Home » Vrije tijd » Dagje weg » Bezoek Westland | Meer dan alleen kassen

Bezoek Westland | Meer dan alleen kassen

In navolging op de tour door Delft nam Lisette ons samen met Bezoek Westland mee door ‘haar’ Westland, dat natuurlijk uit veel meer bestaat dan alleen de glastuinbouw. We mochten chocola maken, kregen een heerlijke lunch en sloten af met een rondleiding door de geschiedenis, het heden en de toekomst. 

Bloggerstour

Na het succes van Delft, eerder dit jaar, besloot Lisette de handen ineen te slaan met Bezoek Westland: een mooi initiatief van ondernemers, gemeenten en andere belanghebbenden in dit speciale stukje Nederland. Op hun website vind je de leukste uitjes in deze regio. Dat moest wel goedkomen! De dames stelden een heel divers én typerend programma voor ons samen:

10.00-11.30 uur een workshop chocola bij Chocolaterie Le Cacao
12.00-13.00 uur lunch bij De Bonte Haas
13.15-14.45 uur rondleiding, kistje timmeren en veiling bij het Westlands Museum
15.00-16.30 uur rondleiding, expositie en tomaten proeven bij Tomatoworld

Spoedklus

Woensdagmiddag kreeg ik mail met de vraag of ik nog wat opdrachten wilde aannemen die met spoed moesten worden uitgewerkt. Een paar uur later besefte ik echter wat ik had gedaan. Ik was mijn plannen voor donderdag eventjes helemaal vergeten. Na een kort moment van stress (of paniek, wat je wil) besloot ik Lisette te app’en of ik ook kon aanhaken vanaf de lunch. Daardoor miste ik helaas wel de chocoladeworkshop, waar ik extra van baalde toen ik zag waar de anderen mee kwamen aanzetten. Máár, en dat vond ik echt heel lief: ik kreeg toch een zakje chocolaatjes. Puur gelukkig, dus niemand in huis die ze van me zal afpakken! Uiteraard meteen die avond geproefd en het smaakt echt goed!

Chocolaterie Le Cacao

Bij Chocolaterie Le Cacao kan je niet alleen terecht voor de heerlijkste chocola. Wat dacht je bijvoorbeeld van een kopje koffie of thee met iets te snoepen? Of lekkere high tea, inclusief chocoladehapjes? En als je het zelf leuk vindt om aan de slag te gaan met chocola, kan je ook de workshop volgen (die ik heb gemist). Voor € 37,50 of € 39,95 per persoon krijg je anderhalf uur aan genot met bonbons, chocolaatjes of truffels en marsepein.

Adresgegevens

Plein 14
2291 CC Wateringen

info@lecacao.nl
(0174) 226 308

Het Westland: ook zonder geografisch vermogen prima te doen

Inmiddels is het zelfs al een running gag: iedereen die me leerde kennen via het bloggen weet ook dat mijn geografisch vermogen te vergelijken is met een druif. Esmée vroeg me hoe het zat en ik antwoordde: ‘Gemiddeld gezien, rij ik altijd verkeerd.’ En dat is echt zo wanneer ik buiten de regio Rotterdam kom, zelfs met de GPS erbij. Maar hier komt het mooie: er is hoop! Bezoek Het Westland, want dat is namelijk prima te vinden. Precies om 12.00 uur stapte ik uit bij De Bonte Haas voor de gezamenlijke lunch.

Eetcafé de Bonte Haas

Een stukje geschiedenis

Het eetcafé heeft een bijzondere geschiedenis. Voorheen stond op precies deze plek een schipperscafé waar de eigenaresse zelfs op haar tachtigste nog achter de bar stond. Bij de overname in 1999 bleek het echter flink verwaarloosd en was het tijd voor een nieuw pand. Dat kwam er in de vorm van de Bonte Haas zoals hij er nu staat. Daarnaast bouwden ze De Zus van Haas, genoemd naar de zus (die toevallig ook Zus heette) van de voormalige eigenaresse. Hier kan je inmiddels terecht voor alle mogelijke feesten en partijen: van babyshowers tot vergaderingen.

Luxe lunch: samen delen

Voor ons hadden ze een bijzondere lunch voorbereid. De naam zegt het al, het is de bedoeling dat je hem samen deelt. En voor de prijs van €12,50 kregen we écht heel veel:

  • kroketten
  • luxe beleg
  • boerenbrood en mini-broodjes

Echt heerlijk! En we kregen ook gewoon ruim de keus. Er lag brie, eiersalade, filet americain met ei, zalm, ham en natuurlijk de kroketten. Mocht je geen zin hebben om je lunch te delen, dan kan je uiteraard van de normale kaart kiezen. Maar dit was in elk geval zeer geslaagd.

Ook geschikt voor kinderen

Dat het eetcafé een succes is in de regio, was wel te zien aan de enorme toestroom van mensen rond lunchtijd. De parkeerplaats stond vol en aan de bar zaten klanten te wachten tot er een plekje vrij kwam. En dat snap ik als geen ander. De sfeer is huiselijk, warm en hartelijk, de lunch is écht lekker en je kan hier bovendien heerlijk natafelen met vrienden – ook wanneer je de kinderen meebrengt. Want ze hebben binnen een kinderhoek waar ze kunnen spelen en buiten een ruime speeltuin met schommels, klimtoestellen en zandbak.

Adresgegevens

Dorpskade 79
2291 HP Wateringen

info@bontehaas.com
(0174) 29 23 77

Zwethzone

In het Westland zijn 15 fotogenieke plekken gekozen (leuk zodat je met de #bezoekwestland kan laten zien waar je bent geweest én gegarandeerd mooie plaatjes schiet). De Zwethzone is daar één van: een wandelroute die je dwars door de polder voert. Nu moet ik zeggen dat het gedeelte waar wij stonden weinig spectaculair was (met de BP en snelweg op de achtergrond), maar kijk vooral even hier en je ziet dat het verder een prachtige route is. Het bord stond gewoon ongelukkig geplaatst vermoed ik.

Westlands Museum

Terug naar de Romeinen

Rond 13.00 uur gingen we door voor een rondleiding door de geschiedenis van het Westland – die overigens al dateert uit de Romeinse tijd. We zagen diverse potten en onze gids vertelde bevlogen over de rijke historie van deze regio. In eerste instantie binnen (wat trouwens met kinderen ook erg leuk is om eens te bezoeken. Sinds de verbouwing, een paar jaar terug, is het museum heel interactief. Ook kunnen ze lekker spelen en ontdekken op de zolder van het pand.

Het ontstaan van de kassenbouw

Al eeuwen lang verbouwt men voedsel in het Westland, met name omdat de grond hier gewoon uitermate geschikt is. Ze ontwikkelden door de jaren heen bepaalde handigheidjes waar in de rest van de wereld letterlijk de vruchten van plukt. Buiten het museum ligt een tuin waar je daadwerkelijk kan zien hoe de tuinbouw zich door de eeuwen heen ontwikkelde. Rondom de diverse stadia van glastuinbouw ligt een uitgebreide moestuin met bekende en vergeten groenten. 

Druiventeelt

De druiventeelt is daar een goed voorbeeld van. Wist je namelijk dat begin negentiende eeuw de lekkerste druiven gewoon uit ons eigen koude kikkerlandje kwamen? In eerste instantie groeiden ze tegen de muur op (de warmte die de muur overdag ving, kwam ‘s nachts vrij en versnelde op die manier het rijpingsproces) en later in kassen. Bijzonder toch?

Kunnen wij het maken?

Tomatenkistje timmeren

Best een spannend moment. Op de middelbare school ging ik jaarlijks ternauwernood over met een mager 6je voor techniek. Waarschijnlijk kreeg ik die puur voor de moeite, want het interesseerde me niet zo. Dit keer lag het anders. Onze jongste twee dames hebben ergens het idee opgeduikeld dat techniek meer voor mannen is en daar had ik dus een punt te bewijzen! We kregen uitleg, bonden een boerenzakdoek op ons hoofd en mochten beginnen. En eerlijk is eerlijk: dat viel nog niet mee! Maar uiteindelijk lukte het me met een klein beetje hulp om iets recht in elkaar te timmeren dat niet uit elkaar valt zodra je ernaar kijkt. Heb ik mijn falen op de middelbare toch weer een beetje goed gemaakt. Met ons kistje liepen we, terug door de tuin, weer richting het museum. Het laatste onderdeel hier was namelijk een veiling. Met € 5,00 op zak mochten we bieden op de groenten uit de moestuin.

Een ouderwetse veiling

Onze veilingmeester en tevens verdienstelijk timmerman Martien vertelde wat de bedoeling was en we konden gaan bieden. En dat was zo ontzettend leuk om te doen! Het eerste veilingobject was een mandje met blauwe en witte druiven. Terwijl de rest nog een beetje mompelde over wat nu precies de bedoeling was, drukte ik fanatiek op mijn knop bij € 3,20. Die had ik maar mooi in the pocket. Vanaf dat moment werd het menens. Een paar keer greep ik mis, zoals bij het pond spruitjes voor ruim twintig cent, maar de spitskool mocht mee in mijn kistje. Dat we er nu twee in huis hebben en alleen ik van deze koolsoort hou, mag de pret niet drukken. De ervaring alleen was al zo leuk.

Overigens heb ik inmiddels een handje druiven op en ze zijn zó lekker. Niet alleen de winst tijdens de veiling smaakte zoet, ook de vruchten zelf. Vol, sappig, goed van smaak. Echt anders dan wat je in de supermarkt vindt. 

Kinderfeestje in het Westlands museum? 

In samenwerking met Tomatoworld kan je kinderen laten kennismaken met historie, heden en toekomst van het Westland. Ze starten als ‘ouderwetse tuinder’ bij het museum, timmeren hun eigen kistje en mogen daarna als onderzoeker aan de slag bij Tomatoworld. Hier proeven ze verschillende soorten tomaten en krijgen uitleg.

Geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar oud voor € 15,00 per persoon.
Het feestje duurt van 13.00-17.15 uur.

Adresgegevens

Zwethlaan 2
2675 LB Honselersdijk

info@tomatoworld.nl / reservering@tomatoworld.nl
(0174) 612 525

Tomatoworld

De wondere wereld van de tomaat

Zo nu en dan sijpelt er weleens iets door over deze wondere wereld, wanneer Lisette vertelt over haar leven als vrouw van een tuinder. Het is een drukke, kwetsbare business. Vandaag mochten we met onze eigen ogen aanschouwen hoe het eraan toe gaat in de kas. Na een korte uitleg over het belang van een duurzame ontwikkeling van hoe we groenten kweken en het effect daarvan op de aarde, mochten we de kas in.

Om over na te denken: Mother Nature speaks

De kas in!

Ondanks mijn entomofobie ben ik dol op hommels. Vind ze zo gezellig met hun dikke lijfjes en vriendelijke gedrag. Ik kon gelukkig mijn lol op want in de kassen worden ze ingezet als natuurlijke bestuivers. Bijkomend voordeel ten opzichte van bijen is dat hommels heel trouw blijven aan hun koningin en dus nooit de kas zullen verlaten. En daardoor kon ik dit bijzondere plaatje schieten. Er zat namelijk een mooi exemplaar op de jas van Esmée.

Tomatenproeverij

Hierna volgde een leuk onderdeel: we mochten verschillende soorten tomaten proeven. Van een enorm ossenhart tot piepkleine bestomaatjes, alles kwam voorbij. Kimberley en ik hadden erg veel lol; we hebben nog nooit in ons leven zolang stilgestaan bij onze gedachten over tomaten. Persoonlijk vond ik de gele tomaatjes het lekkerst (blijf toch een zoetekauw). Maar ik snapte wel waarom mijn moeder en oma nog weleens zeiden: ‘Als je zoveel koekjes eet, dan wordt je nog eens een koekje.’ Dat gevoel overkwam me namelijk na de tomatenproeverij: ik voelde me een tomaat.

Terug naar huis

We keerden huiswaarts met heerlijk eten: druiven, spitskool, tomaatjes en chocola. En een hoofd vol inspiratie voor komende kinderfeestjes, verhalen en een goed gevoel. Daarom wil ik hierbij nog even Angela en Lisette bedanken voor hun feilloze organisatietalent en alle partijen voor hun gastvrijheid, de gezellige, ongedwongen sfeer en specifieker: de hulp tijdens het timmeren!

Mocht je het nog niet tussen de regels doorgelezen hebben: ga een keer naar het Westland. Neem lekker de tijd en ontdek de rijke historie, laat je verrassen in de kassen en praat na tijdens een heerlijk diner bij de Bonte Haas!

Hoe goed ken jij het Westland?

Volg je Lotus Writings al op Pinterest?

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Bezoek Westland. 

Redactie

Onze redactie deelt graag tips met je op het gebied van interieur, administratie, trends en reizen.

5 gedachten over “Bezoek Westland | Meer dan alleen kassen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten