betere nachtrust 7 tips

Vermoeid? Met deze 7 tips slaap je beter *

betere nachtrust 7 tips

Ben je vermoeid en heb je overdag het gevoel een stukje slaap te missen? Dan is het misschien tijd dat je een paar aanpassingen doet in je leven en slaapkamer. In dit artikel geef ik 7 tips waardoor je beter kunt slapen.

Betere nachtrust nodig

De laatste tijd ben ik nogal vaak vermoeid. Ik vermoed een combinatie van behoefte aan de vakantie en onrustig slapen. Nou ja, en het overdosis enthousiasme dat voortkomt uit mijn nieuwe website zal er ook wel mee te maken hebben. Om mezelf even te resetten en op de spreekwoordelijke rem te trappen, besloot ik te onderzoeken wat nu zorgt voor een goede nachtrust. En wat bleek? De oplossing ligt (letterlijk) dichterbij dan ik dacht!

Beter slapen? 7 handige tips die je een betere nachtrust bezorgen

Zorg voor rust in je slaapkamer

Lichte kleuren, mooie planten, spulletjes waar je blij van wordt, zorgen voor een rustige slaapomgeving. Rommel, een berg kleding (al dan niet die je nog moet opbergen in de kast) en andere zaken doen juist het tegenovergestelde. Probeer daarom te zorgen voor een fijne slaapkamer waar je gelukkig van wordt. Dan slaap je een stuk beter.

Een uur voor je slaapt geen blauw licht meer

Klein beetje schuldig aan een slechte gewoonte: ik kijk nog weleens Netflix voor het slapen gaan. De laatste tijd Friends. Dat zijn lekker korte afleveringen waardoor je gemakkelijker je telefoon weglegt. Maar eigenlijk is het natuurlijk veel beter als je voor het slapen geen blauw licht meer in de slaapkamer hebt. Een boek pakken of puzzeltje doen, geeft meer rust.

Zo vaak als mogelijk een kraakhelder schoon dekbedovertrek

Op dit gebied faal ik zelf behoorlijk, want ik heb een enorme hekel aan het verschonen van mijn dekbed. Maar eigenlijk slaapt dat wel het allerlekkerst. Je dekbedovertrek ruikt zo heerlijk fris naar wasmiddel, kraakt soms letterlijk een beetje en voelt extra koel. Of althans, zo lijkt het. Ik slaap er in elk geval een stuk beter door.

Ga voor dons

Donsveren zijn een natuurlijk materiaal en bieden veel voordelen voor een goede nachtrust. Zo isoleert dit materiaal zeer goed, is natuurlijk lekker zacht om op te liggen, gaat langer mee en heeft het een hoog vocht regulerend vermogen. Vier belangrijke eigenschappen dus die je helpen beter te slapen. Daarom zijn hoofdkussens, zoals de donzen kussens van Yumeko.nl of een lekker donzen dekbed, de moeite waard om naar te kijken.

Schrijf op wat je hoofd onrustig maakt

Soms heb je van die avonden dat je alleen maar lijkt te kunnen piekeren en je enorme gedachtestroom houdt niet op. Schrijf dan eens op wat je allemaal zo verschrikkelijk onrustig maakt. Als je het op papier kunt zetten, ben je het (in elk geval gedeeltelijk) kwijt. Dit helpt helemaal wanneer je maar blijft malen over de zaken die je nog moet doen of lumineuze ideeën die vaak op onmogelijke momenten in je gedachten schieten. Bijkomend voordeel: je hoeft morgen niet te piekeren wat je vandaag had bedacht 😉

Probeer de kamer koel te houden

In de zomer is dit wat lastiger, maar dan kun je bevroren flessen voor de ventilator plaatsen voor een koelend effect. Een slaapkamertemperatuur van 18 graden is bewezen effectief voor een goede nachtrust (bron).

Meditatie

Soms kan het ook helpen om je lichaam in een soort rust-stand te krijgen met behulp van meditatie. Je hoeft niet per se een geleide meditatie te doen. Concentreren op je buikademhaling en heel rustig ademhalen, kan al helpen.

Hoe zorg jij voor een goede nachtrust?

Volg je Lotus Writings al op Facebook en Pinterest?
Lees je liever over ouderschap en lifestyle? Kijk dan eens op De Mamagids!

Afbeelding, Stock-Asso – Shutterstock

Author: Merel

Merel (38) is zeven jaar samen met Ro, haar grote liefde, en eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *