Waarom ik nooit meer huiswerk wil begeleiden

begeleiden van huiswerk

Voor vaste lezers is het geen verrassing: ik ben geen ster in het begeleiden van huiswerk. Of het nu gaat om Ro of June, vaak verlies ik al snel mijn geduld en geef het liefste op. Waar ik me dan precies aan erger? 

7 momenten waarop dat begeleiden van huiswerk in huize Lotus Writings faliekant misgaat!

Geen motivatie

Meer dan eens wilde ik beginnen met het begeleiden van huiswerk, maar dan zag ik de persoon in kwestie ongemotiveerd en onderuitgezakt op de bank hangen. Niet bepaald de beste start die je kan hebben. Allereerst moest ik in die gevallen mijn irritatie verbijten, ook vroeg ik me af waarom ik dan wel enthousiasme kon opbrengen voor dat huiswerk.

Traag tempo

Misschien is dit vooral mijn manco. Ik vind namelijk dat als je geholpen word, je enthousiast en leergierig naast me moet zitten – klaar om allerlei spannende, nieuwe informatie tot je te nemen als een spons. Zodra ik merk dat het niet zo is, begint een onderhuidse ergernis (en wanhoop) die steeds verder groeit. En als die tot uitbarsting komt, is het helpen wat mij betreft wel klaar.

Onvoorbereid

Ken je dat gevoel? Dat je begint met overhoren en dat ook de simpelste antwoorden blijkbaar nog niet opgeslagen zijn. Uit navraag bleek trouwens dat June het prettig vindt om te leren terwijl ik haar overhoor. Terwijl ik het vooral prettig vind wanneer ze leert vóór ik haar overhoor. Kwestie van miscommunicatie, vermoed ik.

Wederzijdse irritatie

Hangt samen met het voorgaande. Ik probeerde een keer vol goede moed de aardrijkskunde toets te overhoren in groep 7. Toen na vier uit vier verkeerde antwoorden bleek dat ergens iets was misgegaan in de voorbereiding, besloot ik dat ze nog maar eens moest leren. Dat leverde een kleine discussie op, want zij vond dat ik het niet eens een echte kans had gegeven. Zeven uit zeven verkeerde antwoorden later erkende ze toch dat ze misschien niet echt had voorbereid. Tja…

Afwezigheid

Dit is misschien wel de ergerlijkste van allemaal. Dat je vooraf de vraag krijgt of je wil helpen met het huiswerk (bijvoorbeeld assistentie tijdens de spreekbeurt of een werkstuk) en puntje bij paaltje staat een vriendinnetje voor de deur. ‘Ik doe het morgen wel, mam!’ En weg is ze (na mijn goedkeurende zucht), mij achterlatend met een gevoel van vertwijfeling. Moet ik dit nog doorzetten?

Dat ik het beter weet

Echt gruwelijk irritant vind ik het moment dat ik de begrippen beter kan benoemen dan zij. Dat ik de principes van fotosynthese nu eindelijk doorgrond, dankzij haar overhoring biologie. En dat ik na twee keer alle rivieren op de kaart in mijn hoofd heb zitten. De nadelen van een fotografisch geheugen, vermoed ik. Dat was op de middelbare school mijn redding en nu toch bijna een soort van tekortkoming. In elk geval voor mezelf.

Mijn eeuwige verantwoordelijkheidsgevoel

Natuurlijk, je zou kunnen zeggen: laat het los. Laat ze zelf maar ontdekken wat er gebeurt wanneer je weinig inzet toont of niet oplet. En daar heb je helemaal gelijk in. Maar ik kan het niet. Ik voel me te verantwoordelijk om ze in het diepe te gooien en dus zorg ik dat het hoe dan ook in orde komt. Met alle ergernissen van dien dus.

Conclusie

Ik zal me toch iets meer op dat laatste punt moeten concentreren. Vooraf aangeven welke termijn er staat om te leren en wanneer ik ga overhoren. En voet bij stuk houden als het niet geleerd is; dan krijg je geen herkansing meer van mij. Zal dat de oplossing zijn?

Hoe ga jij om met het begeleiden van huiswerk?

Volg Lotus Writings ook op Facebook, Instagram en Pinterest en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

5 thoughts on “Waarom ik nooit meer huiswerk wil begeleiden

  1. Wat jij schrijft is vaak een optel som van ouders die uiteindelijk bij mij komen.. Ik heb een eigen praktijk voor Remedial Teaching en huiswerk begeleiding

    Ben heel benieuwd hoe het hier straks gaat met huiswerk bij en met mijn kinderen

  2. Ik had dit kunnen schrijven! Echt helemaal!
    Een en al herkenbaarheid.

    Oh en als juf denk je toch dat je je eigen kind wel kan helpen hè!!!! Ehhh helaas, zie jouw artikel als het om je eigen kind gaat

    1. Onze moeder hielp ons altijd en nu helpen wij die van ons. Helaas is dit vooral bij mijn zoon een feest van herkenning. Met name punt 1 en 2 zijn hier een groot irritatie punt. Ik wil ook concentratie, en als meneer dan onderwijl op zijn telefoon zit dan……. Nou dat snap je wel dus ?

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten