Leuk weetje | Mijn vriendin en ik bevielen dezelfde dag

Bevallen is een heel bijzondere ervaring. Maar bevallen op dezelfde dag? Dat vriendin C. en ik graag samen zwanger wilden zijn, besloten we al op hele jonge leeftijd. Maar dat haar zoon en mijn dochter op precies dezelfde datum jarig zouden zijn? Nee, dat hadden we toen ook niet kunnen bedenken.

Later als we grote mevrouwen zijn…

Ze was mijn allereerste vriendinnetje, nadat onze moeders elkaar hadden ontmoet tijdens een peuterochtend. C. en ik speelden al snel vrijwel dagelijks samen. We verkleedden ons, bedachten clubjes en wandelden rond met onze poppenkindjes. ‘Als we later groot zijn, dan worden we gewoon tegelijkertijd zwanger en gaan samen met onze echte kindjes wandelen,’ spraken we met elkaar af. We maakten samen talloze mooie en onvergetelijke herinneringen. Met onze moeders en zusjes de avondvierdaagse lopen, naar het strand of bos, logeren bij haar oma en spelen bij die van mij, hele zomers buitenspelen… Onze zusjes lagen al samen in de box en haar middelste zusje voelde bijna als een eigen zusje. Kortom, echte hartsvriendinnen.

Lees ook: 5 onvergetelijke vergeetmomenten: zwangerschapsdementie in de praktijk

Gedeelde smart is halve smart: samen zwanger

Helaas verwaterde ons contact op de middelbare school. We kregen andere interesses, nieuwe vrienden en het leven ging door. Tot een jaar geleden. We raakten allebei zwanger, zij van haar eerste en ik van de derde. En precies zoals we het vroeger wilden, deelden we van alles met elkaar. Voor ons allebei was de zwangerschap niet makkelijk. Zij moest helaas een deel van haar werktijd inleveren omdat ze het niet meer redde en mijn bekken begon steeds harder te protesteren naarmate de tijd vorderde. Doodop en geplaagd door klachten zochten we steun bij elkaar. We gruwelden allebei van de ons voorgeschreven Floradix, zagen de lol niet in van sjouwen in de hitte met zo’n enorme buik en wilden allebei het liefst met 37 weken bevallen. ‘Als je maar niet eerder bevalt dan ik!’ waarschuwde ze me voor de grap, toen ze om zich heen vriendinnen zag bevallen en zelf de veertig weken aantikte.

Bevallen op dezelfde dag

En toen was het zover. Eind juni 2015 begon het flink te rommelen in mijn buik. Toen de bevalling eenmaal doorzette, schoot nog door mijn hoofd: ‘O, wat hoop ik dat ze al bevallen is!’ – ik wilde niet dat ik met mijn 37 weken en 2 dagen óók al eerder zou zijn. Maar gelukkig, vijf uur voor de geboorte van onze jongste, schonk zij het leven aan een gezonde zoon. Dolblij appten we elkaar. Niet alleen samen zwanger, maar ook bevallen op dezelfde dag! In het jaar dat volgde, hielden we elkaar regelmatig op de hoogte van onze hoogte- en dieptepunten uit ons ouderschap. We beklaagden ons over anti-Olvaritouders, peilden of de ander ook zo’n last had van hormoonschommelingen en bespraken de ups en downs van borstvoeding. En nu zijn ze alweer bijna één, alsof dat jaar met een vingerknip voorbij ging. Binnenkort spreken we weer af met onze kleintjes erbij en ik heb er nu al zin in! Wat kan het leven toch bijzonder lopen…

Ken jij iemand die is bevallen op dezelfde dag?

Bevalling – Shutterstock

Volg jij Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

11 thoughts on “Leuk weetje | Mijn vriendin en ik bevielen dezelfde dag

 1. Wat bijzonder zeg! Leuk en fijn dat jullie elkaar toch weer hadden gevonden na al die tijd. Ik had niet echt iemand met wie ik samen zwanger was, op Saskia na van twinkelbella.nl bij onze jongsten. Dat was ook wel leuk.
  Op mijn 24e van de oudste voelde ik me helemaal de enige tussen alle studenten.

  1. Vond ik ook inderdaad, je pikt de draad zo makkelijk weer op. En dat is waar ook, haar dochtertje is laatst 1 geworden.
   Wanneer is Ian jarig?

   Ja snap ik, moederschap en studentenleven zijn twee verschillende dingen 🙂

 2. Een vriendin en ik waren ook tegelijkertijd zwanger, maar zij was 3 weken eerder uitgerekend. Uiteindelijk schelen onze kinderen amper een week: ik beviel 3 weken te vroeg en zij precies op haar uitgerekende datum. Heel apart en bijzonder!

 3. Ik was bij beide zwangerschappen tegelijk met een nicht zwanger. Bij de eerste liepen we echt tegelijk op. Heel bijzonder was dat. Het contact werd hierdoor echt hechter.

 4. Wauw wat gaaf! Dat kun je toch bijna niet geloven en toch is het zo 🙂 Ik vond ook een vriendin van het Hbo terug. Daarvoor nooit echt contact en sinds onze zwangerschappen alleen maar meer. Over 5 dagen wordt haar zoon 1.

  1. Ja he, vond het ook zo bijzonder 🙂
   En dat is ook toevallig. Jullie kinderen zijn dus ook bijna even oud. Grappig he, hoe ouderschap echt een band creëert?

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten