schoolarts groep 7

Groep 7 | Alles dat je moet weten over het bezoekje aan de schoolarts

BEZOEK AAN DE SCHOOLARTS – Tijdens de basisschoolperiode bezoekt je kind twee keer een schoolarts (eigenlijk als vervolg op het consultatiebureau). Daarbij controleert de arts je kind op verschillende zaken, zoals lengte en gewicht. In groep 7 vindt de laatste afspraak plaats. Wat je daarbij kunt verwachten en welke zaken je samen bespreekt, vertel ik in deze blog. 

Bezoek aan de schoolarts

Nog meer onderzoeken?

Vlak voor groep 1 zwaaiden we het consultatiebureau gedag. June was vier en daarmee sloten we een periode van periodieke onderzoeken af, dacht ik. Ik was even vergeten dat kinderen ook op de basisschool nog twee onderzoeken krijgen bij de schoolarts. In groep 2 en 7. En inmiddels is het weer zover: een paar weken terug kregen we een envelop van school met een vragenlijst om in te vullen. Vragen over haar eetgedrag, hoe sportief ze is en of er ingrijpende gebeurtenissen hebben plaatsgevonden in haar leven – de voorbereiding op het gesprek dat een week later plaatsvond.

Waar kijkt de schoolarts naar?

Vorige week was het zover. We mochten op bezoek, een week nadat de rest van de klas ging. Dat had als nadeel dat er allerlei indianenverhalen de ronde deden, maar gelukkig bewees de praktijk het tegendeel. De schoolarts was ontzettend aardig en stelde June al snel op haar gemak. Ze vroeg haar van alles (dat is bovendien de insteek van het gesprek: praten met het kind zelf). Hoe het thuis gaat, of ze sport, hoe school haar bevalt, hoe gezond ze eet en of ze van buitenspelen houdt bijvoorbeeld. Verder gaf ze haar wat adviezen, zoals hoe je huiswerk beter kan plannen en waar je op moet letten als je gezond wil leven.

Lengte en gewicht

De enige lichamelijke onderzoeken die werden verricht waren het meten van haar lichaamslengte en gewicht. Beide lagen in het verlengde van de gegevens uit groep 2, dus ook hier werd het argument dat ze alleen maar kijken naar ‘de curve’ weerlegd. De schoolarts legde uit dat ze onderzoeken of je een gezond BMI hebt en -eigenlijk nog belangrijker- dat je een gezonde leefstijl hebt: op gebied van eten, slapen, geluksgevoel en beweging. Dat telt meer dan de cijfertjes. Heel prettig, want zo denken wij er ook over. Aan de hand van haar lengte kon de arts bovendien een indicatie geven van haar uiteindelijke lengte, hoewel dat natuurlijk geen zekerheid biedt.

Seksualiteit en puberteit

Ook deze onderwerpen komen kort aan bod, eigenlijk vooral om kinderen mee te geven dat het begin van je menstruatie vaak het einde betekent van je lichaamsgroei. Een lastig onderwerp. De meesten in groep 7 maken onderling genoeg schunnige grapjes, maar erover praten waar je ouders bij zitten, voelt natuurlijk vaak ongemakkelijk. Toch is het goed om als ouder te weten dat hierover gesproken zal worden, zodat je je kind kan voorbereiden. Maak het trouwens niet groter dan het is. Voor je het weet, hebben jullie het alweer over het belang van groenten en fruit.

Vervolgafspraken

Voor de basisschool is het afgelopen met onderzoeken. June vroeg aan het eind van ons gesprek of er nog meer afspraken volgen. En die zijn er. Op de middelbare school krijg je in de brugklas en derde klas van de mavo een onderzoek, als je naar havo of vwo gaat dan wordt het de tweede en vierde. Wie dat wil kan bovendien met haar dochter nog langskomen voor de HPV-vaccinatie.

Wat is jouw ervaring met de schoolarts?

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

One Reply to “Groep 7 | Alles dat je moet weten over het bezoekje aan de schoolarts”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge