koperspiraal

Bloedarmoede door koperspiraal – maar ik heb weinig keus

Kort na de bevalling van May liet ik een koperspiraal zetten. Gevoelsmatig moest dat echt geregeld worden: twee bevallingen in elf maanden tijd was lichamelijk gezien behoorlijk zwaar. Door slechte ervaringen met kunstmatige hormonen, besloten we dus voor het koperspiraal te gaan. Met alle gevolgen van dien. Ik kreeg bloedarmoede. Desondanks zie ik weinig andere opties.

Best persoonlijk

Voor ik aan dit blog begin, een kleine opmerking. Ik twijfelde lang om mijn verhaal te delen. Wie zit er te wachten op verhalen over mijn koperspiraal? Laat staan de details over mijn bijbehorende maandelijkse periode. Maar na lang denken, besefte ik dat er wel degelijk mensen belang bij hebben. De groep vrouwen die koos voor een spiraal of er nog over twijfelt. Zij willen graag weten hoe een ander dit beleeft, net zoals ik dit voorafgaand aan het zetten van mijn eigen koperspiraal wilde weten. Wat zijn de voor- en nadelen voor mij geweest? En hoe zit het met die bloedarmoede?

Lees ook: Twee kinderen binnen een jaar: chaos, chaos en nog eens chaos!

Waarom ben ik begonnen aan een koperspiraal?

Voor ik meer vertel over mijn ervaring eerst de afweging om te kiezen voor een koperspiraal. Na de geboorte van May zochten we naar betrouwbare anticonceptie. Of we in de toekomst nu wel of geen kindje zouden willen, we achten het nu niet verantwoord voor mijn lichaam en ons gezin om een vierde te krijgen. Eerst maar eens even bijkomen van de ratrace waar we afgelopen jaren in zaten. Ik wilde alleen geen kunstmatige hormonen binnenkrijgen. De reden daarvoor is tweeledig. Ten eerste reageren mijn lichaam en karakter hier overgevoelig op. Ten tweede hoor ik te vaak dat het slecht is voor je lichaam en de bijwerkingen op lange termijn onderschat worden. Als je het risico niet hoeft te nemen, dan liever niet. In de categorie ‘niet-hormonale bescherming’ bleeft toen eigenlijk alleen het koperspiraal over, omdat we een sterilisatie te definitief vonden.

Lees ook: Anticonceptie #3: Een sterilisatie op je dertigste?

koperspiraal
Vrouw krijgt spiraal bij de gynaecoloog – Shutterstock

De behandeling

Ik maakte een afspraak bij de huisarts, zo’n vier maanden na de bevalling. Vooraf nam ik ibuprofen in als pijnstiller en eenmaal in de praktijk mocht ik gaan liggen op een wat ongemakkelijke bank. Met een speculum (eendenbek), tangetje en nog wat ‘gereedschap’ zat hij eigenlijk vrij snel op de juiste plaats. Aan het spiraal zitten touwtjes, waardoor je zelf kunt controleren of hij nog op de juiste plaats zit. Eigenlijk viel het me alles mee qua pijn, ik voelde het nauwelijks. Maar misschien heeft dat ook te maken met onze drie dochters: na een bevalling schijnt het vaak soepeler te verlopen.

Belangrijk: ga niet in je eentje op pad na het zetten van je koperspiraal

Mijn moeder haalde me na afloop op (en dat raad ik je echt aan: kruip niet zelf achter het stuur, want je kan best trillerig en duizelig zijn). Ik voelde me een beetje zeeziek, volgens mij is dat de beste omschrijving. Best moe ook. Thuis ben ik dan ook direct gaan liggen en na een uurtje ging het allemaal wel weer. Napijn heb ik verder in principe niet gehad van het spiraaltje, al voelde ik hem nog wel zitten.

Lees ook: Anticonceptie #2: Zwanger ondanks (of dankzij?) de minipil

Bloedarmoede

De echte ellende begon pas tijdens mijn eerste menstruatie. In tegenstelling tot de laatste keer (voor mijn voorlaatste zwangerschap) is die nu veel heftiger. Twee dagen per maand draag ik zowel tampons als maandverband. Ik moet ze elk anderhalf uur vervangen, anders lek ik door – ook in de nacht eigenlijk. Buiten die twee dagen valt het wel mee, maar het beperkt je dus tijdens die heftigste fase werkelijk in alles. Even boodschappen doen? Liever niet! Ik ben veel te bang dat het misgaat. Bovendien: hoe meer je beweegt, des te meer je vloeit.

Herkenbare klachten

Uiteindelijk voelde ik me steeds vermoeider worden en was soms duizelig. En niet vermoeid, omdat we drie dochters hebben, maar – zoals de Fransen zo mooi verwoorden – fatigué. Uitgeput! Gelukkig herkende ik die klachten van de zwangerschap van Rose, toen ik ook last had van bloedarmoede. Ik ging naar de huisarts, liet me prikken en bleek inderdaad gelijk te hebben. Gelukkig was ik nog op tijd: het ijzergehalte in mijn bloed zat net onder de grens. Daarop moest ik staaltabletten halen bij de apotheek en die een maand lang slikken. Ben uiteraard blij dat ik er tijdig bij was, maar leuk is anders.

KOPERSPIRAAL
Test bloedarmoede – Shutterstock

Maar nu, koperspiraal verwijderen?

Het klinkt misschien gek, maar dat doe ik nog maar niet. Vooralsnog hou ik het spiraaltje, omdat ik niet goed weet wat we anders moeten doen. En ondanks dat de producent van dit spiraal beweert dat het geen klachten kan veroorzaken van deze aard, weet ik dus inmiddels wel beter. Ik red me nu met de staaltabletten, extra vitamine C en een lekker biefstukje op zijn tijd. Niet zaligmakend, maar het helpt wat. Eventueel kan ik nog aan de Floradix, al sta ik daar niet om te springen. Hopelijk stabiliseert dit uiteindelijk, want een andere oplossing? Ik zou niet weten wat…

Update 2017

Inmiddels is het vloeien gelukkig iets minder geworden, al is het zeker nog meer dan wat het was. Van bloedarmoede was geen sprake meer nadat ik deze kuur met staaltabletten had afgerond. Ideaal is deze oplossing overigens nog steeds niet, maar dat is de consequentie van het afzweren van kunstmatige hormonen, denk ik dan maar. Bij de tijd dat deze vervangen moet worden (volgens de huisarts wel iets eerder dan de vijf jaar die ervoor staat), kunnen we daar altijd nog eens serieus over nadenken. Lees hier een update

Welke anticonceptie gebruik jij? En wat zijn daarvan de voor- en nadelen?


De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

33 Replies to “Bloedarmoede door koperspiraal – maar ik heb weinig keus

 1. Hoe weet je zeker dat je bloedarmoede door de koperspiraal komt? Er kunnen toch talloze oorzaken zijn? Vooral als deze bijwerking bij de fabrikant nog niet bekend was is de kans niet heel groot dat ’t daardoor komt.

  1. Omdat mijn menstruatie sinds het spiraal aanzienlijk heftiger is. En dat is een veel voorkomende kwaal als ik zo eens om me heen kijk. Door die heftige menstruatie verlies ik meer bloed en dat leidt tot ijzertekort. Komt vaker voor, ook bij vrouwen die geen spiraal hebben maar gewoon een heftige menstruatie. Hoop dat ik zo je vraag heb beantwoord! 😊

  1. Je hebt gelijk. Eigenlijk is alles vervelend, op sterilisatie na. Dat is ff pijnlijk en dan klaar. Maar ja, moet je ook aan toe zijn… Succes met afvallen en sporten!

 2. Vervelend zeg! Volgens mij is het altijd kiezen uit een aantal kwaden, en dan maar kijken wat het beste bij je past. En wie weet wat voor (betere) oplossing ze over een paar jaar weer hebben! Er zijn altijd we nieuwe ontwikkelingen.

 3. Vreselijk, ik ben zelf niet zo weg van de spiraal, want heb toen een mega infectie gehad en hij moest eruit. Bij bloedarmoede flink groene groentes eten, dat helpt heel goed.

 4. Vervelend dat je bloedarmoed kreeg na het plaatsen van een kopersipraal. Naast Floradix kun je ook Roosvicee Ferro gebruiken of lekker veel appelstroop (drink daar dan wel sinaasappelsap bij voor de bevordering van de opname van ijzer)

  1. Neem de roosvicee gelijk mee met boodschappen doen vanmiddag! Handige tips. En we eten zondag pannenkoeken, doe ik er wel een paar met appelstroop 😉

 5. Ik heb ook een koperspiraal gehad een hele lange tijd. Misschien kan je inderdaad Floradix gebruiken ik vond dat wel een fijne oplossing en ook wel makkelijk. Voor mij zijn hormonen eigenlijk ook geen optie.
  Saskia onlangs geplaatst…Nadelen van hard waterMy Profile

  1. Veel vrouwen hebben er toch last van geloof ik, als ik zo om me heen luister en kijk.
   Snap ook wel dat je liever niets in je lijf hebt dat er niets hoort.

 6. Oh herkenbaar! Ik wilde ook nog een blog maken over mijn spiraal haha. Maar met hormonen heb ik wel. Bij mij is het ook (nog) niet optimaal.
  Ik had ook lange tijd ijzertabletten tijdens mijn zwangerschap en idd Floradix. De pil zou ik regelmatig vergeten denk ik, ook niet handig.
  Leuk te lezen dat je een optie voor een vierde kindje open laat…
  Veel sterkte ook met de bloedarmoede.
  Ramona (Kijk, mama!) onlangs geplaatst…SprongetjeMy Profile

  1. Dat vind ik inderdaad best wel een dingetje ja, één keer vergeten (en dat gebeurt zo makkelijk met kleine kinderen om je heen) en je kunt al zwanger raken. Nu is dat op zich natuurlijk iets heel moois, maar dan wel graag als je het kindje de aandacht kunt geven die het verdient. Vies he, die Floradix?

   Dank je! En ik wel. Vriendlief (nog) niet zo haha!

 7. Wat een gedoe zeg! Braaf aan de anticonceptie, maar er zulke vervelende menstruaties van krijgen en zelfs bloedarmoede! Gelukkig is het toch nog te doen. Ik gebruik in ieder geval nooit meer de pil. Heb daar zelf nooit last van gehad, maar ik heb een hele enge docu gezien over wat die hormonen allemaal met je kunnen doen.
  Shannon Sheila onlangs geplaatst…Juni: Ootd #1My Profile

  1. Ja precies, over die nadelen is eigenlijk nog relatief weinig bekend. Dan maar tijdelijk ijzertekort door het spiraal, wie weet trekt het nog wel een beetje bij…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge