Biologisch vlees met één salaris? Zo doe je dat!

biologisch vlees van een salaris

Wie beter wil zorgen voor mens en dier zal daarvoor vaak diep(er) in de buidel moeten tasten. Biologisch is over het algemeen duurder. Toch is het mogelijk om biologisch vlees met één salaris te kunnen kopen. Hoe? Dat lees je in deze blog! 

Biologische voeding is duur

Kijk eens voor de grap rond in de supermarkt en je ziet in een oogopslag wel dat gezonder en bewuster eten vooral is weggelegd voor de welgestelde medemens. Hartstikke leuk dat je biologische appels kunt halen, maar wanneer je slechts het budget hebt voor de kilo-knallers onder het fruit, is je keus snel gemaakt. Toch vond ik dat het tijd was dat we met ons gezin bewuster stilstaan bij de invloed die we hebben op onze aarde: ‘de ecologische voetafdruk’ die je achterlaat. Die kon in ons geval best wat verbetering gebruiken, zeker wat de aanschaf van biologisch vlees betreft.

Lees ook 5 laagdrempelige tips om de wereld een stukje mooier te maken

Vaker vegetarisch eten

Ro lachte me vooral uit. Ik als carnivoor pur sang stelde voor mijn lievelingseten soms aan de kant te schuiven. Maar ik meende het oprecht. Dankzij mijn ‘verslaving’ aan Utopia raakte ik veel bewuster van dierenleed. Daadwerkelijk zien hoe varkens erbij zitten, is toch anders dan het weten. In elk geval, dat geldt voor mij. En dus voelde ik de activist in mij langzaam opborrelen. Hoe kunnen we dit eten? Mijn gewenste vegetarisme hield weliswaar niet lang stand, maar toch zijn er wat dingen in ons eetpatroon veranderd. Uiteindelijk zijn het de keuzes die je maakt.

Biologisch vlees met één salaris? Zo doe je dat!

We hebben per maand een vast bedrag beschikbaar voor boodschappen en benzine. Hiervan proberen we redelijk zuinig te leven. We moeten uiteindelijk wel vijf monden voeden, luiers halen en huishoudelijke artikelen als wasmiddel, douchegel en shampoo lijken soms niet aan te slepen. Omdat dit budget redelijk strak georganiseerd is, bestaat er weinig ruimte voor verandering. Het is onmogelijk om ineens maandelijks € 40,00 extra aan vlees te gaan uitgeven. Toch lukte het. Hoe?

Tips om toch biologisch vlees te kunnen halen

Haal je vlees op de dag zelf

Kijk goed naar aanbiedingen; soms is het biologisch vlees nog maar een paar dagen houdbaar en krijg je meer dan een euro korting per verpakking. Dat scheelt aanzienlijk op je maandbudget.

Zoek naar ruimte binnen je budget

Wij haalden bijvoorbeeld altijd ons brood bij de bakker, maar dat is wel behoorlijk duurder dan bij een supermarkt. Je kan ook naar Albert Heijn. Hun eigen brood is ook lekker, maar het bespaart je wel € 0,70 tot € 1,30 op een heel brood. Een kleine rekensom laat zien dat het hier gaat om minstens € 4,50 per week. Dit kunnen we bij het geld leggen dat we uitgeven aan vlees.

Eet af en toe vegetarisch

Pasta is bijvoorbeeld ook heerlijk met bolognesesaus zonder gehakt. En wat dacht je van een gerecht met veel paddenstoelen en spinazie? Door een beetje creatief te zijn, kom je al een heel eind. En heb je geen idee wat je moet koken? Kijk dan eens op Pinterest, daar staan genoeg lekkere maaltijden zonder vlees.

Let op! Vleesvervangers bevatten vaak veel zout. Mocht je je vlees graag hiervoor willen vervangen kijk dan op de verpakking voor de precieze hoeveelheden.  

Gebruik minder biologisch vlees per maaltijd

Ik vind vlees echt heerlijk. Maar je hoeft natuurlijk geen halve kilo gehakt door je pasta saus te gooien of een kilo shoarma te gebruiken om toch lekker te kunnen eten. Om dat laatste als voorbeeld te gebruiken: wij eten tegenwoordig regelmatig shoarma op een wrap. Daar doen we dan eerst een laag sla op met komkommer en tomaatjes. Vervolgens wat vlees met champignons of oesterzwammen en paprika, knoflook- en chilisaus. Doordat we er meer sla op en groente door doen, mis je het volume niet.

We hebben uiteindelijk helemaal niet zoveel nodig als veel mensen consumeren. Bijkomend voordeel is dat biologisch vlees ook veel beter voor je gezondheid is.

En, missen we het niet nu we minder vlees eten?

Eigenlijk totaal niet. Ik voel me ook prettiger, omdat we nu iets doen waar dieren bij gebaat zijn. En natuurlijk, het kan allemaal nog beter. Maar ik denk dat alles begint met een eerste stap en die hebben we nu gezet. Uiteindelijk moet je roeien met de riemen die je hebt; zolang die nog niet verguld zijn, zullen we moeten kijken waar onze prioriteit ligt. Bij vlees in dit geval.

Sta jij stil bij de herkomst van je vlees en hou je daar rekening mee?
En zou je bereid zijn minder te eten of te kiezen voor biologisch vlees?

Volg jij Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest

Afbeelding, Dani Vincek – Shutterstock

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (13), Rose (5) en May (4).

8 thoughts on “Biologisch vlees met één salaris? Zo doe je dat!

  1. Goed zo. Ja het kan echt. Ik “reserveer” 50 euro per maand voor vlees. Daarvoor koop ik per 4 maanden aan 200,- bio vlees online. Zo heb ik altijd vlees in huis. Wij eten ook per keer minder grote porties en inderdaad niet elke dag vlees. En zo lukt het heel goed 🙂

  2. Oesterzwammen zijn goede vleesvervangers. Ik heb het wel eens gegeten met shoarmakruiden, was net echte shoarma!
    Al eet ik het liefst elke dag vlees. Wij halen het bij de halal slager! Erg goedkoop, zonder extra toevoegingen! Alleen of het ook biologisch is dat betwijfel ik, maar in ieder geval heilig geslacht ?

  3. Voor mij 2x ja. Juist minder vlees eten zorgt voor meer variatie op tafel. Wij eten ook vaak paddenstoelen, allerlei soorten en maten. Champignons zijn niet duur en best goed houdbaar. En inderdaad is het minder vlees in sauzen verwerken ook een goede optie. Spaghetti ricotta met heel klein beetje pacetta, met daarop veldsla, besprenkeld met een beetje extra vierge olijfolie en geraspte padano is superlekker en echt met heel weinig vlees. Of gebakken bospaddenstoelen met pasta en olijfolie met rucola. Dat is dan weer vegetarisch. Of quiche met spinazie, kaas en room… mmmmmm ?

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten