Bloedarmoede door koperspiraal | Mijn verhaal

bloedarmoede door koperspiraal

Kort na de bevalling van onze jongste dochter liet ik een koperspiraal zetten. De beste oplossing, zo leek destijds, vanwege mijn gevoeligheid voor hormonen. Toch bleek het spiraal ook geen goede oplossing, want ik kreeg bloedarmoede. In dit artikel vertel ik mijn persoonlijke verhaal.

Disclaimer: ik ben geen arts of medicus. Voor medisch advies raad ik je aan contact op te nemen met je huisarts. In deze blog vind je slechts mijn persoonlijke ervaring met het koperspiraal, omdat ik hoop andere vrouwen te kunnen helpen. Ook raad ik het spiraal niet per se af: ieder lichaam reageert anders.

Koperspiraal: een persoonlijk onderwerp

Voor ik aan dit blog begin, een kleine opmerking. Ik twijfelde lang om mijn verhaal te delen. Wie zit er te wachten op verhalen over mijn koperspiraal? Laat staan de details over mijn bijbehorende maandelijkse periode. Maar na lang denken, besefte ik dat er wel degelijk mensen belang bij hebben. De groep vrouwen die koos voor een spiraal of er nog over twijfelt. Zij willen graag weten hoe een ander dit beleeft, net zoals ik dit voorafgaand aan het zetten van mijn eigen koperspiraal wilde weten. En misschien heeft iemand anders soortgelijke klachten? Daarom vertel ik in deze blog wat de voor- en nadelen voor mij persoonlijk waren en hoe ik bloedarmoede kon krijgen van het koperspiraal.

Waarom ben begonnen aan een koperspiraal?

Ik vermoed dat ik hierin niet veel verschil van de meeste vrouwen die een koperspiraal laten plaatsen. Ik ben overgevoelig voor hormonen. Zelfs de meest ‘veilige’ optie – volgens de bijsluiter – leveren bij mij verschillende klachten op. Denk aan humeurigheid, ernstige hoofdpijn, regelmatige doorbraakbloedingen en buikklachten. Ook hoor je te vaak dat vrouwen last krijgen van heftige bijwerkingen van de hormonale anticonceptie (zoals trombose).

Daarom wisten we na de geboorte van onze jongste dochter één ding heel zeker: in elk geval geen hormonale vorm van anticonceptie. Wat overblijft aan niet-hormonale anticonceptie?

Omdat die laatste optie voor ons nog te definitief voelt (we zijn begin dertig) en condooms vooral gedoe opleveren, gingen we voor gemak. Het koperspiraal dus.

koperspiraal
Afbeelding – Shutterstock

Hoe verloopt het plaatsen van een koperspiraal?

Je maakt een afspraak bij de huisarts. Wanneer je een spiraaltje laat plaatsen na de bevalling dan is het belangrijk dat je wacht tot de bloedingen zijn gestopt. Een andere optie is trouwens om hem meteen te laten plaatsen na je bevalling.

Persoonlijk ging ik zo’n vier maanden na de bevalling langs in de praktijk. Je neemt vooraf ibuprofen in als pijnstiller en moet iemand meenemen die je na afloop terug naar huis kan rijden. Dit is echt geen overbodige luxe trouwens: je voelt je echt een beetje zeeziek. Ik voelde me ook moe en heb een uurtje gelegen na het zetten, daarna ging het wel. Al voelde ik het spiraal nog zitten.

Doet het pijn?

Je ligt op een wat ongemakkelijke bank. Met een speculum, tangetje en nog wat ‘gereedschap’ plaatst de arts je koperspiraal. In mijn geval ging dat eigenlijk vrij snel. Het deed nauwelijks pijn, maar ik ken vrouwen die het echt geen pretje vonden. Volgens mij is dit dus echt persoonsgebonden. Wel scheelt het als je al bevallen bent.

Aan het spiraaltje zitten touwtjes. Je huisarts knipt ze op maat en hierdoor kun je zelf controleren of hij nog op de goede plek zit.

Lees ook: Zwanger ondanks (of dankzij?) de minipil

Bloedarmoede door het koperspiraal

Spiraaltje zorgt voor heftige menstruatie

De eerste menstruatie na het laten plaatsen van mijn koperspiraal was heftiger dan ooit tevoren. Niet alleen qua bloedingen, maar ook duurde het drie tot vier dagen langer. Dit schijnt erbij te horen en zou na verloop van tijd moeten afnemen, maar dat deed het niet.

Zo moest ik elk anderhalf uur mijn tampon vervangen én het maandverband dat ik preventief droeg tegen doorlekken. Soms ging het alsnog mis. Zeker de tweede en derde dag waren verschrikkelijk: dan ging ik vaak de deur zo min mogelijk uit. Ik voelde me er echt heel rot onder. Je wordt beperkt in je vrijheid, lichamelijk was ik weinig waard en mentaal is het zwaar. Ook in de nacht trouwens: eigenlijk moest ik om de twee à drie uur opstaan, omdat ik anders zou doorlekken.

Vage klachten

Naast het vloeien had ik ook last van andere klachten:

 • Ernstige vermoeidheid
 • Hoofdpijn
 • Duizelingen
 • Soms misselijk
 • Haaruitval
 • Vage buikpijn

Naarmate de tijd vorderde werden deze klachten steeds heftiger. Ik voelde me niet eens meer vermoeid, maar ronduit uitgeput. Ik kon niet meer. Gelukkig herkende ik de klachten nog van mijn tweede zwanegrschap, toen ik ook last had van bloedarmoede.

Na een controle bij de huisarts bleek ik inderdaad gelijk te hebben: ik had een behoorlijk ijzertekort. En natuurlijk, dat is godzijdank op te lossen met staaltabletten, Floradix en rust, maar leuk is anders. Bovendien lost het niets op. Het is pure symptoombestrijding.

KOPERSPIRAAL
Test bloedarmoede – Shutterstock

Hoe ging het na het slikken van de ijzertabletten?

Al snel knapte ik op. Maar zoals ik al eerder noemde: het was pure symptoombestrijding. Ik kreeg nog twee keer last van fikse bloedarmoede. Alhoewel het hielp om tijdens mijn menstruatie rust te nemen. Dan waren de bloedingen minder en kon mijn lichaam een beetje bijkomen.

Desondanks is het natuurlijk ook geen optie om altijd maar extra ijzer te moeten innemen en je zo verschrikkelijk te voelen tijdens je menstruatie. Heel even twijfelde ik of het niet toe te schrijven was aan de laatste bevalling, maar dat bleek niet zo te zien. Drie jaar na het zetten van mijn koperspiraal liet ik hem namelijk verwijderen.

Toegevoegd januari 2019
Koperspiraaltje verwijderd: hoe gaat het nu?

Over het verwijderen van het koperspiraal schreef ik eerder een blog. Kort samengevat, was het zo’n beetje de beste beslissing die ik ooit heb genomen. Hoewel dit – in tegenstelling tot het plaatsen – niet pijnloos was, voelde ik me meteen vijf kilo lichter. Dat zal ongetwijfeld ook mentaal zijn, omdat ik er behoorlijk doorheen zat, maar toch.

Mijn klachten zijn bovendien verdwenen. De menstruatie is van tien redelijk heftige tot zeer heftige dagen teruggebracht naar vijf totaal, waarvan één dag medium zwaar is. Ik zit beter in mijn vel, de heftige hoofdpijn is verdwenen, ik heb geen rare buikklachten meer en voel me letterlijk een ander mens.

Zijn dit officiële bijwerkingen?

Volgens de producent van het koperspiraal zou je er geen bloedarmoede van kunnen krijgen. In directe zin is dat misschien ook niet zo. Indirect gezien wel. Je lichaam kan dus heftig reageren op een voorwerp dat niet lichaamseigen is. In mijn geval leidde het tot ernstige menstruatieklachten en daarnaast allerlei vage, onverklaarbare pijntjes.

In de reacties die ik kreeg op deze blog (zowel via Facebook als hieronder) voelde ik me gesteund. Ik was niet alleen. Jij bent niet alleen. Wanneer je de klachten herkent en er last van ondervindt, raad ik je aan dit te bespreken met je huisarts. Hij of zij kan met je kijken naar eventuele alternatieven of een manier om hiermee om te gaan.

Lees hier hoe het drie maanden later met me ging

Welke anticonceptie gebruik jij?
En wat zijn daarvan voor jou de voor- en nadelen? Heb jij zelf misschien last van bloedarmoede door je koperspiraal?

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

48 thoughts on “Bloedarmoede door koperspiraal | Mijn verhaal

 1. Hoi Merel,

  Ik heb precies hetzelfde gehad met de koperspiraal.
  Maar bij mij ging het helaas nog een stuk verder met de klachten.
  Naast bloedarmoede (wat me behoorlijk uitgeput maakte) had ik ook ineens een vertraagd werkende schildklier, last van extreme angstaanvallen, opgeblazen gevoel, spierspanningen, uitvallen lichaamsdelen, schokken in lichaam, hoofdpijn, hevige bloedingen, lusteloosheid, extreem koude voeten en handen, migraine, tinittus, pfff wat nog meer…

  Ik heb mijn koperspiraal bijna 3 jaar gehad. Ik heb het meerdere keren laten nakijken, en alles zat goed volgens de gynacoloog. De dokter zei ook dat al deze klachten er niet vandaan kunnen komen.

  Ik reageer op deze post, omdat ik op Nederlandse fora ook nauwelijks ervaringen lees die gelijk zijn aan het mijne. Op Engelstalige fora lees ik er ontzettend veel haast identieke verhalen over.
  Dus ik ben blij dat ik deze recente ervaring kan lezen. En daar op kan reageren.

  De koperspiraal heb ik er eind oktober 2017 uit laten halen. En ben nu net begonnen met een aantal supplementen om het overschot aan koper uit mijn lichaam te krijgen.
  Toen ik de koperspiraal liet verwijderen voelde ik gelijk een opluchting.
  En mentaal voel ik me dus ook stukken beter.
  Helaas is mijn lichaam nog behoorlijk aan het kwakkelen.
  Het blijft nog steeds een zoektocht.

  Ik ben dus zo benieuwd naar meer ervaringen. En naar hoe het met jou koperspiraal nu verder gaat.
  Heb je hem laten verwijderen?
  Zijn er naast de bloedarmoede nog meer vreemde klachten gekomen?

  Ik ben gewoon zo benieuwd.

  Dankjewel voor het delen van je verhaal.

  Fijne groet van Manon

  1. Lieve Manon,

   Dank je wel voor je uitgebreide reactie. Weet je dat ik heel veel van de klachten die je beschrijft herken? Toevallig zat ik er de laatste tijd over na te denken om hem toch misschien te laten verwijderen. Ik heb af en toe van die vage klachten die ik niet kan plaatsen en dat begon sinds ik een koperspiraal heb. Ook angstaanvallen, opgeblazen gevoel en hoofdpijn herken ik maar al te goed. Mijn menstruatie is nog steeds heftig, tenzij ik bewust een dag helemaal niks doe (behalve slapen en rusten). Maar daar heb ik helaas niet altijd de tijd voor.
   Extreem koude voeten en handen kent mijn vriend als geen ander haha! Ik warm me regelmatig aan hem op.

   Maar hoe dan ook, ik schrik wel van je bericht. Juist omdat het zo herkenbaar is allemaal en ik vond het inderdaad ook waardeloos dat je op Nederlandse websites nauwelijks dit soort verhalen leest. Terwijl het vaak voorkomt: veel mensen die ik ken die ook een koperspiraal hadden, kregen al snel vage klachten. Dank je wel dus! Je zet me aan het denken.

   Welke supplementen gebruik je nu om de koper uit je lichaam te krijgen?

   Liefs,
   Merel

   1. Hoi Merel,

    Oh wauw, dat is fijn om te horen.
    Ofja, het is natuurlijk helemaal niet fijn dat er zoveel mensen zijn die er zo heftig op reageren. Maar het is fijn om te weten niet de enige te zijn.

    Bij mij is de koperspiraal er nu dus iets langer uit dan twee maanden.
    En ik ben nu een week bezig met deze supplementen;
    – Bonusan zinkmethionine
    – Vitakruid B12 combi 6000 (met folaat en p-5-p
    – Vitalize vitamine D
    – Vitalize krillolie
    – Vitalize magnesium complex
    – Pilze Wohlrab cordyceps sinensis
    Die laatste slik ik al iets langer. Dat zijn capsules met paddestoelextract.
    Ik heb overigens deze supplementen niet zelf op eigen houtje gekocht.
    Ik ga zelf al een tijd naar een therapeute die ook veel van voeding weet en supplementen. En die heeft weer een collega die er nog meer mee werkt.
    Daar ben ik toen heen gegaan om zeker te weten dat ik de goede mix had van supplementen.
    Vooral de zink is goed om het allemaal wat meer in balans te brengen.
    Maar vaak zijn dus zink-supplementen bij de drogist een mengeling van zink, koper en ijzer enzo.
    Dus dat is dan weer niet echt handig.

    Nu de koperspiraal verwijderd is merk ik vooral op dat mijn stemming weer vrolijk is. Ik voel me weer mezelf.
    De lichamelijke klachten zijn helaas nog niet verdwenen.
    Wel heb ik een paar betere dagen ervaren (helaas volgde daarop weer slechte dagen). En laatst was mijn schildklier weer getest en die waardes waren nu prima.
    Maar het blijft ook nog steeds de vraag of alles door de koperspiraal komt..
    Tijd zal het leren.
    Maar zoiezo denk ik dat veel van mijn klachten er zeker van komen.
    Een teveel aan koper trekt heel je hormoonhuishouding uiteindelijk uit balans.

    Wat een gedoe he?
    Ik wou dat ik deze informatie had toen ik de keuze maakte om een koperspiraal te nemen.

    Hebben jou vrienden met een koperspiraal de spiraal nog?

    1. Hoi Manon,

     Ja precies, dat gevoel had ik ook. Is fijn om niet de enige te zijn, zeker als je verder weinig informatie krijgt over de gevolgen van een koperspiraal. Dank je voor het delen. Ik zal t.z.t. ook weleens contact zoeken met iemand die hier veel meer van weet, zodat ik alles weer in balans kan krijgen.

     Je hebt gelijk trouwens dat het niet altijd even makkelijk is om te zien waar nu precies de klachten vandaan komen. Ik vermoed ook opluchting te voelen zodra hij eruit is, als ik eerlijk ben. Echt een gedoe. Is ook waardeloos dat er nog steeds niet echt een goed alternatief op de markt is waar geen hormonen in zitten.

     Niet allemaal in elk geval. Sommigen kregen er heftige klachten van en lieten hem verwijderen.

     1. Hoi Merel,

      Ik ben benieuwd hoe het verder gaat. Ik hoop dat je klachten uiteindelijk over zullen gaan, met of zonder spiraal.

      Hebben de vrienden van jou die de koperspiraal hebben laten verwijderen trouwens nog lang klachten gehouden?

     2. Hi Manon,

      Thnx, hoop het voor jou ook!
      En dat weet ik eigenlijk niet. Spreek ze tegenwoordig niet heel vaak meer, ook niet direct over dit onderwerp. Maar meen dat het bij hen ook ophield nadat ze hem lieten verwijderen, dat ze zoiets reageerden onder mijn blog destijds. Zegt genoeg!

   2. Ik heb mijn koperspiraal net laten verwijderen. Niet veel lichamelijke klachten opzich alleen het stonk heel erg naar vis?, vaginose waarschijnlijk en dit kreeg ik na het plaatsen vd spiraal. De huisarts dacht dat het niet met het spiraal te maken had maar toch vreemd dat ik er nooit eerder last van heb gehad totdat ik de spiraal liet plaatsen. En idd wel enorm koud altijd, niet alleen handen en voeten. Maar nu…net bij het verwijderen bleek er een pootje vd spiraal te zijn afgebroken! Iemand dit wel eens meegemaakt? Nu moet ik dus afwachten of het er vanzelf uit komt tijdens menstruatie en anders moet ik naar de gyn om het te laten verwijderen. Huisarts had het nog nooit eerder meegemaakt.

    1. Ja, wat dat betreft zijn er zoveel klachten die samenhangen met het spiraal die daadwerkelijk verdwijnen na verwijdering. En het wordt niet erkend, maar volgens mij is het één op één oorzaak en gevolg.

     Alleen dat het pootje is afgebroken.. Nee ik heb het nooit meegemaakt. Bij een collegablogger kan je misschien meer informatie vinden: https://marstyle.nl/2016/01/04/begin-er-niet-aan-het-spiraalverhaal/ Ik ben geen arts natuurlijk, maar het is wellicht verstandig om toch even te laten onderzoeken waar dat pootje precies gebleven is. Sterkte, hoop dat hij snel naar buiten komt! Wil je nog laten weten hoe het is afgelopen?

  2. Hi Manon,

   Ik ervaar op dit moment precies hetzelfde als wat jij ervaart! Veel last gehad van de heftige menstruatiebloedingen, angstaanvallen waar je u tegen zegt, moeheid, rugpijn wat uitstraalde naar mijn benen en noem maar op.. Ik heb een paar dagen geleden daarom ook de koperspiraal laten verwijderen en voelde mij gelijk een stuk beter. Welke supplementen gebruik jij om het overschot koper uit je lichaam te halen?

   Groet, Naomi

   1. Heftig (maar herkenbaar)! Ik moet eerlijk zeggen dat ik eigenlijk niet kan wachten tot die van mij er ook uit mag. We wachten nog wel eventjes, maar echt… Wat een ellende.

   2. Hoi Naomi,

    Ik gebruikte zink. Maar ik weet niet meer welke het was. Want vaak heb je een combi van zink en koper. En deze was alleen zink.
    Verder had ik ook wat andere supplementen zoals magnesium.
    En ik drink bittere thee (er zit o.a. paardenbloem in) voor mijn lever.

    Helaas zijn bij mij de klachten nog steeds niet weg. Dus het lijkt alsof er meer aan de hand is.
    Op het moment wordt er getest of ik Lyme heb. Ik hoop het niet natuurlijk!

    Wel heb ik veel minder hevige menstruatie en korter. Een normalere cyclus. Dus dat is erg fijn.

    Goed dat je het koperspiraaltje hebt laten verwijderen!

 2. Hoe weet je zeker dat je bloedarmoede door de koperspiraal komt? Er kunnen toch talloze oorzaken zijn? Vooral als deze bijwerking bij de fabrikant nog niet bekend was is de kans niet heel groot dat ‘t daardoor komt.

  1. Omdat mijn menstruatie sinds het spiraal aanzienlijk heftiger is. En dat is een veel voorkomende kwaal als ik zo eens om me heen kijk. Door die heftige menstruatie verlies ik meer bloed en dat leidt tot ijzertekort. Komt vaker voor, ook bij vrouwen die geen spiraal hebben maar gewoon een heftige menstruatie. Hoop dat ik zo je vraag heb beantwoord! ?

 3. Ik slikte jaren de pil. Wat op zich wel goed werkte maar ik had veel bijwerkingen dus ben ik er mee gestopt. Alleen daar door is mijn cyclus erg ontregelt door de pcos. Wat ook weer niet fijn is.

 4. Wat een gedoe zeg. Maar dat is bij alle anticonceptie denk ik. Ik gebruik zelf de pil, maar ben enorm aangekomen er door. Spiraaltje wil ik eigenlijk niet aan beginnen, dus de keuzes worden beperkter. Voor nu maar flink sporten (inmiddels 3kg eraf, van de 10)

  1. Je hebt gelijk. Eigenlijk is alles vervelend, op sterilisatie na. Dat is ff pijnlijk en dan klaar. Maar ja, moet je ook aan toe zijn… Succes met afvallen en sporten!

 5. Vervelend zeg! Volgens mij is het altijd kiezen uit een aantal kwaden, en dan maar kijken wat het beste bij je past. En wie weet wat voor (betere) oplossing ze over een paar jaar weer hebben! Er zijn altijd we nieuwe ontwikkelingen.

 6. Vreselijk, ik ben zelf niet zo weg van de spiraal, want heb toen een mega infectie gehad en hij moest eruit. Bij bloedarmoede flink groene groentes eten, dat helpt heel goed.

 7. Vervelend dat je bloedarmoed kreeg na het plaatsen van een kopersipraal. Naast Floradix kun je ook Roosvicee Ferro gebruiken of lekker veel appelstroop (drink daar dan wel sinaasappelsap bij voor de bevordering van de opname van ijzer)

  1. Neem de roosvicee gelijk mee met boodschappen doen vanmiddag! Handige tips. En we eten zondag pannenkoeken, doe ik er wel een paar met appelstroop ?

 8. Ik gebruik een lichte pil. Een spiraal vind ik zelf geen prettig idee. Het nadeel van de pil is dat je ‘m elke dag in moet nemen. Maar ik heb een App op mijn telefoon die me daaraan herinnert. Ik vind het erg moedig dat je zo je verhaal deelt.

 9. Ik heb ook een koperspiraal gehad een hele lange tijd. Misschien kan je inderdaad Floradix gebruiken ik vond dat wel een fijne oplossing en ook wel makkelijk. Voor mij zijn hormonen eigenlijk ook geen optie.

 10. Wat een gedoe zeg! Braaf aan de anticonceptie, maar er zulke vervelende menstruaties van krijgen en zelfs bloedarmoede! Gelukkig is het toch nog te doen. Ik gebruik in ieder geval nooit meer de pil. Heb daar zelf nooit last van gehad, maar ik heb een hele enge docu gezien over wat die hormonen allemaal met je kunnen doen.

  1. Ja precies, over die nadelen is eigenlijk nog relatief weinig bekend. Dan maar tijdelijk ijzertekort door het spiraal, wie weet trekt het nog wel een beetje bij…

  1. Veel vrouwen hebben er toch last van geloof ik, als ik zo om me heen luister en kijk.
   Snap ook wel dat je liever niets in je lijf hebt dat er niets hoort.

 11. Oh herkenbaar! Ik wilde ook nog een blog maken over mijn spiraal haha. Maar met hormonen heb ik wel. Bij mij is het ook (nog) niet optimaal.
  Ik had ook lange tijd ijzertabletten tijdens mijn zwangerschap en idd Floradix. De pil zou ik regelmatig vergeten denk ik, ook niet handig.
  Leuk te lezen dat je een optie voor een vierde kindje open laat…
  Veel sterkte ook met de bloedarmoede.

  1. Dat vind ik inderdaad best wel een dingetje ja, één keer vergeten (en dat gebeurt zo makkelijk met kleine kinderen om je heen) en je kunt al zwanger raken. Nu is dat op zich natuurlijk iets heel moois, maar dan wel graag als je het kindje de aandacht kunt geven die het verdient. Vies he, die Floradix?

   Dank je! En ik wel. Vriendlief (nog) niet zo haha!

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten