles bij te houden 🙂
  Daar moet ik ook bij zeggen dat de was mijn favoriete taakje in huis is haha – dat komt waarschijnlijk ook omdat ik niet (uitzonderingen daargelaten) strijk!

  1. O wat goed! Dat scheelt inderdaad wel. Nee strijken probeer ik ook zoveel mogelijk te vermijden, tenzij het niet anders kan (overhemden helaas).

 2. Pfff wanneer ik denk dat ik de bodem ga zien, ligt er 2 uur later alweer bijna een hele berg was bovenop. Werkkleding van mijn man en hele outfits van mijn tienerdochters die vaak 2 keer op een dag wisselen. Ik heb de bodem ook lang niet meer gezien.

  1. Haha dat dus inderdaad.
   Mijn oudste heeft daar een handje van ja, kleding wisselen en nauwelijks gedragen in de wasmand gooien. Zal waarschijnlijk komende jaren nog erger worden…

 3. Op zich lukt het mij wel om de was goed bij te houden. Alleen is het probleem dat ik maar met mijn ogen hoef te knipperen en er ligt al weer een lading vieze rompers en hydrofiele doeken. 😉

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten