bijles waarop letten

Heeft je kind bijles nodig? Hier moet je op letten!

bijles waarop letten

Als jij en je kind er niet meer uitkomen met huiswerkbegeleiding, is er gelukkig een externe oplossing: bijles. Een fijne manier waarbij je zeker weet dat de docent precies weet hoe hij zijn vak moet overbrengen en waardoor je zelf eigenlijk de zorgen uit handen kunt geven. Maar waar moet je nu op letten als je kiest voor een bijlesdocent? In dit artikel lees je er alles over!

Bijles op de middelbare school

Wanneer is professionele bijles handig?

Ieder kind heeft op een bepaald punt wel wat hulp nodig bij zijn huiswerk. Vaak gaat het net om een klein zetje dat ze weer op de goede weg helpt, zoals een iets andere uitleg van een wiskundige vergelijking of het ontleden van een Franse zin. Maar wat nu als het probleem structureel aanwezig is?

Soms kan het dan handig zijn om een professionele bijlesdocent in te schakelen. Deze heeft vakinhoudelijke kennis en is goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen dat vakgebied. Zo weet de leraar Bijles Nederlands precies wat de actuele spellingsregels zijn, om maar iets te noemen – regels die toch heel anders zijn dan ‘in onze tijd’.

Online een bijlesleraar inschakelen

Hoewel je ook op locatie lessen kunt volgen, zijn er momenteel ook online bijlessen. En of je nu zoekt naar een bijlesdocent voor scheikunde of bijles economie maakt niet uit – er is voor elk vak wel iemand te vinden met inhoudelijke kennis.

Het voordeel is dat je kind zijn achterstand in eigen tempo kan weg werken, professionele begeleiding krijgt en bovendien beter begrijpt waarmee hij bezig is. Dat leidt tot hogere cijfers en dus meer zelfvertrouwen. En voor jou als ouder is het een kleine investering die zich (uiteindelijk) uitbetaalt in een gelukkiger kind. Dus ook in die zin is het handig.

Hoe vind je een geschikte bijlesleraar?

Kan je door de bomen het bos niet meer zien? Dan is het goed om naar een aantal punten te kijken voor je iemand inschakelt.

  • Hoeveel ervaring heeft iemand?
  • Kies je voor particulier of een bedrijf?

In dat laatste geval heb je doorgaans meer zekerheid over iemands kwaliteiten, tenzij je deze persoon zelf kent.

Persoonlijk plan opstellen

Het is belangrijk dat de bijlesdocent een persoonlijk plan met je kind opstelt. Wat zijn de doelen? Of, anders gezegd: welke basiskennis heeft je kind en waar moet hij eigenlijk zijn? Door heel gestructureerd door het vak heen te gaan, leert je puber het betreffende vak beter kennen en ook beter begrijpen. Per slot van rekening kan je een huis ook niet bouwen zonder stevige fundering.

Een goede bijlesdocent weet hoe hij je kind moet enthousiasmeren voor het vak. Daarbij ziet hij de problemen en kent hij diverse manieren om de stof uit te leggen. Hij heeft bovendien meer persoonlijke aandacht dan de vakdocent op school omdat hij alleen maar rekening hoeft te houden met één leerling. Die persoonlijke tijd maakt dat je kind werkelijk alles kan vragen en veel meer opsteekt van de lesstof.

Deskundigheid

Een goede bijlesdocent is altijd op de hoogte van wat er nu speelt. Zeker bij bepaalde vakken gaan de ontwikkelingen in een rap tempo en dan is het belangrijk dat iemand echt weet waar hij het over heeft.

Ga je voor een organisatie, dan weet je dat de kwaliteit van de bijles voor je wordt bewaakt. Dat maakt dat je zelf niet hoeft te onderzoeken of iemand inderdaad aan de eisen voldoet. Daarbij heeft een bedrijf vaak een eigen ontwikkelde methode waar ook regelmatig van wordt getoetst in hoeverre het goed werkt voor de kinderen die hier bijles volgen en is het mogelij kom eventueel te wisselen van docent, waar nodig. Dat gaat natuurlijk niet bij een particuliere docent.

Heeft jouw kind weleens bijles nodig gehad? Hoe vond je de docent en waar lette je op?

Volg je Lotus Writings al op Facebook en Pinterest?
Lees je liever over ouderschap en lifestyle? Kijk dan eens op De Mamagids!

Afbeelding, Monkey Business Images – Shutterstock

Author: Merel

Merel (38) is zeven jaar samen met Ro, haar grote liefde, en eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *