basisschool sluit zijn deuren

Basisschool sluit zijn deuren onverwachts: wat moet je dan als ouders?

BASISSCHOOL SLUIT ZIJN DEUREN June ging naar een heel fijne basisschool: knus, kleinschalig onderwijs en prettige leerkrachten. Groep 4 werd een drama, omdat de juffen niet helemaal klikten met alle kinderen. Bovendien kregen we aan het eind van dat schooljaar slecht nieuws: de basisschool sluit zijn deuren en jullie kunnen doorstromen naar de hoofdlocatie. Alternatieven waren doorgaan op een andere basisschool, maar vier weken voor het eind van het schooljaar is iedereen aan het afronden. Voor zo’n grote overstap hadden we wel een gunstiger moment kunnen bedenken. Ons verhaal en hoe we dit oplosten, lees je hier.

Lesmethoden gebaseerd op Daltononderwijs

Het allereerste kennismakingsgesprek op de basisschool was direct een succes. De basisschool had zelfredzaamheid hoog in het vaandel had. Hun lesmethoden waren gebaseerd op Daltononderwijs en bovendien kregen de kinderen vanaf groep 1 Engelse les. De sfeer sprak me aan. Bovendien kon June op de dependance beginnen, die dat jaar voor het eerst zijn deuren opende. Ik twijfelde geen moment en schreef haar in.

Eerste schooldag

Die allereerste dag staat nog scherp in mijn geheugen gegrift. Omwille van de sfeer probeerde ik te doen alsof het vooral één groot feest was, maar van binnen was ik natuurlijk net zo zenuwachtig als mijn kleine meisje. Hand in hand liepen we haar klas in. Hoewel de kinderen begonnen in een omgebouwde gymzaal, omdat op dat moment elders in het gebouw nog wat klassen van een andere basisschool zaten, zag het lokaal er echt heel knus uit. De juf leek ontzettend lief, de andere kindjes heel aardig.

Geen groei

Door de jaren heen ging alles redelijk goed. De school bleef knus. Iets te knus; de promotie en bijbehorende aanwas die ons beloofd was door de directie bleef uit, Engelse lessen vervielen, omdat ze anders de dependance niet konden laten doorgaan (zo stond het letterlijk in de nieuwsbrief) en mankementen als een slecht-werkend digibord en uitgestelde verhuizing naar fatsoenlijk lokaal kwamen daar bovenop.

basisschool sluit zijn deuren
June op de eerste schooldag van groep 2

Juffen hadden geen klik

Toen ook de leerkrachten in groep 3-4 zorgden voor een nare sfeer, raakte bij een aantal ouders de maat vol. Zelfs zo vol, dat vijf van de twaalf kinderen uit groep 3-4 dat jaar van school wisselden. We voelden de bui ergens al een jaar lang hangen (hoewel alles steeds consequent ontkend werd), maar het zou duren tot vier weken voor de zomervakantie. We kregen een brief in onze handen geduwd: de basisschool sluit zijn deuren.

Basisschool sluit zijn deuren. Wat nu?

We konden kiezen. Mee naar de grote locatie of zelf ook naar een nieuwe basisschool. Ons gaf het een kans om zonder schuldgevoel over te stappen naar een nieuwe school. Want hoewel wij als ouders al een tijdje ontevreden waren, vonden we het zwaarder wegen dat ons meisje in een veilig nest zat met kleine, hechte klas. Nu konden we toch naar een andere school, omdat ze hoe dan ook opnieuw zou moeten beginnen.

Toch hadden we het graag eerder geweten; de meeste scholen waren al aan het afronden, waardoor je vaak ergens ‘tussendoor’ gepland wordt en je kind soms geen kans meer heeft nog even in de klas te gaan kijken. Ik neem de directie niets (meer) kwalijk, maar leuk was anders. Want hoe maak je nu de juiste keuze met maximaal vier weken op de teller?

Lees ook: Hoe stap je lastminute over naar een nieuwe basisschool?

Stel dat jij een brief in handen krijgt met de boodschap:
jullie basisschool sluit zijn deuren. Wat zou jij doen?

Basisschool – Shutterstock

Author: Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

14 Replies to “Basisschool sluit zijn deuren onverwachts: wat moet je dan als ouders?

  1. Ja, ik denk ook dat ze misschien van hogerhand nog niets mochten zeggen en dat lange tijd geen beslissing genomen werd. Aan de andere kant waren we misschien gewoon allemaal naïef. Uiteindelijk voel je het denk ik niet voor niets aankomen… Ben wel blij dat het in ons geval een geluk bij een ongeluk bleek!

  1. Dankjewel!
   Is inmiddels wel een paar jaar terug, maar was idd best een rotsituatie. Je zit net te kort op die zomervakantie en juist dit soort beslissingen kun je beter niet onder druk maken… Gelukkig goedgekomen!

 1. Jeetje, wat een rotsituatie als dit gebeurt en je ook nog eens onder druk moet kiezen. Ik zou overstappen naar een andere school. Het is namelijk nog veel fijner om op een school te zitten waar je naast (hopelijk leuke) nieuwe vriendjes ook een goed schoolbeleid en kwaliteit kunt verwachten, waar alles naar wens is of in ieder geval beter geregeld.

  1. Ja vind ik ook, heel mooi verwoord.
   Die grote school was veel te groot naar onze mening en ver weg. Gelukkig vonden we een fantastisch alternatief en bovendien in de buurt. Vanaf het moment dat we binnenstapten, voelde het goed. En grappig: de directrice was mijn eigen juf in groep 4-6 (had alleen nog steeds de neiging haar aan te spreken met juf haha, zit er nog steeds in)

  1. Ja gelukkig hebben we uiteindelijk een heel fijne school gevonden! Zo blij mee.
   Dat is in Vlaanderen best gebruikelijk geloof ik? Hier in Nederland ken ik dat niet zo, maar lijkt me best gezellig. Alleen heb ik nogal eens de neiging veel te veel te helpen met spreekbeurten en werkstukken haha, daar gaat het hier mis 😉

    1. Oeps haha foute aanname op basis van een paar blogs 😉
     Maar inderdaad hier is het erg lastig, alleen mogelijk als je kind echt niet op basisonderwijs terecht kan geloof ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge