besef van goed en kwaad

Peuters | Rose (2) krijgt duidelijker besef van goed en kwaad

Het besef van goed en kwaad sijpelt langzaam door bij Rose. Ze krijgt veel beter door wat wel en niet mag en dat projecteert ze vervolgens op haar Barbie. Persoonlijke column over hoe peuters zelf invulling geven aan het besef van goed en kwaad. 

Zo weggelopen uit De Boefjes

Onze peuter is trotse bezitter van een flinke portie ondeugendheid. Je ziet het al aan haar gezicht: die twinkelende ogen en brede lach verraden dat ze zo weggelopen kan zijn uit De Boefjes. Ze weet inmiddels best goed wat niet mag en stilte is, zoals bij de meeste kinderen, meestal verraderlijk. Soms sla ik haar van een afstandje gade. Zodra ze zich onbespied waant, gaat ze namelijk haar gang. Dan klimt ze op de tafel om een stekker uit het stopcontact te trekken, een andere keer schuift ze een stoel tegen het aanrecht om koekjes te kunnen pakken en weer later keert ze haar volle beker om of maakt met vetkrijt koppoters op de salontafel. Alhoewel… Dit deed ze. Sinds kort neemt haar gedrag een andere wending en dat heeft alles te maken met Barbie.

img_20161003_151256

Lees ook: Peuterangst oplossen: ‘Mama, er zit een spook in mijn kamer’

Ondeugende Barbie…

Kijk, haar besef van ‘goed’ en ‘kwaad’ blijft duidelijk groeien. Ze begint een onderscheid te maken tussen wat ze expres doet en wat per ongeluk gaat. Mooie ontwikkeling! Helaas lost het de problemen in huis niet op, want tegenwoordig is het Barbie die zich regelmatig misdraagt. Onze middelste sleept haar pop te pas en onpas met haar mee. In eerste instantie voor een gezellig gesprek van peuter tot Barbie, maar dat duurde niet lang. Terwijl onze peuter zich bijna opwerpt als moeder Theresa (hoewel die benaming ook discutabel schijnt te zijn), gooit de pop met broodkorsten, probeert ze in een onbewaakt ogenblik ook aan de stekker te willen trekken en krast stiekem op de muur. Gelukkig is daar dan ook regelmatig dat peuterstemmetje: ‘Nee hoor Barbie, dat mag jij AB-SO-LUUT niet doen!’

Besef van goed en kwaad: erg grappig!

Probeer dan maar eens met een stalen gezicht te reageren… Maar goed, we prijzen onze peuter en berispen Barbie, voor ze denkt dat ze nog meer ongein kan uithalen. En als dat niet helpt, moet Barbie maar even afkoelen op de gang. Volgens mij verwerkt onze middelste op haar eigenzinnige manier welke regels hier in huis gelden en dat geldt natuurlijk voor iedereen. Ook voor een plastic pop. In tegenstelling tot andere fases vind ik deze erg vermakelijk. En prettig: kennelijk steekt ze toch iets op van ons gemopper als ze weer eens stiekem probeert te ontsnappen via de voordeur of kleikruimels op de vloer gooit. Van mij zouden al die ontwikkelingsfases zo grappig mogen zijn!

Merken jullie aan je kindje dat ze doorkrijgen wat wel en niet mag?

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge