Over bloggen 4 | Bloggen, dat is toch geen echte baan?

Bloggen is geen echte baan

Dochter June vindt het maar oneerlijk. In haar ogen heb ik een beetje vakantie en doe ik waar ik zin in heb (freelance) schrijven en bloggen, waarmee ze volledig voorbij gaat aan mijn werkzaamheden. Want dat bloggen is toch geen echte baan? Pijnlijk, maar eerlijk. Ik schreef hierover een column, want kennelijk was hier toch nog wat werk aan de winkel. Freelance schrijven en bloggen is namelijk keihard werken, ook als je het ‘lekker’ vanuit huis doet.

Onze geschiedenis: ‘Je mag niet werken!’

Bedroefd staart ze me aan. ‘Ik wil niet dat je gaat werken, mama,’ klinkt het die ochtend heel zielig. En hoewel ik dit varkentje vaker dan eens heb gewassen, gaat het me ook dit keer niet in de koude kleren zitten. Ik leg uit dat mijn werk net dat beetje extra is, waardoor we een dagje vaker weg kunnen. Dat mijn bijdrage ervoor zorgt dat zij drie verschillende sporten kan beoefenen en voor alles bijbehorende pakjes kan aanschaffen. Maar het maakt haar niets uit natuurlijk. Ze wil alsnog gewoon zien dat ik thuis blijf.

Mannen vs. vrouwen

Waarom werkt dat niet zo bij de mannen in haar familie? Als Ro op zijn werk zit, ziet ze dat als normaal. Dat geldt voor beide opa’s en haar biologische vader eveneens. Zodra oma of mama echter aan de slag gaat, piept ze vrij dramatisch dat ze ons al mist voor we de voordeur uit zijn. Dat maakt je werkdag er niet beter op, kan ik je vertellen. Komt het doordat ze nooit naar het kinderdagverblijf ging en ik altijd bij haar was?

Lang leve de vakantie?

Later hoor ik dat ze haar eigen verklaring daarvoor heeft. ‘Mama heeft altijd vakantie,’ zo mokt ze tegen Ro, ‘en dan gaat ze ook nog eens voor haar eigen plezier een beetje zitten schrijven. Ik vind dat gewoon oneerlijk.’ Gedeeltelijk heeft ze daar gelijk in: ik schrijf met heel veel plezier. Maar er gaat vaak ook een heleboel bloed, zweet en tranen vooraf aan mijn stukjes. Schrijven, nakijken, herschrijven, nakijken; de frustratie van een leeg scherm dat maar niet gevuld wordt; de druk om te móeten presteren, omdat dit je werkdag is en elke seconde dus kostbaar…

Ook leuk werk is werk

Hoe leuk het ook is, schrijven is toch echt mijn baan. Mijn blog is daar inmiddels onlosmakelijk onderdeel van, al levert het niets meer op dan heel leuke reacties en fijn contact met anderen (wat trouwens minstens zoveel waard is). ‘s Middags hebben we daarom nog eens een goed gesprek. Ze begrijpt me inmiddels beter en raakt zelfs zo enthousiast, dat ze zegt net als ik vanuit huis te willen werken. Dan kan haar man later het basisinkomen verdienen, zij de extraatjes. Want ze wil natuurlijk wel van de kinderen genieten! Wat ze later ook gaat doen, ik ben blij dat ze weer iets genuanceerder naar mijn werksituatie kijkt.

Waarom bloggen zeker wel werk is

Voor iedereen die nog steeds meent dat bloggen geen werk is, wil ik graag vertellen wat ik precies doe. Misschien dat het iets van begrip vergroot:

 • Schrijven van nieuwe artikelen
 • Redigeren (van teksten die gastbloggers aanleveren)
 • Reviewen van producten
 • Fotograferen
 • Evenementen bezoeken
 • Interviewen
 • Onderhandelen met klanten over de prijs van een blog (sommigen verwachten voor een paar tientjes een goed geschreven stuk van ruim 1000 woorden, professionele fotografie en een post op meerdere social media kanalen)
 • Investeren in mijn bedrijf en kennis
 • Social Media beheren en zorgen voor een leuke interactie met lezers
 • Contact onderhouden met klanten, PR Bureaus, Mediabureaus en diverse andere partijen
 • Contact onderhouden met mede-bloggers om samen de branche te professionaliseren
 • Mijn website up-to-date houden (in een blog met verouderde content kan ik zomaar weer drie uur steken om hem helemaal netjes en compleet te krijgen)
 • Je website optimaliseren op technisch vlak
 • Ontwerpen (visitekaartjes, logo etc.)

En begrijp me niet verkeerd, ik vind bijna alles heerlijk om te doen. Maar het kost dus wel iets meer tijd dan alleen maar een tekstje het wereldwijde web in slingeren en dan op je lauweren rusten in de hoop dat het geld vanzelf binnenstroomt.

Merken jullie dat de kinderen anders kijken naar het werk van papa ten opzichte van mama’s baan?
En vind jij bloggen wel een echte baan?

Volg jij Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest

Lees ook eens dit artikel van MarStyle, waarin blogster Marguerita haar dochters van 4 en 5 vroeg wat zij dachten dat papa en mama doen om de kost te verdienen. Hun antwoorden zijn erg grappig!

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

12 thoughts on “Over bloggen 4 | Bloggen, dat is toch geen echte baan?

 1. Hoewel ik het bloggen als hobby doe, merk ik wel dat ik naast mijn werk (soms teveel) op mijn telefoon of laptop zit. Terwijl Liam op de grond of in de box speelt, is mijn aandacht vooral op deze schermen gericht… Tot nu toe kan hij er nog niks van zeggen, maar wie weet als hij wat ouder is…

  1. Het sluipt er zo makkelijk in he? En aan de andere kant, soms zijn ze gewoon even lekker bezig met hun spel en dan kan jij even aan je werk 🙂

 2. Hier zeiden de jongens wel, toen mijn man na drie weken vakantie weer ging werken; ‘mama heeft altijd vakantie’. Omdat de jongens overdag op school zitten zien ze niet wat ik doe. Ik ontvang cliënten en blog, doe het huishouden en alles meer. Ik snap hun idee wel, ik ga niet het huis uit om ‘te werken’, maar vertel ze dan wel, dat ook ik het echt wel druk heb hoor 🙂

  1. Haha bij jou dus ook al?
   Inderdaad, thuis kun je het ook best wel (behoorlijk) druk hebben 🙂 Maar misschien zoals Kinderen voor Kinderen ooit zong: wat je niet ziet, bestaat niet..

 3. Ons zoontje is 1,5 dus daar nog niet mee bezig. Maar ik werk evenveel als mijn man buitenshuis dus ik denk niet dat hij er verschil in gaat zien.

 4. Hier verdient volgens dochter papa de centjes en mama niet.
  Kennelijk doe ik dus vrijwilligerswerk. 😉

  Ik mag ook nooit weg naar kantoor, bij haar vader is dat geen probleem. Als ik dan zeg dat we meer cadeautjes voor haar kunnen kopen als mama werkt, hoeft ze geen cadeautjes meer.

  1. Moest wel lachen om je vrijwilligerswerk opmerking, maar gek dat het zo werkt he?
   Ah! Haha grappig dat ze zo flexibel blijken wanneer het in hun eigen voordeel is 😉

 5. Ik werk dus nog niet, al zeg ik soms wel dat ik moet werken als ik bijv een afspraak heb en zij niet mee kan. (Bij het uwv bijvoorbeeld). Dan accepteert ze het beter dan wanneer ik zeg dat ik ergens heen ga zonder haar haha. Nu ze 2.5 is vind ik het gewoon lastig uitleggen hoe het echt zit. Dat komt nog wel als ze wat ouder is. Ben benieuwd hoe het dan gaat overigens!

  1. Ja kan ik me voorstellen, is ook lastig uitleggen. Zeker op die leeftijd. Ik zou ook zeggen dat ik ging werken, is het makkelijkst en snappen ze.

 6. Bij ons miepen ze zo af en toe als papa naar zijn werk gaat. Bij mij alleen als ik ga sporten. Naar mijn werk gaan is geen probleem, maar s avonds als zij op bed liggen gaan sporten? O wee!

  Dankjewel voor het linken 🙂

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten