Stil bij de kapper: ik hoef niet zo nodig te kletsen

stil bij de kapper

Een van de grootste ergernissen onder Nederlanders bij de kapper is het geklets. Ik snap het wel: ik vind het ook niet altijd even prettig om met een onbekende over koetjes en kalfjes te praten. Sterker nog: ik ben het liefst stil bij de kapper. In dit artikel vertel ik waarom.

Geknipt worden: ontspannend?

Sommige mensen leven er van op om te kletsen bij de kapper

Sommige mensen leven helemaal op van een bezoekje aan de kapsalon. Ze praten honderduit, trekken en passant hun telefoon tevoorschijn voor een paar foto’s van de kleinkinderen en storten hun hart uit – zonder erbij na te denken.

Ik ken de kapper niet zo goed

Ik was daar vroeger altijd een beetje jaloers op. Want van nature heel verlegen zijn, helpt niet bepaald als je ook zo’n kletspraatje wil houden. En een persoonlijke band opbouwen met je kapper, wat die verlegenheid eventueel zou kunnen doen verdwijnen, zat er ook niet in: ik was namelijk ook voordat ik moeder werd al vrij laks met het maken van een afspraak bij de kapper.  Als ik eens per jaar ga is het veel. Mede als gevolg daarvan ben ik dus ‘een stille’.

Lees ook Hoe ga je om met angst voor de kapper bij kinderen?

Geforceerd kletspraatje

Lange tijd wilde ik niet uit de toon vallen en perste er dan een geforceerd kletspraatje uit. Ik probeerde de kunst af te kijken bij vriendinnen, die wel gemakkelijk praatten en zelfs van alles te weten kwamen over het persoonlijke leven van de kapster. Die het zo simpel deden lijken.

Maar het zit niet in me. Wat volgde was meestal een nogal tenenkrommend gesprek met veel ongemakkelijke stiltes. En antwoorden waarvan ik me na afloop altijd afvroeg of ik echt niks beters had kunnen bedenken. Nee, op een enkel prettig gesprek na, blijft het meestal afbreuk doen aan mijn hele kapperservaring. Ik krijg de zenuwen al als ik eraan denk.

Het liefst zou ik lekker stil genieten

Al ben ik echt een stuk minder verlegen dan vroeger en praat ik steeds gemakkelijker, ook over niks, mijn introverte karakter steekt nog altijd de kop op in nieuwe situaties. En als je maar eens per jaar bij de kapper zit, kan je ook niet echt die vertrouwensband opbouwen die nodig is voor wat diepgang.

En hoewel ik met sommige kapsters absoluut leuke gesprekken had, zou ik het in de meeste gevallen fantastisch vinden als je vooraf kan aangeven dat je niet per se over meer wil praten dan de coupe die je voor ogen hebt (zonder sneren over de huidige toestand van mijn kapsel). Helemaal mooi zou het zijn dat je kapster zich precies zo voelt, waardoor je samen stilzwijgend kan genieten van het moment. Tot dat mogelijk is, probeer ik maar zo goed en kwaad als het gaat mijn ongemakkelijke kletspraatjes bij te schaven.

Praat jij makkelijk tijdens het knippen?
Of ben je ook het liefst stil bij de kapper?

Volg Lotus Writings ook op Facebook, Instagram en Pinterest en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!


De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

17 thoughts on “Stil bij de kapper: ik hoef niet zo nodig te kletsen

 1. Herkenbaar!! En als je dan ook nog een niet grage prater als kapster hebt, dan komen er alleen maar verkoopgesprekken uit. Met als gevolg dat mijn haar ook nog eens flink wordt beledigd. 😉

  1. Hahahaha ? heb ik ook weleens gehad ja. Serieus ik kom daar niet om te horen dat het inderdaad duidelijk weer tijd was. Dat wist ik zelf ook wel..

 2. Ohh, wat herkenbaar dit! Ik vind het ook altijd zo knap dat sommige mensen zelfs bij de slager binnen 120 seconden hun halve levensverhaal bij een vreemde, meestal ik dus, hebben neergelegd. Ik ben zelf ook een stille in de kappersstoel en ben dan ook blij dat ik al bijna mijn hele leven dezelfde thuiskapster heb. Ze praat niet alleen zelf honderduit, maar is ook nog eens half doof, haha! Uitstapjes naar kapperszaken maak ik door het geforceerde praatprobleem eigenlijk niet. Onlangs hoorde ik over de ‘stiltestoel’ waar sommige kappers mee schijnen te werken. Das nog eens een uitkomst, haha!

  1. Lijkt me heel fijn, een thuiskapster en ook dat ze zelf de stilte wel opvult. En die stoel, Utopia! Haha. Zal eens kijken waar ze die hebben in deze regio ?

 3. Ik heb nu wel een fijne kapper om mee te kletsen, maar soms heb je ook van die kappers waar het totaal niet mee klikt. Maar nu gaat het wel, al ben ik ook geen veelprater hoor. Heb ook niet zoveel te melden aan de kapper. Mijn man vraagt de kapper altijd heel veel, die weet van al zijn kappers alles. Dat vinden kappers heel leuk, want normaal vertellen mensen bij de kapper vooral en vragen ze nooit iets 😉

  1. Grappig dat hij de rollen omdraait, wel makkelijk ook om de ander te laten praten. Een vaste kapper lijkt me heel fijn, dat maakt het makkelijker.

 4. Ik heb ooit een kapster gehad die stil was, keer daarna alleen niet meer. Daarnaast heeft een vriendin van mij weleens mijn haar geknipt en werkte er vroeger een bekende ‘man’, dat vond ik heel prettig, want dan heb je fijne gesprekken! Anders vind ik het helemaal niks!!

 5. Stilllll graag. Dat gekwek 🙂 Mijn mobiel neem ik niet eens mee, het idee zeg. Zit je daar onder de verf op je mobiel te scrollen. Nee, knippen, kleuren en klaar hoor 🙂

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten