bakken met een peuter

Mama Challenge 5 | Bakken met een dreumes? Zo doe je dat!

Deze zomervakantie doe ik mee aan de Mama Challenge 2016: tien uitdagingen die je naar eigen invulling mag uitvoeren. Vandaag de culinaire Mama Challenge 5: ik ging bakken met een peuter

Chocoladetaart bakken met een peuter voor oma

In het rijtje van alle festiviteiten in juli hoort ook mijn moeder thuis, die afgelopen weekend haar verjaardag vierde. Mijn chocoladetaart met ganache en aardbeien viel laatst zo in de smaak, dat ze me opnieuw vroeg zo’n taart te maken. En natuurlijk zei ik ja, alleen al omdat ik dol ben op het snoepen van beslag. Perfect ook als Mama Challenge, dacht ik zo.

Ik ging samen met de kinderen aan de slag én mijn nieuwe mixer van Action (overigens geen best ding, maar hij doet min of meer wat moet dus behelpen we ons voorlopig). Voor de liefhebbers schrijf ik ook het recept uit, al weeg ik zelf de ingrediënten zelf niet af. Op de gok gooi ik ze bij elkaar en proef wat er mist. Dat heeft trouwens niets te maken met verborgen banketbakkerskwaliteiten, het is pure luiheid: de batterijtjes van mijn weegschaal zijn op en ik heb nog geen nieuwe. En gelukkig werkt het.

Hoe kun je bakken met een peuter?

Dit is best nog even een uitdaging, vooral als je kleine meisje nu al dol is op chocola en geen kans onbenut laat om met haar vingers in de beslagkom te duiken. Hoe pakten we dit aan?

 1. Laat je peuter beginnen met mixen. Hierdoor hebben ze de controle en zijn te druk bezig om andere dingen te gaan doen.
 2. Zodra ze klaar zijn, zet ze even apart met de garde om af te likken (het voordeel aan bakken met een peuter, vaatwasser is overbodig haha!) Intussen kan jij alles snel opruimen en de eieren buiten bereik zetten.
 3. Tijdens het maken van de ganache zijn ze ijverige hulpjes: laat de ingrediënten lekker door elkaar roeren en aardbeien snoepen.

Recept voor springvorm met diameter 26 cm. (taart)

DSC_2661

Taart (cakerecept)

400 gram boter
1-2 zakjes vanillesuiker
400 gram basterdsuiker
8 eieren
400 gram gezeefde bloem
cacao (naar smaak)
reep melkchocolade (180 gram)
reep witte chocolade (180 gram)

Bereidingswijze

 1. Eerst klop je de boter heel luchtig met je mixer of keukenmachine. Je ziet vanzelf dat het een soort wittige crème wordt, dan heb je lang genoeg gemixt.
 2. Vervolgens voeg je vanille- en basterdsuiker toe naar smaak
 3. Klop de eieren er één voor één door
 4. Zeef de bloem en cacao boven de beslagkom en mix tot een glad beslag ontstaat (voeg evt. een scheutje melk toe voor de smeuïgheid van het beslag)
 5. Hak de chocola in kleine stukjes (kan met een scherp mes of keukenmachine) en voeg toe aan het beslag. Eventueel kun je een scheutje melk toevoegen of snufje zout, allemaal naar eigen inzicht en smaak.

Je houdt nu beslag over. Dat kun je gebruiken om cupcakes te bakken of lekker te snoepen.

DSC_2662

Recept voor ganache

Zorg dat de taart afgekoeld is voor je de ganache toevoegt. Vervolgens snij je met een scherp broodmes de taart in het midden door, zodat je daar straks ook ganache kunt uitsmeren. Handige tip: maak een kleine verticale inkeping aan de zijkant; dan weet je precies hoe beide helften weer op elkaar moeten.

Let op! Slagroom en melkchocolade moeten in verhouding 1:1,5 zijn.

Voor bovenstaande springvorm gebruik je:

200 ml slagroom
300 gram melkchocolade
Verse aardbeien

 1. Breng de slagroom aan de kook, maar blijf roeren (anders ontstaat een vel bovenop)
 2. Snij de chocolade in kleine stukjes
 3. Voeg de hete slagroom aan de chocola en blijf roeren tot het een gladde ‘pasta’ wordt. Laat het wat afkoelen, zodat de ganache iets kan opstijven en het makkelijker uitsmeert. (Voor de liefhebber: proef vooral of het op smaak is! Ideaal om je aardbei in te dopen)
 4. Smeer ganache uit op de onderste taarthelft en leg beide helften op elkaar. Sluit de springvorm en laat bovenop de taart de rest van de ganache uitlopen. Je kunt nu het best de taart in de koelkast zetten voor zo’n anderhalf uur. Daarna even testen of de bovenkant al bijna hard is.
 5. Snij de aardbeien doormidden en leg ze op de bovenkant

DSC_2663

Eet smakelijk!
(De taart is vrij machtig, dus je kunt uit één exemplaar makkelijk twintig stukken snijden)

Zou jij ook snel iets bakken met een peuter?

Kijk ook eens bij de volgende bloggers die meedoen:

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

18 Replies to “Mama Challenge 5 | Bakken met een dreumes? Zo doe je dat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge