bloeddonor

Nationale Donorweek | ‘Ik ben al jaren bloeddonor.’

Deze week is nationale donorweek. Hiermee hopen verschillende organisaties en overheidsinstanties aandacht te krijgen voor het tekort aan orgaandonoren en mensen te stimuleren zich te laten registreren als donor. Vandaag vertelt Miriam van MeervanMir hoe ze tot haar keus kwam geregistreerd donor te worden. Daarnaast is ze ook bloeddonor.

Ben je geregistreerd donor? Zo ja, wat voor: bloeddonor, stamceldonor, orgaandonor?

Om tot een goede keuze te komen ben ik gaan nadenken waarom ik me al die jaren daarvoor in eerste instantie had geregistreerd.  Voor mij was het eigenlijk toen een logische keuze. Zelf zou ik ook graag, indien nodig, een donororgaan willen ontvangen, dus waarom zou ik het dan niet voor een ander doen? Dit is ook de reden waarom ik al jaren bloeddonor ben. Met die gedachte in mijn achterhoofd was mijn beslissing al snel genomen. Ik sta dus gewoon alles af en hoop daarbij een ander te kunnen helpen. Net zoals ik zelf ook hoop geholpen te worden mocht dat nodig zijn. Het is wat mij betreft een wisselwerking dus.

Op welke leeftijd/welk moment nam je de beslissing? Waarom?

Vanaf het moment, dat ik het zelf mocht bepalen ben ik al geregistreerd donor. Dit is dus echt al heeeeeel lang. Mijn lijstje van wensen is wel een aantal keer veranderd. Ik begon namelijk met de optie dat mijn nabestaanden over mijn lichaam en daarmee ook mijn donaties zou mogen beslissen. Ik kon me voorstellen, dat mijn moeder het bijvoorbeeld fijn zou vinden als ik toch enigzins intact er uit zou zien. Toen kwam mijn man in mijn leven. Hij was geen voorstander van het overlaten aan de nabestaanden. Hij wilde niet daarover moeten discussieren met mijn moeder. Op zijn verzoek heb ik dus echt moeten nadenken over welke organen ik niet zou willen doneren. Dat is best lastig!!!!

Wat vind je van het omstreden donorbesluit op initiatief van D66?

Verschrikkelijk lastig. Ik merk dat het hier op mijn werk (niets medisch) al de nodige commotie heeft veroorzaakt. Maar ik zelf ben wel een voorstander. Ik denk dat er heel veel mensen het wel prima zouden vinden om donor te zijn, maar gewoon uit gemakzucht nooit zich hebben geregistreerd. Met dit nieuwe besluit is deze groep mensen ineens donor geworden, dus mijn inziens een flinke toename.  Een aantal van mijn collega’s vindt het een inbreuk op de privacy van het lichaam. Daar ben ik het echt niet mee eens. 1. Je bent al dood. 2. Als je het niet wil meld je je gewoon af. Het is goed als men zelf ook eens actie onderneemt in plaats van het achterover leunen wat niets oplevert.

Ach, misschien denk ik wel te simpel erover. Ik heb begrepen dat er ook namelijk een aantal reeds geregistreerden zich weer hebben uitgeschreven door dit besluit. Waarom is mij volstrekt onduidelijk. Ik denk dat wat betreft een gevoelig onderwerp als donorregistratie er nooit een voor iedereen tevreden oplossing zal zijn. Met het onderhavige besluit is, mijn inziens, wel het meest gunstige en in ieders belang “afgedwongen”. Prima besluit dus!
Lees ook: 

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

9 Replies to “Nationale Donorweek | ‘Ik ben al jaren bloeddonor.’

 1. Ik ben al jaren donor en mijn dochter ook. Niet op papier maar ik weet wat ze wil. Bloeddonor ben ik ook even geweest maar aangezien ik nog wel eens tattoos laat zetten heb ik me afgemeld want elke keer werd ik op geroepen en dan kon ik niet gaan. (Een jaar niet doneren na een tattoo)

  Het plan van d66 zeg ik al jaren trouwens. Gewoon standaard donor en als je niet wil meld je je af. En als je je afmeld ook geen recht op een donatie mocht jij t nodig hebben. Hypocrieten hebben we niks aan.
  Liess onlangs geplaatst…Mijn grootste irritaties…My Profile

   1. Vind ik persoonlijk ook hypocriet; hoe verantwoord je dat dan voor jezelf (en tegenover God of in wie je ook gelooft)? Het is dan lijkt mij het één of het ander.

  1. Vind dat echt mooi om te zien, al die kinderen die er zo bewust mee bezig zijn!
   Snap het, wist dat niet tot ik deze blogserie ging doen. Goed om te weten.

   Ja, begrijp ook niet goed waarom mensen zo protesteren. Het is geen verplichting… Het zorgt er wel voor dat alle mensen die wel donor willen zijn maar geen erg hebben in registratie, nu wel donor worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge