Over bloggen #18 | Wat levert dat ‘stukjes tikken’ nu eigenlijk op?

Dat ik blog mag geen verrassing zijn. En dat mijn ambities verder reiken dan het neerpennen van mijn gedachten en delen met de wereld, voor mijn vaste lezers ook niet. Maar wat levert bloggen me/ons nu eigenlijk op in de praktijk? 

Bloggen en de opbrengsten

Het is volgens mij heel Hollands om wel supergraag te willen weten wat een ander nu precies krijgt voor zijn werk, maar er tegelijkertijd zelf heel krampachtig over te zwijgen. In het geval van een huisarts of vuilnisman is dat echter allemaal niet zo heel moeilijk te ontdekken. Je zoekt op internet een beetje naar een gemiddelde, doet een klein rekensommetje en weet niet veel later dat het op jaarbasis zo’n € 70.000 scheelt. Maar hoe zit dat met bloggen? Kan je echt spreken van een maandsalaris of fluctueert dat?

Wat levert bloggen me nu eigenlijk op?

Let op: wat ik je vertel is volledig persoonlijk. Iemand anders met dezelfde bezoekersaantallen en betere onderhandelingsskills verdient misschien het dubbele en die ene blogger die maandelijks bijna 20.000 unieke bezoekers mag verwelkomen haalt er bijna niks uit. Maar dan heb je een indicatie of het lucratief het kan zijn. 

1. Nieuwe vriendschappen

Om maar met de deur in huis te vallen: ik had het meestal niet zo op vrouwenvriendschappen. Daarom hield ik het bij een vast groepje dat ik kende uit mijn middelbare schoolperiode en daar voegde zich in de loop van de jaren nog een enkeling aan toe. Daar bleef het wel een beetje bij. Ik ben volgens mij soms ook te bot en onbehouwen; eigenschappen waar de meesten niet tegen kunnen.

Maar toen ontmoette ik een aantal bloggers die precies zo bleken te zijn. De één is nog eerlijker (of soms zelfs botter, hoe je wil) dan de ander. Verfrissend! We lachen wat af, zeggen dingen tegen elkaar die je met bijna niemand anders bespreekt en leerden elkaar in korte tijd goed kennen. Wie zich aangesproken voelt in dit stukje mag mijn woorden echt persoonlijk nemen: ik ben blij dat ik je leerde kennen!

2. Een innige relatie met de postbezorger

Nou ja, relatie is natuurlijk behoorlijk overdreven. Maar ik voel me inmiddels soms gepasseerd wanneer de PostNL-bus de straat verlaat zonder even bij ons te zijn langs geweest 😉 Je raakt een beetje aan elkaar gewend. Hoe je aan al die pakketjes komt?

 • Een PR-bureau of bedrijf benadert je met de vraag of je een artikel wil reviewen. Dat kan heel uiteenlopend zijn: van Bio-oil tot een foto op aluminium.
 • Ik informeer zelf bij een PR-bureau of onderneming of ze openstaan voor een samenwerking. Dat kan zijn voor een winactie, maar ook voor een review. Ligt er maar net aan welk product en hoeveel het bedrijf te besteden heeft aan marketing.
 • Je ontvangt ongevraagd een pakketje van een PR-bureau of onderneming in de hoop dat je erover wil schrijven of de producten misschien kan laten zien op Instagram/in je weekoverzicht.

In het begin kon ik me niet voorstellen dat je het zo druk kreeg dat je een wachtlijst zou opbouwen met dit soort opdrachten, maar ongemerkt kom je toch vanzelf op zo’n punt. Tegelijkertijd maakt dat besef me ook wel weer bewust van de groei van afgelopen maanden/jaar.

3. Financiële vergoeding

Behalve producten krijg je ook soms een financiële vergoeding voor een advertorial. In mijn geval wisselt dat bedrag sterk per maand. Sowieso omdat bedrijven bepaalde maanden meer te vertellen hebben dan andere (denk bijvoorbeeld aan een rustigere periode tijdens zomervakantie), maar ook omdat je de ene maand meer in de aandacht staat dan andere. Dat is de keerzijde van voor jezelf werken: het kan nogal wat schelen. In mijn geval waarschijnlijk meer dan bij grotere bloggers. Of het ons financieel gezien veel oplevert? Nee, niet direct. Maar wel voldoende om de benzine mee te kunnen betalen naar evenementen, parkeerkosten en broodjes onderweg én regelmatig nog iets op de spaarrekening te kunnen zetten. Prima dus voor nu.

4. Tijdverdrijf

Klinkt eigenlijk wel een beetje denigrerend, maar ik vermoed dat elke thuisblijvende moeder wel iets om handen moet hebben naast de kinderen. De één stort zich daarbij helemaal op het huishouden, een ander pakt een hobby op. Alhoewel bloggen daarbij natuurlijk weer een uiterste is: voor je het weet ben je bevangen door het virus en kan je nergens anders meer over praten en zie je overal een onderwerp in 😉

5. Een baan

Voor mij betekende het bloggen uiteindelijk dat ik mijn eigen werk creëerde. En of je nu op kantoor zit of thuis je geld verdient, ik vind het persoonlijk heel fijn om mijn eigen financiële steentje te kunnen bijdragen thuis. Niet dat ik me afhankelijk voelde van Ro toen hij echt in zijn eentje het gezin ‘droeg’, maar toch zit het niet in me om stil te zitten. Ik begon met bloggen als hobby en om mezelf te ontwikkelen op gebied van schrijven en onverwachts veranderde dat in werk. Mooi hoe dingen soms kunnen lopen!

6. Het opent deuren

Je komt als bloggers op plekken waar je anders nooit zou komen. Zo bezochten we afgelopen zomervakantie Burgers Zoo, Julianatoren, Duinrell en de filmpremières van Paris can wait, Atomic Blonde en de Emoji Film. Verder mocht ik aanwezig zijn bij een heuse crashtest en de perspresentatie van de nieuwste Maxi-Cosi en ging ik laatst naar Kreadoe in Utrecht. Erg uiteenlopend dus, maar vooral ook heel erg leuk en ook weer iets om dankbaar voor te zijn.

7. Vierkante ogen

Tja, het is het leukste beroep van de wereld en ik zou niet meer zonder willen, maar sommige dagen breng je meer tijd door met je laptop dan met anderen. Niet dat het eenzaam voelt trouwens. Maar dit zijn wel de dagen dat je precies weet wat de uitdrukking ‘vierkante ogen’ nu eigenlijk betekent.

Wat levert bloggen jou op?
Of welke vraag heb je altijd al willen stellen over dit onderwerp?

Blogger – Shutterstock

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

21 thoughts on “Over bloggen #18 | Wat levert dat ‘stukjes tikken’ nu eigenlijk op?

 1. Dat het deuren opent, vind ik ook echt één van de grootste voordelen van het bloggen. En naast mijn duurdere hobby’s is het fijn er één te hebben die zichzelf onderhoudt. 😉

 2. Leuk om zo een klein kijkje achter jouw schermen te krijgen. Ik heb ook zóveel plezier aan het bloggen! Het verdient niks voor de tijd die je er in steekt, daar denk ik wel eens over na. Over of het nog in verhouding staat.
  Weet je wat ik me vaak afvraag: waarvan is bloggen een vervanging? Dus wat deden vrouwen (want bloggen is toch een vrouwending) toen bloggen nog niet bestond. Zou het de vrouwenvereniging zijn? Waar ze met elkaar in gesprek gingen, informatie uitwisselden, lezingen gaven? Wat ik geloof dat de behoefte van bloggers om te verbinden niet nieuw is. Nou ja, zomaar wat gedachten op een vrijdagochtend 🙂
  Fijn weekend.

 3. Leuke blog!
  Zelf pas begonnen geïnspireerd door jou 😊😉 maar niet om er geld aan te verdienen en ik merk dat het gezin echt voor gaat op blog schrijven wat natuurlijk ook wel de bedoeling is. Ik vind jouw blogs echt heel erg leuk om te lezen! Dus ga vooral lekker door 😘

 4. Momenteel dat ik andere dames kan helpen en kan tonen dat vrouwen die coderen en verstand hebben van pc’s ook gewoon echte vrouwen zijn 😉

 5. Leuke blog! Kwam je tegen via Facebook. Ik merk zelf dat mijn blog me opdrachten verzorgt, doordat ik even opval en mensen zo later aan me denken als ik een klusje heb. Bij mij is het de kunst om door te blijven gaan met bloggen, maar het gaat nu al bijna een half jaar achter elkaar goed. Yay! Ik ga even kijken of ik me kan inschrijven voor jouw nieuwsbrief 🙂

  1. Dat is mooi! Zo zie je maar waar het bloggen toch ook weer toe kan leiden. En doorgaan met bloggen is zeker iets. Je bent in elk geval het eerste halfjaar door, op naar het volgende! Je weet maar nooit waar het je nog eens gaat brengen 😉

 6. Mooi en helemaal waar! Persoonlijk doe ik het niet omdat ik wil dat het iets oplevert, maar als je het dan wat oplevert kan ik heel stoer zeggen dat het me niets doet, maar een extraatje is altijd leuk! Maar wat jij ook zegt bloggen levert veel meer op dan geld! Ik heb er een beste vriendinnetje aan over gehouden en daar is niks kostbaarders tegeonver te zetten:)! Zo tof!

  1. Ja precies, dat is inderdaad wat ik hiermee wil zeggen. Het hoeft niets op te leveren in materiële zin en ik begon ook eigenlijk om een heel andere reden te bloggen, maar het heeft me onverwachts op heel veel vlakken een rijker mens gemaakt. Mooi dat het jou ook een beste vriendin heeft gebracht, dat overstijgt alles 🙂

 7. Wat een leuke blogpost! En het klopt zo erg wat je zegt qua bezoekersaantallen. Sommige bloggers met meer bezoekersaantallen dan een ander zal misschien minder verdienen. Simpelweg omdat sommige bloggers niet eens weten hoe ze er geld uit kunnen toveren!

  P.s. Klein typfoutje in je post: creëerde moet creërde zijn hihi.

  Liefs!

 8. Dat ik eindelijk iets voor mezelf heb na zoveel jaar. Iets wat ik zelf wilde maar.niet durfde en waar ik keihard voor heb moeten vechten. Vechten in de zin van, mezelf serieus nemen. “Ben ik wel leuk om te lezen?” “Wie leest jou nou?” Al die negatieve gedachtes. Maar door mijn gevoel en droom/doel serieus te nemen voel ik me nu al veel sterker dan in het begin. Dus das 1. Daarnaast is het dus ook heel leuk als je als jezelf gezien wordt, niet als vrouw, mama of dochter van. Mijn oudste is al 20 dus het is heel fijn om dan even los van die moederrol te komen.

  1. Ik herken het hoor, die gedachten. Maar eigenlijk is het helemaal niet goed om je daardoor te laten tegenhouden. Je mag je droom ook serieus nemen, zodat je aan het eind van je leven niet hoeft te balen dat je nooit de stap hebt aangedurfd! En dat is inderdaad ook fijn, want naast al die dingen ben je ook nog gewoon jezelf.

 9. Leuk om te lezen! Ik hoop er ook ooit mijn werk van te kunnen maken. Ik word er elke dag opnieuw blij van dat ik kan bloggen en vind het ook nog steeds heel bijzonder als ik een mooi produkt opgestuurd krijg om te reviewen.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten