besparen op je huishoudelijke kosten

Huishoudkosten omlaag? Bespaar met deze 7 tips *

besparen op je huishoudelijke kosten

Ongemerkt gaat er dagelijks onnodig geld verloren in veel gezinnen. Dat kan best anders, toch? Wil jij aan het eind van de maand iets meer overhouden, kijk dan eens naar de volgende bespaartips voor je huishouden.  

Waarom besparen?

Hoewel we inmiddels uit de echte economische crisis zijn (gelukkig), is er niets mis met letten op je budget. Vaak vliegt er namelijk ongemerkt toch veel geld uit je portemonnee waarmee je andere dingen had kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan de boodschappen: elke week een impulsaankoop kan op jaarbasis best aantikken zonder dat je het door hebt. Daarom vandaag 7 slimme tips om je te helpen besparen. Kan je misschien een keertje extra van uit eten, sparen of die mooie fiets kopen voor je dochter!

Zo bespaar je in het huishouden!

Boodschappen doen met een boodschappenlijstje

Winkels zijn zodanig ingericht dat ze je verleiden om zoveel mogelijk aan te schaffen. Met die kennis in je achterhoofd is het dus verstandiger om op pad te gaan met een ouderwets lijstje én je daaraan te houden. Wij halen tegenwoordig elke week alle boodschappen ineens en dat scheelt enorm in de kosten. Niet alleen koop je gunstiger in (de champignons kunnen misschien wel in twee gerechten), ook voorkom je dat je in een zwak moment word verleid tot het aankopen van koekjes of chips. Of die ene pan, die ongetwijfeld onmisbaar lijkt maar wél € 25,00 extra kost.

Besparen op je energiekosten

Er zijn verschillende manieren om te besparen op je stookkosten. Denk bijvoorbeeld aan het initiatief ‘Warme Truiendag’, waarbij het idee is dat je een lekkere warme trui draagt en de verwarming een graadje (of drie) lager zet. Je kan investeren in warme plaids. Een ander idee is je energie vergelijken. Daar valt vaak ook nog veel winst te boeken. Door verschillende aanbieders naast elkaar te zetten, zie je in één oogopslag hoeveel je kan besparen op de huidige kosten.

Kijk nog eens kritisch naar je vaste lasten

Heb je echt alles nodig? Leest je dochter nog wekelijks braaf haar Tina? Gebruiken jullie Netflix écht nog steeds? En hoe zit het eigenlijk met je verzekeringen of de telefoonabonnementen: zijn ze allemaal nodig of zou er best iets goedkoper kunnen? Door ze eens per (half)jaar door te nemen, hou je goed in de gaten of je geen onnodige uitgaven doet en dat kan op jaarbasis net een leuk verschil opleveren.

Dagjes weg en vakantie

In een oudere blog schreef ik al eens hoe je kunt leven met één salaris. Vakanties schrappen, was een belangrijke tip die ik toen gaf. En wil je toch graag weg? Ga dan weg in eigen land, zoek via internet naar de goedkoopste aanbieder en probeer het liefst buiten het seizoen te reizen – al gaat dat niet meer met kinderen in de basisschoolleeftijd. Ook dagjes weg kunnen soms best goedkoper. Investeer liever in één leuk pretpark dan dat je er vier afloopt. En misschien is het voor jullie wel lucratief om een abonnement aan te schaffen? Je kan dit eventueel bekostigen door een envelopje te vragen voor de verjaardag van je kinderen.

Verkoop oude spullen

Via de plaatselijke koopjeshoek op Facebook of Marktplaats kan je gemakkelijk van je oude spullen afkomen. Ruimt meteen ook lekker op. Spullen als mokken, puzzels en boeken kan je ook meeslepen naar de jaarlijkse vrijmarkt met Koningsdag. Misschien vindt je kind het wel leuk om daar te zitten. Kunnen ze van het opgehaalde geld een paar ritjes maken op de kermis na afloop.

Wees zuinig met heet water

Probeer niet onnodig hoge temperaturen te gebruiken op je wasmachine, gebruik de eco-stand van de vaatwasser en hang een zandlopertje op in de douche. We gebruiken in Nederland namelijk behoorlijk veel water en dat kan best een beetje minder. Vijf minuten douchen is daar een voorbeeld van. Dan ben je echt wel schoon. Bespaar je meteen op de kosten van gas én het is beter voor het milieu. Je kan er daarnaast voor kiezen om water waarmee je kookt eerst in de waterkoker te doen.

Pak de fiets

Tot slot eentje die gezond is voor lijf, leden én het milieu. Is die auto altijd nodig? Het is beter om vaker de fiets te pakken. Geef je meteen het goede voorbeeld aan je kind en bovendien hoef je dan niet nog eens een halfuur intensief te bewegen elke dag, want daar zit je vaak wel aan. Je voelt je fitter, bent in betere conditie en het is vaak ook gewoon lekker om in de buitenlucht te zijn.

Hoe besparen jullie op je huishoudelijke kosten?

Volg je Lotus Writings al op Facebook en Pinterest?
Lees je liever over ouderschap en lifestyle? Kijk dan eens op De Mamagids!

Afbeelding, Nattapol Sritongcom – Shutterstock

Author: Merel

Merel (38) is zeven jaar samen met Ro, haar grote liefde, en eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

One Reply to “Huishoudkosten omlaag? Bespaar met deze 7 tips *”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *