Bloedarmoede door koperspiraal | Maar ik heb geen keus

BLOEDARMOEDE DOOR KOPERSPIRAAL – Kort na de bevalling van May liet ik een koperspiraal zetten. Gevoelsmatig moest dat echt geregeld worden: twee bevallingen in elf maanden tijd was lichamelijk gezien behoorlijk zwaar. Door slechte ervaringen met kunstmatige hormonen, besloten we dus voor het koperspiraal te gaan. Met alle gevolgen van dien. Ik kreeg bloedarmoede. Desondanks zie ik weinig andere opties.

Best persoonlijk

Voor ik aan dit blog begin, een kleine opmerking. Ik twijfelde lang om mijn verhaal te delen. Wie zit er te wachten op verhalen over mijn koperspiraal? Laat staan de details over mijn bijbehorende maandelijkse periode. Maar na lang denken, besefte ik dat er wel degelijk mensen belang bij hebben. De groep vrouwen die koos voor een spiraal of er nog over twijfelt. Zij willen graag weten hoe een ander dit beleeft, net zoals ik dit voorafgaand aan het zetten van mijn eigen koperspiraal wilde weten. Wat zijn de voor- en nadelen voor mij geweest? En hoe zit het met die bloedarmoede?

Lees ook: Twee kinderen binnen een jaar: chaos, chaos en nog eens chaos!

Waarom ben ik begonnen aan een koperspiraal?

Voor ik meer vertel over mijn ervaring eerst de afweging om te kiezen voor een koperspiraal. Na de geboorte van May zochten we naar betrouwbare anticonceptie. Of we in de toekomst nu wel of geen kindje zouden willen, we achtten het nu niet verantwoord voor mijn lichaam en ons gezin om een vierde kindje te krijgen. Eerst maar eens even bijkomen van de ratrace waar we afgelopen jaren in zaten. Ik wilde alleen geen kunstmatige hormonen binnenkrijgen. De reden daarvoor is tweeledig. Ten eerste reageren mijn lichaam en karakter hier overgevoelig op. Ten tweede hoor ik te vaak dat het slecht is voor je lichaam en de bijwerkingen op lange termijn onderschat worden. Als je het risico niet hoeft te nemen, dan liever niet. In de categorie ‘niet-hormonale bescherming’ bleeft toen eigenlijk alleen het koperspiraal over, omdat we een sterilisatie te definitief vonden en condooms te veel gedoe.

Lees ook: Anticonceptie #3: Een sterilisatie op je dertigste?

koperspiraal
Vrouw krijgt spiraal bij de gynaecoloog – Shutterstock

De behandeling

Ik maakte een afspraak bij de huisarts, zo’n vier maanden na de bevalling. Vooraf nam ik ibuprofen in als pijnstiller en eenmaal in de praktijk mocht ik gaan liggen op een wat ongemakkelijke bank. Met een speculum (eendenbek), tangetje en nog wat ‘gereedschap’ zat hij eigenlijk vrij snel op de juiste plaats. Aan het spiraal zitten touwtjes, waardoor je zelf kunt controleren of hij nog op de juiste plaats zit. Eigenlijk viel het me alles mee qua pijn, ik voelde het nauwelijks. Maar misschien heeft dat ook te maken met onze drie dochters: na een bevalling schijnt het vaak soepeler te verlopen.

Belangrijk: ga niet in je eentje op pad na het zetten van je koperspiraal

Mijn moeder haalde me na afloop op (en dat raad ik je echt aan: kruip niet zelf achter het stuur, want je kan best trillerig en duizelig zijn). Ik voelde me een beetje zeeziek, volgens mij is dat de beste omschrijving. Best moe ook. Thuis ben ik dan ook direct gaan liggen en na een uurtje ging het allemaal wel weer. Napijn heb ik verder in principe niet gehad van het spiraaltje, al voelde ik hem nog wel zitten.

Lees ook: Anticonceptie #2: Zwanger ondanks (of dankzij?) de minipil

Bloedarmoede

De echte ellende begon pas tijdens mijn eerste menstruatie. In tegenstelling tot de laatste keer (voor mijn voorlaatste zwangerschap) is die nu veel heftiger. Twee dagen per maand draag ik zowel tampons als maandverband. Ik moet ze elk anderhalf uur vervangen, anders lek ik door – ook in de nacht. Buiten die twee dagen valt het in verhouding wel mee, maar het beperkt je dus tijdens die heftigste fase werkelijk in alles. Even boodschappen doen? Liever niet! Ik ben veel te bang dat het misgaat. Bovendien: hoe meer je beweegt, des te meer je vloeit.

Herkenbare klachten

Uiteindelijk voelde ik me steeds vermoeider worden en was soms duizelig. En niet vermoeid, omdat we drie dochters hebben, maar – zoals de Fransen zo mooi verwoorden – fatigué. Uitgeput! Gelukkig herkende ik die klachten van de zwangerschap van Rose, toen ik ook last had van bloedarmoede. Ik ging naar de huisarts, liet me prikken en bleek inderdaad gelijk te hebben. Gelukkig was ik nog op tijd: het ijzergehalte in mijn bloed zat net onder de grens. Daarop moest ik staaltabletten halen bij de apotheek en die een maand lang slikken. Ben uiteraard blij dat ik er tijdig bij was, maar leuk is anders.

KOPERSPIRAAL
Test bloedarmoede – Shutterstock

Maar nu, koperspiraal verwijderen?

Het klinkt misschien gek, maar dat doe ik nog maar niet. Vooralsnog hou ik het spiraaltje, omdat ik niet goed weet wat we anders moeten doen. En ondanks dat de producent van dit spiraal beweert dat het geen klachten kan veroorzaken van deze aard, weet ik dus inmiddels wel beter. Ik red me nu met de staaltabletten, extra vitamine C en een lekker biefstukje op zijn tijd. Niet zaligmakend, maar het helpt wat. Eventueel kan ik nog aan de Floradix, al sta ik daar niet om te springen. Hopelijk stabiliseert dit uiteindelijk, want een andere oplossing? Ik zou niet weten wat…

Update 2017

Inmiddels is het vloeien gelukkig iets minder geworden, al is het zeker nog meer dan wat het was. Van bloedarmoede was geen sprake meer nadat ik deze kuur met staaltabletten had afgerond. Ideaal is deze oplossing overigens nog steeds niet, maar dat is de consequentie van het afzweren van kunstmatige hormonen, denk ik dan maar. Bij de tijd dat deze vervangen moet worden (volgens de huisarts wel iets eerder dan de vijf jaar die ervoor staat), kunnen we daar altijd nog eens serieus over nadenken. Lees hier een update

Update 2018

Na lang wikken en wegen besloten we het spiraaltje te laten verwijderen. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal was ik helemaal op. En vanaf het moment dat ik wegliep bij de huisarts voelde ik me vijf kilo lichter. Mijn menstruatie werd weer lichter, ik hoefde me niet langer in huis te verstoppen op dag twee en drie en ik kreeg meer energie. Nog steeds ben ik niet helemaal op het niveau waar ik zijn wil, maar de eerste stappen zijn in elk geval gezet. Gelukkig. 

Reactie van de fabrikant

Wanneer je op internet gaat zoeken naar het ontstaan van een bloedarmoede door het koperspiraaltje, zal je ongetwijfeld de website vinden van de fabrikant. Op hun forum kan je vragen stellen en onder andere de bewering vinden dat je geen bloedarmoede kan krijgen dankzij het koperspiraaltje. Zonder dat ik daar in medische zin op wil ingaan (ik heb nu eenmaal niet de juiste informatie tot mijn beschikking), kan ik uit ervaring vertellen dat het wel kan voorkomen. Mijn menstruatie werd immers heel heftig ná het plaatsen van mijn spiraaltje. Dat leidde uiteindelijk tot bloedarmoede. Dus in die zin is het koperspiraal in mijn geval wel degelijk indirect de oorzaak van mijn steeds terugkerende bloedarmoede. Bezint eer ge begint! 

Welke anticonceptie gebruik jij? En wat zijn daarvan de voor- en nadelen? Heb jij zelf misschien last van bloedarmoede door je koperspiraal?

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

Volg jij Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

47 thoughts on “Bloedarmoede door koperspiraal | Maar ik heb geen keus

 1. Hoi Merel,

  Ik heb precies hetzelfde gehad met de koperspiraal.
  Maar bij mij ging het helaas nog een stuk verder met de klachten.
  Naast bloedarmoede (wat me behoorlijk uitgeput maakte) had ik ook ineens een vertraagd werkende schildklier, last van extreme angstaanvallen, opgeblazen gevoel, spierspanningen, uitvallen lichaamsdelen, schokken in lichaam, hoofdpijn, hevige bloedingen, lusteloosheid, extreem koude voeten en handen, migraine, tinittus, pfff wat nog meer…

  Ik heb mijn koperspiraal bijna 3 jaar gehad. Ik heb het meerdere keren laten nakijken, en alles zat goed volgens de gynacoloog. De dokter zei ook dat al deze klachten er niet vandaan kunnen komen.

  Ik reageer op deze post, omdat ik op Nederlandse fora ook nauwelijks ervaringen lees die gelijk zijn aan het mijne. Op Engelstalige fora lees ik er ontzettend veel haast identieke verhalen over.
  Dus ik ben blij dat ik deze recente ervaring kan lezen. En daar op kan reageren.

  De koperspiraal heb ik er eind oktober 2017 uit laten halen. En ben nu net begonnen met een aantal supplementen om het overschot aan koper uit mijn lichaam te krijgen.
  Toen ik de koperspiraal liet verwijderen voelde ik gelijk een opluchting.
  En mentaal voel ik me dus ook stukken beter.
  Helaas is mijn lichaam nog behoorlijk aan het kwakkelen.
  Het blijft nog steeds een zoektocht.

  Ik ben dus zo benieuwd naar meer ervaringen. En naar hoe het met jou koperspiraal nu verder gaat.
  Heb je hem laten verwijderen?
  Zijn er naast de bloedarmoede nog meer vreemde klachten gekomen?

  Ik ben gewoon zo benieuwd.

  Dankjewel voor het delen van je verhaal.

  Fijne groet van Manon

  1. Lieve Manon,

   Dank je wel voor je uitgebreide reactie. Weet je dat ik heel veel van de klachten die je beschrijft herken? Toevallig zat ik er de laatste tijd over na te denken om hem toch misschien te laten verwijderen. Ik heb af en toe van die vage klachten die ik niet kan plaatsen en dat begon sinds ik een koperspiraal heb. Ook angstaanvallen, opgeblazen gevoel en hoofdpijn herken ik maar al te goed. Mijn menstruatie is nog steeds heftig, tenzij ik bewust een dag helemaal niks doe (behalve slapen en rusten). Maar daar heb ik helaas niet altijd de tijd voor.
   Extreem koude voeten en handen kent mijn vriend als geen ander haha! Ik warm me regelmatig aan hem op.

   Maar hoe dan ook, ik schrik wel van je bericht. Juist omdat het zo herkenbaar is allemaal en ik vond het inderdaad ook waardeloos dat je op Nederlandse websites nauwelijks dit soort verhalen leest. Terwijl het vaak voorkomt: veel mensen die ik ken die ook een koperspiraal hadden, kregen al snel vage klachten. Dank je wel dus! Je zet me aan het denken.

   Welke supplementen gebruik je nu om de koper uit je lichaam te krijgen?

   Liefs,
   Merel

   1. Hoi Merel,

    Oh wauw, dat is fijn om te horen.
    Ofja, het is natuurlijk helemaal niet fijn dat er zoveel mensen zijn die er zo heftig op reageren. Maar het is fijn om te weten niet de enige te zijn.

    Bij mij is de koperspiraal er nu dus iets langer uit dan twee maanden.
    En ik ben nu een week bezig met deze supplementen;
    – Bonusan zinkmethionine
    – Vitakruid B12 combi 6000 (met folaat en p-5-p
    – Vitalize vitamine D
    – Vitalize krillolie
    – Vitalize magnesium complex
    – Pilze Wohlrab cordyceps sinensis
    Die laatste slik ik al iets langer. Dat zijn capsules met paddestoelextract.
    Ik heb overigens deze supplementen niet zelf op eigen houtje gekocht.
    Ik ga zelf al een tijd naar een therapeute die ook veel van voeding weet en supplementen. En die heeft weer een collega die er nog meer mee werkt.
    Daar ben ik toen heen gegaan om zeker te weten dat ik de goede mix had van supplementen.
    Vooral de zink is goed om het allemaal wat meer in balans te brengen.
    Maar vaak zijn dus zink-supplementen bij de drogist een mengeling van zink, koper en ijzer enzo.
    Dus dat is dan weer niet echt handig.

    Nu de koperspiraal verwijderd is merk ik vooral op dat mijn stemming weer vrolijk is. Ik voel me weer mezelf.
    De lichamelijke klachten zijn helaas nog niet verdwenen.
    Wel heb ik een paar betere dagen ervaren (helaas volgde daarop weer slechte dagen). En laatst was mijn schildklier weer getest en die waardes waren nu prima.
    Maar het blijft ook nog steeds de vraag of alles door de koperspiraal komt..
    Tijd zal het leren.
    Maar zoiezo denk ik dat veel van mijn klachten er zeker van komen.
    Een teveel aan koper trekt heel je hormoonhuishouding uiteindelijk uit balans.

    Wat een gedoe he?
    Ik wou dat ik deze informatie had toen ik de keuze maakte om een koperspiraal te nemen.

    Hebben jou vrienden met een koperspiraal de spiraal nog?

    1. Hoi Manon,

     Ja precies, dat gevoel had ik ook. Is fijn om niet de enige te zijn, zeker als je verder weinig informatie krijgt over de gevolgen van een koperspiraal. Dank je voor het delen. Ik zal t.z.t. ook weleens contact zoeken met iemand die hier veel meer van weet, zodat ik alles weer in balans kan krijgen.

     Je hebt gelijk trouwens dat het niet altijd even makkelijk is om te zien waar nu precies de klachten vandaan komen. Ik vermoed ook opluchting te voelen zodra hij eruit is, als ik eerlijk ben. Echt een gedoe. Is ook waardeloos dat er nog steeds niet echt een goed alternatief op de markt is waar geen hormonen in zitten.

     Niet allemaal in elk geval. Sommigen kregen er heftige klachten van en lieten hem verwijderen.

     1. Hoi Merel,

      Ik ben benieuwd hoe het verder gaat. Ik hoop dat je klachten uiteindelijk over zullen gaan, met of zonder spiraal.

      Hebben de vrienden van jou die de koperspiraal hebben laten verwijderen trouwens nog lang klachten gehouden?

     2. Hi Manon,

      Thnx, hoop het voor jou ook!
      En dat weet ik eigenlijk niet. Spreek ze tegenwoordig niet heel vaak meer, ook niet direct over dit onderwerp. Maar meen dat het bij hen ook ophield nadat ze hem lieten verwijderen, dat ze zoiets reageerden onder mijn blog destijds. Zegt genoeg!

   2. Ik heb mijn koperspiraal net laten verwijderen. Niet veel lichamelijke klachten opzich alleen het stonk heel erg naar vis🙊, vaginose waarschijnlijk en dit kreeg ik na het plaatsen vd spiraal. De huisarts dacht dat het niet met het spiraal te maken had maar toch vreemd dat ik er nooit eerder last van heb gehad totdat ik de spiraal liet plaatsen. En idd wel enorm koud altijd, niet alleen handen en voeten. Maar nu…net bij het verwijderen bleek er een pootje vd spiraal te zijn afgebroken! Iemand dit wel eens meegemaakt? Nu moet ik dus afwachten of het er vanzelf uit komt tijdens menstruatie en anders moet ik naar de gyn om het te laten verwijderen. Huisarts had het nog nooit eerder meegemaakt.

    1. Ja, wat dat betreft zijn er zoveel klachten die samenhangen met het spiraal die daadwerkelijk verdwijnen na verwijdering. En het wordt niet erkend, maar volgens mij is het één op één oorzaak en gevolg.

     Alleen dat het pootje is afgebroken.. Nee ik heb het nooit meegemaakt. Bij een collegablogger kan je misschien meer informatie vinden: https://marstyle.nl/2016/01/04/begin-er-niet-aan-het-spiraalverhaal/ Ik ben geen arts natuurlijk, maar het is wellicht verstandig om toch even te laten onderzoeken waar dat pootje precies gebleven is. Sterkte, hoop dat hij snel naar buiten komt! Wil je nog laten weten hoe het is afgelopen?

  2. Hi Manon,

   Ik ervaar op dit moment precies hetzelfde als wat jij ervaart! Veel last gehad van de heftige menstruatiebloedingen, angstaanvallen waar je u tegen zegt, moeheid, rugpijn wat uitstraalde naar mijn benen en noem maar op.. Ik heb een paar dagen geleden daarom ook de koperspiraal laten verwijderen en voelde mij gelijk een stuk beter. Welke supplementen gebruik jij om het overschot koper uit je lichaam te halen?

   Groet, Naomi

   1. Heftig (maar herkenbaar)! Ik moet eerlijk zeggen dat ik eigenlijk niet kan wachten tot die van mij er ook uit mag. We wachten nog wel eventjes, maar echt… Wat een ellende.

   2. Hoi Naomi,

    Ik gebruikte zink. Maar ik weet niet meer welke het was. Want vaak heb je een combi van zink en koper. En deze was alleen zink.
    Verder had ik ook wat andere supplementen zoals magnesium.
    En ik drink bittere thee (er zit o.a. paardenbloem in) voor mijn lever.

    Helaas zijn bij mij de klachten nog steeds niet weg. Dus het lijkt alsof er meer aan de hand is.
    Op het moment wordt er getest of ik Lyme heb. Ik hoop het niet natuurlijk!

    Wel heb ik veel minder hevige menstruatie en korter. Een normalere cyclus. Dus dat is erg fijn.

    Goed dat je het koperspiraaltje hebt laten verwijderen!

 2. Hoe weet je zeker dat je bloedarmoede door de koperspiraal komt? Er kunnen toch talloze oorzaken zijn? Vooral als deze bijwerking bij de fabrikant nog niet bekend was is de kans niet heel groot dat ‘t daardoor komt.

  1. Omdat mijn menstruatie sinds het spiraal aanzienlijk heftiger is. En dat is een veel voorkomende kwaal als ik zo eens om me heen kijk. Door die heftige menstruatie verlies ik meer bloed en dat leidt tot ijzertekort. Komt vaker voor, ook bij vrouwen die geen spiraal hebben maar gewoon een heftige menstruatie. Hoop dat ik zo je vraag heb beantwoord! 😊

 3. Ik slikte jaren de pil. Wat op zich wel goed werkte maar ik had veel bijwerkingen dus ben ik er mee gestopt. Alleen daar door is mijn cyclus erg ontregelt door de pcos. Wat ook weer niet fijn is.

 4. Wat een gedoe zeg. Maar dat is bij alle anticonceptie denk ik. Ik gebruik zelf de pil, maar ben enorm aangekomen er door. Spiraaltje wil ik eigenlijk niet aan beginnen, dus de keuzes worden beperkter. Voor nu maar flink sporten (inmiddels 3kg eraf, van de 10)

  1. Je hebt gelijk. Eigenlijk is alles vervelend, op sterilisatie na. Dat is ff pijnlijk en dan klaar. Maar ja, moet je ook aan toe zijn… Succes met afvallen en sporten!

 5. Vervelend zeg! Volgens mij is het altijd kiezen uit een aantal kwaden, en dan maar kijken wat het beste bij je past. En wie weet wat voor (betere) oplossing ze over een paar jaar weer hebben! Er zijn altijd we nieuwe ontwikkelingen.

 6. Vreselijk, ik ben zelf niet zo weg van de spiraal, want heb toen een mega infectie gehad en hij moest eruit. Bij bloedarmoede flink groene groentes eten, dat helpt heel goed.

 7. Vervelend dat je bloedarmoed kreeg na het plaatsen van een kopersipraal. Naast Floradix kun je ook Roosvicee Ferro gebruiken of lekker veel appelstroop (drink daar dan wel sinaasappelsap bij voor de bevordering van de opname van ijzer)

  1. Neem de roosvicee gelijk mee met boodschappen doen vanmiddag! Handige tips. En we eten zondag pannenkoeken, doe ik er wel een paar met appelstroop 😉

 8. Ik gebruik een lichte pil. Een spiraal vind ik zelf geen prettig idee. Het nadeel van de pil is dat je ‘m elke dag in moet nemen. Maar ik heb een App op mijn telefoon die me daaraan herinnert. Ik vind het erg moedig dat je zo je verhaal deelt.

 9. Ik heb ook een koperspiraal gehad een hele lange tijd. Misschien kan je inderdaad Floradix gebruiken ik vond dat wel een fijne oplossing en ook wel makkelijk. Voor mij zijn hormonen eigenlijk ook geen optie.

 10. Wat een gedoe zeg! Braaf aan de anticonceptie, maar er zulke vervelende menstruaties van krijgen en zelfs bloedarmoede! Gelukkig is het toch nog te doen. Ik gebruik in ieder geval nooit meer de pil. Heb daar zelf nooit last van gehad, maar ik heb een hele enge docu gezien over wat die hormonen allemaal met je kunnen doen.

  1. Ja precies, over die nadelen is eigenlijk nog relatief weinig bekend. Dan maar tijdelijk ijzertekort door het spiraal, wie weet trekt het nog wel een beetje bij…

  1. Veel vrouwen hebben er toch last van geloof ik, als ik zo om me heen luister en kijk.
   Snap ook wel dat je liever niets in je lijf hebt dat er niets hoort.

 11. Oh herkenbaar! Ik wilde ook nog een blog maken over mijn spiraal haha. Maar met hormonen heb ik wel. Bij mij is het ook (nog) niet optimaal.
  Ik had ook lange tijd ijzertabletten tijdens mijn zwangerschap en idd Floradix. De pil zou ik regelmatig vergeten denk ik, ook niet handig.
  Leuk te lezen dat je een optie voor een vierde kindje open laat…
  Veel sterkte ook met de bloedarmoede.

  1. Dat vind ik inderdaad best wel een dingetje ja, één keer vergeten (en dat gebeurt zo makkelijk met kleine kinderen om je heen) en je kunt al zwanger raken. Nu is dat op zich natuurlijk iets heel moois, maar dan wel graag als je het kindje de aandacht kunt geven die het verdient. Vies he, die Floradix?

   Dank je! En ik wel. Vriendlief (nog) niet zo haha!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten