Over bloggen 2 | Wanneer stap je over op een eigen domeinnaam?

wanneer eigen domeinnaam

Na meer dan negen maanden bloggen op WordPress, koos ik voor een eigen domein. Waarom? Bij welke hosting en welke stappen moet je ondernemen voor je die website kan gebruiken? Je leest het hier. Bovendien geef ik je nog een kleine waarschuwing mee!

Twijfel over een eigen domeinnaam

Want dat ik twijfelde, moge duidelijk zijn. Krap anderhalve week geleden publiceerde ik nog een artikel waarin ik vroeg om jullie mening: welke kant moest ik op met mijn blog? En waarom waren andere bloggers overgestapt naar een betaald domein? Daarop kreeg ik zoveel lieve, eerlijke meningen, die voor mij veel duidelijk maakten.

Ergens vond ik het wel een gek idee: hier had ik helemaal niet over nagedacht toen ik ergens in 2015 mijn allereerste blog publiceerde via WordPress! Samen met Ro besprak ik de mogelijkheden en zocht via internet welke stappen ik hiervoor zou moeten ondernemen.

Wanneer kies je voor een eigen domeinnaam?

Ik denk dat veel startende bloggers hier tegenaan lopen. Wanneer is nu het juiste moment om over te stappen en te kiezen voor een eigen domeinnaam? Ik zet hier mijn eigen overwegingen op een rijtje en hoop dat je hier iets aan hebt:

 1. Je blogt al een tijdje en vindt het leuk genoeg om hier nog minstens een jaar mee door te gaan
 2. Je wil een nieuwe blognaam. Door over te stappen naar een eigen domein hoef je niet een heel nieuw account te nemen via WordPress, maar kan je gewoon beginnen met een nieuwe start
 3. Als je zakelijke plannen met je blog hebt, is het ook verstandig om een eigen website te nemen. Niet alleen staat het professioneler, ook mag je op WordPress.org advertenties plaatsen en gebruik maken van affiliate programma’s
 4. Je hebt meer mogelijkheden, vooral dankzij verschillende plug-ins

Het bestellen van een eigen domeinnaam

Dit vond ik de makkelijkste stap. Veel bevriende bloggers kozen voor Antagonist en dat maakte de keus voor mij een simpele. Via de website controleerde ik of domeinnaam lotuswritings beschikbaar was en kreeg een overzicht van de kosten. Uiteraard betaal je hierbij voor een .com of .eu meer dan voor .nl. Maar aangezien mijn doelgroep Nederlands spreekt, koos ik voor .nl.

Het overzetten van mijn WordPress account

Op vrijdagmorgen vertelde ik Ro dat ik mijn website zou gaan inrichten. Gewoon op mijn gemak en net zolang tot het helemaal naar mijn zin zou zijn. Dan kon ik binnen anderhalve maand (dus ergens voor de zomervakantie) online gaan.

Importeren en exporteren van je WordPress-blog

Eigenlijk is deze stap vrij simpel. Op de website van mijn hosting vind je hele uitgebreide uitleg over het importeren en exporteren van je blog. Kort gezegd: bij WordPress.com download (exporteer) je alle blogbestanden, bijbehorende foto’s en reacties. En op je eigen website (WordPress.org) upload (importeer) je dat complete bestand. Zo blijft je website in principe gelijk. Het viel reuze mee, want binnen een halfuur stond alles waar het moest zijn.

IJverig aan de slag

Op mijn nieuwe website ging ik aan de slag. Eerst ging ik op zoek naar een mooi template en downloadde de bekendste plug-ins, zoals CommentLuv en Google Analytics. En daarna ging ik stap voor stap aan de slag met het inrichten van mijn domein. Het voordeel van een eigen website is natuurlijk dat je een beetje opnieuw kan beginnen. De enorme hoeveelheid categorieën op mijn website was me al een tijdje een doorn in het oog. Dat varkentje kon ik gelijk even wassen. En dus klikte ik mezelf een vierdubbele muisarm aan het herschikken en elimineren van die categorieën. Maakt het meteen gebruiksvriendelijker, vond ik.

Updaten van je website

Hartstikke fijn: lekker opgeruimd, een nieuw uiterlijk en alles naar mijn zin. Tot ik dus besefte dat dit helemaal niet praktisch was. Als ik namelijk een nieuwe blog zou publiceren op WordPress.com dan betekende dat ook dat ik opnieuw zou moeten exporteren en importeren. Inclusief alle herschikte categorieën dus. Niet over nagedacht! Dus er restte nog maar één oplossing: mijn nieuwe website anderhalve maand te vroeg lanceren. Bij deze!

Update 2019: hoe denk ik inmiddels over de aanschaf van een eigen domein?

Nu we ruim drie jaar verder zijn, wil ik graag nog iets toevoegen aan bovenstaande. Het duurde bij mij vrij lang voor ik eindelijk de overstap maakte. Ik zou anderen adviseren niet zolang meer te wachten. Het installeren van WordPress op je eigen blog is helemaal niet moeilijk, je ontvangt veel sneller bezoekers en ook Google weet je goed te vinden. Mits je werkt aan je SEO natuurlijk.

Waar ik in 2016 soms dagelijks maar 20 bezoekers op mijn blog ontving, zijn dat er anno 2019 vaak 500 keer zoveel. Dat had zelfs sneller gekund als ik eerder aan de optimalisatie van mijn site had gewerkt, maar dat is een ander verhaal. Mijn punt is: twijfel niet te lang en ga er gewoon voor als het goed voelt.

Welkom op mijn eigen domeinnaam: lotuswritings.nl!

Volg jij Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest

Ook leuk om te lezen: 

Afbeelding – Shutterstock

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

18 thoughts on “Over bloggen 2 | Wanneer stap je over op een eigen domeinnaam?

 1. Wat leuk! Gefeliciteerd!! Dat voelt wel goed hè? Ik krijg eerlijk gezegd rillingen als ik aan de technische kant van een website denk. Wat een gedoe en wat een tijd gaat daarin zitten zeg! Knap dat je het zelf oplost. Ik kom uiteraard vanmiddag nog even spieken 😉

  1. Dankjewel!
   Ja voelt goed. Spannend ook! En het viel me reuze mee, maar ben nog maar halverwege. Heb veel via internet kunnen vinden. Doe jij het ook zelf?

  1. Ik wil je wel helpen, valt uiteindelijk reuze mee. Heb zelf mijn website via Antagonist. Zij hebben een programma waarmee WordPress overzetten binnen vijf minuten gebeurd is. Je moet alleen wat plug-ins erbij nemen en een mooie template kiezen.

   Nouja als je tzt over wil en je hebt vragen, kun je ze me stellen!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten