Bijzonder | Mijn vriendin en ik bevielen dezelfde dag

bevallen op dezelfde dag

Bevallen is een heel bijzondere ervaring. Daar weten mijn vriendin C. en ik inmiddels alles vanaf. Onze diepgewortelde wens van vroeger kwam uit: we bevielen namelijk op precies dezelfde dag!

Van moedertje spelen naar mama zijn

We kennen elkaar vanaf de peuterleeftijd

Ze was mijn allereerste vriendinnetje, nadat onze moeders elkaar hadden ontmoet tijdens een peuterochtend. C. en ik speelden al snel vrijwel dagelijks samen. We verkleedden ons, bedachten clubjes en wandelden rond met onze poppenkindjes. ‘Als we later groot zijn, dan worden we gewoon tegelijkertijd zwanger en gaan samen met onze echte kindjes wandelen,’ spraken we met elkaar af.

Hartsvriendinnen met mooie herinneringen

We groeiden samen op en maakten talloze mooie, onvergetelijke herinneringen. Met onze moeders en zusjes de avondvierdaagse lopen, naar het strand of bos, logeren bij haar oma en spelen bij die van mij, hele zomers buitenspelen… We schelen zelf zeventien dagen. Ook onze (jongste) zusjes schelen niet veel en lagen bij elkaar in de box. Haar familie voelt nog altijd zo eigen en we waren echte hartsvriendinnen.

Lees ook: 5 onvergetelijke vergeetmomenten: zwangerschapsdementie in de praktijk

Ineens bleken we tegelijk zwanger

Het contact verwaterde

Helaas verwaterde ons contact op de middelbare school. We kregen andere interesses, nieuwe vrienden en het leven ging door. Ik denk dat het ook wel iets is dat bij de leeftijd hoort. Je moet in de puberteit nog zo je eigen identiteit nog ontdekken en daarbij maak je soms verkeerde keuzes, kom je op een ander pad terecht of laat oude vriendschappen los.

Het contact herstelde

Tot een jaar geleden. We raakten allebei zwanger, zij van haar eerste en ik van de derde. En precies zoals we het vroeger wilden, deelden we van alles met elkaar. Voor ons beiden was de zwangerschap niet makkelijk. Zij moest bijvoorbeeld een deel van haar werktijd inleveren omdat ze het niet meer redde en mijn bekken begon steeds harder te protesteren naarmate de tijd vorderde.

Gedeelde smart is halve smart

Doodop en geplaagd door klachten zochten we steun bij elkaar. We gruwelden allebei van de ons voorgeschreven Floradix, zagen de lol niet in van sjouwen in de hitte met zo’n enorme buik en wilden allebei het liefst met 37 weken bevallen. ‘Als je maar niet eerder bevalt dan ik!’ waarschuwde ze me voor de grap, toen ze om zich heen vriendinnen zag bevallen en zelf de veertig weken aantikte.

Bevallen op precies dezelfde dag

Ik was net 37 weken zwanger

En toen was het zover. Eind juni 2015 begon het flink te rommelen in mijn buik. Toen de bevalling eenmaal doorzette, schoot nog door mijn hoofd: ‘O, wat hoop ik dat ze al bevallen is!’ – ik wilde niet dat ik met mijn 37 weken en 2 dagen óók al eerder zou zijn.

Mays geboorte ging zo ontzettend snel

Veel tijd om er echt over na te denken of ook maar te overwegen de bevalling tegen te houden, had ik niet. Rond 18.15 lag een huilende baby op mijn buik: May was in volle vaart ter wereld gekomen. En ik twijfelde. Moest ik haar al een berichtje sturen? Of net zolang stil afwachten tot ik iets van haar zou horen?

Mijn zusje bracht het verlossende woord

Gelukkig hoefde ik niet lang op het antwoord te wachten. Mijn zusje, die contact had met haar jongste zus, app’te al snel dat haar zoon vijf uur voor May ter wereld was gekomen. Dolblij stuurden we elkaar een berichtje. Hoe bijzonder is het ook? We waren niet alleen samen zwanger, zoals we altijd al wilden, maar onze kinderen zijn bovendien op dezelfde dag geboren!

En hoe het nu gaat?

In het jaar dat volgde, hielden we elkaar regelmatig op de hoogte van onze hoogte- en dieptepunten uit ons ouderschap. We beklaagden ons over anti-Olvaritouders, peilden of de ander ook zo’n last had van hormoonschommelingen en bespraken de ups en downs van borstvoeding.

Binnenkort worden ze één jaar oud, alsof dat jaar in een flits aan ons voorbij ging. We proberen in elk geval een paar keer per jaar af te spreken, zodat onze twins-from-another-mother elkaar ook echt blijven zien en wij kunnen bijpraten. Want grappig genoeg bleek deze situatie ook precies wat onze vriendschap nodig had, net als vroeger.

Ken jij vrouwen die bevallen zijn op dezelfde dag?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding– Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

11 thoughts on “Bijzonder | Mijn vriendin en ik bevielen dezelfde dag

 1. Wat bijzonder zeg! Leuk en fijn dat jullie elkaar toch weer hadden gevonden na al die tijd. Ik had niet echt iemand met wie ik samen zwanger was, op Saskia na van twinkelbella.nl bij onze jongsten. Dat was ook wel leuk.
  Op mijn 24e van de oudste voelde ik me helemaal de enige tussen alle studenten.

  1. Vond ik ook inderdaad, je pikt de draad zo makkelijk weer op. En dat is waar ook, haar dochtertje is laatst 1 geworden.
   Wanneer is Ian jarig?

   Ja snap ik, moederschap en studentenleven zijn twee verschillende dingen 🙂

 2. Een vriendin en ik waren ook tegelijkertijd zwanger, maar zij was 3 weken eerder uitgerekend. Uiteindelijk schelen onze kinderen amper een week: ik beviel 3 weken te vroeg en zij precies op haar uitgerekende datum. Heel apart en bijzonder!

 3. Ik was bij beide zwangerschappen tegelijk met een nicht zwanger. Bij de eerste liepen we echt tegelijk op. Heel bijzonder was dat. Het contact werd hierdoor echt hechter.

 4. Wauw wat gaaf! Dat kun je toch bijna niet geloven en toch is het zo 🙂 Ik vond ook een vriendin van het Hbo terug. Daarvoor nooit echt contact en sinds onze zwangerschappen alleen maar meer. Over 5 dagen wordt haar zoon 1.

  1. Ja he, vond het ook zo bijzonder 🙂
   En dat is ook toevallig. Jullie kinderen zijn dus ook bijna even oud. Grappig he, hoe ouderschap echt een band creëert?

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten