Over bloggen 27 | De beste SEO tips voor bloggers

beste SEO tips voor bloggers

Lijstjes met ‘de beste SEO tips voor bloggers’ zijn er meer dan genoeg. En toch vond ik het nodig nog iets toe te voegen aan de immense hoeveelheid die je op internet kan vinden. Waarom? Ik denk dat je met onderstaande tips zeker uit de voeten kan, gebaseerd op mijn eigen ervaring en het boekje SEO voor Dummies.  

De beste SEO tips voor bloggers

Een belangrijk onderdeel van de meeste bloggers is SEO: Search Engine Optimization, oftewel het optimaliseren van je teksten voor de zoekmachines. Of eigenlijk vooral Google, omdat dat nog altijd de meest gebruikte is. Je kan er niet omheen als je iets meer uit je blog wil halen dan hem alleen te gebruiken de plek om je persoonlijke verhaal kwijt te kunnen. Vandaag zet ik de beste tips op een rijtje die ik in de loop van afgelopen jaren kreeg.

Waarom is kennis van SEO zo belangrijk?

Zeker in het licht van de laatste ontwikkelingen op Facebook – voor veel bloggers toch een bron van bezoekers – is het verstandig ook op een andere manier aan lezers te komen. Zo kan je natuurlijk kiezen om meer te doen met Pinterest, Google+ of Instagram. Maar ook zoekmachines kunnen je een leuk maandelijks bezoekersaantal opleveren.

Wat levert een verbeterde SEO je daadwerkelijk op?

Praktische voorbeelden werken vaak toch het beste. Ik kan wel roepen dat je moet investeren in je vindbaarheid voor de zoekmachines, maar waarom vind ik dat?

In eerste instantie bezocht een heel select groepje mijn website. Niet omdat ze uitverkoren waren 😉 maar omdat ik zelf liever eerst een beetje anoniem wilde tikken. Gewoon om mijn eigen stijl te ontdekken en om te beslissen of ik wel écht wilde gaan bloggen. Vorig jaar ontdekte ik voor het eerst meer over een goede, gestructureerde SEO. Daar wilde ik meer van weten. Op dat moment bezocht namelijk maar een handvol mensen mijn website via Google. Inmiddels heb ik dat aantal verzevendubbeld:

MaandBezoekers via Google
Januari 2017 950
Januari 20186.868
Januari 201932.000

Misschien ook interessant om te weten: ik ben nog lang niet klaar met het verbeteren van oude content. Dit is dus nog maar het begin. En ja het kost flink wat tijd: een oudere blog herschrijven kan je zomaar een uur of twee, drie kosten. Of meer. Maar het is het wat mij betreft wel echt waard.

Algemene SEO tips

Behalve de wat specifiekere tips die ik je zo ga geven, zijn er nog een aantal algemene. Daar wil ik verder eigenlijk niet te diep op ingaan, omdat de informatie op internet zo voor het grijpen ligt en iedereen hier wel van weet. Maar het is toch belangrijk om even na te lopen.

 1. Kies een slim zoekwoord (dus niet ‘SEO tips’ waar al 24.600.000 hits op komen: ‘SEO tips voor mamabloggers’ met 22.900 resultaten levert je waarschijnlijk meer op)
 2. Hoe specifieker je zoekwoord, des te groter de kans dat je gevonden wordt. In mijn geval is ‘alternatieven voor Pakjesavond‘ in de laatste maanden van het jaar bijvoorbeeld een grote bron van bezoekers. Hartstikke fijn, want ik hoef er niets meer voor te doen.
 3. Als je niche in de naam van je website staat, word je makkelijker gevonden. Ouders van Nu, 24Baby en Fabmama doen het niet voor niks zo goed in de zoekresultaten. Beetje jammer voor mij met mijn Lotus Writings, maar ik hoop dan maar dat ik door mijn naam zodanig opval dat mensen hem onthouden en me op die manier weten te vinden. Want dat leerde ik ook: zodra je een merknaam wordt, kan je maar beter opvallen. Ooit pluk ik hier dus de vruchten misschien van… 
 4. Hou je lezers op je pagina vast: daag ze met andere interessante content uit om nog iets langer te blijven hangen. Des te meer tijd mensen op je website doorbrengen, des te groter de kans dat Google je opmerkt en je hogere posities in de zoekresultaten krijgt.
 5. Schrijf – waar relevant – langere teksten. Natuurlijk niet als je de woorden er echt uit moet persen, maar wanneer het organisch lekker loopt, mag dat minimum van 300 woorden (die Yoast je voorschrijft) best omhoog.
 6. Kijk even op deze website. Je kan er met gemak uren doorbrengen en wordt er zoveel wijzer van. De tips staan geschreven in gewone-mensentaal, niet die wollige technische woordenbrij waar je soms niet doorheen kan komen.

De beste SEO tips voor bloggers

SEO tips voor bloggers zijn namelijk anders dan voor webwinkels. Tijdens mijn pogingen mezelf te onderwijzen in optialisatietechnieken, ontdekte ik dat veel websites het algemener houden zodat je er ook iets aan hebt als informatieve website of web-shop. Ik besloot daarom te gaan op onze specifieke tak van sport (bloggen dus), aangezien je daar het meest aan hebt.

Mijn beste SEO tips

1. Zoekmachineoptimalisatie heeft tijd en oefening nodig

Zoals bij vrijwel elke nieuwe vaardigheid die je jezelf eigen maakt, heeft ook het optimaliseren van je SEO-skills tijd nodig. Hoe je dat doet?

 • Inlezen
  Zoek via Google naar SEO tips en je krijgt bijna 25 miljoen hits; genoeg om je even mee te vermaken. Zou overigens wel naar de bovenste zoekresultaten kijken, want de websites die daarachter zitten hebben blijkbaar de juiste skills om hun blog over dit onderwerp bovenaan te krijgen.
 • Vragen
  Stap na een tijdje eens op een andere blogger af en informeer eens naar zijn of haar ervaring. En dan bedoel ik niet in het algemeen maar heel specifiek wanneer je ergens tegenaan loopt. Er zijn echt wel genoeg mensen die je belangeloos willen helpen, ontdekte ik. Zolang je maar de juiste intenties hebt en niet probeert via andermans rug omhoog te klimmen.
 • Educatie
  Je kunt ook seminars volgen, workshops doen (zoals Blogger by Nature), een cursusdag bijwonen of een e-cursus volgen. Allemaal mogelijkheden om jezelf weer verder te verdiepen in de toch wel ongrijpbare materie die zoekmachineoptimalisatie eigenlijk is.

2. Weeg af wat bij je past

Waar honderd deskundigen zijn, worden regelmatig verschillende dingen geroepen. Zo beweert expert 1 dat je absoluut geen follow links zou moeten gebruiken, omdat het je op een penalty van Google kan komen te staan en je daarmee je eigen zoekresultaten negatief beïnvloedt. En een ander vindt juist dat je dit wel moet doen, omdat linken naar de juiste websites sowieso slim is. Hoor de verschillende meningen aan en maak een afweging voor jezelf.

3. Gevonden worden heeft tijd nodig

Misschien ben je direct een hit op Facebook, maar gevonden worden via Google heeft echt tijd nodig. Vanaf het moment dat mijn eigen website een jaar bestond, gingen de aantallen zoekresultaten gestaag omhoog. Daar kan je verder geen invloed op uitoefenen, behalve afwachten tot het zover is.

4. Oude content verbeteren

Naarmate je verder komt, weet je meer en kun je meer. Hou daarom je oude content ook goed in de gaten. Loop ze eens langs en kijk waar je in kan verbeteren. Om een voorbeeld te geven waar ik nog mee aan de slag wil gaan:

 • Ik schreef lang geleden een persoonlijke blog over het voeren van de eendjes en mijn toch wel kleine angst voor bepaalde vogels. Lekker huis-tuin-en-keuken.
 • Een jaartje geleden las ik een blog over hoe slecht brood voeren aan de eenden is
 • Je kan je oude persoonlijke verhaaltje dus aanvullen met die opgedane kennis: waarom is brood voeren slecht? Wat houden de eenden eraan over? Is er inmiddels misschien een onderzoek geweest dat het tegendeel bewijst? Zo kan je er een informatief artikel van maken en heeft een potentiële lezer er echt iets aan

5. Overvoer je lezers niet met je zoekwoorden(combinatie)

Ik zie ze weleens voorbij komen: blogs waarin de zoekwoorden constant weer voor je voeten worden geworpen. Denk aan ‘eendjes voeren’.

Ik vind het leuk om eendjes te voeren. Eendjes voeren is mijn hobby. Ook de kinderen vinden eendjes voeren leuk. Al kan eendjes voeren best weleens eng zijn. Wanneer je de eendjes gaat voeren en ze vliegen op je broodzakje af, dan is eendjes voeren helemaal niet leuk meer. Dan moet je uitkijken dat de kinderen geen trauma overhouden aan het voeren van de eendjes. 

Bij de tweede zin haak ik persoonlijk al af. Het is niet te doen toch? Eén van de allerbeste tips die ik ooit las, was om vooral je tekst lekker leesbaar te houden. Dus schrijf niet alleen goede SEO teksten, maar zorg er vooral ook voor dat je lezer graag bij je op bezoek komt. Vertel gewoon wat hij zou willen weten en niet op een manier waarvan jij denkt dat je er sneller mee gevonden wordt.

6. Index en No Index

Sinds ik dit ontdekte, vind ik dit echt één van de beste SEO tips. Via Yoast kan je de blog aanpassen op index of no index (via het radertje). Daarmee geef je Google het signaal welke pagina’s van je website jij wel of niet belangrijk vindt. Echt de moeite waard om je in te verdiepen!

7. Onderzoek welke blog potentie heeft

Het is slim om eerst eens goed te kijken naar al je content. Waarvan denk je dat een potentiële lezer er veel aan heeft? En zijn er misschien blogs waarbij je echt denkt dat het heel belangrijk is als mensen die goed lezen? Investeer daar dan eerst al je tijd in. Bloggen is sowieso een vrij tijdrovende bezigheid, dus ‘bezint eer ge begint’. Elke minuut kan je maar één keer uitgeven, dus doe dat wijs!

Inlezen: SEO voor Dummies

Een belangrijke SEO tip die ik al in het begin gaf, was het inlezen in je onderwerp. Dat loont écht de moeite. Zelf las ik bijvoorbeeld  ‘De kleine SEO voor Dummies’. Een boekje dat je de basis bijbrengt en handige adviezen geeft die je praktisch kan toepassen. Maar had ik hier ook daadwerkelijk iets aan?

Welke informatie haalde ik uit SEO voor Dummies?

Algemene kennis

Sowieso ben ik van mening dat het altijd goed is om eens in de zoveel tijd de basis weer even door te nemen. Je kan immers nooit alles weten en verliest in de dagelijkse gang van zaken ook weleens het grote overzicht. Dit boekje is daar heel handig voor. Je krijgt zoekmachineoptimalisatie uitgelegd in begrijpelijke taal.

Snellere website

Een belangrijke tip: maak je website sneller. Ik moet hier zelf nog wel aan sleutelen, zeker voor de weergave op mobiele telefoons. Klinkt als een leuk klusje als ik eindelijk klaar ben met het nalopen van alle 1200+ blogs op mijn website.

Handige website: Pagespeed

Bekijk de concurrentie

Een punt waar ik eigenlijk nauwelijks nog mee bezig ben, is de concurrentie. Maar in deze editie Voor Dummies staat een heel interessante tip om eens mee aan de slag te gaan. Handig als ik de verbeterde content straks nog verder wil gaan optimaliseren. Heb je het boekje al? Lees dan snel verder op pagina 88-89.

Waarom Google+ toch een verstandige keus is

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik vind Google+ echt een crime om te gebruiken. Heel gebruiksonvriendelijk (in tegenstelling tot andere diensten van Google trouwens) en ik vind het best lastig te gebruiken. Maar in dit boekje lees je waarom het toch handig is ook hier je blogs te delen. Al weet ik nog niet helemaal hoe ik er meer uit zou kunnen halen dan ik nu doe. Lees meer op pagina 95.

Uitleg Google Analytics

Iets waar ik heel blij mee was, is het gedeelte over Analytics. Hier weet ik wel e.e.a. van, maar eigenlijk nog niet genoeg. Zonde, want Google Analytics biedt je echt een schat aan informatie. Waar komt bijvoorbeeld je meeste verkeer vandaan? Hoelang blijven mensen op je pagina en welke blogs vinden ze interessant? Als je echt wil groeien in omvang, investeer dan in het bijhouden van je cijfers. Zo zie je duidelijk welke groei je doormaakt en of je werkzaamheden zin hebben gehad. Zie ook: hoofdstuk 6.

Websites om in de gaten te houden

Wil je goed op de hoogte blijven, dan is het slim om bepaalde websites goed in de gaten te houden. Hier staat actuele informatie. Op bladzijde 126-128 vind je een overzicht van belangrijke Nederlandse en buitenlandse sites. 

Hoe handig is het boekje?

Persoonlijk vond ik het een pluspunt dat ik de basis van SEO weer voorgeschoteld kreeg. Hier en daar zaten wat verouderingen, maar dat hou je altijd wel in deze snel ontwikkelende digitale wereld niet tegen. Toch bevatte het boekje informatie waar ik nog niets van wist. Ik begrijp ook termen als CSS beter en weet nu waar ik moet zijn om te controleren hoe snel mijn pagina werkt. Dat zijn dingen die wel op mijn lijstje stonden, maar waar ik niet meer zo achteraan hoef. Sowieso is het dus handig om aan te schaffen als je nog geen kaas hebt gegeten van zoekmachineoptimalisatie, maar ook als je iets verder bent staat er waardevolle informatie in.

Ik denk alleen ook dat het raadzaam is dit boek te lezen in combinatie met andere informatieve boeken, zoals Bloggen voor Dummies. Want met alleen SEO kom je er niet.

Wat zijn jouw beste SEO tips?

Volg jij Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest

Afbeelding, Alex Brylov – Shutterstock
Deze blog bevat een affiliate link

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

19 thoughts on “Over bloggen 27 | De beste SEO tips voor bloggers

 1. Ik ben pas net begonnen mij meer te verdiepen in SEO en zoals je schrijft krijg je eindeloos veel hits maar jouw blog stond al op de eerste pagina! Goed gedaan dus, en je artikel is ook echt heel nuttig. Bedankt voor je tips!

  1. O wat goed om te horen! Hoop dat je er echt plezier in gaat krijgen – als je het eenmaal een beetje meer door hebt, wordt t steeds leuker (vond ik). Succes met je blog en hopelijk helpen alle puzzelstukjes je weer vooruit.
   Liefs

 2. Hoi Merel

  Handig artikel. Afgelopen jaar van blogger naar WordPress over gegaan, maar het aanpakken en verbeteren van oude artikelen kost zoveeel tijd. Daar zit ik soms zo tegenop om iets van 800 artikelen aan te passen. Nou hopelijk lukt dit mij om voor 2020 mooi te krijgen hahah.

  Groetjes Annemieke

  1. Ik snap je helemaal, ben zelf ook pas weer begonnen. Het is echt een flinke klus, maar wel de moeite waard. Elke keer een stapje! Zet m op 😊
   Groetjes, Merel

 3. Hoi Merel,

  Ik heb nog een goede tip: begin meteen met een supergoede WordPress Host. Ik heb er zelf 5 jaar over gedaan om deze te vinden en meer dan 10 andere geprobeerd. Dus bespaar je mijn moeite en mijn fouten 🙂 Deze host is zeker wat duurder maar bespaart je bakken met tijd en gedoe vanaf dag 1.

  Om maar te zwijgen van de snelheid die je krijgt en we weten allemaal dat dat steeds belangrijker wordt voor je SEO…

  Groet,
  Olaf

 4. Wauw, hele fijne tips. Ik ben zelf niet echt bezig met SEO, al volg ik wel de richtlijnen van mijn webdesigner, ik begrijp er zelf namelijk niet zo veel van. Maar hoe jij het hier uitlegt vind ik het best duidelijk!

 5. Super handige tips en heel fijn geschreven! Kost zeker wat moeite om je oude blogs te herschrijven (ben er ook mee bezig) . Wilde eerst afhaken maar nu dus zeker niet meer. En die eendjes voeren haha!

  1. Nee het is het wel waard. Wat mij ook hielp was af en toe bewust tijd maken om hiermee bezig te zijn, bijvoorbeeld elke maandagochtend vier uur achter elkaar. Dan baken je het iets meer af, kan prettig zijn.

   Haha! Ja, maar je ziet ze echt voorbij komen 😀 Doet de leesbaarheid weinig goeds…

 6. Wat leg je dat ook duidelijk uit! Super fijne tips. Als ik januari vorig jaar met met jaar moet vergelijken dan ben ik van 88 naar 2405 gegaan. Met jouw tips kan dat alleen maar beter worden.

 7. Staat hier ook op de to do list. Maar volgens mij is het ook een ongoing proces. Never ending story 😉. Zeker na de overzetting merk ik wel dat er nog veel in te halen is

 8. Ik merk ook dat er langzaamaan meer groei is doordat ik meer op SEO let. En die oudere artikelen bijwerken, daar kan ik ook nog genoeg uit halen. Dat doe ik nu eigenlijk vooral door te zorgen dat lezers op de best gevonden artikelen iets hebben om naar door te klikken, bijvoorbeeld het vervolg op iets.

 9. Interessant Merel! Dat van ‘index en no-index’ heb ik even opgeschreven. Ik heb gewoon zo weinig tijd dat ik mij veel te weinig met SEO bezighoudt. Meer dan opletten op het groene bolletje doe ik eigenlijk niet. Zoektermen? Ik houd mij er nog niet zo mee bezig. Ik schrijf meer over wat ik wil. Misschien moet ik hier toch wat meer mee doen. Zeker omdat ik het fijn vind om te blijven groeien. Dank!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten